daria30.pl 05.08.08, 18:04 Cześć dziewczyny! Napiszcie co już macie z wyprawki i w którym jesteście tygodniu. Pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarja30 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 18:10 30 tc i tylko kilka ubranek Odpowiedz Link Zgłoś
spord Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 18:13 Ja jestem w 33 tc i mam już wielką reklamówe ciuszków dla małej... Fakt że część jest od mojej siostry bo urodziła rok temu też córe, ale część jest nowa.. Mam też pampersy, pieluszki, butelki, fotelik do samochodu.. Wózek upatrzony, łóżeczko wystarczy przywieść od siostry.. Więc już nie wiele brakuje.. :p Fakt, że mogę urodzić miesiąc wcześniej.. Mam nadzieję że mój lekarz się nie pomylił co do płci (mówią, że on się nie myli) bo nie wiem co zrobie z tymi różowymi sukieneczkami.. Odpowiedz Link Zgłoś
pola.2 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 18:18 37 tydzień. Chyba już wszystko, co niezbędne przygotowane, torba spakowana. Okaże się później Odpowiedz Link Zgłoś
magda1039 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 18:24 sorki, pusty mi poszedŁ.... a zatem - 31 tydzien i już wszystko oprócz kosmetyków typu oliwka, szampon i wanienki, reszta jest od komody ubranek po smoczki i pampersy na 1-wszy miesiac wszystko kupowalam sama oprócz wózka. Odpowiedz Link Zgłoś
jess-ica1 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 18:23 ja jastem w 34tc i kupiłam juz wszystko oprucz wózka Odpowiedz Link Zgłoś
sielke1981 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 18:43 32 tc: Z powodu zagrożenia porodem przedwczesnym zaczęłam kompletować wszystko wcześniej. Brakuje jeszcze jedynie pościeli zarówno do wózka i łóżeczka, pampersów i kilku kosmetyków dla Córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
venety Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 19:19 Jestem w 31tc mam kupione juz prawie wszystko,jeszcze tylko pampersy i kosmetyki dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
adellka.2 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 19:55 32 TC i już praktycznie wszystko , torby nie mam spakowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
yo-ki Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 19:59 31 kiecki są i cała reszta ciuszków)kocyki wózek fotelik itp.wanienka po starszym dziecku ....braki w kosmetykach ale tym się nie martwie i tak mój synek był na nie uczulony także ostrzegam inne mamy nie przesadzajcie....pzecież po porodzie będziecie wychodzić z domu!!jak czegoś braknie to można dokupić)) Odpowiedz Link Zgłoś
izakal20 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 20:14 Witam!Jestem w 39 tygodniu i mam już wszystko dla maluszka(ciuszki,pampersy,pieluszki tetrowe i flanelowe,kosmetyki,wanienka(po córce)wózek łóżeczko i wszystko co potrzebne.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
suwalki79 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 20:17 35 tydz. i oprócz ubranek nie mam nic;/ musze zaczac robic zakupy zebym przypadkiem na lodzie nie została Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 20:17 Jestem w 27 tc. Mam już dużo bo zostało mi po starszym -wózek głęboki -łóżeczko, materacyk, pościel, poszewki, prześcieradła, ochraniacze, kocyki, 2 śpiworki do spania -foteliki do samochodu 0-13 kg i 0-18 kg -wanienkę, 3 ręczniki z kapturkiem -kilka pieluszek flanelowych i ze 20 tetrowych -komodę i przewijak -ubranka w rozmiarze 0-1 rok (głównie po starszym ale trochę dokupiłam, na pewno sporo dostanę znając rodzinkę) -dużo zabawek dla niemowlaków (grzechotki, mata, karuzelka, gryzaki i inne) -pieluszki wielorazowe (takie pampersy do prania) - kupiłam teraz, przy starszym takiego wynalazku nie było w PL -laktator i podgrzewacz do butli (dostałam i przy starszym nie używałam, ale trzymam bo może sie przyda) Planuję jeszcze kupić: -huśtawkę Fisher Price -kosmetyki i fridę do noska -pieluszki jednorazowe do szpitala -butelkę i smoka (starszy był bez butelkowy i bez smokowy ale tak na wszelki wypadek chcę mieć 1 sztukę) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 05.08.08, 21:40 Hej. 25 tc a wyprawki mam już wszystko oprócz wózka i fotelika samochodowego. Ciuszki mam od A-Z do 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Tytul watku brzmi jak pytanie o wyscig 05.08.08, 21:56 i jego rezultat.Krotko, tresciwie-ktory tydzien i ile... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 19 tc i nic, mam tylko od lekarza małą butelkę- nt 05.08.08, 22:01 Odpowiedz Link Zgłoś
embeel 23tc 05.08.08, 22:45 i nawet mi do glowy nie przyszlo, aby juz cos kupowac. Na razie zamowilam katalogi, aby sie zorientowac, co wogole jest na rynku, spotkanie w klinice mam w 30tc i wtedy dostane liste na porodowke... ale czuje,ze powoli, powoli trzeba sie zaczac wdrazac, bo robie sie coraz bardziej leniwa...no i ciezsza... Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 29 tc 06.08.08, 10:20 29 tc i mam już dużo, tzn prawie wszystko.. wózek, łóżeczko, materacyk, fotelik, przewijak, poduszkę do karmienia,pieluszki, chusteczki, pieluszki flanelowe i tetrowe, jakieś tam kosmetyki i przybory, rożek... generalnie muszę dokupić jeszcze wypełnienie do pościeli i z 1 komplet, ze 2 prześcieadełka (2 już mam) i podkłady nieprzemakalne pod prześcieradło i do przewijania w szpitalu. Jeszcze musze kupić też rzeczy typowo aptekarskie - spirytus do pępuszka, sól fizjologiczna... no i pare rzeczy dla siebie, ktore beda mi potrzebne, bo na razie skupialam sie bardziej narzeczach dla dziecka ubranek trochę mam, sporo tez czeka na mnie u moich rodziców - spadek po młodszych kuzynach tamte musze przejrzec i zobaczyć czego będzie brakowało i wtedy ewentualnie jeszcze dokupić... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: ile kompl. pościeli? 06.08.08, 11:27 Słuchajcie mamuśki a ile kompletów poszewek kupujecie? dwa, trzy? prześcieradeł to chyba więcej trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: ile kompl. pościeli? 06.08.08, 11:56 ja na razie mam 2 kompleciki - planuje jeszcze jeden.... myślę, że na początek wystarczy - jak coś to się dokupi prześcieradełka mam 2 (w zasadzie 3 ale jedno kupiłam w złym rozmiarze ) - myślę, że koło 4-5 powinno byc ok Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ile kompl. pościeli? 06.08.08, 16:37 Na razie nie mam wcale poszewek... Będę kombinować i prać kocyki na bieżąco, prześcieradła mam zwykłe, takie jak na wersalkę. Nie kupowałam nic specjalnie do łóżeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: ile kompl. pościeli? 06.08.08, 18:31 alicja0000 napisała: > Słuchajcie mamuśki a ile kompletów poszewek kupujecie? dwa, trzy? prześcieradeł > to chyba więcej trzeba... Przy starszym miałam dwa komplety i dwa prześcieradła. Starczyło spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka0as Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 06.08.08, 13:25 31tydzien i mam parenascie ciuszkow nowych ktore kupilam na poczatku ciazy z 3 reklamowki ciuszkow spadkowych ale je musze przejrzec tez sa jeszcze u rodzicow, przybory do pielegnacji pazorkow i szczotka do wlosow, 4 reczniki z kaptorem, kolyske z materacem posciela, 4 przescieradla, 2 male kocyki polarowe, jeden duzy koc, jeden maly gruby do wozka. \i tak ciagle widze ze malo malo ehh planuje jeszcze wanienke na dniach kupic i chyba taka gotowa torbe z kosmetykami kupie, wozka jeszcze nie mam bo mi sie nic niepodoba(jestem w anglii) ale myslimy nad przywiezieniem z polski tam mam wybrany Odpowiedz Link Zgłoś
madziuchna23 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 06.08.08, 13:29 12tc, skarpetki (((-: Odpowiedz Link Zgłoś
daria30.pl Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 06.08.08, 13:37 Dziewczyny a jaki materac będzie najlepszy? Ja myślę nad gryka - pianka - kokos. Po którj stronie powinno spać maleństwo? Wcale się na tym nie znam. Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 06.08.08, 16:40 Ja mam gryka-pianka-kokos, jak macałam samą gąbkę, to miałam wrazenie, że to badziew. Maluch śpi na kokosie, jak podrośnie- to na gryce. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 06.08.08, 16:34 35 tc- mam łóżeczko, zamówiony wózek, pełną wyprawkę do końca 1rż (po dziecku znajomej), kosmetyki pielęgnacyjne, foczkę do kąpieli, zorganizowany przewijak, kocyki. Czekam na jakiś przypływ gotówki, to dokupię fotelik- mam nadzieję, że się wyrobię, inaczej trzeba będzie szybko pożyczać Odpowiedz Link Zgłoś
ula2689 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 07.08.08, 18:39 31tc mam już prawie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna833 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 07.08.08, 19:07 25tc mam juz troszke ubranek w rozmiarze 56 do 68 , piekny rożek, pejen komplet pościeli i ręczniczek po kąpieli. Jeszcze sporo przede mną. Juz nie moge sie doczekac kolejnych zakupów.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
embeel rożek 07.08.08, 22:42 tak dumam i dumam, cóż to jest ten rożek...wreszcie sprawdziłam, w końcu od tego są google...i teraz rozumiem. We Francji chyba nie ma takiego wynalazku, jest za to 'gigoteuse' (gigoter - wiercić się) czyli taki niby śpiworek, aby maluch się nie wykopał, jak powiadała moja babcia... Rozejżę się jeszcze za rożkiem, a swoją drogą, jak tu nie wymięknąć... www.vertbaudet.fr/gigoteuse-bebe-motifs-velours-brode-ferme/rwp/p-3702293021074025.aspx a potem nic dziwnego, że budżet przekroczony... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rożek 08.08.08, 11:13 Hmm, jak dla mnie, to rożek jest typowym zakupem podyktowanym reklamą, niczemu specjalnemu nie służy Przecież można malucha spokojnie owinąć w kocyk, kołderkę, flanelkę czy cokolwiek innego, po co od razu kupować jakiś specjalny becik, z którego dziecko za chwilę wyrośnie? Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: rożek 08.08.08, 11:28 ciekawe, ciekawe. Tez tak mysle, ze szczegolnie na poczatku najwazniejsze, aby malucha owinac, aby czul sie bezpiecznie. Natomiast francuski wynalazek, o ktorym pisalam jest przetestowany - szczegolnie, ze specjalnie dlugosc jest przewidzana na kilka miesiecy, i wiem, ze sie sprawdza przy nieco wiekszych maluchach - podoba mi sie tez opcja 'niewykopywania' - moze to jakas trauma z dziecinstwa, ale moja babcia mnie strasznie tym meczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
jadziunia5 Re: rożek - do embeel 08.08.08, 12:44 a jakbyś mi podesłała na skrzynkę trochę określeń francuskich na różne rzeczy związane z ciążą? byłabym naprawdę wdzięczna, bo nigdzie nie mogę znaleźć, a jako filolog powinnam to wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: rożek 10.08.08, 07:30 moim zdaniem rożek jednak czemuś służy - dawniej były beciki teraz rożki - czemu służą? usztywnieniu kręgosłupa przy np. karmieniu na siedząco. Takie maleństwo jest bardzo wiotkie i lepiej nie narażać jego kręgosłupa przy niewłaściwym ułożeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Dokładnie! 10.08.08, 08:16 Rożek posłuży najwyżej tydzień. Lepszy zwykły kocyk. Odpowiedz Link Zgłoś
anga1976 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 08.08.08, 19:01 26 t.c. i ... prawie wszystko. Kupiliśmy na dwa razy w ostatnim tygodniu - tak mi się bardzo chciało już to miec. Mamy zatem wózek, łóżeczko, pościel, bielizna pościelowa, 2 prześcieradła nieprzemakalne, przewijak, wanienka. Chusteczki i pampersy kupiłam taniej ostatnio w Niemczech. Mam już mnóstwo ciuszków dla synka (częsć kupiła moja mama jak tylko dowiedziała sie o ciąży zaczęła polować na okazje, część kupiłam na allegro a nniektóre normalnie w sklepach) Brakuje mi kosmetyków, baldachimu na łózeczko, rożka, zabawek, no i większości rzeczy dla mnie do szpitala. Nie mam fridy, smoczków, pieluch flanelowych, specjalnego proszku dla dzieci. Musze też dokupi ctrochę bielizny dla maluszka, bo tego nie kupie używanego. TEgo jest tak dużo ze jeszcze pewnie mnóstwo rzeczy mi brakuje. Mój pośpiech wynika z tego, że na początku ciąża była zagrożona i teraz tak się cieszę ze z Mikołajkiem wszystko jest dobrze, że nie mogłam sobie odmówić tych zakupów) Odpowiedz Link Zgłoś
mar_bo Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 08.08.08, 19:38 20 tydzień - dużo "spadkowych" ciuszków, pieluchy tetrowe i flanelowe, butelki i to wszystko. Wybrany wózek i łóżeczko. Przy pomocy koleżanek, które mają doświadczenie zrobiłam listę zakupów po to, żeby nie złapać się na niepotrzebne rzeczy - typu pojemnik na zużyte pieluchy. Kilka pozycji jest do przemyślenia np. sterylizator w zależności od tego jak pójdzie mi karmienie piersią (oby jak najdłużej). Na poważne zakupy wybiorę się około 30 tygodnia. Pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.bj Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 09.08.08, 21:13 33 tydzień na biegu - mam łóżeczko turystyczne (nie kupuje drewnianego) 2 poziomowe z przewijakiem, + materac gryka-pianka-kokos, kołderka itp. do spania. No i ciuszki - spadkowe i nowe - jeszcze nie wyprane. Dopiero biorę się za zakupy... Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 09.08.08, 21:33 26 tydzień. Mamy wózek (gondola + spacerówka), fotelik samochodowy i ciuszki. Brakuje nam masy rzeczy ale najpierw skupiamy się na kupnie większego auta Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 09.08.08, 21:35 30tc. i dzis zakupilismy wozek Gondola ze spacerowka i fotelikiem. Poza tym mam tylko kilka ubranek. Mnostwo jeszcze do kupienia... Odpowiedz Link Zgłoś
malammo Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 10.08.08, 08:53 koniec 33 tyg. i wszystko gotowe Poprane, poprasowane kupione czego brakowało Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
henia76 Re: Piszcie który tydzień i ile już kupiłyście? 10.08.08, 20:26 Zbliża się koniec 36 tygodnia i już wszystko zapięte na ostatni guzik tylko pozozstaje nam czekać na naszego upragnionego Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: 22 tc - nic :) 10.08.08, 08:28 wszystko mam po starszym smyku. 19 ide na usg polowkowe, moze sie dowiem czy chlopczyk czy dziewczynka. jesli to drugie, bede musiala sie wziac za odswiezenie garderoby Odpowiedz Link Zgłoś