iwa149 22.02.08, 12:18 Jak czułyście się w pierwszym miesiącu brania Duphastonu? Biorę, bo mam mi pomóc zajść w ciążę, pierwszą ciążę poroniłam. Biorę od 18 dnia cyklu do dnia wystąpienia @. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdap474 Re: Duphaston 22.02.08, 16:59 ja po duphastonie nie moge narzekac czulam sie swietnie bralam go do 12 tygodnia ciazy. tez pierwsza ciaze poronilam. duphaston wiem ze mi pomogl bo na poczatku ciazy lekarz wykryl u mnie krwiaka i od razu zalecil mi branie duphastonu po dwoch tygodniach nie bylo sladu krwiaka. jestem teraz w 21tc. i ja i moje malenstwo czujemy sie swietnie. pozdrawiam i zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Duphaston 25.02.08, 13:22 A czy brałaś duphaston od któregoś dnia cyklu do wystąpienia krwawienia czy kończyłaś w którymś dniu cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
p.alicja79 Re: Duphaston 22.02.08, 17:02 ja czułam się bardzo dobrze. Też jestem po poronieniu i mi lekarz zalecił branie duphastonu dopiero wtedy, gdy się zorientuję, że jestem w ciąży. Może powinnam brac tak jak Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.s8 Re: Duphaston 22.02.08, 17:40 ja niestety przyjmując Duphaston miałam bardzo uciążliwe bóle głowy,przyjmowałam go od 14 dc przez 12 dni.teraz jestem na luteinie pod język i czuje się super . Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Duphaston 22.02.08, 19:13 Może i powinnaś, duphaston pomaga zagnieździś się zarodkowi itp. Podobno pomaga w zajściu w ciąże. Na razie nie mogę nic o tym dokładnie powiedzieć, bo jeszcze nie zaszłam. Biorę pierwszy cykl. Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Duphaston 22.02.08, 19:32 nie wiem czy dzieki duphastonowi, ale brałam jeden cykl i udało się. teraz jestem w 17tc)przedtem staraliśmy się kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Duphaston 22.02.08, 21:45 Ja powinnam dostać dziś @, mam 32 dzień cyklu. Jak na razie nie mam ale mam straszne uczucie wilgoci więc pewnie @ przyjdzie jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Duphaston 22.02.08, 21:45 A jak brałaś ten lek, bo ja biorę od 18 dnia cyklu do @ Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Do Iwa:)) 23.02.08, 12:12 nie pamietam dokładnie, ale chyba jakoś zaczynałam w podobnym dniu cyklu co Ty,na pewno po owulacji.miałam przez 4 m-ce monitoring cyklu.powodzenia.brałam też duphaston juz po zajsciu w ciążę w czasie plamień i poronienia zagrażającego... Odpowiedz Link Zgłoś
mmadziulek Re: Do Iwa:)) 23.02.08, 12:59 no własnie- a ja mam brać od 15 dnia cyklu (u mnie jeszcze przed owulacją) ... czy może to zatrzymać owulację? martwię się i nie wiem czy nie iść na konsultacje do innego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mimika124 Re: Do Iwa:)) 23.02.08, 13:20 myśle, że dr wie co robi,trudno mi radzic niestety...ja jak wspomniałam monitorowałam cykle- ocena jajeczkowania na usg i korzystałam z testów owulacyjnych. wiec wtedy wiedziałam-zgodnie z zaleceniem i kontrola lekarza kiedy zacząc brać duphaston. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka_ulka Re: Do Iwa:)) 23.02.08, 13:34 mmadziulek, na Toim watku radzilam ci zaufac lekarzowi albo go zmienic. I podtrzymuje swoje zdanie. Jednak na Twoim miejscu poszlabym na konsultacje do innego gina, bo przepisywanie lekow "na oko" nie jest dobre. Progesteron powinno sie brac, wedlug mojej wiedzy, PO owulacji. A to powinno byc poprate monitoringiem cyklu, a nie sztywnym 15-25 dc. Idz do innego gina, tak mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
mmadziulek kulka_ulka 23.02.08, 17:34 dzięki kulka_ulka...przemyślałam to wszystko i też tak myślę. Nie chcę być "jajkiem mądrzejrzym od kury" ale właśnie czytam że progesteron po owulacji ... po prostu lekarka przyjęła u mnie ze to 14 dzień mimo że mówiłam, że tak nie jest, gdyby to był dzien-dwa różnicy ...ale ja mam owulacje 20-25 dc. Hormony wg mnie to dość poważna ingenrencja - nie chciałabym ich przyjmować ot tak... bez 100% pewności, że pomogą i są potrzebne. No nic...po weekendzie kolejna wizyta. Napiszę Wam czego się dowiedziałam. Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Do Iwa:)) 24.02.08, 18:45 Ja dostałam okres więc 3cs i 1 cykl starań z duphastonem nie powiódł się jestem podłamana. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka_ulka Re: Do Iwa:)) 24.02.08, 20:30 po 4 cyklach jestes zalamana? litosci... ja czekalam 4 lata na swie kreseczki... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Do Iwa:)) 24.02.08, 21:07 Przeraszam jeżeli Cię uraziłam. Ciekawe czemu świat tak poukładany, że Ci co nie chcą mają jak na zawołanie a Ci co się starają to czekają i czekają. A leczyłaś się czy po prostu czekałaś? Ja z pierwszą ciążą zaszłam po 1 cyklu ale niestety poroniłam, może dlatego teraz jestem taka niecierpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka_ulka Re: Do Iwa:)) 24.02.08, 21:22 Nie, nie urazilas.. ja wiem, ze kazda z nas czeka, dluzej lub krocej. Ale wierz mi, ze 4 miesiace te tak naprawde nic. Ja do lekarza poszlam dopiero po 11 miesiacach staran. Leczylam sie, przeszlam i laparoskopie i HSG i ciaze pozamaciczna i rozne kuracje.. Normalne, zdrowej, przecietnej PLODNEJ parze splodzenie dziecka zajmuje okolo pol roku. WIec spokojnie, wyluzuj i ciesz sie seksem, facetem .. a dziecko sie pojawi w odpowiednim momencie. Albo samo albo bedziecie musieli mu troche w tym pomoc... To, ze poprzednim razem zaszlas za pierwszym razem - to duzy fart. I ciesz sie, ze wiesz, ze mozesz zajsc w ciaze. To juz baaaaaardzo duzo. Teraz tylko musisz cierpliwie poczekac (choc wiem, jak trudno o te cierpliwosc..).... trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Do Iwa:)) 24.02.08, 22:00 Wcześniej kilka cykli brałam duphaston i nic, a zaszłam w cyklu bez duphastonu, dopiero po stwierdzeniu ciąży dr zalecił brać żeby się utrzymała ciąza.............Jestem w 7 tyg i jutro wizyte mam przed którą się strasznie stresuje! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa149 Re: Do Iwa:)) 25.02.08, 08:36 No tak cieszę się, że to oznacza, że mogę zajść w ciążę skoro raz zaszłam. Ale boję się, że mogło się poprzestawiać, że hormony mi się poprzestawiały czy coś? Kiedyś miałam śluz płodny wyczuwalny a teraz jakoś go nie mam. Głupia już jestem z tym wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś