Dodaj do ulubionych

starania po poronieniu

29.03.06, 12:07
Witam! W 18 marca w 6 t.c. niespodziewanie dostałam krwawienia , wylądowałam
w szpitalu nausg i mój gin stwierdził że pęcherzyk przestał rosnąć (stanął na
8 mm)i brak echa płodu. Potem była rozpacz, silne krwawienie ze skrzepami ...
i koniec. Za pare dni byłam na wizycie u lekarza i stwierdzuił że wszystko
naturalnie sie wyczyściłoi że w tak wczesnej ciąży to sie może zdażyć. Na
moje pytanie czy możemy się starać od razu o dzidziusia dostałam jego zgodę .
Powiedział że organizm sam zdecyduje czy jest gotowy czy nie. I stąd moje
pytanie czy po poronieniu "naturalnym" zaszłyście ponownie w ciąże już w
następnym cyklu?? Są takie przypadki? Dajcie mi nadzieje tak bardzo
chciałabym mieć dzidziusia.....Pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • kasiak78 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 12:13
      Dodam jeszcze że w ciąże zaszłam poprzednio w 1 cyklu starań więc z tym chyba
      nie ma problemu ani z owulacją też nie (mierze temperaturę).
    • gogo2 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 12:41
      Proponuję wejść na forum "Poronienie". Spotkały mnie dwa poronienia i tam
      szukałam tego typu informacjismile
      • bugsia1 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 13:46
        cześć Słonko, ja poroniłam w październiku, w 8 t.c serduszko przestało bić....
        tak bez powodu. Ale teraz jestem w 9. t.c i znów czuję się bardzo, bardzo
        szczęśliwa, tym razem nie plamię ,wszystko gra, dzidziuś rosnie. Byłam bardzo
        załamana, nawet chciała oddać nową Materne do apteki, ale mąż nie pozwolił ;o) i
        po 3 cyklach zaczęliśmy starania, za 2 razem sie udało ;o) Wiec zobaczysz, że
        mimo żałoby czas minie szybko i znów bedziesz nosić pod swoim serduszkiem tę
        wspaniałą kruszynkę
        Powodzenia i cierpliwości. Od poronienia brałam cały czas kwas foliowy, a po
        teście zaczęłam brać 1 dziennie Luteinę. Trzymaj się. Marta
        • kostka25 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 14:21
          Podobno to kiedy można zacząć się ponownie starać to kwestia organizmu ale i
          statystyki. Ja poroniłam 30 stycznia i po miesiącu już wiedziałam że chcę mieć
          ponownie dzidzię. Żyję z dnia na dzień. Dni strasznie powoli lecą. Czekam na
          ten dzień kiedy dostanę zielone światło. Szukam wsparcia na forum.
          Ja muszę poczekać troszkę więcej gdyż miałam ciężki zabieg.
          Ale wiem że można się starać wcześniej po naturalnym poronieniu.
          Wszystkie mamy szanse na urodzenie zdrowego dziecka. Nie będzie to łatwy okres
          do przejścia.
          Ale uda nam się. Zobaczycie.
          Tylko wspierajmy się nawzajem.
          Mam pomysł aby każda z nas mogła tu opisąc każdy dzień przed oczekiwaną ciążą.
          co wy na to?
    • meg241 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 14:33
      Ja poroniłam 1 stycznia ciaze gdzies na przełomie 5-6 tygodnia. Tez samoistnie,
      bez zabiegu. W nastepnym cyklu nie zaszłam bo endometrium było za cienkie,
      jajeczkowałam normalnie. Organizm widac nie był gotowy. W nastepnym cyklu było
      wszystko ok i udało sie zajsc w ciaze. Teraz koncze 8 tydzien i jak na razie
      wszystko jest ok. dodam jeszcze ze i mnie udało sie zajsc w ciaze w pierwszym
      cyklu staran i to w sumie trzykrotnie: mam juz prawie dwuletniego synka, potem
      wtedy gdy poroniłam i teraz znowusmile)))
      Tobie tez sie uda. Głowa do góry i zycze powodzenia.

Magda
      • kasiak78 dajecie nadzieje-dzięki:) 29.03.06, 14:47
        Dzięki za odpowiedzi aż się jaśniej zrobiło, choć na zewnątrz leje deszcz i
        ponuro... To mój 12 d.c po poronieniu ostatnio w 12 d.c. miałam owulację i
        wtedy zaszłam w ciążę a teraz na razie temp. niska-36,4 dziś rano ale gin
        powiedziała że ten cykl może się wydłużyć nawet o 2 tygodnie. Coś mnie dziś
        jajnki pobolewa -może to już owu?? Zobaczymy. Jesteście naprawdę kochane -nie
        poddaję się!! A przytulanko prawie co dziennie tak dla pewności. Co ma być to
        bedziesmile Piszcie jeszcze to bardzo budujące!
    • kasiak78 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 17:08
      podnoszę
      • lola25 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 18:44
        Ja przezylam strate na początku lutego, psychicznie jestem gotowa probowac
        znowu. Czytalam bardzo dużo na roznych forach i wlasciwie konkluzja jest jedna
        nie ma zadnych medycznych przeciwskazan do zajscia w ciaze nawet przy pierwszej
        owulacji po poronieniu, te 3 miesiace z reguly serwowane sa dla zdrowia
        psychicznego. Natura sama wszystko wyreguluje jezeli twoj organizm nie bedzie
        gotowy do przyjecia zarodka (np za cienka sluzowka by sie zagniezdzilo) to
        ciazy nie bedzie. Tak przynajmniej ja do tego podchodze. Czytalam wiele
        przykladow udanych ciaz w bardzo krotkim czasie po poronieniu i tego sie
        trzymamsmile oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze sa tez dziewczyny ktorym sie nie
        udalo ale trzeba wierzyc ze tym razem bedzie ok. Glowa do gory tym razem musi
        byc dobrzesmile
        • kasiak78 Re: starania po poronieniu 29.03.06, 19:05
          Hej Lola25 ! Mamy podobną sytuację więc chciałam spytać czy ty znasz przyczyne
          poronienia bo ja niezbyt. Mój gin powiedział że jeżeli w tym cylku nie zaciążę
          to w następnym mam zrobić badania hormonalne a mąż badanie "żołnierzyków" w tak
          wczesnym stadium trudno powiedzieć "dlaczego?"Gin stwierdził, że bardzo ważne
          jest, że mogę bez problemów zajść w ciążę czyli z drożnością wszystko ok i jest
          owu. Mam nadzieje, że po tym poronieniu mi sie to nie rozreguluje. Jestem w 12
          d.c. przy cylkach 26 dniowych i już powoinna być owu a tu na razie temp. 36,5.
          Może jutro...? Gin powiedział, że ten cylkl może ale nie musi się wydłużyć
          naewt o 2 tyg. Jak było u Ciebie??
    • july64 Re: starania po poronieniu 30.03.06, 08:30
      Tak, ja własnie zaszłam w ciążę po samoistnym poronieniu juz w kolejnym cyklu,
      w listopadzie poroniłam a w grudniu juz byłam w ciąży. Teraz to już 19 tc -
      zobaczymy jak sie skończy smile Życzę powodzenia
    • meme13 Re: starania po poronieniu samoistnym 30.03.06, 09:26
      1 lekarz kazał mi czekać 3 miesiące..., drugi pół roku!!!!! został jeszcze
      miesiąc abstynencji ...
      nie próbowałabym od razu. w pierwszym miesiącu w 2 fazie cyklu plamiłam, bałam
      sie co to...progesteron był ok. tu na forum powiedziano mi że w pierwszym cyklu
      po poronieniu sie tak zdarza. w drugim cyklu już było ok. Bez plamień. Dodam że
      mimo poronienia mam cykle reguralne 26-27 dni
    • jukka5 Re: starania po poronieniu 30.03.06, 18:05
      ja poroniłam 2.03. ale niestety musiałam mieć zabieg.
      lekarz powiedział, ze mam odczekać 3 cykle i dopiero potem starać się o
      dzidzię. chyba tak zrobię bo pomimo tego że psychicznie juz jestem gotowa na
      kolejna ciążę to jednak trochę się boję, że organizm jeszcze nie doszedł do
      siebie. (ale nie wiem czy wytrzymam jeszcze 2 cykle.)
      Kasiak78 życzę owocnych starań smile
    • yskyerka Re: starania po poronieniu 30.03.06, 18:36
      Po pierwszym poronieniu (6 tc, zaszłam w pierwszym cyklu starań) miesiąc
      przerwy, cykl był owulacyjny, w drugim zaszłam. Kolejne poronienie (7 tc),
      seria badań, prawdopodobnie zespół antyfosfolipidowy, dużo innych badań i nakaz
      odczekania 3 miesięcy. Pierwszy cykl po był bezowulacyjny, 53-dniowy, @
      wywoływana duphastonem i plamienia prawie cały czas. W grudniu wznowiliśmy
      starania, ale na razie nic z nich nie wyszło.
    • magdax78 Re: starania po poronieniu 30.03.06, 18:50
      sorry ...ale rozpaczalas jak to napisalas po stracie 8mm pecherzyka?rozumiem
      kobiety ktore traca dzieci ale nie pecherzyk....
      • jukka5 do magdax78 30.03.06, 19:10
        magdax78 myślę że nie powinnaś się tu pojawiać , bo jeśli przeżyłaś poronienie
        to nigdy byś tak nie napisała o dziecku i kobiecie, która je straciła.
        • bugsia1 Re: do magdax78 31.03.06, 09:00
          Słoneczka, ja mimo poronienia samoistnego, odczekałam te 3 cykle i chyba tak
          lepiej,niech organizm i nasza psychika odpoczną, mimo, ze @ pojawił się zaraz po
          28 dniach i teraz naprawdę czuję, że wszystko gra, a to już zbliżam sie do 10
          t.c,czuję się dobrze, dzidzi chyba też ;o), oby tak dalej Całuje Was wszystkie
          razem i każdą z osobna, mi najbardziej pomógł mąż i świadomość, że tak wiele
          kobiet po poronieniu urodziło wspaniałe dzidziusie, mam taka nadzieje dla siebie
          i dla Was Buziaczki,
      • kasiak78 Re: starania po poronieniu 31.03.06, 10:36
        magdax78 napisała:

> sorry ...ale rozpaczalas jak to napisalas po stracie 8mm pecherzyka?rozumiem
        > kobiety ktore traca dzieci ale nie pecherzyk....
        Kochana to rzeczywiscie był tylko pęcherzyk bo zarodka nie zlokalizowano poza
        tym jak napisałam wyzej brak echa płodu. I jezeli myślisz że rozpaczałam po
        utracie "tylko pecherzyka" to rzeczywiście nic nie rozumiesz.Każdy dzidziuś
        zaczyna się od takiego właśnie pęcherzyka i miałam ta świadomość.Straciłam
        dziecko na samym poczatku nawet nie usłyszałam jego serca. Czy warto się
        wypowiadać jeżeli nie za bardzo czuje się sytuację??
    • kostka25 Re: starania po poronieniu 31.03.06, 09:14
      witajcie ponownie.
      Jak widać każda ciąża jest inna i każdy przypadek jest odmienny. Napewno to
      jest kwestia organizmu.
      Ja przynajmniej tak do tego podchodzę.
      Jak wcześniej pisałam powinnam jeszcze poczekać przynajmniej do maja, ale nie
      mogę wykluczyć uniesień, które mogą zniweczyć mój plan.
      Więc czekam. Razem z wami.
      • sloneczko_261 Re: starania po poronieniu 31.03.06, 09:41
        Witam,
        Poronilam +- w 6 tc, we wrzesniu, mialam zabieg. Moj lekarz powiedzial ze 3
        mies. przerwy, zeby hormony sie ustabilizowaly i macica zregenerowala i do
        roboty. zaszlismy w pierwszysm cyklu prob, czego sie nei spodziewalam. Mialam
        plamienia w pierszych paru tyg. mies. zwolniania w tym 2 w szpitalu, czesc
        lekarzy uwazalo w szpitalu ze min. 6 mis. powinno byc przerwy. Teraz jestem w 13
        tyg. czuje sie swietnie, tylko spiaca. Maluch rosnie (ma ponad 7 cm), ja zreszta
        pomalutku tez smile. Wszystko jest OK. Czego zycze Wam wszystkim i sobie na
        przyszlosc tez smile.
        • kasiak78 Re: starania po poronieniu 31.03.06, 10:40
          Fajnie się czyta te wasze posty. Prawie same sukcesysmile. A tym, którym się nie
          udało i sobie również życzę cierpliwości i optymizmu. Jak nie za miesiąc to za
          dwa, ewentualnie za trzysmile
          • kasiak78 Re: starania po poronieniu 31.03.06, 10:45
            A tak poza tym moje panie wszystkie znaki na to wskazują że zaczął się u mnie
            czas płodnysmile14 d.c. o dwa dni później niż zwykle ale jestem pewna że jutro,
            pojutrze będzie skok tempkismileNa razie lipa-36,3 z rana ,ale mam przeczucie.
            • bugsia1 Re: starania po poronieniu 31.03.06, 10:48
              powodzonka i życzę wnikliwych obserwacji ;o)
              • kasiak78 Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 08:41
                Kochane piszę to żeby Was podnieść na duchu!!! Tak się cieszęsmilesmile Wczoraj
                zrobiłam test -dwie krechy od razu poszłam do gina -jeszcze nic nie widać ale
                to ciąża i gin też trzyma za mnie kciukismile Dostałam duphaston i L4 na 10 dni
                a potem na kontrole i usg. Strasznie się ciesze i boje jednocześnie zawodu. Ale
                musi być dobrze!!!! Pozrdrawiam !
                • kostka25 Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 09:18
                  Ciekawi mnie kiedy najwcześniej można zrobić test i żeby wykrył ciąże.
                  Strasznie się niecierpliwię.
                  • bugsia1 Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 09:23
                    cieszę się, że i Wam się udało, ja jednak wolałam odczekać te 3 miesiące, ale to
                    zależy od podejścia, ja czułam się z tym pewniej, ale Twój gin ma rację, ze
                    organizm, wie czy jest gotowy, życzę dużooo spokoju Buziaczki
                    • fantaisie Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 11:59
                      Cześć!
                      Gratuluję!!! Bardzo się cieszę, że się udało!
                      Ja jestem 3 tygodnie po zabiegu i też czekam na zielone światło, myślę że je
                      dostanę już w następnym cyklu.
                      Straciłam swoją kruszynę w 7tc, najgorsze dla mnie jest to że czułam się
                      świetnie, zero plamień, czegokolwiek.
                      Ale mam nadzieję, na lepsze jutro
                      Pozdrawiam
                      • renate_s Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 17.05.06, 18:49
                        Czesc!
                        ja tez jak najszybciej chce zajsc w ciaze.U mnie bylo podobnie.Ciaza obumarla
                        a ja czulam sie swietnie.Nie wiem jak dlugo zyla bym w nieswiadomosci gdyby
                        nie USG.........
                • jukka5 Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 12:33
                  Kasiu
                  Gratuluję!!!!!!
                  Napisz czy długo czekałaś na fasolkę? Ja też nie mogę się już doczekać żeby
                  iść w twoje ślady. W zeszłym tygodniu byłam u swojego gina i stwierdził, że
                  właściwie nie widzi przeciwskazań żeby zaczynać starania.
                  Jestem pewna że u ciebie będzie wspaniale. Trzymam kciuki i ściskam cieplutko.
                  • bugsia1 do jukka 19.04.06, 13:57
                    Cześć, wiem, że pisałaś do Kasi, ale ja miałam poronienie w Październiku i
                    starania zaczęliśmy po 3 miesiącach a teraz jestem bardzo szczęsliwa w 12 t.c, a
                    z badań to robiłam badania krwi kompleksowe, oraz kontrolne ginekologiczne,
                    najlepiej wskazuje okres, czy wszystko gra ja dostałąm 28 dni po poronieniu i
                    miałam regularnie, więc obserwuj siebie i powodzenia
                • jukka5 Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 12:37
                  Kasiu jeszcze zapytam się czy robiłaś jakieś badania przed ciążą?
                  • wiolasb Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 14:44
                    Kasiak78! Moje gratulacje! Trzymam kciuki za Ciebie i Dzieciątko, wierzę, że
                    tym razem będzie dobrze!!! Ty też musisz mocno w to wierzyć! Jestem z Toba!!!
                    Buziaczki!
                    • kasiak78 Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 15:17
                      Dzieki za gratulacje. Wszystko by było świetnie gdyby nie ten strach... za
                      kazdym razem kiedy idę do łazienki.... Nikomu nie mówie o ciąży bo ostatnio
                      zaraz się pochwaliłam ...i klops. Całe szczęscie, że tu moge z Wami popisać.
                      Jukka ja miałam po poronieniu zrobić w następnym cyklu badania na hormony - nie
                      zdążyłamsmile Mąż zrobił badania nasionek i wyszły takie sobie. Gin stwierdził, że
                      to ja muszę być w takim razie super płodna, że dwa razy pod rząd się udało. Mi
                      tam obojętne tylko żeby wszystko dalej sie dobrze układało. Trzymam za
                      wszystkie kciuki. Kostka25 napisz jak będziesz już coś wiedzieć.Pozdrawiam!
                      • kostka25 Re: starania po poronieniu-udało się!!!!!! 19.04.06, 15:30
                        Kasiak78 napewno napiszę.
                        Trzymaj się mocno, wierzę że wszystko będzie dobrze i uciebie i u mnie.
                        Pozdrawiam i ściskam mocno.
    • jukka5 Re: do bogusia i kasiak 20.04.06, 09:18
      Kochane dbajcie o siebie, bądźcie spokojne wszystko będzie ok. Jak dobrze
      pójdzie to przyłączę się do was "brzuchatek". Pozdrawiam.
      • bugsia1 do jukka , kasia, kostka 20.04.06, 09:51

Będzie dobrze dziewczyny, Kasia spokojnie, tez drżałam w pierwszych tygodniach,
        teraz jestem w 12 i obaw coraz mniej, postaraj sie dużo odpoczywać i relaksować
        Czekamy na reszte ;o) Buziaki dla Was
        • fantaisie Re: do jukka , kasia, kostka 20.04.06, 10:55
          Ja już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła na nowo zacząć starania!!! Cały
          czas zaglądam do moich listopadówek....
          Ale to, że Wam się dziewczyny udaje napawa mnie nadziejąsmile))
          Buziaki
          • kostka25 Re: do jukka , kasia, kostka 20.04.06, 11:11
            Ja czekam na potwierdzenie, za wcześnie żeby robić test choć miałam dziś
            nadzieję że coś wykaże. @ ma przyjść 3 maja tak więć jak nie w tym miesiącu to
            w następnym. Chociaż jak nigdy wcześniej pobolewa mnie dziwnie brzuszek. Czekam
            dalej.
            • kasiak78 Re: najfajniejszy prezent :) 20.04.06, 16:07
              Tak sie składa że dziś mam urodziny i te dwie kreski to jedyny prezent o jakim
              marzyłam ! Już nic mi nie potrzeba -kwiatów prezentów - tylko trochę
              szczęściasmile Życzę i Wam takich prezentów i bez Święta.Pozdr.
              • kostka25 Re: najfajniejszy prezent :) 20.04.06, 17:36
                Kaniak78 Życzę Ci wszystkiego najleprzego, spełnienia marzeń.
                Ja urodziłam się 21 kwietnia więc jutro mi stuknie kolejny roczek a dziś mam
                imieniny. Więc świętujemy razem!!!!
          • aniutka77 Re: do jukka , kasia, kostka 21.04.06, 18:21
            A listopadówki 2006 czarują, czarują, dmuchają i trzymają kciuki !!! Za Ciebie
            i za Was wszystkie !!!
            • bugsia1 Pewnie że trzymamy!!!!!!!!! 26.04.06, 08:38
    • tatanka-2002 Re: starania po poronieniu 20.04.06, 17:18
      Tak sobie czytam te wasze posty i cieszę się kasiak78 z Waszego szczęścia. Ja stracilam dzieciatko (9tyg. ciąży) dokladnie tydzien temu i juz najchetniej zabralabym sie do roboty. Niestety musialam miec zabieg i dodatkowo we wtorek zrobili poprawke, wiec bedziemy musieli odczekać te trzy miesiące. Przynajmniej tak radzi nam lekarz. Jednak nie wiem, czy nie zaczniemy sie starac juz w czerwcu, bo cos mnie tak kusi. Poki co odpoczywam i jestem dobrej myśli. Trzymam kciuki, za te z Was, które teraz walczą.
    • jukka5 Urodzinowe życzenia dla Kasiak78 20.04.06, 18:41
      Samego słoneczka,uśmiechu oraz szczęścia dla ciebie Kasiu oraz twojej małej
      fasolki. smile No i oczywiście "sto lat, sto lat ......."
      • fantaisie Re: Urodzinowe życzenia dla Kasiak78 20.04.06, 22:01
        Cudowny prezent!!! Dużo radości, miłości no i kochanej fasolkismile)))
    • piedor Re: starania po poronieniu 22.04.06, 15:10
      Ja poronilam 7 tyg. Mialam wylyzeczkowanie ale lekarz zalecil mi odczekac 6
      miesiecy. Ja najchetniej zabralabym sie do pracy od razu ale zdania byly
      podzielone roznych lekarzy: 2 miesiace, trzy i pol roku. Podobno organizm sam
      wie kiedy jest gotowy i wtedy zaskoczy ale moja gin powiedziala ze jesli zrobie
      to za wczesnie to organizm moze odrzucic znowu, UI poczekama te pol rku i udalo
      mi za pierwszym razem.
      • natalia433 Re: starania po poronieniu 22.04.06, 21:27
        gratuluje dwóch kreseczek! wszytsko bedzie ok. zobaczysz! ja poroniłam 17
        września 2004 a w listopadzie juz wiedziałam że jestem ponownie w ciąży a teraz
        mam sliczna 9-cio miesięczna Martynkę! a ciąża jak najbardziej prawidłowa!
        trzymam kciukismile
        • wiolasb Re: Jak Wasze starania? 25.04.06, 14:46
          Witajcie! Przede wszystkim cieszę się z tymi, którym się już udało! Teraz
          jestem już po @ - pierwszej od zabiegu... Na początku myślałam, że już w tym
          cyklu będę się starała, ale przemyślałam to i stwierdziłam, że odczekam chociaż
          jeden cykl... Jestem w połowie. Potem kolejna @ i mam nadzieję - owocne
          starania! Tego i Wam życzę! Buziaczki!
          • fantaisie Re: Jak Wasze starania? 26.04.06, 10:18
            Cześć!
            Ja też jestem już po pierwszej @(dostałam trzy tygodnie od zabiegu), i chcę
            odczekać w maju bo mam wyjazd, ale w czerwcu smile))))
            Pozdrawiam
            • wiolasb Re: Jak Wasze starania? 26.04.06, 22:07
              fantasie! Mocno trzymam kciuki! wink))))))
              • fantaisie Re: Jak Wasze starania? 26.04.06, 23:17
                Ja za Ciebie równieżsmile))
                Nie zaglądam już na forum poronienie, ponieważ działało to na mnie mocno
                przygnębiającosad
                Buziaki i wiesz czego Ci życzęsmile)))))))))
    • ewetka Re: starania po poronieniu 26.04.06, 23:42
      kasiak wielkie gratulacje.
      Ja w zeszłym roku poroniłam samoistnie pusty pęcherzyk płodowy- 5 marca.
      Miesiąc później zrobiłam test bo się dziwnie czułam i okazało sie, że jestem
      znowu w ciąży. Najpierw rozpacz. Strasznie się bałam, że za szybko, cykl miał
      być dłuższy i zaliczyliśmy wpadkę. Dzisiaj mój synek ma śliczną
      pięciomiesięczna siostrzyczkę. Trzymamy za Was kciuki big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka