kostek1976 14.03.06, 10:36 dziewczyny co mozna robic gdy w czasie ciąży puchną stopy i dłonie??? ja nawet po nocnym odpoczynku mam tę dolegliwość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olamad Re: puchnące nogi 14.03.06, 18:17 Nie chcę Cię martwić, ale nie jest to dobry objaw. Tak jak puchnięcie nóg wieczorem, szczególnie po ciężkim dniu, jest pod koniec ciąży normą, tak obrzęki o poranku mogą świadczyć o zatruciu ciążowym (gestozie). Koniecznie skontroluj ciśnienie (nie może byc wyższe niż 140/90), i zrób badanie moczu, aby wykluczyć obecnosć w nim białka. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
patylda Re: puchnące nogi 15.03.06, 13:03 Nie strasz, Olamad, przecież nawet z gestozą da się żyć. Puchnę od +/- 20 tygodnia. Spuchłam, a potem tak się utrzymywało. Ciśnienie w normie, bez białkomoczu. Obrzęki to efekt zmian hormonalnych, konic, kropka. Mogą być częścią obrazu gestozy (dawniej: "zatrucia ciążowego"), ale gestozę się leczy, ciężarna tylko musi być pod pilniejszym nadzorem, czasem konieczna jest stała hospitalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 Re: puchnące nogi 15.03.06, 13:31 Witam, mnie również puchną stopy i na tę dolegliwość kupiłam w Rossmanie żel z miętą do smarowania stóp i nóg z serii(Bebydream)niedrogi i skuteczny przynajmniej w moim przypadku. Pozdrawiam (mama majówka) Odpowiedz Link Zgłoś