Dodaj do ulubionych

Test Harmony czy Nifty

06.11.14, 19:24
Cześćsmile

Jestem w 9 tc i waham się między zrobieniem testu Harmony a Nifty, nie mogę znaleźć roznicy. Jeden jest badany w HKK drugi Arizona, USA. Czy robiłyście może te testy? może w poprzednich ciążach? Czy te testy naprawdę w praktyce są tak skuteczne, producenci chwalą się skutecznością 99 %.

dzieki i pozdrawiam,

AA

Obserwuj wątek
    • neela4 Re: Test Harmony czy Nifty 28.11.14, 08:28
      Ja wykonałam we wtorek test HARMONY, podobno metoda badania jest lepsza niż NIFTY, wyniki jednak będę mieć w okolicach 16 grudnia... sad
      • una_mujer Re: Test Harmony czy Nifty 11.12.14, 20:35
        Jeżeli jesteś zdecydowana usunać ciażę w przypadku wad genetycznych, to pamiętaj, że żaden z tych testów nie daje ci takiej możliwości. Musi być wynik amniopunkcji.
        Jeżeli nie, to oba testy podobno sa wiarygodne, ale trzeba pamiętać, że to 99%, nie 100. Amniopunkcja ma 99,8.
        NIFTY z tego, co wiem, oferuje odszkodowanie za wynik fałszywie ujemny; jeżeli mimo dobrego wyniku urodzisz dziecko z trisomia, pisza na stronie, że wypłacaja 96 tysięcy zł. Zawsze coś...
    • wix_1 Re: Test Harmony czy Nifty 10.07.15, 23:17
      To już nienistotne dla autorki, ale może przyda się innej osobie. Nifty daje 99.65% pewności dla T21; 99.66% dla T18 i 100 % dla T13 oraz bada zespoły mikrodelecyjne. Dodatkowo ubezpieczenie wyników fałszywie ujemnych też jest plusem moim zdaniem.
      • iziula1 Re: Test Harmony czy Nifty 11.07.15, 22:09
        Test Nifty nie daje pewności, warto to wiedzieć decydując się wydać ponad 2,5 tys zł.
        Wynik podaje podobnie jak test Pappa czyli 1: ....
        Poczytajcie wątki na CIP zanim , któraś z Was się zdecyduje na taki poważny wydatek.
        Tylko amniopunkcja daje 100% pewności i otwiera drogę do dalszej diagnostyki, leczenia i decyzji.
        Pamiętajcie o Tym.
        • nadinel Re: Test Harmony czy Nifty 18.07.15, 20:57
          Nifty-99.6 %pewności, amniopunkcja 99.9.Różnicy prawie nie ma, ale ryzyko w przypadku amniopounkcji jest.Wiem, bo niestety poroniłam po tym badaniu.Znam kobietę która też straciła dziecko na skutek tego badania.Jestem w drugiej ciąży.Przezierność leciutko ponad normę.Nie poddam się temu cholernemu badaniu, idę na nifty
        • kalina_lin Re: Test Harmony czy Nifty 20.07.15, 04:09
          Żadne badanie nie daje 100% pewności, są błędy laboratoryjne itp. Wynik amnopunkcji tez można zapisać jako prawdopodobieństwo wwystąpienia wady rzedu 1:100000.
      • yapann Re: Test Harmony czy Nifty 13.01.16, 22:19
        UWAGA - czytam w kilku miejscach o ubezopieczeniu w NIFTY w przypadku wyniku negatywnie fałszywego (wynik nieprawidłowy a dziecko zdrowe) - na stronie NIFTY nie ma wcale takiego ubezpieczenia !!! - czy ktoś to dokłądnie sprawdzałzaniam napisał??? (jest tylko zwrot części kosztów dodatkowych badań dla pozytywnie fałszywego). Robiłam sama NIFTY (Genomed) i też tam nic o takim ubezpieczeniu!
        • geraldyna Re: Test Harmony czy Nifty 30.01.16, 16:26
          W przypadku wyniku fałszywie negatywnego, ( czyli wynik testu "prawidłowy", a dziecko urodziło się z trisomią 21,18 lub 13 zdiagnozowaną w 1 roku życia)firma wypłaca odszkodowanie w wys. 32 000 USD na podstawie polisy, na którą podpisuje się zgodę przed pobraniem krwi i jest ona wliczona w cenę badania (2500 PLN).Przynajmniej tak było rok temu, kiedy robiłam NIFTY
          • alepio_1 Re: Test Harmony czy Nifty 08.02.16, 19:45
            Aktualnie nie ma już ww ubezpieczenia. Uzyskałam informację z Genomedu, że ubezpieczenie było wtedy kiedy krew była wysyłana do Chin, aktualnie laboratorium jest w Polsce i od tego momentu ubezpieczenia wyniku fałszywie prawidłowego nie ma. Jest natomiast niewielka pomoc w przypadku wyniku nieprawidłowego- firma zwraca część kosztów dalszych badań inwazyjnych (do 1200 zł). W Genomedzie powiedziano mi również, że nie odpowiadają za informacje zamieszczone na stronach innych placówek, które pobierają próbki do NIFTY, nie są to ich jednostki tylko przychodnie czy lekarze, którzy sami ustalają cenę badania, a do nich tylko przysyłają krew do laboratorium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka