dociaw 04.01.06, 17:10 mam podwyższony cukier czy moje dziecko po narodzinach może mieć cukrzycę. jakie komplikacje mogą wystąpic przy porodzie o ile występują jakies mam nadzieję że nie.dodam że moja mama jest cukrzykiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
levti Re: cukier w ciąży 04.01.06, 17:35 jaki pomiar cukru robilas? i w ktorym tygodniu ciazy jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
dociaw Re: cukier w ciąży 04.01.06, 17:52 jestem w 30tygodniu ciąży poziom cukru wynosi 5,4 mmol/l Odpowiedz Link Zgłoś
levti Re: cukier w ciąży 04.01.06, 18:26 czy jest to pomiar z krwi zylnej, czy wlosniczkowej. Jak wyszedl Ci test doustego obciazenia 50g glukozy (badanie to wykonuje sie miedzy 24,28 tygodniem ciazy)? Odpowiedz Link Zgłoś
dociaw Re: cukier w ciąży 04.01.06, 18:37 jest to pomiar krwi żylej innego badania nie mialam Odpowiedz Link Zgłoś
levti Re: cukier w ciąży 04.01.06, 18:45 To dziwne,bo test doustnego obciazenia glukoza jest dla ciezarnych w Polsce obligatoryjny,ale trudno. Moim zdaniem ,powinnas wykonac teraz test doustnego obciazenia glukoza,ale 75 g( a nie 50g,bo to juz nie jest badanie przesiewowe,tylko diagnostyczne)i wtedy okaze sie jaki jest Twoj metabolizm weglowodanow. Na podstawie 1 pomiaru generalnie nie powinno sie o niczym mowic,bo zawsze moze zdarzyc sie blad laboratoryjny.Zwlaszcza,ze twoj wynik jest lekko ponad norme(norma do 5,3).Generalnie,zeby Cie uspokoic,to Twoje malenstwo nie musi miec po narodzeniu cukrzycy,a i Ty jesli bedziesz juz teraz stosowala diete,mozesz nie miec cukrzycy po ciazy.Jesli bedziesz miec jeszcze jakies pytania,to postaram sie na nie odpowiedziec.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś