Dodaj do ulubionych

HSG - czy ktoś potrafi opisać?

10.11.05, 08:21
podobno to jest badanie niezbyt przyjemne - prosiłabym o krótki opis bólu,
który temu badaniu towarzyszy
chciałabym mniej więcej wiedzieć, an co się przygotować
- i ile takie badanie trwa -
oraz w której fazie cyklu jest wykonywane

z góry dziekuję za oświecenie smile
Obserwuj wątek
    • smacznamagda Re: HSG - czy ktoś potrafi opisać? 10.11.05, 09:00
      www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/hist.html
      • olamarka Re: dziękuję, to jedna z lepiej opracowanych... 10.11.05, 09:19
        ...stron, które czytałam - dzięki serdecznie za ciekawy link

niemniej proszę o odpowiedzi również te osoby (hmmm, zapewne bardziej kobiety
        niz mężczyzn wink), które taki rodzaj badania mają za sobą i moga powiedzieć
        cokolwiek w temacie odczuwanych nieprzyjemności z nim związanych

pozdrawiam serdecznie smile
        • loonia1 Re: dziękuję, to jedna z lepiej opracowanych... 10.11.05, 12:50
          ja mialam to badanie w maju - nie musialam wykonywac zadnych badan dodatkowych,
          tylko dzien po badaniu dostalam profilaktycznie antybiotyk. w szpitalu w dniu
          badania dostajesz jednorazowa szpitalna koszule nocna, kladziesz sie na stole
          rtg, nogi ugiete w kolanach, stopy oparte o stol. lekarz zaklada wziernik i
          podlacza "sprzet" (calkowicie bezbolesne),a nastepnie podaje kontrast. jak juz
          jest sporo kontrastu to zaczynasz czuc takie rozpychanie w brzuchu, troche jak
          @. mi podali troche za szybko ostatnia dawke i wtedy bolalo przez kilka sekund
          jak mocna @ (nawet krzyknelam) - ale byl to moment. jak kontrast jest juz
          podany to robia zdjecia i trzeba sie przekrecic na lewy bok na chwilke, a potem
          na prawy. potem odlaczaja cie i to koniec badania. calosc z podlaczaniem
          sprzetu trwala moze 15 min. bolesne bylo przez moment (nie dostalam zadnego
          znieczulenia ani proszkow). po badaniu ubralam sie i poszlam do domu. powinnas
          tez dostac po badaniu podpaske, gdyz kontrast bedzie wyciekal przez jakis czas
          i mozesz tez troszke plamic (ja plamilam przez tydzien). najwazniejsze, ze
          mialam oba jajowody drozne! naprawde nie ma sie czego bac. zapytaj tam, gdzie
          bedziesz miala robione hsg czy podaja srodek przeciwbolowy lub jakies inne
          znieczulenie. jesli nie, a boisz sie bolu, to wez sobie sama cos
          przeciwbolowego. ja z kolei potrwornie boje sie narkozy, wiec bylam nawet
          zadowolona, ze nie musialam jej miec wink
          • olamarka Re: dzięki :) 10.11.05, 13:52
            co prawda na jednorazowe koszulki nie liczę, ale to w tym wszystkim najmniejszy
            dla mnie drobiazg smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka