katarzyna.br 02.11.06, 14:37 prowadzi do niepłodności?????? A Wy drogie przyszłe (czego wam życzę) mamy nie pijecie alkoholu, staracie się żyć zdowo i nie możecie zajść w ciąże. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martabg A dlaczego 02.11.06, 14:39 A dlaczego pijącym rodzą się zdrowe dzieci, skoro alkohol nawet w najmniejszych ilościach szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: A dlaczego 02.11.06, 14:42 A dlaczego te zdrowe dzieci "pijaków" często mają problemy z nauką, koncentracją w szkole i osiągają gorsze wyniki w nauce? Brak uwagi pijących rodziców to jedno, predyspozycje to drugie. W ogóle co to za bezsensowny problem? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: do pitu-finka 02.11.06, 14:47 Może problem dla ciebie jest bezsensowny ale dla mnie niepłodność ludzi którzy chcę mieć dzieci i mają ku temu warunki jest problemem - chorobą cywilizacyjną. Dlaczego oni nie mają tych dzieci a wrodzinach potologicznych rodzi się dziesiąte dziecko którego nikt nie chce. Przecież to cholernie smutne i przygnębiające. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa popieram.... 02.11.06, 14:59 od dłuższego czasu zastanawiam się dlaczego tyle niesprawedliwości na tym świecie.... (((( Dobija mnie to (((( Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: do pitu-finka 02.11.06, 15:00 Problem jest bezsensowny. Są inne przyczyny które decydują o bezpłodności, czynnikiem decydującym nie jest alkohol. Zamierzasz zacząć pić dlatego że pijakom rodzą się dzieci? Nie dostrzegasz tego, że to wcale nie jest tak że te dzieci są w 100% zdrowe, a przynajmniej nie wszystkie z nich? Jak napisałaś, niepłodność jest choroba cywilizacyjną. Duże znaczenie ma tutaj stres, wiek, psychika itd. A ludzi zestresowanie, nie koniecznie dwudziestolatkowie, bardzo nakręceni na dziecko też miewają dzieci i nikt nie pyta dlaczego udało im się mieć dziecko. Jednym rodzą się dzieci, innym nie. Nie jest to sprawiedliwe, też często sama sobie zadaje pytanie o przyczynę takiego stanu rzeczy. Ale życie nie jest sprawiedliwe i tyle, a rodziny patologiczne również mają prawo do dzieci, jakkolwiek bezsensowne Tobie mogłoby sie to wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: do pitu-finka 02.11.06, 15:02 Miało być ludzie zestresowani. Ja się z Wami zgadzam że to nie jest sprawiedliwe i rozumiem że chcecie się wyżalić (samą mnie nachodziły takie myśli podczas starań). Ale zadawanie jakiegokolwiek pytania przy okazji trochę mija się z celem. Może lepiej zatytułować wątek: Dlaczego na świecie jest tyle niesprawiedliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: do pitu-finka 02.11.06, 15:11 Cy rodziny patologiczne mają prawo mieć dzieci? Mają - polskie prawo tego im nie zabrania. Ale może powinno. I to że oni mają dzieci nie nazwałabym niesprawiedliwością tylko okrucieństwem losu. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: do pitu-finka 02.11.06, 15:22 Ja nie nazwałabym tego okrucieństwem losu tylko prawem natury. Czy się to nam podoba czy nie. Każdy człowiek (teoretycznie) rodzi się ze zdolnością do rozmnażania i nie można mu tego prawnie zabronić. Kto Twoim zdaniem miałby decydować o tym, czy Ty możesz mieć dziecko czy nie? A może ktoś uznałby że to Ty nie nadajesz się na matkę z sobie tylko wiadomych powodów? Powtarzam jeszcze raz: żal mi dzieci z rodzin patologicznych, nie zasługują na to i lepiej byłoby gdyby wszystkie dzieci rodziły się tam gdzie są chciane i oczekiwane i będą miały najlepsze warunki do rozwoju. Ale tak nie jest. I nie zapętlaj się w takim rozumowaniu, bo to do niczego nie prowadzi, a próba decydowania o tym kto ma prawo do potomstwa to brak pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: do pitu-finka 02.11.06, 16:06 Napisałam "że może powinno" a nie powinno. Oczywiśćie myśl była za daleko idąca - nie możemy zabronić rozmanżania się pijakom. Jasne ja to wszystko rozumiem ale nie zmienia to faktu że dzieje się źle. Może pańśtwo powinno im bezpłatnie dostarczać środków antykoncepcyjnych bo na domy dziecka nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: do pitu-finka 02.11.06, 16:19 Ja byłabym za usprawnieniem procedur adopcyjnych, a raczej za usprawnieniem metody odbierania praw rodzicielskich takim rodzicom (zaznaczam że nie wiem jak jest teraz, ale o ile orientuję się jest to często problemem i dlatego wiele dzieci nie może być oddanych do adopcji). Zdaję sobie sprawę że to jest ogromna odpowiedzialność zadecydować którzy rodzice nie będą w stanie nigdy wywiązać się ze swoich obowiązków rodzicielskich, ale chyba jakoś tak trzeba to załatwić. Myślę, że wiele par bezskutecznie starających się o dziecko z chęcią stworzyłoby normalny dom dla takiego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
melba7 Może to brutalne, 03.11.06, 07:38 ale to po prostu prawa biologii ewolucyjnej.Nawet geny alkoholika i patologii społecznej dązą do przetrwania, ale ich dzieci z powodu różnych okoliczności mają mniejszą szanse na przeżycie i dotrwanie do wieku reprodukcyjnego w dobrej formie, zatem po prostu jest ich więcej.Może się któreś uchowa. Odpowiedz Link Zgłoś