gabi9913 15.10.07, 11:25 wynik 16,7. jest dobry? czy przy chęci zajścia w ciąże powinien być niższy, jak to było u was. bo wiem że jest w normie, ale przy staraniach powinna być niska czyli jaka? wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
novinka1 Re: prolaktyna 15.10.07, 11:29 Spokojnie. Wynik jest jak najbardziej w normie. (Norma jest do 24-25). Ja akurat mam hiperprolaktynemie czynnosciowa, lece na lekach od kilku lat. Wyszlam na prosta. Ale Ty nie masz sie czym martwic. A w ktorym dc robilas badanie? Powinno sie je robic 4-5 dc. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9913 Re: prolaktyna 15.10.07, 11:36 robiłam w 4dc. tak samo jak LH i FSH. moze znasz sie i na tych hormonach? LH-11, FSH-11,3 są ok? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prolaktyna 15.10.07, 14:51 Taka uproszczona norma to 5-10, ale to też zależy od laboratoruim, sprzętu itd. tak więc Twoje 11 jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_24 Re: prolaktyna 15.10.07, 15:38 Novinka, a jakie objawy masz tej czynnościowej? Ewentualnie prl jaka Ci wyszła Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Do asik_24 15.10.07, 16:21 U mnie wykryto ją w 2001 roku - objaw: nieregularne miesiaczkico ginekolodzy kwitowali stwierdzeniem: wyreguluje sie (mialam wtedy 22 lata!). W koncu trafilam na lekarke, co sie poznala. Zaczynalam od poziomu 3800 przy normie do 700 (inne jednostki). Lecialam dlugi czas na bromergonie i jego pochodnych, po ktorych PRL spadala badz nie (w zaleznosci czy jadlam regularnie). Ta nieregularnosc wynikala z faktu, ze bo bromergonie czlowiek jest nie do zycia, ma zatkany nos, rzygac mu sie chce i takie tam. Total. Do tego dochodzily jeszcze czeste bole glowy. Tomografia wykluczyla guz przysadki, wiec wedle wszelkich znakow na niebie i ziemi musze zazywac do konca zycia lek. No chyba, ze nie bede chciala miec dzieci (bo podwyzszony poziom oczywiscie wplywa na brak owulacji.) Obecnie lece na Dostinexie - pierunsko drogi, ale zazywam tylko pol tabletki raz na tydzien, nie mam zadnych efektow ubocznych a PRL w koncu spadla ponizej 24 (nawet mi sie zdazylo miec jej 7), odkad zaczelam zbijac PRL urosly mi piersi To byl niewatpliwy plus, bo wczesniej bylam plaska jak deska a teraz co nie co widac Odpowiedz Link Zgłoś
asik_24 Re: Do asik_24 15.10.07, 17:10 Dzięki za info. U mnie to jest tak,że prl na czczo jest w miarę ok, bardziej pod górną granicą, a po obciążeniu rośnie 19 razy. Ale moje @ są regularne, nie za mocne, nie za słabe. Ginek nie widzi potrzeby tego ruszac Odpowiedz Link Zgłoś
mela07 Re: prolaktyna 15.10.07, 17:20 Kiedy wykonuje się badanie poziomu prolaktyny? Jest jakieś ścisłe wskazanie co do dnia cyklu? Może mogłybyście mi poradzić od jakich badań najlepiej zacząć gdy od kilku miesięcy nie udaje sie zajść w ciążę? W następnym tygodniu mam wizytę u ginekologa i chciałabym się przygotować. Mam zamiar zrobić podstawową diagnostykę, aby mieć jakąś orientację co do stanu swojego organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
0306a Re: prolaktyna 15.10.07, 18:17 Witam, Miałam również wysoki poziom prolaktyny, brałam lek bromergon, który bardzo obniżył poziom, dzisiaj jestem w 15 tc, więc prolaktynki nie martwcie się! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: prolaktyna 15.10.07, 20:25 Prolaktyne badam miedzy 4-5 dc (czyli w moim wypadku jeszcze jak mam @). Wazne, by isc na czczo, przed pobraniem odpoczac chwile (jesli lecialas na leb na szyje) i poprzedniego dnia wczesniej zjesc kolacje. Wiele czynnikow podnosi poziom PRL - w tym zmeczenie fizyczne, i chyba produkty bialkowe. No i na dzien przed pobraniem zero seksiku, bo on zdecydowanie podnosi poziom! Jesli wyjdzie ponad norme to jeszcze trzeba zrobic drugie badanie z podaniem jakiegos tam (juz nie pamietam) specyfiku, ktory podnosi poziom PRL - w zaleznosci, czy poziom podnosi sie bardzo czy nie, takie jest leczenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paska20 Re: prolaktyna 15.10.07, 20:34 a mam dodatkowe pytanko: ile kosztuje wykonanie tego badania bez skierowania? bo się szykujędzięki wielkie za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: prolaktyna 15.10.07, 20:36 Ja place w Warszawie 22zl. Podejrzewam, ze cena bedzie zblizona. Odpowiedz Link Zgłoś