Dodaj do ulubionych

remont przed rozwiązaniem

11.07.07, 22:36
W sobotę malujemy pokoik dla dziecka, termin porodu mam na 17 sierpnia. Boję
się, ze świeże malowanie może zaszkodzić niemowlaczkowi. Czy tyle czasu
wystarczy, zeby opary przestały być szkodliwe? A może któraś forumowiczka zna
jakieś godne polecenia farby specjalnie do pokojów dziecięcych?
Obserwuj wątek
    • wolanka79 Re: remont przed rozwiązaniem 12.07.07, 15:17
      hej, ja mam termin na 8 sierpnia, remont mieliśmy skończyć w tym tyg. ale mąż
      niespodziewanie musiał wszystko rzucić i wrócić do pracy sad( Martwię się, że
      nie zdążymy... Jeżeli chodzi o farby, to pytałam o to w sklepie i sprzedawca
      powiedział, że teraz farby nie mają tylu toksycznych związków co kiedyś. Moja 6
      córcia jest alergiczką, ma astmę i reaguje na wszytko bardzo ostrymi atakami, a
      jednak zaryzykowaliśmy i kupiliśmy zwykłą emulsję akrylową - jako, ze nie mamy
      dziadków mała siedzi w wakacje z nami w tym bałaganie i na razie zadnej reakcji
      alergicznej u niej nie zauważyłam, u siebie też nie. Oczywiście noworodek, to
      nie 6 latek, nawet z dużą tendencja do uczuleń, ale wydaje mi się, ze bardziej
      toksyczne od farb są różnego rodzaju lakiery, np. do podłóg, czy te na
      łóżeczkach, albo farby olejne. Z tego co wiem, są na rynku farby
      specjalistyczne farby emulsyjne dla alergików (podobno mniej toksyczne),
      niemieckie, ale tak drogie, że my zrezygnowaliśmy z ich kupna... ZNOWU TE W
      POLECANE W HIPERMARKETACH BUDOWLANYCH (z logo disneya, niby do pokojów
      dzieciecych) podobno wcale się nie różnią od np. duluxa. Jak jest to tak
      naprawdę chyba nie wie nikt. Mam nadzieję, ze trzy tyg. wietrzenia wystarczy smile
    • samki22 Re: remont przed rozwiązaniem 12.07.07, 16:04
      Spokojnie.My pomalowaliśmy pokoik dwa tygodnie przed porodem i było ok.
      Malowaliśmy dekoralem. Jeśli jest to zwykła farba do ścian to nie ma się o co
      martwić, gorzej w przypadku olejnej od której dorosły człowiek dostaje zawrotów
      głowy. Ale dekorala polecam.Pokoik ma 3 latka i wiele przeszedł w związku z
      małą użytkowniczką, a ściany są w dalszym ciągu ok.
    • aszyku Re: remont przed rozwiązaniem 12.07.07, 21:04
      termin mam na 19-24 a malowanie jutro lub pojutrze kupiliśmy nobilesa i myślę że nic złego się nie wydarzy teraz farby są mniej szkodliwe gorzej byłoby z olejnymi i lakierami tu bym nie ryzykowała.
    • polazgateska Re: remont przed rozwiązaniem 13.07.07, 10:26
      Troche mnie pocieszylyscie, bo się frustruje tym wszystkim. A co do tych farb
      "dla dzieci i alergików" to tak przypuszczałam, ze to jakaś ściema.
      • dziubeq Re: remont przed rozwiązaniem 13.07.07, 12:41
        my zaczęliśmy remont dzisiaj i też malowanie kupiliśmy z mężem dekoral i
        śnieżkę (wcześniej sprawdzone) oczywiście ja nie będę malować ale mam zamiar
        posilikonować dziurki w ścianach no i trochę pomóc chociażby posprzątać bo mąż
        nie da mi wejść do pokoju a jeśli chodzi o szkodliwość farb...pewnie, że jest
        więc ja wolę zachować ostrożność i nawet się nad tym nie zastanawiałam przecież
        nasze bobaski mają być zdrowe ;o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka