hellusia 28.12.08, 22:23 Jestem w ciąży termin porodu według moich obliczeń 03.09.2009, jestem pierwsza? Joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maiwlys Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 28.12.08, 22:25 większośc tych wrześniówek pewnie jeszcze w wątku "styczniowe testowania" Ech...mam jeszcze malutka nadzieję, że tez będę mogła się dpisa, ale okaże dopiero w połowe stycznia (!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
keegan Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 29.12.08, 08:49 Chyba już są wrześniówki, jest nawet forum, zajrzyj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86383 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna801 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 14.01.09, 11:51 niesmiało takze pragne sie dopisac Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 29.12.08, 11:41 podobnie jak maiwlys też mam nadzieję zapisać się do wrześniówek. To jednak okaże się dopiero w połowie miesiąca(stycznia oczywiście). Mam nadzieję do rychłego usłyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hellusia Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 29.12.08, 12:54 Forum może i jest ale jeszcze nikogo nie ma, mi sie spóźnia miesiączka 2 dni więc to dopiero bardzo wczesny początek. Za parę dni powtórzę test Odpowiedz Link Zgłoś
mloda19877 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 29.12.08, 15:05 hejka Jeśli jestem w ciąży a prawdopodobnie jestem (@ spóźnia się prawie tydzień, jutro będe się testować) to termin będę miała na koniec sierpnia lub początek września więc jeszcze nie wiem do którego wątku się dopisze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Wklejone przez moderatora 07.01.09, 23:35 wrześniowe rozwiązanie agakuz11 07.01.09, 22:49 Odpowiedz dzis wieczorem zrobilam test wyszly II kreski. Re: wrześniowe rozwiązanie maiwlys 07.01.09, 22:51 Odpowiedz NO więc nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować i życzyć spokojnych i szczęśliwych tygodni ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 09.01.09, 10:13 Jestem w ciąży, bardzo się cieszę!!! 4 testy pozytywne Wg moich obliczeń termin porodu to ok. 19 września)))) Czy jest specjalne forum dla mam wrześniowych? Odpowiedz Link Zgłoś
myszy80 owszem 09.01.09, 10:14 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86383 zapraszamy serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-ptysiu Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 09.01.09, 21:11 Gratuluje wszystkim. J atez jestem w ciąży i wg obliczeń termin mam na 12 września (synek tez urodził sie we wrześniu-ciekawe kto tym razem sie urodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_84 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 11.01.09, 23:30 nieśmiało się dopisuję (na 3 testach cień cienia w 13 dniu od owu, we wtorek idę na bete) jeśli się potwierdzi to termin 21 września 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
myszy80 myszka_84 12.01.09, 08:08 Gratuluję serdecznie. Pochwal się zaraz na styczniowych testowaniach, to Cię corkaswojejmamy na liście z uśmieszkiem umieści. Od razu nam statystyki podniesiesz Odpowiedz Link Zgłoś
stelmaria Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 12.01.09, 12:01 Witam, zanim podam termin porodu chcę mieć pewność, że serduszko maleństwu bije, 9 byłam u gina jeszcze nie biło (początek 5tc), następna wizyta 23, wtedy się okaże. Mam nadzieję, że będzie dobrze i zobaczę pulsującą kropeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
soska82 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 12.01.09, 12:52 Witam Ja również mam termin porodu na 03.09.2009r. :] Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 13.01.09, 12:28 witam nie dostaje juz okresu 7 dniwiec mam nadzieje ze do Was dolacze.niedlugo mam wizyte u gienka to bede wiedziec na 100%z moich obliczen to bede miec termin na 11.09 a jak sie czujecie??macie apetyt??bo ja czuje sie dobrze tylko ze ciagle chce mi sie spac i jadlabym tylko slodkie Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 13.01.09, 20:49 nie robilam.poczekam do wtorku to lekarz mi wszystko powie na 100%. 3 lata temu test zawiodl mnie a bylam w ciazy i dopiero dowiedzialam sie u lekarza.wiec teraz wole poczekac te pare dni.chyba ze nie wytrzymam bo jest mi ciezko z ciekawosci to zrobie w czwartek i dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
lalibela Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 13.01.09, 21:12 dolaczam sie termin na 2 wrzesnia Odpowiedz Link Zgłoś
opiumaa Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 14.01.09, 11:40 Witajcie, Wreszcie po 2 latach starania sie o maluszka udało na sie!!! wg moich obliczeń termin mam na 19.9.09. W niedziele zrobiłam test z przekonaniem że i tak zobacze jedna kreske, a tu 2 krechy i to takiej job twoju mać że aż kolą w oczy. Do tej pory nie moge w to uwierzyć, jutro jade do lekarza. Pozdrawiam wszystkie "wrześniówki" i staraczki Odpowiedz Link Zgłoś
jkw2006 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 15.01.09, 13:05 witajcie, ja te zobaczylam 2 kreski na teście w pon. idę do ginekologa i będę wiedziała na pewno. Już mam 2 letnego synka też z września, ciekawe czy i tym razem bedzie wrzesień. Odpowiedz Link Zgłoś
yona75 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 15.01.09, 15:18 hej, dziewczyny, a skad Wy wiecie kiedy termin?? zrobiłam test wczoraj, wyszło, że jestem w ciąży, jestem przerażona, czasami jak sobie przypomne, to mi normalnie tchu ze strachu brakuje, nie wiem co trzeba robic, co jesc, co pić, i wogole, co trzeba, a co mozna, czy moge na narty jechac, czy musze sie zamknac w piwnicy???... nie planowalam jeszcze teraz dziecka, odstawiłam tabletki, zeby sobie hormony zbadać, chciałam zajsc za kilka miesiecy i myslalam, ze sie jakos przygotuje do tego... no i nie wyszlo to skad ja mam wiedziec, kiedy ten termin porodu?? Odpowiedz Link Zgłoś
8weronika4 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 16.01.09, 16:33 Witam ja robiłam test w niedziele i wyszedł pozytywnie 2 kreski to będzie moja 2 dzidzia mam juz córeczkę,a we wtorek mam wizytę u gina tak że się wszystkiego dowiem,łącznie z terminem porodu z moich obliczeń wynika na 17 września już nie mogę się doczekać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beata_84 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 16.01.09, 20:00 Witam. To również moja druga ciąża. Ja z kolei mam synka, w grudniu skończył dwa latka. Według moich wyliczeń również wynika że termin byłby na 17 września. Ale narazie czekam na wizytę i zobaczymy co powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 17.01.09, 12:24 to rowniez moja druga ciaza.mam juz synka w lutym skonczy 3 latka.w poniedzialek mam wizyte to bede wiedziec na kiedy termin a z moich obliczen wynika ze na 11.wrzesnia.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grazia_d Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 27.01.09, 14:49 Cześć, ja też chetnie się dopiszę do listy wrześniowej, choć do końca jeszcze nie wiem czy będę mieć termin na koniec września czy raczej na początek października. W sobotę mam wizytę u ginekologa to dowiem się dokładniej. Poadrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yona75 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 27.01.09, 14:54 hej dziewczyny, a ja ide dzisiaj do ginekologa... brrr.. dziwne uczucie, słuchaj, czy on mi bedzie robil usg i czy cos bedzie widac?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grazia_d Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 27.01.09, 15:12 Wydaje mi się, że USG raczej napewno będzie Ci robił. To wszystko zależy który miałabyś tydzień, jak będzie to koło 7 tygodnia to powinno juz coś widać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yona75 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 28.01.09, 07:56 no i zrobił mi usg... ale ponieważ to 6 tygdzin i 5 dni /nie mam pojecia jak on to wyliczył i wydaje mi sie to mało prawdopodobne/ było widać jak serce bije... a poza tym wyglada na to, ze fasolka jest gdzie trzeba i ze jest pojedyncza termin mam na 17 września! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdziad6 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 03.02.09, 18:43 Cześć hellusia Cieszę się ze Cię znalazłamWg moich obliczeń termin mam na 14.09.2009)No to mamy swój wątek))Mam nadzieje na dłużejPozdrawiam Cie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdziad6 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 03.02.09, 18:59 Witam ponownie !! Jestem pierwszy raz na takim bloguAle fajnie że mogę się z kimś podzielić swoimi przemyśleniami, obawami itp itd dotyczącymi malutkich naszych upragnionych fasolek .Prawdopodobnie mój termin to 14 września.Idę w piątek do lekarza bryyy ,sprawdzić czy serduszko puka ,tak się bojęŻeby tylko żeby tylko było ok.Trzymam tez za was kciuki moje kochane wrześnióweczki.Piszcie co tam u was Ściskam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 03.02.09, 19:08 czesc, ja mam prawdopodobnie termin na 18 września Jej, jaka ja jestes szczęśliwa od pierwszej minuty po teście Odpowiedz Link Zgłoś
yona75 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 04.02.09, 11:29 no to jest nas co raz wiecej ;D, słuchajcie, czy któraś rozumiem system liczenia tygodni, i dlaczego są dwa różne?? Odpowiedz Link Zgłoś
magdziad6 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 05.02.09, 10:25 Z liczeniem tygodni sama się pogubiłam lekarze liczą od pierwszego dnia ostatniej miesiączki,czyli teoretycznie twój dzidziuś jest dwa tygodnie młodszy licząc od prawdopodobnego momentu zapłodnienia niż mówi lekarzNa moim przykładzie pierwszy dzień ostatniej miesiączki miałam 8 grudnia 2008 czyli jestem w 9 tygodniu ale do zapłodnienia doszło prawdopodobnie 23 grudnia więc dzidziuś ma 7 tygodni.są rożne kalkulatory w necie sama nie wiem które są najbardziej wiarygodne:/Ale jutro idę do lekarza i wszystkiego się dowiemBędę już widzieć bijące serduszko mam nadzieję.Buziaczki i pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 05.02.09, 11:26 U mnie 27 sierpnia, więc bardzo blisko Ciebie, a i tak nie wiemy która z nas pierwsza powita świat z maluchem na ręku hi hi hi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 05.02.09, 12:59 witamja ostatnia @ mialam 7 grudnia a do zapolodnienia doszlo prawdopodobnie 24 grudnia.wiec tez mi wychodzi 9 tydzien w necie ale wszystko sie okarze w poniedzialek bo mam wizyte u gieniamam nadzieje ze zobacze fasolke)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yona75 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 05.02.09, 14:29 hej super.elwirka85, zobaczysz fasolke, zobaczysz, ja tez mam niby termin poczecia oznaczony jako 24.12 a u gina bylam już 27.01 i widziałam jak serce biło w takim groszku małym, w 8 tygodniu groszek jest wielkosci winogrona bedzie co oglądać, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 06.02.09, 10:22 hehe mam nadzieje ze zobacze juz nie moge sie doczekac jestem taka szczesliwa odezwe sie w poniedzialek po wizyciepozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yona75 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 06.02.09, 11:49 słuchajcie, moja kijanka chyba strasznie sie rozpycha w środku, czy Was też pobolewa brzuch?? Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 06.02.09, 11:55 mnie pobolewa tak na dole jak przed miesiaczka i troche robi sie brzuszek twardawy. Odpowiedz Link Zgłoś
monintka Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 06.02.09, 18:38 Witam, ja mam termin na około 7 - 10.09 Wczoraj widziałam Maleństwo i jestem zachwycona. Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
soska82 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 06.02.09, 21:32 Hej Hellusia i inne wrześniowe mamusie :] Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży Termin według ostatniej miesiączki mam na 03.09.2009r.(też po moich obliczeniach) Ale po pierwszym usg pani doktor wyznaczyła termin na 02.09.2009r. W sumie tylko jeden dzień różnicy Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
aagnieszkaa1 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 08.02.09, 19:12 Witam wrześniowe mamy Jestem w 8 tc i mam wyznaczony termin na 23 września. Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 09.02.09, 20:37 ja mam wizete w srode dopiero w sumie to juz po jutrze ale jakos mi sie dluza te dni chcialabym juz zobaczyc fasolke i uslyszec bijace serduszkoodezwe sie w srode.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 10.02.09, 21:37 i ja sie witam nie wiedzialam nawe ze taki watek tu jest wrzesnioweczka, z terminem na 1/2wrzesnia jestem juz po kilku usg, dzis bylam na czwartym lokator/ka ma 4 cm i straszna ruchliwy/a jest za pare dni mam usg gen i nie moge sie doczekac by znow maluszka zobaczyc pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 04.03.09, 12:53 hej dziewczyny bylam w poniedzialek u gienka i widzialam widzialam te moje male cudo) machalo do mnie raczkami i nozkami to juz 11 tydzien. termin mam na 29 wrzesnia. a co tutaj na forum tak cicho nikt sie nie odzywa Odpowiedz Link Zgłoś
aneciknt 24 września :-) 10.02.09, 22:16 Witam przyszłe Mamusie 8 tydzień dobiega końca, wczoraj byłam na USG - "młody" na szokujące 15 mm i serducho które bije jak dzwon Gdyby nie ten obraz i wzmożony apetyt na wszystko, w każdej ilości i o każdej porze nigdy nie powiedziała bym, że we mnie jest dzidzia Są tu może jakieś Mamusie z Krakowa?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: 24 września :-) 11.02.09, 13:08 witamdzis bylam u gienia i wg obliczen ostatniej miesiaczki mial byc 10 tydz ciazy a wg usg jest 6 tydz ciazy.i nastapna wizyte mam na 2.03.ale widzialam malenkie cudo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuza.to.ja Re: 24 września :-) 04.03.09, 17:34 Hej ja tez Kraków Dzidziuś w połowie 13 tygodnia już a forum dla wrześniówek: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86383 zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
bell1977 30 września :) 10.03.09, 09:09 Hellusia, Ty pierwsza a ja ostatnia Witajcie, mam termin na 30 września, o dziecko staraliśmy się kilkanaście miesięcy no i wreszcie się udało w styczniu zobaczyłam dwie kreseczki. No a teraz, to serduszko już bije, a maluch kręci się i wierci niemożliwie, wiem, bo widziałam na ostatnim USG Jutro zaczynam 12 tydzień. Miłego dnia Wrześnióweczki Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka31213 Re: 30 września :) 04.05.09, 12:18 Witam Ja również mam na 30 września Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Witajcie 10.03.09, 21:09 Hej, hej! Ja tez wrzesnioweczka: wg OM 21.09, wg dzisiejszego USG 18.09. Jestem strasznie szczesliwa, na poczatku strasznie sie balam (bo 2 lata temu poronilam ok. 10tyg), teraz juz spokojniej. A dzis mielismy USG i wszystko super Odpowiedz Link Zgłoś
renste Re: Witajcie 12.03.09, 18:33 Witajcie.Ja mam termin na 17 września.Jestem z Krakowa.Zamierzam rodzić w Rydygierze a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: Witajcie 13.03.09, 15:44 Ja chyba na Siemiradzkiego, ale to jeszcze kupa czasu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 20.03.09, 09:06 tez mam termin na wrzesien 10tego Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Wklejone przez moderatora 21.03.09, 22:32 wrzesniowki jak sie czujecie ???? agusia1812 21.03.09, 10:24 Odpowiedz witam wszystkie mamuski co we wrzesniu beda cieszyc sie swoimi pociechami,ja sama mam termin na 10tego wrzesnia mianowicie chcialabym abyscie podzielily sie swoimi odczuciami samopoczuciem,ja swoja droga juz niewmoge sie doczekac a gdzie tam jeszcze heh powiedzcie czy miewacie jakies dolegliwosci?mnie kluje w podbrzuszu niewiem czy to normalne na tym etapie ciazy czekam na jakies wiadomosci pozdrawiam i zycze zdrowia Re: wrzesniowki jak sie czujecie ???? aphoper1 21.03.09, 10:48 Odpowiedz Zapraszam na forum Wrzesniowe Mamy 2009, tam sie dowiesz wiecej, bo jest nas calkiem sporo Re: wrzesniowki jak sie czujecie ???? oles-ia 21.03.09, 16:53 Odpowiedz Hej, ja póki co czuję się nieźle. Odpukać-żadnych dolegliwości Tylko ciągle chce mi się spać...Mam nadzieję, że ta senność minie niebawem. Dostałam od męża poduchę do spania dla ciężarnych i jest ok (POLECAM!). Robicie już zakupy wyprawkowe? Re: wrzesniowki jak sie czujecie ???? beata_84 21.03.09, 18:48 Odpowiedz Ja też mam od czasu do czasu bóle podbrzusza. I strasznie dokucza mi wieczorem ból krzyża. To moja druga ciąża. Mam dwuletniego synka i w poprzedniej ciąży nie miałam bóli w krzyżu. Odpowiedz Link Zgłoś
super.elwirka85 Re: Wklejone przez moderatora 25.03.09, 14:47 malgosiek2 napisała: > > wrzesniowki jak sie czujecie ???? > agusia1812 21.03.09, 10:24 Odpowiedz > > witam wszystkie mamuski co we wrzesniu beda cieszyc sie swoimi > pociechami,ja sama mam termin na 10tego wrzesnia mianowicie > chcialabym abyscie podzielily sie swoimi odczuciami samopoczuciem,ja > swoja droga juz niewmoge sie doczekac a gdzie tam jeszcze heh > powiedzcie czy miewacie jakies dolegliwosci?mnie kluje w podbrzuszu > niewiem czy to normalne na tym etapie ciazy czekam na jakies > wiadomosci pozdrawiam i zycze zdrowia > > Re: wrzesniowki jak sie czujecie ???? > aphoper1 21.03.09, 10:48 Odpowiedz > > Zapraszam na forum Wrzesniowe Mamy 2009, tam sie dowiesz wiecej, bo > jest nas calkiem sporo > > Re: wrzesniowki jak sie czujecie ???? > oles-ia 21.03.09, 16:53 Odpowiedz > > Hej, ja póki co czuję się nieźle. Odpukać-żadnych dolegliwości Tylko > ciągle chce mi się spać...Mam nadzieję, że ta senność minie > niebawem. Dostałam od męża poduchę do spania dla ciężarnych i jest > ok (POLECAM!). Robicie już zakupy wyprawkowe? > > Re: wrzesniowki jak sie czujecie ???? > beata_84 21.03.09, 18:48 Odpowiedz > > Ja też mam od czasu do czasu bóle podbrzusza. I strasznie dokucza mi > wieczorem ból krzyża. > To moja druga ciąża. Mam dwuletniego synka i w poprzedniej ciąży nie > miałam bóli w krzyżu. > hej mamusie...ja wlasnie zaczelam 14 tydzien i na szczescie mdlosci minely...wieczorami mam bole krzyza a w dzien bole glowy czego na poczatku ciazy wogole nie mialam ani w pierwszej ciazy.mam juz 3 letniego synka.a czujecie juz swoje malenstwa?bo ja nie moge sie doczekac Odpowiedz Link Zgłoś
olapes Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 24.04.09, 15:16 Ja mam termin na 14 września, ale najprawdopodobniej będę rodzić wcześniej, bo mój "maluch" jest duży. Odpowiedz Link Zgłoś
agaipawel12345 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 26.04.09, 21:30 Termin na 8.09.2009 pierwsze dziecko 20 tyg i 5 dni.Niechcemy z mezem wiedziec kto tam rosnie chcemy niespodzianke choc sami od siebie sadzimy ze bedzie to chlopak. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiagim Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 26.04.09, 23:02 My też się dopiszemy. Zobaczymy się oko w oko 07.09.2009r )))) I już się nie możemy doczekać) Odpowiedz Link Zgłoś
da_tura Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 27.04.09, 08:54 Dołączam się do listy Mam termin na 23 września, nie wiem jeszcze czy będę miała córkę czy synka. Czekam, za kilka dni USG, może mała/mały się pokaże wreszcie od właściwej strony. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
doriska1980 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 05.05.09, 15:43 ja na 10 wrzsien termin mam tez nieznam plci Odpowiedz Link Zgłoś
anieszka76 Re: Wrzesien - jestem pierwsza ? 06.05.09, 22:22 A może zajrzycie tutaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86383 wrześniówek jest dużo więcej... Odpowiedz Link Zgłoś