Dodaj do ulubionych

USG między 11, a 13 TC

09.05.08, 14:06
Witam,
Miałam robione USG w 12tc1d i miałam mierzoną przezierność karku. Wyszła mi
2mm, a malutki ma 5,79. Lekarka, poprosiła mnie żebym zrobiła test pappa.
Szukam kogoś, kto jest w takiej samej sytuacji i ma pozytywny wynik testu.
Lekarka mi mówi, że moje NT mieści się w normie... ale po tym teście nie mogę
spać i się strasznie denerwuje... bo z reguły wszystkie dziewczyny mają 1,1;1,3...
Boję się, że będę musiała robić amniopunkcjesad
Obserwuj wątek
    • lili-a31 Re: USG między 11, a 13 TC 09.05.08, 14:41
      A nie ma normy do 3mm?

Słyszałam, że dopiero po 3mm wysyłają na test pappa.

Przecież 2mm to dobry wynik...ale może coś pokręciłam...

W każdym razie mi się obiło o uszy że 2mm to wynik okey
    • quikm Re: USG między 11, a 13 TC 09.05.08, 14:55
      Ja podczas USG pytałam lekarza - norma jest do 3, więc Twoje 2 jak
      najbardziej mieszczą się w zakresie.Ale skoro lekarz zalecił - to
      lepiej zrób i nie denerwuj sie na zapas - to moze zaszkdzić dzidzi.
      Trzymam kciuki
      • alicja0000 Re: USG między 11, a 13 TC 09.05.08, 15:47
        tak pamiętajcie, że nie tylko przezierność karkowa jest podstawą do robienia
        dalszym badań. Muszą być stwierdzone jeszcze inne 2 parametry, które wg lekarza
        mogą być podejrzane lub są w granicach normy ,niestety nie pamiętam które...
    • miriana Re: USG między 11, a 13 TC 09.05.08, 16:42
      Nie podważam informacji od twojej lekarki, ale warto powtórzyć po prostu usg.
      Może pomiar był błędny.
      • ingams Re: USG między 11, a 13 TC 09.05.08, 17:44
        Pomiar był różny tak naprawdę 1,8; 1,9 i 2,0!! i na samym końcu wyszło 1,3. ale
        nie wiem czy wtedy dzidzi nie miała jakieś złej pozycji. Po podobno pomiar też
        zależy od tego jak sie dzidzia ułoży. Kość nosowa jest, pęcherz też jest ok.
        Ogólnie wszystkie parametry są ok.
        Lekarka powiedziała, że nie musimy go robić... ale dla pewności można. Ona sama
        chyba nie była pewna, który z tych wyników jest prawidłowy i powiedziała, że
        specjalnie wpisuje większy... nic już z tego nie wiemsad(( Też czytałam gdzieś,
        że tak naprawdę od 3,5 pomiar jest zastanawiający, a powyżej 5 już trzeba od
        razu robić specjalistyczne badania jednak i wtedy nie jest wszystko przesądzone.
        Mnie martwi przy tych moich 2 mm, to ze dzidzia jest chyba małasad
        • gibea Re: USG między 11, a 13 TC 10.05.08, 09:13
          Myśle ze nie masz powodu do zmartwien, wynik do 2,5mm jest w normie,
          a u ciebie najwiekszy byl 2mm. Test pappa wykrywa tylko
          prawdopodobieństwo wystapienia wad genetycznych nie daje gwarancji
          ze tak na pewno bedzie. Wierze ze niesamowicie sie denerwujesz wiec
          dla pewnosci powtorz za kilka dni badanie, na pewno bedzie dobrze
          • beata5555 Re: USG między 11, a 13 TC 10.05.08, 16:44
            Zgadzam się z gibea, najlepiej zrób kolejne USG na innym sprzecie, mi dr
            powiedział że 2.5 mm to norma.

• ingams Re: USG między 11, a 13 TC 11.05.08, 06:58
              smile)) może faktycznie umówię się do innego lekarza i niech zobaczysmile
              • moni-a80 Re: USG między 11, a 13 TC 11.05.08, 09:09
                Ja kilka tygodni temu bylam w podobnej syutacji i napisalam post na
                forum ciaza i porod.... Ale mi gin przy wyniku NT 1,02 kazala zrobic
                test ppap i zrobilam go... tez sie denerwowlaam a po co skoro wyniki
                sa w normie i chyba tak z rozpedu zeszlam na dol do labolatorium
                zaplacilam i zrobilam, jestem teraz spokojna bo moje wyniki nawet
                nie miescily sie w skali a prawdopodobienstwo wyszlo grubo pwyzej
                10000 na wynik czekalam niecaly tydzien i teraz sie ciesze zeten
                test zrobilam,i slyszlalam ze czesto lekarze go zlecaja wlasnie
                dlatego ze dokladny pomiar NT jest zrobic ciezko a przy najwyzszym
                odczytanym wyniku jak sie zrobi test wychodzi stosunkowo mniejsze
                prawdopodobienstwo... A ty jezeli masz widoczna kosc nosowa to nic
                sie nie martw napewno wszytsko jest dobrze a do testu podejdz tak,
                ze zrobisz go ale zeby tylko siebie uspokoic a nie ze musisz....
                Pozdrawiam cieplo i zobaczysz ze wszytsko bedzie dobrze...
    • wiollinkach.pl Re: USG między 11, a 13 TC 11.05.08, 19:40
      Ja w pierwszej ciąży też miałam taki wynik i było wszystko dobrze więc nie
      stresuj się no darmo pozdrawiam
      • ingams Re: USG między 11, a 13 TC 12.05.08, 07:26
        Dziękuję za słowa otuchysmile dziś, albo jutro będę miała już wynik! Próbuję sobie
        wmówić, to co mi mówicie i nawet mi się udaję... ale nie do końcasad Muszę się
        zająć czymś konstruktywnym dzisiaj... żeby mi dzień szybko zleciałsmile
    • staszkamama Re: USG między 11, a 13 TC 12.05.08, 14:29
      Hej,u mnie podobnie, przezierność robiona w 13tc6dni, małe miało ok 65mm, pomiary kolejne 1,6, 1,8, 2mm. Też wpisany mam najwyższy pomiar bo tak się ponoć robi. Norma polska to 2,5 mm i jest podobno b. rygorystyczna, Wlk Brytania to ponoć już 3mm. I dopiero wtedy robią halo. Nie robiłam żadnego testu, mój doświadczony gin. powiedział, że jest piękna wydatna kość nosowa, obejrzał inne parametry i stwierdził, ze dzieciak zdrowy i żeby się od niego "odtegować" tongue_out Teraz jestem w 22tc, połówkowe USG nie wykazało najmniejszych odchyleń od normy. Wszystko pięknie wykształcone i książkowo. Oby tak do porodu i dalej big_grinDD Jestem dobrej myśli, choć miałam doła tak jak Ty, ponoć w ogóle nie potrzebnie smile
      Pozdrawiam i uszy do góry big_grin
      staszkamama
      • ingams Re: USG między 11, a 13 TC 12.05.08, 21:06
        smile))))) super bardzo się ciesze!! Mam nadzieję, że u mnie będzie tak samosmile
        dzisiaj się czymś zajęłam i nie myślałam o tym... zresztą dzwoniłam do lekarza i
        nie miał jeszcze wyników... ale jutro już będą...
        • ingams Re: USG między 11, a 13 TC 16.05.08, 08:33
          Chyba straciłam nadzieję... już po terminie wyników i cisza... czekają chyba na
          lekarza, żeby mi oznajmił tą straszną wiadomośćsad((((
          • staszkamama Re: USG między 11, a 13 TC 16.05.08, 09:31
            Eeeeeee tam, pewnie kwestia braku uprawnień ujawniania wyników badań. Z
            doświadczenia wiem, że jak nic nie jest to Cię wszyscy mają w d...., a jak coś
            poważnego to od razu panika, dzwonią, każą przyjść itp. A tak swoją drogą to
            dzwoniłaś do nich??? Dopytywałaś się??? Spokojnie smile
            Pzdr, staszkamama
            • ingams Re: USG między 11, a 13 TC 16.05.08, 12:52
              smile)) MIAŁYŚCIE RACJĘ!!!! Test OK wynik UJEMNYsmile))))))))) ale jestem szczęśliwasmile
              Dziękuje Wamsmile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka