ursz-ulka 07.08.08, 09:50 Mam takie pytanko: jak sobie kulinarnie umilacie życie? na co macie szczególną ochotę? a na co nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilith76 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 10:02 W czasie mojej krótkiej ciąży: - sok pomidorowy z tabasco (koniecznie na ostrooooo) - ogórki konserwowe z musztardą - sok grejfrutowy - coca-cola (normalnie jej nie cierpię, wtedy musiałam szklaneczkę dziennie) - masło (normalnie nie przepadam) Wszystko co słodkie było fuuuuuuuuuuuj Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka coca-cola 08.08.08, 12:56 też koli nigdy nie piłam, kusi mnie szczególnie pół na pół z piwem. głupota, oczywiście zwalczam tą pokusę... Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Mięcho, żarcie pikantne i niezdrowe 07.08.08, 10:20 Od zawsze byłam "słodyczowa" - batoniki, ciastka, lody. W ciąży góruje mięso (najchętniej schabowe, kebab), zupki chińskie, meksykańskie burrito. Na początku ciąży na śniadania jadałam frytki z majonezem i ketchupem i piłam duuużo coli. Teraz nieco przystopowałam, bo głównie objadam się kanapkami z wędliną i serem oraz bobem z samą solą Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna833 Re: raczej na ostro 07.08.08, 10:24 Na poczatku jak widziałam słodkie to mi się wszystko unosiło do góry, a przed ciąża żyłam praktycznie na samym słodkim. Teraz zdecydowanie wole cos na ostro sosik czosnkowy, ogórki konserowe. Ale najbardziej i zawsze musze miec w lodówce duże pokłady owoców i jogurtów.Pozdrawiam 25tc synuś ))) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 10:53 Ja bardzo dużo jem owoców i warzyw prosto z działeczki mojej babci. Ale uwielbiam też słodycze i lody,na które z początku ciąży miałam wstręt. Nie mam ochoty aż tak bardzo na mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_mama Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 10:56 1. mleko 2. twaróg 3. serki i jogurty 4. kawa zbożowa z mlekiem 5. reszta bez zmian pierwszy trymestr przeżyłam na jabłkach i wodzie z cytryną - ale nie miałam mdłości tylko "jadłowstręt" Odpowiedz Link Zgłoś
glorcia Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 11:34 roznie, mam dni, ze mnie ciagnie na pikatne, inne, ze na slodkie. Ale ogolnie to przebojem byly truskawki i czeresnie, teraz wkraczam w sliwki. I serek wiejski... Ach... zrobilam sie glodna! Odpowiedz Link Zgłoś
julitka27 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 11:52 jestem w drugim miesiącu i jak na razie to mam ochotę tylko na sery żółte, biały ser, dżemy i owoce z ogrodu moich rodziców )). Przed ciążą uwielbiałam słodycze, czekoladki a teraz mam do nich słodkowstręt Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka jabłuszka! 08.08.08, 12:57 jabłka właśnie! ale nie na surowo tylko utarte z marchwią... mogłabym jeść na okrągło Odpowiedz Link Zgłoś
lili-a31 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 12:30 BUŁKI z obojętnie czym- co mi na dobre nie wychodzi (przed ciążą ich unikałam) - i czereśnie. Ale poza tym: KInder Bueno z białą czekoladą i..... do picia (raz na tydzień bo nie wytrzymam) super świństwo: czyli biała oranżada- taka w plastikowej butelce- landryna....... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 13:20 Oooo, a ja ostatnio widziałam w sklepie różową oranżadę, taką w ciemnej, szklanej butelce- zupełnie jak w dzieciństwie... ale w końcu nie kupiłam, bo byliśmy u teściów, a oni są zakreceni na punkcie konserwantów, sztucznych barwników itp. Nie chciałam znosić tych spojrzeń pełnych wyrzutów Odpowiedz Link Zgłoś
k.mat Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 12:32 McDonald's, pizza, cola... zawsze lubiłam ale już długo przed ciążą nie jadałam takich rzeczy ale w ciąży mam na to ochotę, podobnie na słodycze czego wcześniej nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 12:38 Na samym początku ciąży nachalnie pożerałam lody. ( Nigdy nie lubiłam słodyczy i do tej pory ich nie lubię- na szczęście) Później miałam straszne ciągoty na mięso pod każą postacią. Następnie faza kanapek z serkiem topionym i pomidorem. Obecnie kanapki z pasztetem i pomidorem i majonezem- chora jestem jak nie mam pasztetu w lodówce. Owoce, owoce owoce, cały czas, duużo i koniecznie prosto z lodówki. A od jakiegoś miesiąca pochłaniam duże ilości kaszy gryczanej na mleku (takiej na pół gęsto, lekko osolonej-mniam!) Odpowiedz Link Zgłoś
aila-tan ostro ostro ostro 07.08.08, 13:03 Ja co rano czyli od 15 kwietnia jem chleb/bułka z serem topionym lub smazonym.Na to pomidory i ogórek konserwowy. Popijam to słabą kawą rozpuszczalną z łyżeczka cukru.Pozatym ostrości-wszelkie.Chipsy te super ostre. Super ostra musztarda i ketchup. Spagetti na ostro. Dotąd jak "świnia" pożerałam słodycze.Zawsze musiałam mieć w domu cos słodkiego. Albo naleśniki z dżemem na obiad. Ale odkąd zaszłam w ciąze (czyli 1 kwiecień 2008), to słodycze lub słodzona herbata mogłyby nie istnieć. Co innego soki lub coca-cola. Dzięki tym zmianą, żyj w przekonaniu, że będe miała synusia-Adasia. Bo niby mówi się, ze apetyty sygnalizują płeć dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
venety Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 13:07 Mizerie,roznego rodzaju salatki,ogorki kiszone,truskawki,czekolada,cola,ryby(teraz juz nie moge na nie patrzec)mleko,jogurty. Odpowiedz Link Zgłoś
quikm Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 13:16 FAST FOOd!!! - w pierwszym trymestrze na widok obskurnej budy z zapiekankami czy hot-dogami dostawałam ślinotoku))Potem na szczęście mi przeszło była faza na winogrona (które na szczęście pomagały mi też w zaparciach), potem czereśnie (tu był problem bo wzmagały zgagę:/). Teraz (30 tc) czasem nachodzi mnie jeszcze ochota na fryteczki)) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 13:17 I trymestr- gwałtowne, nieopanowane napady wilczego głodu; nieważne co (oprócz słodyczy, odrzucało mnie), byle była pełna micha jak szybko czegoś nie zjadłam- zaczynała się jazda z mdłościami... Dodatkowo ciągnęło mnie do serowych gorących kubków i sałatki z kurczakiem z kfc. Efekt- jakieś 5-6kg na plusie, ale IMO lepszy tłuszcz na biodrach, niż 12 tyg mdłości... II trymestr- zniknęły napady głodu; została niechęć do słodyczy, cukru itd; przyszła wiosna, więc pojawiły się niekoniecznie ciążowe ciągoty do nowalijek, a potem truskaweczek, brzoskwiń, wiśni itd III trymestr- jem jeszcze mniej, niestety tyję więcej... Żywię się pełnoziarnistym pieczywem, twarożkami, pomidorami w duuużej ilości, piję sporo mleka, wcinam owocki Z zachciewajek ciążowych- mąż raz biegł do sklepu po grzybki w occie, raz kupiłam patisony w occie. Grzybki pochłonęłam natychmiast, patisony stoją nieotwarte w lodówce- jak przyniosłam je do domu, to zachciewajka minęła i wciąż zbieram się na odwagę, żeby je otworzyć i spróbować jak smakują Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 13:34 ...a ja wciąż o tym pasztecie myślę...już mnie ślinianki bolą, a dopiero co obiad jadłam... Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 13:55 a ja od kilku dni marze o watrobce drobiowej z jablkiem i cebulka..( we Francji mozna kupic platy wolowej, ale na sam widok pojawia sie odruch wymiotny)ogorkach i kapuscie kiszonej...takie zupelnie nie letnie, ale dostaje slinotoku, bo wiem, ze zaraz bedziemy w Polsce...a poza tym ostatnio pochlaniam kakao - lyzeczka gorzkiego w proszku, zalana cieplym mlekiem...od ktorego przez cale zycie mnie odrzucalo i miesko, miesko i jeszcze raz miesko...czerwone, ma sie rozumiec (no oczywiscie z umiarem). Niestety, wstret to slodyczy sie skonczyl, a szkoda...ale walcze jak moge zastepuje suszonymi morelami i migdalami Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdot Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 14:46 Grejpfruty w pierwszym trymestrze, w tym oddaje wszystko za wode z kiszonych ogorkow i sok odcisniety z kiszonej kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
ula2689 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 18:33 na kwaśne kiszona kapucha i ogóraski)) Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Warzywa! 07.08.08, 22:05 Zawsze jadłam dużo, ale teraz mnie ciągnie, że hej ) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 07.08.08, 22:32 Fanta!!! Uwielbiam... Odpowiedz Link Zgłoś
jadziunia5 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 08.08.08, 12:49 serek wiejski, chuda wędlinka, woda na hektolitry, czarna herbata, białe pieczywo (przed ciążą - tylko ciemne), śliwki, jabłka. w II trymestrze wraca ochota na słabiuytką kawkę i ciasteczko, w I nie mogłam patrzeć na słodycze...no i ulubione musli z jogurtem jakoś nie może się przyjąć... Odpowiedz Link Zgłoś
ileczka76 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 08.08.08, 13:42 a ja uwielbiam ogórki kiszone!!! przed chwila zjadłam calutki słoik i popiłam wodą spod nich... ale było boskie... o, i znowu mi ślinka cieknie na to samo) Odpowiedz Link Zgłoś
embeel odliczam godziny... 08.08.08, 15:10 do ogórka kiszonego Jutro o tej porze już będą dostępne. mniam, mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 08.08.08, 19:28 W czasie mojej ciąży (od II semestru, w I wymiotowałam nawet wodą mineralną) uwielbiałam 2 bardzo niezdrowe rzeczy: frytki z McDonald'sa oraz misie Haribo, okresowo również mięso. Znienawidziłam (i tak mi już zostało) sok pomarańczowy i paprykę (bleh). Odpowiedz Link Zgłoś
burmisia Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 10.08.08, 10:26 ja szaleję za buraczkami. dobre są tez kabanosy i chrzan. tak jak wiekszośc dziewczyn wolę ostre rzeczy a słodycze poszły w odstawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 10.08.08, 20:09 przed ciaza bylam malomiesna, teraz wciaz za mna chodzi, szczegolnie wedliny badz smazone kotlety, odrzuca calkowicie od herbat, goracych napojow ( oprocz kawy, soki wszelkie moga nie istniec, na mysl o nich mam mdlosci, natomiast z checia popijam cole, biale sery chetnie, jogurty precz, kapusta i ogorki kiszone zawsze byly w moim jadlospisie do przesady i teraz tez sa Niesamowite jest to, ze wszytsko na co mam ochote w 7 tygodniu znajduje sie na liscie produktow zakazanych, ale chrzanie to, bo uwazam, ze organizm sam decyduje czego mu potrzeba, co mu szkodzi a co nie, wiec go slucham i wierze, ze podpowiada dobrze i ciesze sie, ze nie tylko ja mam dzwine zachcianki, ktore z radoscia realizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 16.08.08, 16:50 przed ciąża b lubiłam słodycze, nabiał, kawę; teraz - słodycze i nabiał nie bardzo mi idą, prawie ich nie jem.......natomiast wszystko co kwaśne i ostre jest pycha-pomidory, sosy pomidorowe, pomidorowka, ogorki kiszone, ogórkowa, mięsko gotowane lub duszone na ostro, nic smazonego mi się nie chce, nasze polskie jabłka genewa mniam i kwasne winogronka, jakis jogurt zjadam 1 dziennie z rozsądku, no i śledziki w oliwie z cebulka są mniam !! w poprzedniej ciązy tez zajadałam się pomidorami, ale i nabiał mi smakował, jadłam duzo białego sera i ciągneło mnie do fast food Odpowiedz Link Zgłoś
wiollinkach.pl Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 17.08.08, 19:24 Ogórki kiszone i ta woda po ogórkach ale muszą być swojej roboty te ze sklepu są blllllle czereśnie śliwki Mam wstręt do pomarańczy soków napojów gazowanych nie przepadam za słodyczami Odpowiedz Link Zgłoś
nuk-ai Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 18.08.08, 08:27 nic szczególnego, na ogórki kiszone zawsze miałam ochotę - zawsze przed ciążą , przed okresem zawsze miałam większe zachcianki niż teraz w ciąży. Tylko na świeże ogórki nie mogę patrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
sandrunia1 Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 18.08.08, 22:29 Ja z kolei uwielbiam swieze ogorki i wszystko co zielone .POkochalam marchew kilogramami moglabym jesc . jablka , arbuza ... Te wszystkie soczki typu marchew cos tam..... ubostwiam slodycze , pepsi (ale to kontroluje ) i wody smakowe za wyjatkiem cytrynowej ... nie moge patrzec na kielbasy, miesa itp.... Ale wlasnie sie zorientowalam dlaczego tyle przytylam Odpowiedz Link Zgłoś
majkiu Re: Jedzonko!!! co nas szczególnie kusi w ciąży?? 20.08.08, 19:57 Oj, dziewczyny.Od tego czytania polecialam do piwnicy po ogorki kiszone i do lodówki po moje ukochane pomidorki z ogródka.Uwielbiam też twarożek śmietankowy, śmietanę i maślankę.Mięso może nie istnieć, podobnie jak słodycze(18t.c.)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś