kaamilka 17.01.09, 10:47 Zaraz mnie szlag trafi! Jakie te baby są puste i głupie!!! Dzieci powinno im się zabierać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hugo43 Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 17.01.09, 11:12 angielki takie sa!!!nawet w polsce w pubie naszymi najlepszymi klientkami sa angielki i irlandki.pija,az wstac nie moga!! Odpowiedz Link Zgłoś
marleneo Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 17.01.09, 11:28 nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 17.01.09, 12:10 A mi się zdaje, ze ten reportaż bynajmniej nie miał na celu oceniania jakiegoklwiek narodu, miał za to pokazać, jak wielkim problemem jest picie alkoholu w ciąży i jak powżne skutki niesie to za sobą. Dla mnie był przerażający. Tak na marginesie ocenionych przez Was Brytyjek (pomijając że pół programu było o Amerykankach), mąż jednej z nich był Polakiem i kobieta sama mówiła, że kiedy odwiedza teściów w Polsce, to wręcz polecają picie codziennie kieliszka wina... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinarafal79 Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 17.01.09, 12:12 Najlepsza była ta, która stwierdziła, że w ciąży nie będzie odbierać sobie przyjemności bo by się zanudziła No tak, coś kosztem czegoś ... Odpowiedz Link Zgłoś
mahti Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 17.01.09, 12:26 a pozniej rodza im sie chore dzieci i pretensje maja do Boga i calego swiata dlaczego im sie to przytrafilo Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 18.01.09, 13:40 tak, że nie będzie żyła przez 9 m-cy jak zakonnica! i zaraz potem mówi, że z koleżanką wypiła butelkę wódki i wina!!!! matko, za za głupie baby! że jeszcze nikt nie udowodnił że to ma 100% negatywny wpływ na dziecko, więc ona nie będzie sobie odbierała przyjemności! Odpowiedz Link Zgłoś
iga.77 Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 18.01.09, 13:58 O matko! Ja tego programu nie ogladalam, ze z tego co piszecie domyslam sie jakie tam historie przedstawiano...Takie kobiety powinny prechodzic terapie szokowa w postaci kilku spotkan z dziecmi kobiet pijacych. Wiecie, jeden z moich uczniow sprawial dosc zaawasnowane klopoty wychowawcze. Kiedy spotkalam sie z jego matka, ktora otworzyla mi drzwi trzymajac w jednej rece butelke whisky, druga masujac sie po zaokraglanym brzuchu......zaswitalo mi, ze ten chlopiec tez jest ofiara alkoholowych libacji. Zwrocilam bardziej uwage na to jak wyglada: chlopiec jest duzo mniejszy od swoich rowiesnikow, ma mala glowe i lekko zniekszalcona twarz, powazna wade wzroku + nadpobudliwosc, klopoty z koncentracja (stwierdzone ADHD) itp, itd. Wczesniej myslalam, ze jego zachowanie to po prostu brak wychowania. Owszem, nie wydaje mi sie, zeby ta kobieta sie swoim synem (jednym z 4) zbyt dobrze zajmowala, ale mysle, ze duzy wplyw na spowolniony i nie pelny rozwoj tego chlopca mial spozywany przez nia w ciazy alkohol. Takie kobiety jak ona powinny byc przymusowo sterylizowane. Dlaczego ludzie musza zdawac egzaminy po to, zeby prowadzic pojazd mechaniczny, a robic dzieci moze kazde, nawet najgorsze barachlo? Jak ktos jeszcze watpi w szkodliwosc alkoholu dla nienarodzonego dziecka - to jest informacja, ktora znalazlam w sieci: "Picie alkoholu w czasie ciąży zwiększa ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego czy też wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Każda dawka alkoholu przyjęta przez kobietę ciężarną może niekorzystnie wpłynąć na płód. Alkohol przedostaje się do płodu poprzez łożysko i nie ulega metabolizmowi, gdyż płód nie posiada odpowiednio wykształconych enzymów odpowiedzialnych za jego trawienie. Picie alkoholu może być przyczyną niedorozwoju fizycznego i umysłowego u dzieci. Szczególnie narażony na niekorzystne działanie alkoholu jest rozwijający się mózg płodu, gdyż alkohol może doprowadzić do obumarcia części komórek mózgowych. Alkohol przyjmowany w czasie ciąży może spowodować skurcz naczyń pępowinowych, zaburzając przepływ składników odżywczych i tlenu do płodu, zwiększając ryzyko jego niedotlenienia i niedożywienia. Dzieci matek pijących alkohol w czasie ciąży częściej rodzą się przedwcześnie, z wadami rozwojowymi (głównie wadami twarzoczaszki i serca), a u noworodków obserwuje się objawy abstynencji alkoholowej. W wieku późniejszym dzieci wykazują zaburzenia rozwoju psychoruchowego, znaczną nadpobudliwość jak również stwarzają trudności wychowawcze. Przyjmowanie alkoholu w czasie ciąży może również doprowadzić do ciężkiego zespołu alkoholowego (FAS) u dziecka." Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 18.01.09, 14:19 Każda > dawka alkoholu przyjęta przez kobietę ciężarną może niekorzystnie > wpłynąć na płód. taka w czekoladkach z likierem tez zapewne... przeginanie w obie strony jest niezdrowe, mojej kuzynce lekarz zalecil picie piwa, by wzmocnic funkcjonowanie nerek, ktore w ciazy nawalily, tak wiec pila te pol szklanki piwa raz na jakis czas i jakos dziecku nic nie jest... a ja wypilam kiliszek szampana na sylwestra jestem wyrodna matka zapewne nie ogladalam tego programu, bo nie mam polskiej telewizji, ale moge sie wspaniale domyslac o czym bylo...fakt takie matki sa zakala ludzkosci, ale nie warto wrzucac tych potworow do jednego worka z dziewczynami, ktore od wielkiego swieta wypily kieliszek wina czy szklanke piwa...a pisze to, bo wiem z wczesniejszych watkow, ze takie posty sie pojawia Odpowiedz Link Zgłoś
magdabdg Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 18.01.09, 20:46 i potem takie matki pokazują się w tv z chorym dzieckiem "nie mamy pieniędzy na leczenie, wyślij smsa POMOC i pomóz nam"... Ale dla mnie dziwne było to,że ona z tym piwem chodziła po tym lunaparku. Bez sesnu... jak już robi takie rzeczy to po co się z tym afiszuje? to wyglądało jak jakaś demonstracja mająca na celu sprawdzenie reakci ludzi. Jestem pewna, że jakby nie była w ciąży,to wypiłaby to piwo dopiero w domu. A nie ... pije piwo specjalnie, żeby pokazać ludziom, że się nie podporządkuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek751 Re: Oglądacie właśnie program na TVP2? 20.01.09, 12:55 Chyba nie oglądałaś dokładnie bo to właśnie była prowokacja ,ta kobieta miała"sztuczny"brzuszek i chodziło o sprawdzenie reakcji(i czy w ogóle taka będzie)innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś