Dodaj do ulubionych

basen bez obaw ?

25.04.03, 17:29
Jestem mama wrzesniowa. Chialabym wybrac sie na basen. Pytalam ginekolog co o
tym sadzi. Powiedziala mi tylko ze jest to ryzykowne ze wzgledu na wieksza
mozliwosc infekcji.

Widzialam korespondecje o stroju kapielowym.
Wynikalo by z tego ze przyszle mamy mimo tego chodza na basen.
Czy nie mialyscie problemow, grzybicy czesciej niz zwykle ?

Jezeli bede chodzila na basen to w Wwie na warszawianke.
Prawde mowiac nie chce myslec o zagrozeniu i juz pojsc jutro.

Pozdrawiam
Beata
Obserwuj wątek
    • milarka Re: basen bez obaw ? 28.04.03, 10:22
      Hej,
      też jestem mamą wrześniową.
      Do tej pory nie chodziłam na basen, bo słyszałam różne historie o możliwych
      infekcjach. No i ostatnio basen poleciła mi lekarka, która na moje pytanie o
      ryzyko infekcji, powiedziała, że nie ma się czego bać, tylko dobrze jest po
      basenie zastosować płyn do higieny intymnej na bazie kwasu mlekowego, żeby
      przywrócić naturalne środowisko pochwy.
      W każdym bądź razie dzisiaj się wybieram pierwszy raz - w piątek kupiłam sobie
      strój kąpielowy - rozmiar 42 smile. Chociaż dzisiaj znowu naszły mnie
      wątpliwości - dlatego utworzyłam podobny wątek na forum Zdrowie Kobiety - może
      pani doktor się wypowie. W każdym bądź razie nie chciałabym przesiedzieć całej
      ciąży na kanapie.
      Pozdrawiam
      • milarka Re: basen bez obaw ? 28.04.03, 11:40
        Oto odpowiedź pani doktor z forum Zdrowie Kobiety:

"Osobiście jestem gorąca zwolenniczką basenu i pływaniaw ciązy, a infekcje
        wirusowe przenoszone sa jednak przede wszystkim drogą stosunków seksualnych-tak
        więc mało prawdopodobne jest złapanie infekcji na basenie".

Mnie to uspokoiło i bez obaw wybieram się na basen. I bardzo się cieszę, że w
        końcu trochę się poruszam smile))))

• roma52 Re: basen bez obaw ? 28.04.03, 22:10
          Ja bardzo bym chciała chodzić na basen, trochę przytyłam w ciąży i z radością
          bym popływała. Ale chyba nie odważę się zaryzykować. Moja lekarka twierdzi, żę
          w ciąży szyjka i pochwa jest rozpulchniona i dużo szybciej się łapie infekcje
          niż normalnie.
          Z tym malym procentem łapania bakterii na basenie to chyba też nie cała prawda,
          moja siostra jak na basenie złapała bakterie to się ich potem pozbyć nie mogła.
          Wiem, że w większości wypadków wszystko jest ok, ale ja nie odważę się
          sprawdzić czy nie znajdę się w tej mniejszości, która coś załapała na baseniesad
      • beatatietze Re: basen bez obaw ? 30.04.03, 14:34
        Dzięki za podpowiedź. Czy możesz mi polecić jakiś płyn na bazie kwasu mlekowego.
        Nie wiem czy taka informacja wystarczy Pani w aptece czy sklepie.

Z gory dzieki.
        Beata Bazyluk

ps.W sobotę byłam na basenie, było super. Myślę że będę chodziła regularnie
        • famousamous Re: basen bez obaw ? 01.05.03, 17:16
          czesc dziewczyny,
          jestem lipcoweczka. Na basen chodze juz dwa miesiace, prawie codziennie i
          plywam przynajmniej godzinke. Decyzja o plywaniu podyktowana byla moja
          galopujaca waga, ktora teraz w 28 tygodniu wynosi 78 kg (zaczynalam z waga
          63). Odkad plywam nie mam klopotow z koscia ogonowa (wczesniej bardzo mnie
          bolala), czuje sie wysmienicie, i jak do tej pory nie zlapalam zadnej
          infekcji. Goraco polecam te forme ruchu, z moja obecna waga inne formy sa dla
          mnie zbyt uciazliwe a w wodzie czuje sie jak piorko.
          Na koniec chcialam zaznaczyc ze woda w moim basenie jest chlorowana, nie
          ozonowana.
          Goraco pozdrawiam wszystkie emamy plywajace.
          Aneta
          • milarka Re: basen bez obaw ? 05.05.03, 12:05
            famousamous napisała:

> Na koniec chcialam zaznaczyc ze woda w moim basenie jest chlorowana, nie
            > ozonowana.

A czy to ma jakieś znaczenie? Tzn, chodzi mi o to, czy ozonowana woda jest
            gorsza i dlaczego?
        • milarka Re: basen bez obaw ? 05.05.03, 12:09
          beatatietze napisała:

> Dzięki za podpowiedź. Czy możesz mi polecić jakiś płyn na bazie kwasu
          mlekowego
          > .
          > Nie wiem czy taka informacja wystarczy Pani w aptece czy sklepie.
          >
          > Z gory dzieki.
          > Beata Bazyluk
          >
          > ps.W sobotę byłam na basenie, było super. Myślę że będę chodziła regularnie

Płyn na bazie kwasu mlekowego - Lactacyd (ja go używam, poleciła mi go moja
          lekarka).

Ja byłam na basenie w zeszłym tygodniu dwa razy i jestem bardzo, bardzo
          zadowolona, dziś idę znowu. Mam zamiar chodzić dwa razy w tygodniu.

Pozdrowienia
          • famousamous Re: basen bez obaw ? 05.05.03, 15:35
            Podobno to baseny ozonowane sa lepsze. Ja plywam w chlorze i nie narzekam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka