Dodaj do ulubionych

Badanie prolaktyny

07.05.07, 10:27
Wybieram się na badanie prl (miałam przed trzema laty wielokrotnie za wysoką i
dostałam tylko Dianę 35, a teraz staram się o dziecko)
I w związku z tym mam kilka pytań:
- czy zrobienie badania pod sam koniec cyklu mija się z celem czy jest OK?
- czy koniecznie trzeba być na czczo? Bez kawy i sucharka na śniadanie po
pierwszym badaniu padnę
- czy jeśli w tym cyklu udało mi się zajść w ciążę (teoretycznie taka
możliwość istnieje) to czy ta tabletka podana między jednym a drugim badaniem
nie zaszkodzi?
Obserwuj wątek
    • ewela282 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 10:51
      Ja robiłam sobie badanie prolaktyny ostatnio w drugim dniu cyklu (byłam na
      czczo-badanie robiłam rano).Tylko raz mi pobrali krew i to wystarczy.Niestety
      miałam podwyższoną ,więc od razu zaczełam brać Bromergon po pół tabletki i
      powiem Ci ,że w tym cyklu co brałam Bromergo zaszłam w ciąże, a walczyłam z
      prolaktyną 4 lata!Obecnie jestem w 8 tygodniu ciąży.Idź na to badanie ,wierze
      że Ci się uda zajść szybko w ciążesmileJeszcze jedno jeśli okaże się ,że jesteś w
      ciąży ,odstaw odrazu lek!Test ciążowy zrób najwcześniej w dniu spodziewanej
      @.Pozdrawiam i wierze że Ci się uda,naprawdęsmileWiem coś o tym ,jestem kobietą po
      traumatycznych przeżyciach i może teraz w końcu zaświeci mi słońce.Czego Tobie
      życzę z całego sercasmileNapewno się uda!
      • olik1980 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 11:05
        Ale nie podali Ci tej tabletki dziwnej? Mi ostatnio chcieli badać aż 3 razy, ale
        zapadły mi się żyły i nie poszło.
        • ewela282 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 13:35
          Nie dostałam żadnej tabletki.Dopiero jak wynik zobaczyłam i był zły ,musiałam
          zacząć brać bromergon.
    • cayenne78 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 11:36
      na pewno trzeba na czczo - po sucharku i kawie mija się z celem.
      Może być pod koniec cyklu.
      Nie wiem czy zaszkodzi jeśli jesteś w ciąży - lepiej zapytaj lekarza.
      Dianę dostałaś na pewno ze względu na prolaktynę? Chyba nie - jeśli miałaś 3
      lata temu wielokrotnie za wysoką - ciekawa jestem jaki jest obecnie Twój wynik -
      napisz po badaniu.
      Ten lek to metoclopramid.

• olik1980 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 11:54
        Dziękuję za odpowiedź. A może lepiej poczekać z badaniem do "po okresie"? Czy
        dzień cyklu ma znaczenie przy tym badaniu?
        Dianę dostałam ze względu na problemy z cerą, babka mnie nie leczyła z powodu
        prolaktyny. Teraz zmieniłam lekarza.
        • cayenne78 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 12:06
          Miałaś wielokrotnie za wysoką i Cie nie leczyła? A pamiętasz jaką miałaś?
          Prolaktyna na początku cyklu moze być trochę niższa, ale sa to na tyle
          niestabilbne różnice, że nie ma znaczenia. Ja robiłam i w 3 dc i w 23 dc i
          mniej więcej to samo. Przed badaniem pamiętaj też, żeby nie uprawiać sexu, nie
          drażnić piersi wink, nie stresować się! (stres naprawdę wpływa na wysokość prl),
          nie wysilać się (nie spędzać wieczoru na siłowni).
          pzdr.
          • olik1980 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 12:11
            Przy pierwszym badaniu miałam wynik ponad 200, po obciążeniu ponad 2700 i nic z
            tym nie zrobiono (a ja się przecież na hormonach nie znam, więc nie domagałam
            się leczenia)
            Mi jest się trudno nie stresować badaniem krwi, bo mam fobię - panicznie boję
            się strzykawek. Zależało mi na zrobieniu tego badania za dwa dni, bo i tak muszę
            iść na pobranie krwi i wziąć wolne przedpołudnie w pracy.
            • cayenne78 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 12:54
              to jeszcze zależy od jednostek, ale pewnei chodziło o tą prolaktynę po
              obciążeniu. Myślę, że na luzie możesz iść pod koniec cyklu.
              • olik1980 Re: Badanie prolaktyny 07.05.07, 13:09
                Ten pierwszy wynik - ponad 200 był bez obciążenia.
                • ewela282 Do olik1980 07.05.07, 13:40
                  Czy brałaś może Bromergon.Jeśli nie to spytaj lekarza czy mogłabyś go brać
                  zamiast tych innych leków.Naprawdę dobrze Ci radzę, bo sama 4 lata starałam się
                  o dzidzie i nic nie wychodzilo,właśnie przez tą paskudną prolaktynę.Lek
                  Bromergon był naprawdę moim wybawieniem.W grudniu na świat przyjdzie
                  nasz "skarb" ukochany.Życzę Ci abyś miała jak najszybciej "pełny brzuszek".
                  • olik1980 Re: Do olik1980 07.05.07, 13:49
                    Ja nie biorę teraz leków. Dianę odstawiłam w listopadzie 2006, bardzo szybko
                    wrócił mi @ i jest dosyć regularny (nie licząc ostatniego, spóźnionego 9 dni),
                    chociaż trwa max 3 dni. Za to od dwóch miesięcy mam bóle piersi (już na dwa tyg.
                    przed @), bóle brzucha, "humorki" etc. O dziecko staramy się od marca, więc nie
                    długo, ale wolę sprawdzić wszystko od razu, a nie martwić się kilkanaście miesięcy.
                    • ewela282 Re: Do olik1980 07.05.07, 17:08
                      A robiłaś sobie teraz badanie prolaktyny?Jeśli tak jaki wynik miałaś?
                      Piszesz ,że po odstawieniu leku wróciła Ci @.Ja jak się leczyłam ,cykle zawsze
                      miałam regularne co 28 dni,@ trwała zawsze u mnie 6 dni.Nie wiem co miałaś na
                      myśli "wolę sprawdzić wszystko od razu, a nie martwić się kilkanaście miesięcy"?
                      Napisz mi co miałaś na myśli.
                      • ewela282 Re: Do olik1980 07.05.07, 17:13
                        W ciągu tych czterech latach starań Bromergon brałam dwa i pół roku.(po drodze
                        straciłam dwoje dzieci,pierwsze niestety przez wysoką prolaktynę-
                        poroniłam,drugie urodziłam w 28 tygodniu -miałam gestoze-córcia żyła 6
                        dni).Moja droga naprawdę Ci życzę szybkiego zajściasmile i urodzenia zdrowej
                        dzidzismileObecnie jestem w 8 tygodniu ciąży (jestem na lekach i zastrzykach).Jak
                        masz jakieś pytania odnośnie badań to piszsmile
                      • olik1980 Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 19:23
                        Czytaj uważnie! Nie brałam leku na obniżenie prolaktyny tylko Dianę 35.

Ostatnio badałam prl w listopadzie 2006 i wyniki mam takie:
                        Test obciążenia metklopramidem (10mg) 0/120
                        Prolaktyna 0 -> 355,1 mU/l
                        Prolaktyna 120 -> 2020 mU/l
                        Nie ma prolaktyny 60, bo nie udało się pobrać krwi.
                        Mój gin mówi, że to dobre wyniki. Ja wątpie...
                        • dorciaszek Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 19:45
                          Ja robilam prolaktyne w 3 dc czy jakos tak w poblizu. bylam na czczo i mialam krew pobierana 3 razy. raz bez tabletki,a potem dwa razy po jej wzieciu. Trzeba byc koniecznie na czczo. Najlepiej idz do dobrego laboratorium bo ja ooszlam do takiego najblizej mnie bo plusem bylo ze moglam miedzy badaniami wracac do domku i nie stresowac sie tam, ale klula mnie tak tepa strzykawka ze chyba do dzis mam uraz.
                          mnie wyszla prolaktyna 26,7 (norma 25) i biore bromek choc niby malo podwyzszona, ale nie wiem czemu nie mam owu, wiec pani doktor podejrzewa ze moze przez to. choc ja juz sama nie wiem czy to tylko to
                          • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 19:50
                            A podaj mi jednostki, OK?
                            Ten lab jest OK i pielęgniarka była super, ale żyły mi się zapadały bo mam b.
                            niskie ciśnienie, a nie mogłam kawy wypić sad
                        • cayenne78 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 20:10
                          podstawową masz ok, po mtc za wysoką - powinna rosnąć 3-5 razy. Badałaś hormony
                          tarczycy?
                          • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 20:14
                            Po obciążeniu wzrosła 6 razy, tak? "Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna
                            hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy."
                            Więc może nie będzie źle wink
                            Hormony tarczycy to które to? Bo miałam tylko badany progesteron (nieznacznie za
                            nisko), estradiol i testosteron (oba w normie)
                          • dorciaszek Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 20:14
                            ja mam tsh niby w normie.
                            a prolaktyna to 26,7 (norma 25)
                            po 1 godz.
                          • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 20:18
                            Koleżanka usiłowała mi pomóc w przeliczeniach i wyszło jej, że mój wynik trzeba
                            podzielić przez 20, a wtedy wychodzi: 16.75, a po obciążeniu 101
                            • cayenne78 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 21:14
                              bardzo dobrze Ci pomogła.
                              Wiesz co olik przestań się tamtą prolaktyną przejmować, po pierwsze naprawdę
                              nie było aż tak źle, po drugie wszystko mogło się zmienić. Powodzenia na
                              badankach, napisz jak będziesz chciała się pochwalić nowym wynikiem smile i nie
                              bój się strzykawek!!!
                              • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 21:22
                                Nie będę teraz robić badania. Te z listopada podobno na razie wystarczą. Jeśli
                                będę miała problemy z zajściem w ciążę (na razie to drugi cykl) to wtedy
                                będziemy badać wszystko po kolei. Na razie o możliwości problemów w ogóle mam
                                nie myśleć.
                                • monique302 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 22:14
                                  Moim zdaniem nie ma co czekac tylko szybko zrob badanie i jak bedzie powyzej 15
                                  to idz do dobrego gina i zacznij ja zbijac u mnie nie byla az taka bardzo
                                  wyskoka a sporo trwalo za nim ja zbilam.Mialam przed pbciazeniem 18 a kobieta
                                  ktora chce zajsc w ciaze powinna miec ponizej 15 a najlepiej wynik
                                  jednocyfrowy,z mojego doswiadcznia radze ci na nic nie czekac tylko dzialc,za
                                  wysoka prl czesto prowadzi do wczesnych poronien
                                • cayenne78 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 07.05.07, 22:33
                                  a skąd ta decyzja? Ja bym na Twoim miejscu zrobiła jak wyjdzie ok - tylko sie
                                  cieszyć, jak nie - im wcześniej się dowiesz tym wcześniej zaczniesz się leczyć.
                                  • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 08.05.07, 06:58
                                    Ja bym chętnie zbadała, ale lekarz nawet nie chciał mi dać skierowania. Ile mogą
                                    kosztować takie badania i jak się nazywają te wszystkie hormony? Może do
                                    endokrynologa się zapisać?
                                    • ewa.b83 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 08.05.07, 09:52
                                      My się staramy o dziecko od 4 cykli - ten obecny to 5 cykl. Gin kazał nam
                                      starać się minimum rok a jak nie wyjdzie to wtedy "zobaczymy" (czytaj: może
                                      wyślę cię na jakieś badania). Mama całe życie baardzo nieregularne cykle 30-43
                                      dni, mam 23 lata i trądzik od 13 roku życia. tłustą cerę, przetłuszczające
                                      włosy i inne dolegliwości związane z poziomem hormonów. Potem okazało się że
                                      moje piersi też mają dziwne zgrubienia (ponoć dość powszechny obok mlekotoku
                                      objaw za wysokiej prolaktyny). Postanowiłam zrobić badania na własną rękę,
                                      wydałam sporo kasy ale warto było. Moja prolaktyna 7 dni przed końcem cyklu
                                      była 2-krotnie podwyższona (robiłam na czczo), jakoś niski był progesteron, LH
                                      2x większe od FSH, a TSH, TF3 i FT4 raczej w normie.
                                      z wynikami poszłam do endokrynologa (nawiasem mówiąc nieprzyjemna baba ale
                                      jedyny endo w mieście ;-( W 5 dniu cyklu musiałam powtórzyć prolaktynę ale
                                      musiałam być po lekkim posiłku (chleb z masłem i herbatka) i 2 dniowej
                                      wstrzemięźliwości, w normach max 25 PRL wyszła 37, a po obciążeniu 216, - i na
                                      to teraz biorę 1,5 tabletki Bromka dziennie.
                                      A że szczypiorkiem nigdy nie byłam to musiałam też zbadać cukier wyniósł 89
                                      (norma do 100) i po posiłku ok 92 i na to zapisała mi SIOFOR - choć nie wiem
                                      dlaczego bo stosuje się go u chorych na cukrzycę typu II, baba niewiele mi
                                      wyjaśiła.

Reasumując to czy trzeba być na czczo czy nie zależy od lekarza i tyle
                                      • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 08.05.07, 10:10
                                        Czyli co? Mam zmienić lekarza jednak?
                                        Ja ma trądzik od 15 roku życia, tłustą skórę, tłuste włosy, mastopatię,
                                        uciążliwe PMS. Jutro mam 27 dzień cyklu, a jadę na badanie krwi. Może zrobić od
                                        razu te wszystkie hormony na własną rękę? Tylko co po kolei?
                                        • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 08.05.07, 10:42
                                          Poszłam za ciosem i zapisałam się do innego gina na wtorek.
                                          • ewa.b83 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 08.05.07, 11:06
                                            Nie tak szybko, każdy jest inny i inaczej przechodzi różne "choróbska". Nie
                                            musisz od razu odwiedzić wszystkich lekarzy, ale jak skonsultujesz się z innym
                                            to nie zaszkodzi.

Każdy przypadek jest inny, ja swojemu gin pokazałam swoje wyniki bo poszłam do
                                            niego na usg dopochwowe. Zaleciła mi to endo by sprawdzić jajniki. Okazało się
                                            i ż w 5 dniu nie mam dominującego pęcherzyka.
                                            A gin zobaczył wyniki, wzruszył ramionami i tye było z niego pożytku. Wg niego
                                            skoro poziom LH i TSH są w środku normy to wszystko super (mimo iż jak już
                                            mówiłam LH 2x większe od TSH).
                                            Ja nie mam takiego lekarza w pobliżu ale najlepiej jest się konsultować z
                                            endoginekologiem (czy jak tam on się zwie.).

I przede wszystkim nie panikuj, jakoś to będzie prędzej czy później zadziemy w
                                            ciążę - OBY WCZEŚNIEJ
                                            wink) pozdrawiam
                                            • ewa.b83 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 08.05.07, 11:12
                                              dodam iż ja byłam wszędzie prywatnie ze względu na czas. Skierowanie do endo
                                              pewnie bym wykombinowała, ale na wizytę czeka się u nas ponoć 4 miesiące
                                              • olik1980 Re: Moje wyniki. Faktycznie dobre? 08.05.07, 11:49
                                                Mnie się trochę śpieszy z tym chodzeniem po lekarzach bo do końca czerwca mam
                                                abonament do prywatnej przychodni, a potem niestety firma mojego męża przestanie
                                                go opłacać. Teraz, póki mam wszystkich lekarzy i wszelkie badania za darmo, chcę
                                                sprawdzić, czy aby na pewno wszystko w porządku. Potem i ze względu na czas i na
                                                kasę będzie mi trudniej.
              • olik1980 Re: Badanie prolaktyny 08.05.07, 15:39
                Miałaś rację z tymi jednostkami. Ja-idiotka nie zwróciłam na to uwagi, dopiero
                moja koleżanka-matematyczka mi przeliczyła. Wzięłam więc wyniki z badań
                listopadowych (2006r) i wg obliczeń miałam tak: prl 0 -> niecałe 17, a prl 120
                -> 101. Ten drugi wynik trochę za wysoki, bo zwiększył się 6 razy.
    • wiewiorka76 Re: Badanie prolaktyny 08.05.07, 15:29
      Hej! W lutym miałam badaną prolaktynę z obciążeniem i lekarz kazał mi ją zrobić
      tuż przed okresem. Też mam fobię i bałam się, że przez to wynik może być
      zafałszowany. Miałam 26 i coś tam, a po obciążeniu za dużo chyba o 40(chociaż
      wielu lekarzy nie widzi sensu badania z obciążeniem). Biorę bromergon już ponad
      dwa miechy, wczoraj powtórzyłam badanie w 8 dniu cyklu i teraz mam 16 i coś, a
      górny wynik też jest ok. Trochę marudziłam, że i tak za dużo, ale lekarz mnie
      uspokajał, że 16 jest naprawdę w porządku. Na Twoim miejscu zrobiłabym
      prolaktynę dla własnego spokoju, po co się stresować, ze może coś jest nie tak?
      To naprawdę nie jest bardzo trudne badanie, nawet dla takich co mdleją na widok
      igły. Coś o tym wiem wink Tym bardziej, ze mozesz to zrobić w ramach abonamentu.
      Nie czekaj, zrób to raz dwa i będziesz miała z głowy.
      PS. Prolaktynę można robić też w ciągu dnia i nie na czczo, ale przez 3 godz
      przed badaniem nie można jeść i pić.
      • olik1980 Re: Badanie prolaktyny 08.05.07, 15:36
        No właśnie wczoraj byłam u lekarza i... nie dał mi skierowania. Uznał, że te
        wyniki które mam (z listopada) są dobre. Trochę zła jestem, bo w sumie
        sprawdzenie jeszcze raz by mnie uspokoiło, ale zapisałam się do innego lekarza.
        Jak powie to samo to oleję sprawę na jakiś czas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka