Dodaj do ulubionych

ale prawo!

27.06.07, 10:16
Wlasnie sie dowiedzialam, ze dostalam awans i dostalam podwyzke o 200 zl
brutto. Super sie ucieszylam, bo czym kadrowy mnie poinformowal, ze fizycznie
te pieniadze dostane dopiero po macierzynskim (teraz jestem na zwolnieniu, bo
mam zagrozona ciaze). Ale prawo!!! Chamstwo!!! Wychodzi na to, ze przez ciaze
jestem gorszasad
Obserwuj wątek
    • on_i_ona_wawa Re: ale prawo! 27.06.07, 10:40
      hmmm, sory ale tez chciałabym miec taki problem. Ja się właśnie dowiedziałam
      (jak na razie nieoficjalnie), że u mnie w firmie cieżarne trzyma się do porodu
      (bo trzeba) a potem zwalnia sad
      taka polityka firmy.....
      musze isc w pon do dyrektora na poważną rozmowę. Powiem mu co słyszałam i czy
      potwierdza bo lubie wiedziec na czym stoje. Jak i tak mają mnie zwolnić to ja
      dziękuję, nie widzę powodu żeby sie tu męczyć (jestem w 7 miesiącu)i ide na
      zwolnienie.
      wrrrr, zła jestem.
      • pocalina Re: ale prawo! 27.06.07, 10:48
        Nie moga Cie zwolnic teraz ani w czasie macierzynskiego. Przewertowalam caly
        kodeks!!! Moga najwyzej po. Przykro mi to slyszec, chetnie chcialabym Ci pomoc.
        Moze jednak da sie zaradzic i to tylko jakies brzydkie plotki, ze maja Cie
        zwolnic! A umowe masz na stale czy na czas okreslony? Ja na stale.
        • on_i_ona_wawa Re: ale prawo! 27.06.07, 10:58
          wiem ze w tym momencie nie mogą ale najprawdopodobniej po macierzyńskim nie mam
          gdzie wrócić sad
          Umowę mam niestety na czas określony, na rok (teoretycznie do konca sierpnia
          ale muszą przedłużyc do dnia porodu).
          A tobie gratuluje i wspólczuje jednoczesnie smile

pozdrawiam,
          ona
          • pocalina Re: ale prawo! 27.06.07, 11:01
            Oby jednak Twoja Firma stwierdzila, ze Cie chca. Na razie ciesz sie Malenstwem,
            bo tyle radosci, ile ono Ci dostarczy w zyciu, to zadna firma nie jest w stanie
            zagwarantowacsmile Glowa do gory! Trzymam za Was kciuki! smile
            • on_i_ona_wawa Re: ale prawo! 27.06.07, 11:06
              dzięki za dobre słowa.
              Dzieciątkiem się cieszę i to bardzo tylko jakos wydawało mi sie że moja Firma
              takich rzeczy nie robi...
              głaski dla brzuszka,

ona
        • nebs Re: ale prawo! 29.06.07, 11:12
          A z tym, że nie można rozwiązać umowy nawet po porodzie przez okres
          macierzyńskiego to pewne? - Ja jak się dowiadywałam, powiedziano mi tylko o tym,
          że teraz pracodawca ma obowiązek przedłużenia umowy "z automatu" do dnia porodu,
          z dniem porodu umowa zostaje rozwiązana...
          Ja pierwszą umowę miałam na 3 miesiące, potem 2-ga na 6 i teraz kończy mi się
          3-cia, też 6-cio miesięczna (dokłądnie 02.07.2007).
          • agnrek Re: ale prawo! 29.06.07, 12:31
            No to się wypowiem jako kadrowa, bo namieszałyście tu kilka różnych spraw.
            • agnrek Re: ale prawo! 29.06.07, 12:33
              Po pierwsze umowa na czas określony nie może być zerwana przed jej zakończeniem,
              chyba, że jest zawarta na co najmniej 6 m-cy i wyraźnie jest wpisana możliwość
              jej wypowiedzenia przez obie strony.

Teraz o ciąży na umowie na czas określony. Jeśli umowa wygasłaby po upływie 3
              m-ca ciąży, to pracodawca ma obowiązek ją przedłużyć tylko do dnia porodu.
              Następnego dnia stajemy się bezrobotne, zasiłek macierzyński wypłaca nam ZUS.
              Oczywiście, nie mamy żadnego urlopu wychowawczego.
    • ninoczke Re: ale prawo! 27.06.07, 11:00
      A jak chcesz dostać te pieniądze, jeśli jesteś na zwolnieniu i nie płaci Ci
      pracodawca tylko ZUS. ZUS wylicza Ci zasiłek z 12 miesięcy przed rozpoczęciem
      zwolnienia, więc podwyżki, którą otrzymałaś w czasie zwolnienia nie da się w
      żaden sposób uwzględnić. Zresztą pracodwaca nie odprowadza w tej chwili za
      Ciebie żadnych składek.
      Oczywiście, że fajnie byłoby dostać więcej kasy, no ale w tej sytuacji nie
      bardzo jest taka możliwość (i prawnie i logicznie).
      • pocalina A!!! 27.06.07, 11:04
        O! Dzieki ninoczke! Widze, ze sie znasz na prawiesmile Ja kompletnie nie
        pomyslalam, ze wyliczaja mi zasilek z 12 ostatnich miesiecy. To znaczy, ze
        nawet jakbym na tydzien wrocila do pracy albo na jeden dzien, to i tak na nic
        by sie to zdalo. Bo i tak co najwyzej wzieliby jeden miesiac z podwyzka pod
        uwage. Teraz juz zaczailamsmile Thankssmile
        • izanela Re: A!!! 29.06.07, 09:45
          Nie, podstawa jest przeliczana od nowa jeśli przerwa w zwolnieniach wynosi co
          najmniej 3 miesiące. Musiałabyś wrócić do pracy na 3 miesiące, wtedy wliczyliby
          Ci te 3 miesiące z wyższą pensją do podstawy.
      • odysse do ninoczke 29.06.07, 11:45
        a w czasie macierzynskiego?
        przeciez to ponoc pracodawca placi
        wiec powinien jej uznac podwyzke....
        • izanela Re: do ninoczke 29.06.07, 12:18
          Zasiłek macierzyński płaci ZUS.
          Co do rozwiazania umowy, umowa na czas określony przedłuża się do dnia porodu i
          ani dnia dłużej.
          Natomiast zasiłek przysługuje pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o
          pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o
          pracę została przedłużona do dnia porodu.
          • agnrek Re: do ninoczke 29.06.07, 12:36
            Jedna uwaga - zasiłek chorobowy i macierzyński wypłaca fizycznie pracodawca,
            potem rozlicza się z ZUSem (potrąca sobie w rozliczeniu).
            I nie jest prawdą, że na tych zasiłkach nie ma żadnych składek smile A kto płaci
            emerytalną, rentową? Pobierana jest właśnie z zasiłku.
            • scarlett.o-hara Re: do ninoczke 29.06.07, 13:05
              Nieprawda, składki od zasiłku macierzyńskiego (emerytalne i rntowe) nie są z
              niego potrącane! Pracodawca nalicza je tylko w miesięcznym rozliczeniu, a
              pokrywa je budżet państwa. Pozdr.
              • agnrek Re: do ninoczke 29.06.07, 13:14
                To by znaczyło,że gdy jesteś na zasiłku, to masz więcej netto, prawda?
              • agnrek Re: do ninoczke 29.06.07, 16:48
                Przepraszam, zwracam honor smile Pracodawca odlicza nam składki, ale faktycznie ich
                nie płaci, pokrywa je budżet.
            • izanela Re: do ninoczke 29.06.07, 13:48
              czyli faktycznie pracodawca nie jest płatnikiem zasiłków. I bezpośrednio z ZUSu
              pieniądze dostajesz jeśli Twój pracodawca zgłasza do ubezpieczenia chorobowego
              nie więcej niż 20 ubezpieczonych.
    • ania.silenter Mialam identyczną sytuację:( n/t 27.06.07, 11:14

• binkaa Re: ale prawo! 27.06.07, 11:30
      to logiczne
      przecież tera zpłaci Ci zus srednią z ostatnich 12 m-cy
      to niby jak mieliby Ci doliczyć te 200 zł ??
      • sztokfisz Re: ale prawo! 27.06.07, 15:58
        A mnie szef powiedział, ze choc wszyscy teraz w firmie dostają podwyżki to on nie wie czy mnie może dać. Pracowałam 10 z 12 ocenianych miesięcy i powiedział, ze wie, że w Szwecji należałaby mi się ta podwyżka (to oczywiście szwedzka firma), ale tu musi zapytac HR. I jak na razie cisza. A jak teraz nie dostane podwyzki to w tym sensie przepada na rok, bo u nas jest jeden moment kiedy podnosi się pensje.

Szef jest oczywiście przemiłym Szwedem, ale jak widać uważa, ze może ich "praworządność" nie dotyczy Polaków sad Aż zła na siebie jestem, że tak bez zwolnieniowo pracowałam...

SZ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka