12.10.13, 20:45
Są tu już jakieś oczekujące z datą porodu na maj 2014? smile

U mnie 7w3d, na usg słyszeliśmy bijące serce, wiem, że jeszcze wcześnie, ale tak się cieszę! smile To moja pierwsza ciąża, wszystko jest nowe, trochę się boję, ale póki co wszystko jest w porządku. I oby tak dalej smile
Obserwuj wątek
    • marygirl Re: MAJ 2014 14.10.13, 09:53
      Ja mam termin na 11 maja, dzis 10t1d,moja druga ciąża wink
    • ciemno_wlosa Re: MAJ 2014 14.10.13, 19:23
      cześć Dziewczyny, u mnie 6 tydzień smile mam do Was pytanie, czy też na samym początku pobolewał (a nawet bolał) Was brzuch? Tak jak przy jakimś wzdęciu, lekkie kłucie z boku, czasem w jajniku? Na wielu stronach pisze że to normalne, jednak dostałam od lekarki leki, muszę leżeć i się denerwuję... Coś możecie podpowiedzieć w kwestii tego bólu? Dzięki!
      Mój termin na czerwiec 2014.
      • marygirl Re: MAJ 2014 14.10.13, 19:40
        Ja miaław takie jak przy okresie,brałam doraźnie nospe i magnez,teraz miewam takie jakby ciągnięcia w okolicach jajnikow czasami jak np za szybko wstane,to chyba więzadła sie rozciągaja jak macica rośnie
        • ciemno_wlosa Re: MAJ 2014 14.10.13, 19:54
          cześć marygirl, dzięki za odpowiedź smile faktycznie te bule podobne to tych podczas okresu i przy wstawaniu. To moja pierwsza ciąża więc na wszystko zwracam uwagę i bardzo ostrożnie podchodzę do każdego objawu smile za 2 tyg mam pierwsze usg! A jak Ty się czujesz?
          • marygirl Re: MAJ 2014 14.10.13, 20:59
            A dzieki ja dobrze,miedzy 5-8 tyg miałam małego krwiaka na macicy i plamienia ale teraz juz sie wchłonął i jest ok,mecza mnie jeszcze mdłosci ale mysle ze to juz niedługo bo poprzednio miałam do ok 12tc.ja jade teraz na usg 30paźdz bedzie badanie przezierności karkowej.oby do drugiego trymestru!! wink
            • lenk_a37 Re: MAJ 2014 15.10.13, 08:38
              witajcie majówki smile
              mój termin to 12 maja - teraz mam 10 tc.
              Teraz czekam z niecierpliwością na 28 na badania genetyczne (skonczylam 37 lat)
              Co do dolegliwosci to od samego poczatku mdłości, ktore niestety sie nasilaja, niedawno dolaczylo czeste siku smile i bbol piersi wieczorami, brzuch kłóje co kilka dni a czy rosnie?
              hmmm mam wrazenie ze wieczorami jest juz calkiem widoczny, szczegolnie po jedzeniu smile
              Generalnie mam zle samopoczucie, jakies stany depresyjne sie pojawiaja kompletna niechec do pracy etc....oby do maja....
              • marygirl Re: MAJ 2014 15.10.13, 09:29
                No to jestesmy na tym samyw etapie winka to twoja pierwsza ciąża? Co do piersi to moje zdecydowanie wieksze szczegolnie brodawki i to one czasami bola przy dotyku.strasznie mi tez włosy wypadaja! I wogole nie mam ochoty na mieso co jak na mnie jest dziwnesmile raczej nabiał owoce i niestety tuczace produkty mączne jak kluski pierogi kopytka,to wcinamwink
                • ciemno_wlosa Re: MAJ 2014 15.10.13, 10:17
                  To ja Dziewczyny jestem za Wami 4 tygodnie do tyłu (bo u mnie 6 tc), więc jak czytam to wiem co mnie będzie czekało już niedługo smile Marygirl, ja też mam USG 30 października więc myślę że to b. dobra data na dobre wiadomości!! smile Lenka, za Ciebie też trzymam kciuki na Twoim USG smile
                  Dziewczynki, a pijecie herbatę? Jaką?
                  • marygirl Re: MAJ 2014 15.10.13, 10:22
                    Herbate?no pewnie winkto moj ulubiony napój,pijam yunnan,od czasu do czasu kawe z mlekiem,wode gazowana.ja jestem na l4 wiec forum to moja rozrywka razem z tvbig_grin
                    • lenk_a37 Re: MAJ 2014 15.10.13, 12:49
                      to moja 3 ciąża smile ale po dłuższej przerwie smile
                      i musze stwierdzic ze jak na razie to przechodze ja najgorzej...moze to juz kwestia wieku....
                      w ogole czuje sie jakbym byla w ciazy pierwszy raz.
                      Co do badan usg to mimo 10 tyg mialam juz ich kilka- niestety borykam sie z plamieniami od samego poczatku - ale przynajmniej juc chyba wiemy z moja gin z czego one wynikaja i juz tak nie panikuje jak czasem rano zobacze brazowy sluz.
                      Proawdopodobnie mam jakas niewydolnosc szyjki, byc moze polip w szyjce ktorego nie widac, byc moze przez zmiany hormonlane ale niestety od czasu do czasu co kilka dni zdarzy mi sie zaplamic na brazowo lub nawet czerwono. Poki co z dzidzia wszystko OK ładnie rosnie (juz 2, 6 cmsmile serce bije jak dzwon 180 ud na minute. teraz oczekujemy na badanie genetyczne.
                      Co do dolegliwosci to.....wszechobecne mdlosci zabieraja mi na razie ochote na jakiekolwiek dzialanie.....
                      Niestety dopoki nie zmieni e umowy z pracodawca na bardziej korzystna l4 nie wchodzi w gre a czuje ze jest mi teraz bardzo potrzebne.....
                      • ciemno_wlosa Re: MAJ 2014 15.10.13, 13:04
                        Oj Biedactwo... Faktycznie, zwolnienie byłoby dla Ciebie czymś najlepszym w tym momencie, bo pewnie się męczysz i stresujesz... Ja na L4 jestem od poniedziałku, na 2 tyg mam zwolnienie ze względu na bóle brzucha... Na szczęscie plamień nie mam ale biorę leki w dość dużych dawkach i leżę sobie... Piersi też bolą całe uncertain Trzymam kciuku za Ciebie i za lepsze Twoje samopoczucie smile
                        • marygirl Re: MAJ 2014 15.10.13, 14:32
                          Ja juz na l4 zostane do konca bo oprocz wzgledow zdrowotnych sa właśnie finansowe tzn.chorobowe mam wyższe i to sporo jak normalna podstawa.troche mi szkoda bo lubie swoja prace i to dla mnie rozrywka ale nie oplaca mi sie wracac na sam 2trymestr.ja mam jeszcze dwulatka ktorego oddaje do niani i mam spokoj na poł dnia moge leniuchowaćtongue_out taki ostatni moment bo z dwójka to juz nic z tego! I ja też prawie codziennie wymiotujeuncertain no i o 21 już śpie wink
          • Gość: Beti Re: MAJ 2014 IP: *.sta.asta-net.com.pl 01.04.14, 15:55
            Też rodzę w maju. To będzie moje pierwsze dziecko - córeczka. smile terminy na 18 i 24. maja. smile Pozdrawiam!
    • petuniasta Re: MAJ 2014 16.10.13, 10:41
      Cześć, ja też (prawdopodobnie) termin mam pod koniec maja. Teoretycznie jestem 8+5, ale moje cykle to bywały bardzo różne, łącznie z takimi co trwały ponad 40 dni, więc ciężko powiedzieć. Także czekam na USG żeby termin potwierdzić, a tutaj robią między 11 a 14tym tygodniem, więc zobaczymy, jutro mam pierwsze spotkanie z położną to mnie skieruje na USG.
      Poza tym to jest mi niedobrze, piersi mnie bolą, brzuch mnie też pobolewa, szczególnie na wysokości pępka/w okolicach jajników i jak kicham, ale lekarka u której była powiedziała, że to normalne
      • ciemno_wlosa Re: MAJ 2014 16.10.13, 11:14
        No, z tym snem to prawda, też chodzę śpiąca, ale jak pośpię w ciągu dnia to potem noc bezsenna, zawsze miałam aktywny tryb życia a teraz tv, kocyk i kanapa smile

Petuniasta, piszesz, że tu gdzie jesteś USG ok 11 tyg, gdzieś poza PL mieszkasz?

Ja mdłości nie mam, ale może jeszcze za wcześnie na takie tradycyjne - jedynie co, to wrażliwość na zapachy z lodówki, ze zmywarki... No i te bóle brzucha mnie martwią... a do USG jeszcze 2 tyg...
        • petuniasta Re: MAJ 2014 16.10.13, 15:09
          ciemno_wlosa tak, w UK mieszkam - tutaj robią wczesne USG tylko jak coś się dzieje - bóle, krwawienia, podobno też jak nagle wszystkie ciążowe objawy ustaną. A jak jest ok to pomiędzy 11 a 14 tygodniem.
          Ja też chodzę śpiąca, a najgorsze jest to, że jak się w nocy obudzę to zasnąć nie mogę - ostatni tydzień był koszmarny, bo mąż był na dyrzurze telefonicznym i kilka razy ktoś w nocy dzwonił. Ja normalnie to nawet tego nie słyszę, a teraz godzina przewracania z boku na bok za karzdym razem. Na szczęście dzisiaj koniec, 3 tygodnie spokoju smile
          • lenk_a37 Re: MAJ 2014 17.10.13, 08:40
            tak właśnie się zastanawiam o co chodzi z ta bezsennością we wczesnej ciąży....
            Przez pierwsze tygodnie wyglądałam jak cień własnego cienia....właśnie prze znieprzespane noce.... teraz chodzę ciąle zmęcozna, bez energii a mówią że ciąża dodaje skrzydeł....czekam na II trymestr - wszędzie jest napisane że właśnie wtedy dolegliwości ustepuja....hmm zobaczymy jeszcze niecałe 2 tyg smile
            • marygirl Re: MAJ 2014 17.10.13, 11:39
              Pierwszy trymestr to jakby cie podgryzał pasożytwink a słuchajcie z tym snem raz bedzie lepiej raz gorzej.pamietam w pierwszej ciaży miałam takie fazy mega zakreconych snow,kilka co noc to było niesamowite.czekam na to teraz smile
    • mama_kakaszka Re: MAJ 2014 16.10.13, 12:50
      U mnie 8tc, termin na 29 maja 2014, w domu mam już 10 letniego cudownego chłopaka. Z uwagi na wcześniejsze plamienia leżę przez większość doby.
      • marygirl Re: MAJ 2014 16.10.13, 14:07
        Ech co to jest z tymi plamieniami ze nas tak nękaja uncertain
        • mama_kakaszka Re: MAJ 2014 17.10.13, 08:59
          Mam nadzieję, że było to implantacyjne plamienie i wszystko będzie dobrze, zaczęłam plamić w połowie 5 tygodnia, przestałam w 7, w 6 zmarł mój tata, bardzo się bałam, że nie dam rady utrzymać ciąży, ale człowiek chyba jest silniejszy niż mu się wydaje. No i leki uspokajające też zrobiły swoje. Kiedy byłam na SORze gdy zaczęłam plamić oprócz mnie były jeszcze 2 dziewczyny, koleżanka z pracy też zaczęła plamić w 14tc. ogrom jakiś, w pierwszej ciąży nie słyszałam nawet nic na temat plamienia.

Cały czas biorę luteinę i nie mogę się doczekać USG smile

• petuniasta Hormony nie działają w pracy :) 17.10.13, 17:44
      Ja właśnie odkryłam, że moje hormony szanują moją pracę - jestem właśnie pod 45 minutach rozmowy z dwoma wysoko postawionymi ciulami, którzy próbowali mnie zastraszyć i przekonać że się nie znam na swojej robocie - i ani się nie ugięłam, ani nie poryczałam (a tego bałam się najbardziej) smile
    • kamylen Re: MAJ 2014 21.10.13, 14:31
      Hej hej smile Ja mam termin na 21 maja (chociaż wg USG wychodzi mi, że na 17.05), więc jestem w 10/11 tc smile
      Tak jak niektóre dziewczyny, jestem na L-4 od 4tc z powodu krwiaków podkosmówkowych, które na przemian wchłaniają się i tworzą - a więc kanapa, kocyk i TV (teraz kiedy mogę już siadać więc mam też komputerek do dyspozycji).
      cały czas staram się uwierzyć, że jestem w ciąży, trudno mi to wszystko ogarnąć - wciąż nie dociera to do mnie mimo, że bardzo czekałam aby zobaczyć dwie kreseczki na teście (mam nadzieję, że nie będę wyrodną matką sad ...).
    • gooska_a Re: MAJ 2014 21.10.13, 19:24
      ja rowniez sie przylaczam do majoweczek termin mam na 2 majasmile
      to moja trzecia ciaza,mam cudna corcie w zeszlym roku niestety poronilam;/
      teraz mam nadzieje ze wszystko bedzie ok
      • lenk_a37 Re: MAJ 2014 22.10.13, 08:57
        dziewczyny musi byc dobrze!
        Ja mam w pon badanie genetyczne....boje się...chociaz podskórnie czuje ze wszytsko jest OK.
        • annasie Re: MAJ 2014 22.10.13, 09:58
          Dziewczyny! To i ja się chętnie przyłaczę! smile Mam termin na 15 maja, to moja trzecia ciąża. Obecnie zaczął się jej 11 tydzien. Niestety, czuję się bardzo źle. Cały czas wymiotuję, na początku całe dnie nie wychodziłam z domu i wisiałam nad ubikacją. Teraz jakby troche lepiej, ale też cały dzien mam mdłości i wymiotuję kilka razy dziennie- najgorzej jest wieczorami. Mój gin dał mi czopki i tabletki, podobno jedyne leki na to a u mnie nie pomagaja sad Mam nadzieje, ze to w koncu kiedys minie i nie bede sie tak meczyc do konca ciazy. W poprzednich ciazach tez wymiotowalam, ale nie az z taka czestotliwoscia. A teraz jeszcze musze pogodzic to z opieka nad dwojka dzieciakow sad No coz, nie ma wyjscia, musze dac rade. Najwazniejsze, ze z dzidzia wszystko ok i oby bylo tak dalej smile Pozdrawiam smile
          • nati-5588 Re: MAJ 2014 22.10.13, 10:44
            zapraszam na forum majowych mam 2014smile forum.gazeta.pl/forum/f,246496,Majowki_2014.html
        • makta26 Re: MAJ 2014 07.11.13, 13:03
          Witajcie Dziewczyny!! ja ma termin na 12 maja, od 7 tc jestem na l4 z powodu plamien, krwawienia, wymiotow i duzego oslabienia, caly czas leze i odpoczywam, chcialabym chociaz w mieszkaniu zrobic cokolwiek ale nie mam sily... jak dlugo jeszcze???
    • chiami Re: MAJ 2014 22.10.13, 19:43
      01 maja 2014 wink

obecnie połowa 13 tyg. wink
    • patussska1213 Re: MAJ 2014 15.11.13, 21:33
      Witajcie MAJÓWKI 2014 smile

ja aktualnie 14tc a termin na 10maj, niestety rano nadal mam mdłości.
      Mam nadzieje że na dniach się skończą... badania przezierności karkowej wyszły dobrze więc nic tylko życzyć Wam tego samego pozdrawiam wink
    • julia.777 Re: MAJ 2014 23.11.13, 02:05
      Witam mamusie majowki smile obecnie jestem w 16 tyg mojej 2 ciazy smile jak u was jak samopoczocuie?
      • patussska1213 Re: MAJ 2014 23.11.13, 14:41
        U mnie właśnie zaczął się 16 tydzień. Samopoczucie świetne, minęły mdłości i zawroty głowy, które niestety mnie dręczyły.

Nie mogę się doczekać aż poczuję pierwsze ruchy tongue_out bo słyszałam, że to już między 16 a 20 tygodniem.
        • marygirl Re: MAJ 2014 23.11.13, 15:07
          Ja w pierwszej ciazy ruchy poczułam ok 22t i to tak delikatne ze wyczuwalne dopiero jak sie na brzuchu położyłam tongue_out w środe jade na usg to bedzie 16t3d mam nadzieje poznać płeć
    • ewunia_niunia1 Re: MAJ 2014 23.11.13, 18:36
      Pierwsza ciąża, termin 06. maja 2014 smile
      • julia.777 Re: MAJ 2014 24.11.13, 09:37
        hej mamusie a jak z waszymi dolegliwosciami ? ja w pierwszej ciazy mozna powiedziec przechodzilam wzorowo teraz byly wymioty migreny itp !! okropne...!! ktory u was tydzien na dzisiaj? u mnie 17 tydz sie zaczynasmile znacie juz plec/ ? na kiedy termin? ja na 10 maja planowane ciaze? pozdrawiam cieplutkooo kiss *
        • patussska1213 Re: MAJ 2014 25.11.13, 11:07
          ja również termin na 10 maja smile
          kiedy można dowiedzieć się jaka płeć? w grudniu jakoś przed świętami idę do lekarza, więc mam nadzieje, że się dowiem smile
          • marygirl Re: MAJ 2014 25.11.13, 11:29
            Od 16tc juz moznasmile ja tez 10maja termin,mam nadzieje że drugi syn ale jakoś tak teraz inaczej i pewnie bedzie baba
            • patussska1213 Re: MAJ 2014 26.11.13, 21:38
              A tak w ogóle to skąd jesteście Majóweczki ?? smile
          • julia.777 Re: MAJ 2014 26.11.13, 02:15
            Plec przy dobrym aparacie usg mozna poznac juz w 14 tyg smile jezeli sie malenstwo pokaze..smile a tak ponoc bardziej pewnie ok 20 tyg smile To Twoja pierwsza ciaza podejrzewamsmile
            • zaba772 Dziewczyny mamy forum:) 26.11.13, 11:27
              Co prawda jest juz zamkniete, ale mysle ze na tym etapie, jesli chcialybyscie dolaczyc, to jest szansasmile
              forum.gazeta.pl/forum/f,246496,Majowki_2014.html
              • julia.777 Re: Dziewczyny mamy forum:) 26.11.13, 11:49
                Juz wyslalalam wiadomosc ze chce dolaczycsmile jak tam u was dzisiejsze samopoczucie mamusie ? zima do was dotarla ???smile pozdrawiam cieplutkooo
                • kamylen Re: Dziewczyny mamy forum:) 26.11.13, 22:11
                  Ja też wysłałam prośbę o dołączenie do forum, ale niestety nie zostało przyjęte sad
                  U nas zima już tuż tuż - mroźno się robi ale śniegu jeszcze nie widać smile
                  A jak tam Wasze brzuszki? Macie się już czym pochwalić? Bo niestety mój brzuszek stoi jak zaklęty smile
                  Pozdrawiam smile
            • patussska1213 Re: MAJ 2014 26.11.13, 21:35
              Tak to moja pierwsza ciąża, więc wszystkiego nie mogę się doczekać big_grin
              W takim razie na święta prawdopodobnie będę mieć prezent w postaci poznania płci dziecka... cudowny prezent big_grin
              Pozdrawiam wszystkie mamusie smile
              • julia.777 Re: MAJ 2014 27.11.13, 00:35
                Nio co do brzuszka to u mnie tez w sumie nie widac.. zeby ktos np poznal ze jestem w ciazy tak troche mi sie tylko brzuchol zaokraglil... zwlaszcza jak sie najem big_grin
                • marygirl Re: MAJ 2014 27.11.13, 07:19
                  U mnie tam brzuch juz jest i ma sie dobrze wink
                  • patussska1213 Re: MAJ 2014 27.11.13, 11:50
                    Mój brzuszek też już się ładnie zaokrąglił, wiec można już poznać, że jestem w ciąży smile
                    A czym smarujecie swoje brzuszki o ile już smarujecie?
                    • marygirl Re: MAJ 2014 27.11.13, 12:45
                      Sporadycznie brzuch kremem na rozstępy Tołpa Mum czy jakoś tak,bardziej regularnie pierri-te to dopiero urosły big_grin
                      • julia.777 Re: MAJ 2014 27.11.13, 21:59
                        Ja w pierwszej ciazy samrowalam sie balsamem na dobranoc z johnsons baby czy jak to tam sie piszetongue_out teraz balsamem smile
                        • marygirl Re: MAJ 2014 28.11.13, 07:21
                          No i po usg,płci łobuz nie pokazał wink
                          • julia.777 Re: MAJ 2014 28.11.13, 18:51
                            pokaze smile albo i bd rodzicow trzymal w niepewnosci do konca hi hi smile
                            • patussska1213 Re: MAJ 2014 02.12.13, 18:28
                              Ja idę przed świętami jakoś na usg... może ja się dowiem jaka płeć smile

julia.777 a Ty już wiesz jaka płeć?
                              • marygirl Re: MAJ 2014 02.12.13, 19:10
                                Ja też jeszcze mam wizyte 18go i mam nadzieję że sie dowiemysmile ja bym chciała drugiego chłopca a mąż córke tongue_out
                              • julia.777 Re: MAJ 2014 02.12.13, 22:58
                                Hej jak bylam na usg w 14 tyg.. to lekarka mowila ze chyba chlopczyk... ale mysle.. ze teraz dowiem sie raczej bardziej pewnie smile ide 14 grudnia smile daj znac jak u cb a jak sie czujecie ? widac brzuszki?
                                • marygirl Re: MAJ 2014 04.12.13, 10:56
                                  Właśnie zauważyłam że pojawiła mi sie kreska na brzuchu od pępka wdół big_grin
                                  • patussska1213 Re: MAJ 2014 05.12.13, 11:02
                                    O.o to szybko Ci się ta kreska pojawiła smile u mnie jeszcze nie widać, ale brzuszek rosnie jak na drożdżach...

A kwas foliowy dalej przyjmujecie?
                                    • kamylen Re: MAJ 2014 05.12.13, 11:10
                                      Ja nadal codziennie połykam Folik - ponoć pomaga walczyć z ewentualną anemia więc mam nadzieję że pomaga jej zapobiegać
                                    • marygirl Re: MAJ 2014 05.12.13, 11:11
                                      Ja biore cały czas kwas foliowy,innych witamin narazie nie
                                      • marygirl Re: MAJ 2014 11.12.13, 14:47
                                        Czujecie już coś?mnie zdecydowanie dzidziolek bulgocze w brzuszku big_grin
                                        • basiu-la81 Re: MAJ 2014 11.12.13, 15:20
                                          hej,ja tez mam termin na 13 maja,to moja druga ciaza ale po prawie 12 latach wiec czuje sie jak nowicjuszkasmilemimo problemow na poczatku,krwawienia,teraz wszystko jest ok ale i tak drze o kazdy symptom,jestem w 18 tyg,pozdrawiam
                                          • Gość: julia Re: MAJ 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.13, 00:14

to rowniez moja 2 ciaz.. po 4 latach i tez czuje sie jak nowicjuszka tongue_out obecnie juz 19 tydzien..tongue_out w sobote kolejna wizyta kontrolna smile ciekawe czy pani dr potwierdzi synusia w brzuszku tongue_out ja juz pomalu od jakiegos czasu czuje ruchy.. ale tylko po prawej str tongue_out a wy mamusie ? pozdrawiam was serdecznie!!
                                            • Gość: basiu-la81 Re: MAJ 2014 IP: *.superkabel.de 13.12.13, 11:26
                                              ja wlasnie tym sie martwilam,ze nie wyczuwalam ruchow albo nie umialam ich zidentyfikowac,nadal cos tam bulgocze ale czy to sa ruchy nie jestem w 100 proc w stanie stwierdzic,niemniej na wizycie pare dni temu pani doktor powiedziala,ze wszystko ok i nie ma sie czym przejmowac,juz za chwileczke powinny sie pojawic.Uspokojona czekam.......
                                              • julia.777 Re: MAJ 2014 15.12.13, 12:58
                                                Jestem po wczorajszym usg... i niespodzianka bo maluszek zaslonil nozkami co ma smile hi hi ale poza tym wsio ok...rozwija sie prawidlowo /smile brzusio juz widacsmile ja chyrlam cos mnie chorobsko zlapalo a jak u was?
                                                • mikucha Re: MAJ 2014 16.12.13, 15:27
                                                  Hej dziewczyny u mnie 19 tydzień. Ruchy czuję od dobrych 2 tyg. Jest to moja 2 ciąża. Wczoraj usłyszałam na usg że prawdopodobnie dziewczynka. Strasznie się cieszę!!!
                                                  • Gość: julia Re: MAJ 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.13, 17:26
                                                    NIo to super smile)) a pierwsze masz synka czy coreczke? u mnie juz 20 tydzien.. a plci nie widac bylo jak bylam w sobote na usg... wstydliwe to moje dziecko smile hi hi ale najwazniejsze zeby wsio bylo ok.. jak sie mamusie czujecie ? u mnie ruchy tez juz jakis czas czuc.. tylko po prawej stronie smile
                                                  • marygirl Re: MAJ 2014 18.12.13, 21:18
                                                    Hej ja dziś też dowiedziałam sie że bedzie dziewczynka big_grin synek zawiedziony że nie bedzie Michałka tongue_out
                                                  • Gość: julia Re: MAJ 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.13, 22:29
                                                    Gratuluje ! smile u mnie niewiadomo smile ech moze w styczniu sie uda smile to juz bd ..25 tydzsmile jak tam samopoczucia mamusie ? jak brzusia i ruchy ?pozdrawiam serdecznie
                                                  • patussska1213 Re: MAJ 2014 22.12.13, 16:21
                                                    U mnie 20 tydzień... niestety jeszcze nie było widać płci jak byłam w środę na usg ale poza tym to wszystko w porządku.
                                                    Ruchy już czuję od tygodnia, głównie z lewej strony smile
                                                    Następny podgląd dzidziusia na ekranie po nowym roku big_grin
                                                    Pozdrawiam mamusie majowe...
                                                  • marygirl Re: MAJ 2014 22.12.13, 18:34
                                                    Powiem wam że mój brzuch naprawde spory a jak sie najem to już wogóle mega big_grin strach na święta do stołu siadać big_grin
                                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 22.12.13, 20:42
                                                    Nie bd az tak zle.. dasz rade siedziec przy stole tongue_out u mnie tez juz widac.. tongue_out plec nieznana.. tongue_out nastepne spotkanie z maluszkiem 18 stycznia smile
    • Gość: cytryna Re: MAJ 2014 IP: *.centertel.pl 31.12.13, 00:24
      Cześć Dziewczyny! smile ja termin mam na 10 maj. Przed Świętami dowiedziałam się że będę miała Synka! widać takiego susiaka ze aż ginekolog się śmiał smile)) Na szczęście tak się ułożył ze mogłam poznać już płeć. O ciąży dowiedziałam się w 3 tygodniu. Wcześniej też robiłam testy ale nie wykryly. Teraz już 22tc... ale ten czas się dluzy... wink Nastepna wizyta 17 styczeń. Brzuszek widać, na razie niewielki choć wieczorem jest znacznie większy!!! Przytyłam juz 3kg - a ochota na czekoladę nie mija do tej pory! wink)) Pozdrawiam Was Dziewczyny smile!
      • marygirl Re: MAJ 2014 31.12.13, 07:58
        Hehe ja przytyłam juz koło 10kg big_grin a termin ten sam i brzuch wielki.widać taka uroda bo teraz duzo wymiotowałam na początku i staram sie mniej jeść niż w pierwszej ciazy a tyje rownie duzo.
        • marygirl Re: MAJ 2014 31.12.13, 10:48
          I wiecie co?cycki mi przeciekaja big_grin taka woda narazie przezroczysta jak sie dotknie
          • Gość: basiu-la81 Re: MAJ 2014 IP: *.superkabel.de 31.12.13, 15:28
            hahaha,przeciekaja marygirl? mnie nie ale sa duze i czesto swedza.Dzis awaryjnie bylismy w szpitalu dowiedziec sie czy wszystko ok bo podejrzewalam u siebie infekcje drog moczowych i nie chcielismy czekac do nastepnego tyg na wizyte ale okazalo sie,ze wszystko super no i.....kolejny siusiak w rodzinie,hahaha.Bracia troche zawiedzeni,ze nie" ona" ale oczywiscie cieszymy sie,ze wszystko ok.Brzuch z dnia na dzien wiekszy,ruchy wyrazniejsze,super.Konieczna juz jest wymiana odziezy bo wszystko przyciasnawe szczegolnie spodnie,dobrze,ze wynaleziono leginsy!
            pozdrawiam mamusiesmile
        • Gość: cytryna Re: MAJ 2014 IP: *.centertel.pl 01.01.14, 13:53
          Tak naprawdę to te kg się nie liczą smile Wiadomo żeby nie przesadzić ale oby tylko Dzidzia była zdrowa i poród w miarę do zniesienia to będzie super wink)) Na "przeciekajace" cycki czy rozstępy nic nie poradzimy. Taka natura. A propo rozstępów - smaruje się Mustela w kremie od początku a teraz dostałam to samo tylko w olejku ale nie robię masażu codziennie. Z tego co czytałam to te wstrętne prążki wychodzą najczęściej w ostatnim miesiącu lub nawet kilka dni przed samym porodem uncertain
          • kamylen Re: MAJ 2014 01.01.14, 14:26
            Ja niby staram się nie przejmować tymi dodatkowymi kilogramami, ale mimo wszystko każdy dodatkowy kg bardzo mnie stresuje i mam nadzieję, że ten nadbagaż nie pozostanie ze mną po porodzie - to moja pierwsza ciąża więc nie mam zielonego pojęcia jak mój organizm reaguje na ciążę. Jak narazie przytyłam 1,5 kg w stosunku do wagi sprzed ciąży.
            • marygirl Re: MAJ 2014 01.01.14, 16:15
              W pierwszej przytyłam 22kg pewnie teraz bedzie podobnie,ja sie nie przejmuje bo wiem że jak sie zapre to schudne,przed obecna ciąza w 2mies schudłam 8kg i wazyłam mniej niż przed pierwsza.
              • kamylen Re: MAJ 2014 01.01.14, 16:26
                O kurczę !!! To koniecznie musisz się pochwalić jak to zrobiłaś smile smile
                • marygirl Re: MAJ 2014 01.01.14, 16:58
                  Po porodzie od razu zeszło jakies 7kg,potem odchodzi z tkanek woda,jak karmisz piersia to też spalasz poza tym jesz rzeczy lekkostrawne. Mnie zostało 6kg nadbagażu a te ostatnie miesiace odchudzania to dieta prawie bezwęglowodanowa,5-6 małych posiłkow,nie jadłam po 18 (a pracuje na zmiany czasami do 21)i ćwiczyłam 6 Weidera(brak kaloryfera ale chudłam). Maż razem ze mna schudł 12kg,ja 8 ale i tak jestem dumnabig_grin po 2mies juz prawie wcale nie odczuwałam głodu wink da się! Teraz jem wszystko niestety amatorka chleba zemnie wink i też nie byłam i nie bede nigdy szczupła ale to nie jest dla mnie najważniejsze wink
                  • Gość: cytryna Re: MAJ 2014 IP: *.centertel.pl 01.01.14, 19:44
                    To tez moja pierwsza ciąża. Czy rzeczywiście jest tak zawsze ze od razu po porodzie ma się już te minus 7 kg??
                    • patussska1213 Re: MAJ 2014 06.01.14, 13:46
                      Ja jestem szczupłą osobą a już przytyłam 5kg, na szczęście te kilogramy idą tylko w brzuszek. To też moja pierwsza ciąża a jeszcze 4 miesiące do rozwiązania.
                      Mam nadzieję że wielkiego nadbagażu po urodzeniu nie będzie do zrzucenia smile
                      • rose01 Re: MAJ 2014 08.01.14, 17:43
                        Nie wiedziałam, że jest tyle M-ajóweczek, oświadczam ja też jestem w ciąży, to moje drugie dziecko wink przytyłam 5 kg, termin mam na 26 maja Dzień Matki wink, ale podobno urodzę wcześniej
                        • patussska1213 Re: MAJ 2014 16.01.14, 17:47
                          No i będzie córeczka big_grin

Macie już jakieś imiona wybrane dla swoich maluszków ?
                          • marygirl Re: MAJ 2014 16.01.14, 19:56
                            A u nas dziś lekarz stwierdziła "coś" na brzuszku sad naczyniak,przepuklina czy inne gó... narazie nie wiadomo,jutro jade na kontrolne usg do innego lekarza.
    • patussska1213 Re: MAJ 2014 04.04.14, 08:40
      Jak tam mamuśki już wszystko przygotowane na nadejście dzidziusia?
      Zostało już nam tylko kilka tygodni smile
      • Gość: julia Re: MAJ 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 23:49
        Witajcie mamusie smile nio u nas juz prawie wszytsko gotowe.. jeszce spakowac torbe dokupic pare rzeczy i bd git smile jak tam wasze maluszki przyjely juz pozycje odpowiednia do porodu? u mnie kurczaki pupka w dole uncertain ale moze jeszcze sie odwroci u mnie juz 35 tydz buzki !!!
        • zocha42 Re: MAJ 2014 15.04.14, 10:50
          hej, właśnie się tu zalogowałam, bo przyjaciółka mi "kazała"!!! smile. U mnie 34 tyg i nerwówa straszna, kupe rzeczy jeszcze nie mam, bo niestety jestem od 10 tyg. na wyrku sad. Mam problem z szyjką i niestety muszę leżeć. Zamówiłam pare rzeczy z netu, ale oczywiste jest, że sama bym wolała pobiegać po sklepach!!! smile. Powiedzcie mi , czy macie już torby do szpitala spakowane??, bo ja już raz spakowałam i pojechałam do szpitala na badania, bo okazało się, że mam podniesiony cukier i teraz jeszcze dieta do tego wszystkiego!!smile. Dlatego boję się zaś pakować!! smile
          • smoczy_plomien Re: MAJ 2014 15.04.14, 11:01
            Po tym "zaś" w ostatnim zdaniu oceniam, że jesteś ze Śląska wink

Majówki schowały się tu: forum.gazeta.pl/forum/f,246496,Majowki_2014.html
            • zocha42 Re: MAJ 2014 15.04.14, 11:11
              hehehhe, nie do końca smile, małopolska smile. A o to " zaś" już znajomi mi żyć nie dają smile, sorki
              • julia.777 Re: MAJ 2014 16.04.14, 00:04
                WITAJCIE majoweczki u mnie juz 35 tydz/ 36 w czwartek ide na kolejne usg i wizyte smile juz nie moge sie doczekac.. niesttey polozenie jeszcze ostatnio bylo posladkowo miednicoweuncertain obawiam sie cesarki uncertain !!! pierwsze rodzilam naturalnie a tio kurczaki tak si eulozylo.. niby ma czas sie przewrocic ale lekarka mowila ze mam mniej wod.. wiec powatpiewamuncertain a jak u was? kiss buziaczki
                • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 21.04.14, 15:39
                  Witam wszystkie mamysmile
                  U mnie konczy się 33 tydzień...termin niby na 11 czerwca ale wątpię że dotrwam.POdobno mała jest duża i nie wykluczone,że będzie cesarka ze wzgledu na wielkość i wagę dziecka.No i już trzecia pociecha...chcialabym przez to być spokojniejsza ale jest wręcz odwrotnie.Wtedy sie tak nie obawiałam jak teraz...Jak wasze objawy?Ja czuję się coraz gorzej...jestem.zmęczona,ciezko o jakąkolwiek dogodną pozycję...też tak się czujecie?
                  • Gość: julia Re: MAJ 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.14, 16:26
                    No u mnie juz tez ciezko.. nieraz tak cisnie ze siedziec sie nie da lezec tez ciezko..uncertain nio ale to juz koncowka. u mnie raczej na bank bd cesarka mala lezy pupka w dol.. uncertain ale wazne zeby bylo wsio ok smile ponoc cesarka bd 5 maja pozdrawiam was serdecznie ! smile
                    • patussska1213 Re: MAJ 2014 25.04.14, 10:31
                      U mnie zaczyna sie 38 tydzień, dzidzia już nisko główką w doł i lekarz mówi że poród będzie na dniach tongue_out torba już spakowana, więc tylko czekać na TEN DZIEŃ smile
                      miałyście już badanie GBS? jak wyniki?
                      • Gość: julia Re: MAJ 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.14, 10:59
                        Ja mialam wymazy bo to chyba o ten wynik Ci chodzi obywda ok..
                        • patussska1213 Re: MAJ 2014 27.04.14, 18:59
                          Mi teraz przed końcówką spadają płytki krwi, czy któraś z Was ma podobnie?
                          Może da się je jakoś podnieść bez brania żadnych tabletek?
                          • Gość: julia.777 Re: MAJ 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.14, 21:16
                            jak tam u was mamusie.. u mnie cesarka bd jutro mam sie dowiedziec kiedy do szpitala...nio i tez na ktg.. mala lezy posladkowo.. jak sie czujecie ?
                            • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 03.05.14, 18:30
                              To znowu ja...teraz juz 35 tydzień smile
                              Tydzien temu bylam u lekarza mała ważyła wtedy 3400 g.A gdzie tu do 11 czerwca???
                              Odezwijce sie mamusie które juz są po cesarce i mają swoje maleństwa w ramionach...
                              Jest az tak strasznie???
                              • julia.777 Re: MAJ 2014 04.05.14, 00:45
                                Nio to łądnie warzy smile)) corcia czy synek ? pierwsza ciąża?
                                wybacz ale moze wczesniej nie czytalam.. u mnie juz 39 tydz jakos tak termin z miesiaczki mam na 10 maj.. ale mam umowione ciecie na 7 maja.. boje sie jak cholera !!! a powod jst taki ze corcia lezy pupka w doluncertain a niedawno warzylam ok 2700 nio ale pewnie przybrala.. jak sie czujesz? / czujecie ? mnie strasznie krocze boli..uncertain kregoslup..
                                • marygirl Re: MAJ 2014 04.05.14, 09:44
                                  Ja właśnie 4 doba po cc,elegancko już śmigam,karmię,to moje drugie cięcie i naprawde nie ma sie czego bać.najgorsze 2 pierwsze doby i moment wstania po ok 12 godz,uwaga bedzie krew lecieć po nogach big_grin
                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 04.05.14, 09:58
                                    To trzecie maleństwo,ale dwa razy rodziłam normalnie i nie znane mi cesarkiwinkstąd ten strach przed nieznanym...
                                    Ma być dziewczynka,pewnie taka malutka 5 kgwink
                                    • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 04.05.14, 10:05
                                      Krew po nogach???Masakra...
                                      Przerażająca jest świadomość,że po cesarce jest się uzależnionym od humoru położnychcrying
                                      A jak nie dam rady?
                                      • julia.777 Re: MAJ 2014 04.05.14, 10:34
                                        no wlasnie najgprsze te humory poloznych ... kurczaki jak ja nie lubie byc tak uzalezniona od kogos grrr
                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 04.05.14, 10:24
                                    no to mam nadzieje ze u mnie tez to jakos sprawnie pojdzie smile a to juz w srode !!!
                                    • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 04.05.14, 11:14
                                      Będę trzymać kciuki!Daj znać koniecznie jak będziesz juz po wszystkim...O ile czas ci na to pozwoli i maluszeksmile
                                      I nie daj się...położna to tylko człowiek...masz prawo mieć wobec niej oczekiwania i nie dac się!
                                      Gdzie bedziesz rodzić?
                                      • julia.777 Re: MAJ 2014 04.05.14, 16:12
                                        Dziekuje Kasiu smile tY NA KIEDY TREMIN PRZYPOMNIJ MI ... przepraszam ale od wczoraj chodze jakas taka.. zdolowana... uncertain u mnie polozenie posladkowe stad planowana cesarka.. niewiem czy pisalam.. boje sie jak diabli bo pierwsze naturalni erodzilam mimo prawie 17 godzin ale wolalabym naturalnie ale coz najbardziej sie boje tego znieczulenia tego ciecia.. tego cewnika.. nio ale ponoc strach ma wielke oczyyy oby tak walsnie bylo... pociesza mnie fakt ze malusia bd juz ze mna po drugiej stronie brzucha smile rodzic bede w Szpitalu w Polanicy Zdrój.. smile a tY
                                        • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 04.05.14, 23:29
                                          Ja teoretycznie mam termin na 11.06 ale wizytę mam 23 maja i zobaczymy jaka będzie decyzja...
                                          Tez się tego boje,cewnik..znieczulenie...cięcie...pozniej dochodzenie do siebie...dlatego tez czekam na twoją relację że jest oksmilesmilesmilea rodzic będę w Trójmieście czyli nad morzemwink
                                          • julia.777 Re: MAJ 2014 04.05.14, 23:44
                                            Nio to jeszcze troszke...tongue_out daj znac co tam po wizycie.... smile a corka czy synus pierwsza druga ciąża? kiss
                                            • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 05.05.14, 13:56
                                              CIĄŻA TRZECIAsmilesmilesmile
                                              Mam już i córkę i syna...teraz ma byc dziewczynkasmile
                                              • julia.777 Re: MAJ 2014 05.05.14, 18:11
                                                OO tio gratuluje 3 ciąży i podziwiam fajnie ze już parka jest... i że bd dziewczynka smile
                                                • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 06.05.14, 19:30
                                                  Jutro twoj wielki dzień.
                                                  Trzymam kciukismile
                                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 07.05.14, 20:14
                                                    niestety finalu jeszcze nie bylo uncertain
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 07.05.14, 20:28
                                                    O proszę...a co się stało???
                                                    A tak myślałam dziś o tobie...
                                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 08.05.14, 00:35
                                                    milo smile poszlam wczoraj bo tak mi kazala moja polozna ze mam isc we wtorek a w srode maja zrobic ciecie.. wiec poszlam... naczekalam sie na to zeby mnie lekarka zbadala.. jakmnie zbadala myslalm ze zejde.. taka "delikatna" byla i powiedziala ze polozenie posladkowe to normalne polozenie czujesz????? i ze ja katar mam to nie dobrze i ze jeszce nic sie nie dzieje... takze wku.... jestem mam w piatek przyjechac.. na ktg i wtedy niby mi powie ale jutro ide do swojej przychodni pogadac z moja lekarka i z ta polozn ajak to mnie tak pieknie umawiala,.. ech grrr a jak u Cb kochana jak sie czujesz buziaki
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 08.05.14, 18:12
                                                    No to nie fajnie...a na kiedy miałaś termin?
                                                    Jesteś już po czy przed?
                                                    Nie zazdroszczę ci bo najgorzej jest się nastawić i wrócić z niczym...ale nie denerwuj się tym...nie warto tracić nerwów w te ostatnie dni...
                                                    musisz się trzymać.
                                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 08.05.14, 20:19
                                                    termin kochana mam na sobote ale takie cesarki planowane zawsze wykonuje sie wczesniej.. moja lekarka powiedziala ze najlepiej zeby bylo ukonczone 39-40 tyg... jutr jade na ktg ma ponoc miec lekarka dyzur ktora napewno powie co dalej.. nio mam nadzieje ze albo w sobote zrobi cesarke albo przyjdae w poniedzialek.. dzisiaj polozn amnie badala mowila ze jeszce 1 cm i calkiem brzuchol bd nisko nio i robila ktg mialam skurcz... trzymaj kciuki a jak ty sie kochana czujesz? kiss buziaki
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 08.05.14, 21:25
                                                    Czuję się różniewinkraz lepiej raz gorzej...znasz to na pewno bardzo dobrze.Mała niesamowicie się wierci i rozpycha...coraz częściej kluje mnie w kroczu i brzuch mi sie spina.A torba jeszcze nie spakowanawink
                                                    Maz czasem patrzy na mnie z przerazeniem jak łapię się pod brzuch...no i coraz ciężej jest się poruszać...ale takie są uroki ciąży.
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 10.05.14, 20:12
                                                    Ale cisza...brrr...
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 13.05.14, 21:26
                                                    Gdzie się podziały te wszystkie majowe mamy?
                                                    Ja zaczynam jutro 37tydzien i robi się naprawdę ciężko...wizyta w przyszły piątek i wtedy się okaże...
                                                    a na razie trzeba jakoś funkcjonować.
                                                    Torba powinna być już spakowana ale jakoś tak nie wychodzi...
                                                    też tak macie?
                                                  • kamylen Re: MAJ 2014 14.05.14, 09:03
                                                    Mi już leci 40 tc i czekam, czekam, czekam... Wszystko już gotowe - kącik maluszka, wszystko do kąpieli, ciuszki, wózeczek, torba do szpitala - tylko maluch się nie kwapi jeszcze przybyć smile
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 14.05.14, 17:19
                                                    To czekanie rzeczywiscie bywa trudne...
                                                    wiem bo przechodzilam przez to dwa razywink
                                                    Córkę urodziłam w 43 tyg. a syna w 42tyg.
                                                    Cierpliwosc będzie bezcennawink
                                                  • Gość: Alicja Re: MAJ 2014 IP: *.finemedia.pl 15.05.14, 00:37
                                                    Mi również leci 40 tydzień, termin mam na 18.05. Od 3 dni mam częste skurcze przepowiadające a od ok 10 dni schodzi mi powoli czop. To moja druga ciąża, pierwsza przechodziłam 14 dni i mam nadzieję, ze nie będę musiała znów tak długo czekac, tym bardziej, że ledwo juz się poruszam... Powodzenia!
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 15.05.14, 07:02
                                                    Trzymam kciuki za szybki i bezbolesny poródsmile
                                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 16.05.14, 03:29
                                                    hej mamusie u mnie juz po !smile moja kruszynka przyszla na swiat 12.05 smile jest cudowna Wiki moja kochana !!! karmie cycusiem malusia spi ladnie i w ogole ok a co do porodu cesarka nio bo poozenie posladkowe... ale jak mam byc szczera nikomu nie polecam jezeli nie ma wskazan medycznych !!!! znieczulenie glupie uczucie nie czujesz nic od pasa w dol ja akurat juz pod cyckami w dol... masakra!!! podczas nerwyy a pozniej jaki to bol !!! ruszyc sie nie da no masakra.. a pierwsze wstanie skonczylo sie moim zemdlęciem ze tak powiem uncertain i mam silne bole glowy nudnosci boli mnie glowa z tylu chodze jak babcia no masakra !! laski rodzic naturalnie !!! o niebo lepsze !!! wiem cos o tym bo synka rodzilam 16,5 h ale za to wstawal smigalam jak nowka !! a teraz??? jezuuuu modle sie o dobre samopoczucie.. bo padam... buziaki
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 16.05.14, 14:03
                                                    Gratuluję!!!!
                                                    Wszystkiego co najlepsze dla Was...
                                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 16.05.14, 14:55
                                                    Dziekujemy !!smile a jak ty sie czujesz? zbliza sie cos? kiss
                                                  • Gość: Kasia Re: MAJ 2014 IP: *.85-237-173.tkchopin.pl 17.05.14, 14:46
                                                    U nas bez zmiansmilecoraz gorzej mi się śpi,to na pewno...
                                                    a tak poza tym to ciszawink
                                                    Jak malutka się sprawuje,dajesz radę z tą blizna na brzuchu czy masz pomocników?
                                                    Buziaki
                                                  • julia.777 Re: MAJ 2014 17.05.14, 17:11
                                                    Nio tatus pomaga smile a blizna boli jak wstaje chodze.. ale z dnia na dzien... coraz.. lepiej mam nadzieje ze bd coraz sprawniej.. nio i kregoslup boli.. ale wiesz tio dopiero 5 dni po smile tzrymam kciuki idem ogladac... film poki mala spi kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka