zawsze-mamusia27 09.06.08, 21:01 Jutro idę na obciążenie glukozą i mam przygotowaną cytrynę, czy któras z was również wciskała ją do glukozy czy można??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ju_ka Re: ide na glukozę :(:(:( 09.06.08, 21:08 Dla mnie to była oranżadka!Najpierw zjadłam lekkie śniadanko,po godzinie wypiłam glukozę,wycisnęłam do niej pół cytryny,potem poszłam pobrać krew.Przeżyłam,smakowało,nic się nie działo.To nie takie straszne,jak opisują.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
plusimisi Re: ide na glukozę :(:(:( 09.06.08, 21:23 Byłam bardzo zdziwiona, ale to była pyszna oranżada, wypiłam ją jednym duszkiem, byłam bardzo spragniona, bo na badaniu byłam naczczo. Ale słyszałam że można wcisnąć cytrynę. Powodzenia będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ide na glukozę :(:(:( 11.06.08, 15:30 Lekkie śniadanko? Przecież trzeba być na czczo... Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: ide na glukozę :(:(:( 09.06.08, 21:11 bez problemu dasz rade i to bez cytryny - w niektórych labach nie pozwalają w innych sami proponują i nawet lekkiego śniadania też nie jedz, mimo że w niektórych laboratoriach pozwalają, lepiej być tylko po glukozie nie ruszaj się po wypiciu zbyt wiele, bo to zafałszuje wynik - jeśli będziesz piła w domu to potem nie biegnij na to pobranie Odpowiedz Link Zgłoś
majka150 Re: ide na glukozę :(:(:( 09.06.08, 21:23 możnato pomaga przegryźć smak cukru.Na test 50mg poszłam bez cytryny i co prawda wypiłam ale pod koniec ogarnęły mnie mdłosci na kolejnym na 75 mg gdy siedziałam na korytarzu z kubkiem podeszła dziewczyna i podała mi kawałek cytryny i powiem ze o wiele lepiej to zniosłampolecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-mamusia27 jestem po glukozie 10.06.08, 12:27 Jestem po glukozie, wypiłam na 2 razy bez wciskania cytryny i nie było żadnej tragedii.Dziękuję za wsparcie i porady i rady, ale mam nadzieje że 75 mnie ominie ze wzglądu na dobry wynik tej dzisijszej tego bym sobie i wszystkim innym życzyła.Pozdrowionka!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
goblin.girl Re: ide na glukozę :(:(:( 10.06.08, 11:56 deleine napisała: > innych sami proponują > i nawet lekkiego śniadania też nie jedz, mimo że w niektórych laboratoriach > pozwalają, lepiej być tylko po glukozie "przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria)." www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3948&alt=54 Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: ide na glukozę :(:(:( 10.06.08, 17:50 ale co ci sie nie zgadza? że "lepiej" nie znaczy "koniecznie"? bezsens Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: ide na glukozę :(:(:( 09.06.08, 21:28 nie. nie bawilam sie w wyciskanie cytryny dla mnie to bylo mniej slodkie, niz tabliczka czkolady Odpowiedz Link Zgłoś
mamawif Re: ide na glukozę :(:(:( 09.06.08, 22:18 Z cytrynką smakuje całkiem całkiem Szkoda że dopiero teraz to odkryłam..... Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: ide na glukozę :(:(:( 10.06.08, 01:04 nie rób z tego tragedii... tak, można wciskać cytrynę do środka Odpowiedz Link Zgłoś
malda_80 Re: ide na glukozę :(:(:( 10.06.08, 10:43 nie jest tak źle. Najważniejsze wypić duszkiem. Mnie nawet nie zmuliło, a na codzień wogóle nie używam cukru. Najgorsze to było dla mnie siedzenie godzinę bez ruchu w laboratorium. Bo tak mi nakazała pani laborantka. Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: ide na glukozę :(:(:( 10.06.08, 11:27 Wypicie 50g glukozy było okropne. Tym bardziej, że porobiły się z niej grudy i musiałam je połykać. Na 75g byłam już mądrzejsza i zabrałam cytrynę. Naprawdę byłam zaskoczona jaki smaczny napój się z tego zrobił. Jak ktoś czuje że go mocno zemdli to polecam cytrynę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
orzeech Re: ide na glukozę :(:(:( 11.06.08, 11:21 Mam pytanie trochę z innej beczki. W którym tygodniu ciąży trzeba zrobić to badanie?, tzn. oznaczyć poziom glukozy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ide na glukozę :(:(:( 11.06.08, 15:33 Glukozę na czczo najlepiej oznaczać raz w miesiącu. Test z glukozą- 24-28 tc. Z reguły najpierw robią przesiewowy z 50g, jak coś wychodzi źle, to robi się z 75g. Mój lekarz od razu jednak zleca 75g glukozy- w razie czego nie trzeba powtarzać, od razu są wiarygodne dane. Odpowiedz Link Zgłoś