zuzanka14 05.10.06, 12:53 czy down to choroba genetyczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoniaaa Re: DOWN 05.10.06, 13:03 niekoniecznie.... nikogo w rodzinie nie ma z downem a moja kuzynka urodziła taką córeczkę. Jest kochana ))) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka14 Re: DOWN 05.10.06, 13:21 widze ze zamiast odpowiedzi jest atak, przepraszam ze nie uzylam słowa ZESPÓŁ ale to chyba nic strasznego tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha.76 Re: DOWN 05.10.06, 14:30 Zuzanko! Tak, zespół Downa jest chorobą genetyczną. Zespół ten nosi też nazwę "trisomia 21 chromosomu", co oznacza, że w przypadku tej choroby u człowieka występuje dodatkowy chromosom 21 pary. Człowiek bez zespołu Downa ma 2 chromosomy 21, a człowiek z zesp. D - 3. To tylko 1 dodatkowy chromosom, a taki ma wpływ, prawda? A jeśli pytasz czy jest to dziedziczne - nie. Takie dziecko może urodzić się każdemu, wystarczy, że zygota nieprawidłowo się podzieli i wtedy pojawi się ten 3. dodatkowy chromosom. Ale nie martwmy się na zapas. Są różne choroby. I jeśli Pan Bóg da nam takie dziecko, myślę, że da nam też siły, by pięknie żyć mimo choroby. A ludzie z zespołem Downa - mimo wielu ograniczeń, są często bardziej otwarci na innych niż zwykli ludzie, bardziej radośni, uśmiechnięci, cieplejsi Czasem mam wrażenie, że są w pewien sposób bogatsi i szczęśliwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: DOWN 05.10.06, 14:47 mycha super to napisałaś i zgadzam się z Tobą w 100% Odpowiedz Link Zgłoś