Dodaj do ulubionych

Co w wyprawce?

12.05.05, 21:22
Co kupujecie w wyprawce? Robię właśnie wstępną kalkulację... Wypisujcie
wszystko co wg Was jest niezbędne i jaką kwotę na to przeznaczacie smile Dzięki
za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • bogusia234 Re: Co w wyprawce? 13.05.05, 11:34
      Oto moja lista wg której robiłam zakupy:
      -łóżeczko + materacyk (w sklepie doradzono mi gryczano-kokosowy), wózek, wanienka z gąbką antypoślizgową, komplet pościeli + prześcieradło (w poradnikach piszą o 2 kompletach, ale to trochę za duży wydatek),
      -2 kocyki- grubszy, np. polarowy i cieńszy bawełniany,
      -rożek,
      -termometry: kąpielowy i lekarski,
      -gruszka do noska, szczotka do włosów, nożyczki do paznokci,
      -krem, mydło, oliwka, zasypka, waciki, gaziki, patyczki higieniczne,husteczki z balsamem,
      -pieluchy jednorazowe, pieluchy tetrowe (ja kupiłam 20 szt.), ceratki z folii,
      -ubranka: koszulki, śpioszki, kaftaniki - po 4-6 szt., czapeczki - bawełniana i grubsza 1 szt.
      -butelki małe 2 szt. (kupiłam, chociaż podobno na początku nie są potrzebne), smoczki 2 szt.,
      do tego jeszcze: proszek do prania (polecano mi Jelp) i płyn do płukania, i dla siebie - wkładki laktacyjne i odciągacz do pokarmu.
      Wydaje mi się że to wszystkie niezbędne rzeczy. Listę robiłam na podstawie informacji od zaprzyjaźnionych młodych mam. Na zakupy "drobne", tzn. bez wózka, łóżeczka i materacyka, ale już z pościelą (która jest dość droga)wydałam ok. 500 zł.
      Życzę miłych zakupów, pozdrawiam.

• nukolada Re: Co w wyprawce? 13.05.05, 12:37
        ja polecam robienie zakupów przez internet, ale nie w sklepach tylko na
        allegro. Kupuje wszystko (prawie) na aukcjach i jestem szalenie zadowolona.
        Oczywiscie wszystko nowe i z pewnych juz sprawdzonych zrodel. kupilam juz
        posciel 3-czesciowa 3 komplety, rozek, przescieradelko z frottki (narazie 1, bo
        planuje jeszcze 1 bawelniane i 1 flanelkowe), kolderke i poduszke 2 okrycia
        kapielowe + rekawice kapielowa, 2 pieluszki flanelowe (na przewijak albo do
        czegos jeszcze) rozek z kokosem, sliczna posciel do wozeczka i kocyk
        bawelniany. Wszystko rewelacja w duzo nizszych cenach niz w sklepach
        (sprawdzalam). Czasem przy wiekszym zamowieniu nawet rabat uda sie dostac. I na
        to przeznaczylam odkladane wczesniej juz pieniazki ok 300 zl. Pocieszam sie, ze
        lozeczko mam od mojej siostry, super nowe bo jej Ola przez 1,5 roku przespala w
        nim raptem dwie noce. Wozek i fotelik samochodowy to juz inna bajka. Ale jak
        sie ma juz wybrany model warto tez zajrzec do internetu bo czasami jest taniej.
        Ubranka kupuje sukcesywnie i jakos nie licze ile wydalam. Dostalam tez sporo po
        siostrzenicy wiec dam rade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka