17.12.12, 19:10
Witam !
Spóźniła mi się miesiączka..miałam dostać 8 grudnia (nie mam regularnych tzn. raczej dostaję dzień dwa dni wcześniej każdego miesiąca) Objawy typowe jak przed okresem bolące piersi obolały brzuch czekałam , czekałam i nic...13 postanowiłam zrobić test pozytywny...

Dziewczyny poczekać jeszcze czy czym prędzej udać się do gine.??
Umówiłam się , ale termin na 30 stycznia sadPozostaje prywatna wizyta..

Jak wygląda takie badanie na jakiej podstawie określi lekarz , że jestem w ciąży wybieram się do gine. z tego co mi znajome mówiły ona nie ma usg u siebie w gabinecie..
Doradźcie coś podpowiedzcie tongue_out
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • twitti Re: Ciąża 17.12.12, 19:13
      Jak bylam w ciazy z coreczka, to lekarz powiedzial ze jak zrobilam test i wyszedl pozytywny to jestem w ciazysmile i dal skierowanie na usg. Usg potwierdzilo juz na 100%. Mozesz zawsze zrobic drugi test. Jak wyjdzie to raczej pewnesmile Gratulacjesmile
      • puchatka.kratka Re: Ciąża 17.12.12, 19:17
        Dzięki smile
        Cieszę się jak nie wiem co smile
        Powiem Ci , że jestem pewna bo sama po sobie czuję..
        Ciągle mi się chce spać , kiedyś nocny marek dziś...19 ja już leże w pieleszach.
        Jutro się wybieram..Może to głupie , ale zastanawiam się na jakiej podstawie lekarz może stwierdzić ciąże ? w sensie wiem , że wyśle mnie na usg , a ja bym chciała już jutro wiedzieć czy to serio ciąża big_grin
        • iwona_woz Re: Ciąża 17.12.12, 19:55
          Trzeba robic usg, zeby wykluczyc ciaze pozamaciczna. Ja sie tego balam i szybko zrobilam usg. Na pewno u Ciebie wszystko jes ok, ale z usg nie zwlekaj. Pozdrawiam,
        • mariolka55 [...] 17.12.12, 20:35
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • twitti Re: Ciąża 17.12.12, 21:15
      Ja tez w pierwszej ciazy czulam ze w niej jestem zanim test pokazalal. Twraz sie staramy 3 miesiac i juz niby kilka razy mi sie wydawalo ze moze juz, ale niestety to byly tylko wrazeniasmile ciekawe czy jak nam sie uda, to znow bede czula to tak na prawdesmile
      • paulamat [...] 17.12.12, 22:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • a_lex Re: Ciąża 17.12.12, 23:03
      kiedyś nie robiło się co chwilę usg, a jakoś lekarze dawali sobie radę i umieli określać wiek ciąży po samym badaniu ręcznym smile
      pierwszą ciążę lekarka potwierdziła mi właśnie na podstawie takiego badania i wywiadu, w 5 tc.
      pierwsze usg miałam w 12 tc, bo nie widziałam potrzeby robić wcześniej.

idź do lekarza, przekonasz się na jakiej podstawie potwierdzi ciążę smile
      • nati-5588 Re: Ciąża 18.12.12, 09:35
        ja bylam u lekarza w 4 tyg ciazy tzn myslalam, ze bedzie to juz gdzies 7 tydz a byl 4 i bylo widac jeden pecherzyk - zagniezdzony. To tylko tyle co sie dowiedzialam na tej wizycie.
        Wiec jesli ci na tych info zalezy czy jest widoczny i zagniezdzony pecherzyk i ile ich jest to idz teraz, a jak wolisz juz wiedziec wiecej czy bije serduszko i czy z zarodkiem wszystko ok to idz kolo 7 tyg wtedy juz wiesz wiecej, bo w 4 tyg duzo Ci nie powie...
        --
    • bahati0 Re: Ciąża 18.12.12, 11:33
      Ja pozytywny test zrobilam w 33 dniu cyklu (przy cyklach 28-29), mailowam z lekarzem i ten jeszcze w tym samym tygodniu zaleził stawienie się na wizycie, żeby wykluczyć ciążę pozamaciczną, byłam więc u niego w 37 dc, w macicy widoczny był pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żółtkowy, w 46 dc wyrazne było już tętno smile w 8t+3d na usg widać było już małego człowieczka. Kolejne badanie po 4 tygodniach.Wiem,że różne są zdania nt. częstotliwości usg, w każdym razie ja denerwowałam się tak bardzo, że pewnie mniejsza (ewentualną) szkodę uczyniło dziecku usg niż mój stres. Zresztą ważne jest zrobienie badań i ewentulane podanie progesteronu (luteiny/duphastonu)...
    • puchatka.kratka Re: Ciąża 18.12.12, 18:19
      Dzięki za odpowiedzi smile
      Wybieram się prywatnie w ten czwartek. Pewnie odeśle mnie na usg.
      Będę spokojniejsza smile
      Mam jeszcze 1 pytanie !
      Jak już wspominałam termin u lekarza w mojej przychodni mam ustalony na 30 styczeń
      idę prywatnie , ale nie zamierzam chodzić do końca ciąży prywatnie.
      Czy poprosić lekarza do którego idę o założenie książeczki ciążowej ?
      • dekala Re: Ciąża 18.12.12, 19:22
        Wydaje mi się, że lekarz nie założy Tobie książeczki ciążowej, dopóki ciąża nie będzie pewna na 100% a na pierwszej wizycie da Tobie pewnie dopiero skierowanie na usg i badania krwi. Sam ginekolog może sprawdzić czy masz tzw "rozpulchnioną macicę", co z reguły jest oznaką ciąży.
        W każdym razie powodzenia i daj znać jak już będziesz po wizycie! smile
        • dziubasekk Re: Ciąża 19.12.12, 10:15
          Książeczkę ciąży założy Ci dopiero jak zobaczy bicie serca. Ja byłam na usg w 5 tc, ale książeczkę dostałam dop na kolejnej wizycie w 8 tc smile
          • a_lex Re: Ciąża 19.12.12, 20:55
            tjaaa, więc ja w pierwszej ciąży kartę miałabym założoną dopiero w 12 tygodniu big_grin
            albo wcale, bo moja gin prowadząca nie robiła mi usg, więc nigdy nie widziała mojego dziecka w brzuchu wink
            kartę miałam założoną na pierwszej wizycie, i w poprzedniej i w obecnej ciąży.
    • kerri31 Re: Ciąża 19.12.12, 13:04
      Lekarz określi zasinienie szyjki macicy na podstawie badania ginekologicznego i zrobi Ci ewentualnie USGg sprawdzające obecność ciąży w macicy. Nie będzie nic więcej widać oprócz malutkiej czarnej kropeczki .
      • puchatka.kratka Re: Ciąża 19.12.12, 18:17
        Jutro się zobaczy smile
        Mam nadzieję , że będzie wszystko dobrze. Trzymajcie kciuki
        Dzięki za odpowiedzi smile
        • twitti Re: Ciąża 19.12.12, 19:21
          Trzymam kciukismile powodzeniasmile
    • daria_konwalia Re: Ciąża 19.12.12, 22:03
      wybrałabym lekarza z USG. Nie ma sensu dwa razy chodzic i dwa razy praktycznie placic. Zreszta bez urazy, ale jakiz to lekarz co na prywatnej praktyce nie ma USG?? Mysle ze dzis to standard. Poza tym badanie USG jest podstawowym badaniem, szczegolnie na poczatku ciazy
      • a_lex Re: Ciąża 19.12.12, 22:57
        a taki to lekarz, który uczciwie podchodzi do tematu - moja lekarka nie ukrywała, że specjalistą od diagnostyki prenatalnej nie jest, na usg się nie zna, więc nie robi. owszem, przyłożyć głowicę do brzucha to pewnie i ja bym umiała, ale chyba nie na tym to polega, nie?
        badanie usg to nie jest podglądanie dzidziusia, ma raczej coś innego na celu.

no i ja jestem dziwna, ale mnie 3 usg w ciąży w zupełności wystarczają, nie odczuwam żadnej potrzeby podglądania "co moja fasolka robi w brzusiu" <rzyg>

mój obecny gin ma aparat usg w gabinecie, ale nie robi badania co wizytę. bo po co?
        • twitti Re: Ciąża 20.12.12, 08:07
          Ja moze jestem staromodna, ale uwazam ze przy zdrowej ciazy wystarczy podgladac fasolke 4-5 razy przez cala ciaze. Po co wiecej.
          • krzysiowa_mama Re: Ciąża 20.12.12, 11:27
            No tak, ale te 4-5 razy rozklada się tak: USG na pierwszych 2 wizytach (żeby potwierdzić ciąże ok 6tc) i zobaczyć czy wszystko (ok 10 tc) potem to genetyczne, potem połówkowe i to ok 35 tc i finito - jak coś się dzieje to oczywiście częściej.
            Moim zdaniem te dwa pierwsze badania są ważne by:
            a) wykluczyć ciążę pozamaciczną,
            b) sprawdzić, czy zarodek się rozwija.
            Wśród moich najbliższych właśnie to drugie badanie dwukrotnie wskazało obumarcie zarodka - objawów poronienia nie było. Pewnie, że nie da się uchronić badaniem USG przed poronieniem, ale jak masz już takie za sobą, to wiesz z jakim stresem czeka się na każdą kolejną wizytę!
            Ja też nie jestem zwolennikiem USG na każdej wizycie, ale nie wyobrażam sobie innego schematu niż powyższy smile
            • a_lex Re: Ciąża 23.12.12, 14:56
              zapewniam, że da się inaczej smile
              w pierwszej ciąży pierwsze usg miałam w 12 tc. CELOWO nie chciałam iść wcześniej, żeby właśnie nie latać co chwilę i się nie stresować, a to, że nie ma serduszka, a to, że z zarodkiem coś nie tak... skąd te wszystkie wpisy na forach o braku serduszka itd.?

w obecnej ciąży lekarz chciał zrobić usg na pierwszej wizycie, ja się opierałam, no ale zrobił. później stwierdziłam, że w sumie ok, jestem po cc, przynajmniej widziałam, że zarodek nie zagnieździł się w bliźnie. w 5+^tc biło już serduszko, więc nie trzeba było nic powtarzać.

więc za mną obecnie już 3 usg. zostało jedno planowe.
    • puchatka.kratka Re: Ciąża 20.12.12, 20:17
      Witam !
      Już po wizycie potwierdziło się to 5 tc smileza 3 tyg. następna wizyta.Jak do tej pory Pani doktor nic o USG nie mówiła, tyle tylko , że to wczesna ciąża...
      Cieszę się bardzo..Trochę byłam zaskoczona tym , że już na 1 wizycie powiedziała o zwolnieniu z pracy. Ja nie czuję się źle i myślałam , że będę mogła normalnie pracować uncertain
      • chyba.ze Re: Ciąża 20.12.12, 21:59
        Ja nie czuję się źle i myślałam , że będę mogła normal
        > nie pracować uncertain

Oczywiście że możesz.
        Dlaczego nie?
        • puchatka.kratka Re: Ciąża 23.12.12, 10:18
          chyba.ze też się zdziwiłam chyba nadgorliwą mam Panią doktor smile
    • puchatka.kratka Re: Ciąża 23.12.12, 10:16
      Witam !
      Wesołych Świąt Dziewczyny.
      U mnie święta w łóżku..katar itd.
      Masakra. już się martwię czy z dzidzią wszystko ok.
    • puchatka.kratka Re: Ciąża 29.12.12, 20:16
      Hej dziewczyny !
      Dziś odebrałam wyniki z wydzieliny pochwy.wyszło mi (czytałam w internecie wink )
      Bakteryjne zapalenie jakieś uncertain
      kupiła provag żel mam nadzieję , że to nic złego. Martwię się o dzidzię bo czytałam , że to niebezpieczne dla płodu. 10 stycznia wizyta u gine. już nie mogę się doczekać bo wmawiam sobie różne głupstwa , przeglądając fora itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka