aniuszkamc 13.03.09, 20:46 Moja lekarka powiedziała mi, że na to badanie nie trzeba być na czczo. Jak było u Was? Jadłyście coś prze badaniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efii Re: badanie na obciążenie gluzkozą 13.03.09, 20:51 ja mialam 2 razy i za kazdym razem nie moglam nic jesc i pic... Odpowiedz Link Zgłoś
agarb82 Re: badanie na obciążenie gluzkozą 13.03.09, 21:14 ja też byłam na czczo, ale robiłam też morfologię, a przy morfologi nie wolno nic jeść i pić. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_anula Re: badanie na obciążenie gluzkozą 13.03.09, 21:19 Mi lekarz też powiedział, że nie muszę być na czczo. Byłam po lekkim śniadaniu (1,5 godz. po). Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: badanie na obciążenie gluzkozą 13.03.09, 22:12 Nie wolno nic jesc aby wynik był wiarygodny,zmień lekarza skoro mowi cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_loyse Re: badanie na obciążenie gluzkozą 13.03.09, 22:22 Jasne że trzeba być na czczo. Chodzi przecież o zbadanie czy przypadkiem ci się nie gromadzą we krwi cukry proste zamiast stopniowo się zużywać. Ja już miałam 2 razy robioną krzywą cukrową i między pobraniami krwi przed "koktailem" i 120 min. po nie mogłam chodzić, właśnie żeby wynik był jak najbardziej wiargodny. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_anula Re: badanie na obciążenie gluzkozą 13.03.09, 22:38 gabi683 napisała: > Nie wolno nic jesc aby wynik był wiarygodny,zmień lekarza skoro > mowi cos takiego. Nie czuję się na tyle kompetentna, żeby podważać zdanie mojego (i nie tylko mojego) lekarza na temat tego czy trzeba czy nie trzeba być na czczo i zmieniać go też nie mam zamiaru i stawiam na to, że jeśli rzeczywiście trzeba byłoby być na czczo to panie w laboratorium odesłałyby mnie z kwitkiem. Owszem jak oznacza się poziom glukozy we krwi (badanie robione na poczatku ciąży) trzeba być na czczo, ale przy doustnym obciążeniu glukozą (badanie w 24-28tc) nie trzeba już być na czczo, organizm ma "uporać się" z dawką glukozy w normalnych warunkach a nie w sztucznych czyli na pusty żołądek. babyonline.pl/ciaza_i_porod_zdrowie_artykul,4480.html www.baby-shower.pl/CIAZA/Badania-/Test-obciazenia-glukoza-GTC.html Odpowiedz Link Zgłoś
apple_isle Re: badanie na obciążenie gluzkozą 13.03.09, 22:46 Potwierdzam, że nie trzeba być na czczo. Odpowiedz Link Zgłoś
magluu gabi683 13.03.09, 23:29 Nie trzeba byc na czczo przy badaniu z 50 glukozy, wiec nie ma potrzeby zmiany lekarza, wrecz przeciwnie, lekarz kompetentny. Oto wztzcyne Swiatowej Organiyacji Ydrowia. Przesiewowy doustny test tolerancji glukozy (50 g) (glucose challenge test - GCT): 1) badanie wykonuje się między 24. a 28. tygodniem ciąży, pacjentka nie musi być na czczo 2) jednorazowy pomiar glukozy we krwi po 1 godzinie od momentu podania 50 g glukozy 3) interpretacja wyników: a) <140 mg/dl (7,8 mmol/l) - wartość prawidłowa; nie wymaga dalszej diagnostyki b) 140-200 mg/dl (7,8-11,1 mmol/l) - wartość nieprawidłowa, należy ją zweryfikować za pomocą doustnego testu tolerancji glukozy (75 g) w możliwie najkrótszym czasie, z zachowaniem reguł dotyczących testu diagnostycznego c) >=200 mg/dl (11,1 mmol/l) nie należy już wykonywać doustnego testu tolerancji glukozy (75 g); pacjentkę należy skierować do ośrodka referencyjnego. C. Doustny test tolerancji 75 g glukozy (oral glucose tolerance test - OGTT): 1) wykonywany na czczo 2) 8-14 godzin od momentu ostatniego posiłku 3) przez 3 dni przed testem nie należy ograniczać spożycia węglowodanów (>=150 g/d węglowodanów przy zwykłej aktywności fizycznej) 4) 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 minut 5) w trakcie badania pacjentka powinna siedzieć, nie powinna przyjmować pożywienia i palić tytoniu 6) krew do badania pobiera się na czczo i 2 godziny po wypiciu roztworu glukozy 7) interpretacja wyników (tab. 27.3). Cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy którykolwiek z wyników testu diagnostycznego jest nieprawidłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: gabi683 19.03.09, 22:33 Nie jak uważa- tylko zgodnie z zaleceniami specjalistów. Przy teście z 50g można coś zjeść, przy 75g trzeba być na czczo. Tu nie ma miejsca na samowolkę, bo wyniki będą niewiarygodne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
asik.33 Re: badanie na obciążenie gluzkozą 14.03.09, 09:40 Zależy od dawki glukozy. Przy 50 nie musisz, przy 75 obowiązkowo tak. Robiłam prywatnie i na stronie www. laboratorium był taki opis. Czemu - nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: badanie na obciążenie gluzkozą 14.03.09, 10:03 I ja robie prywatnie wszystkie wynki w Szczecińskim Medikusie.I z tego co wiem nie powinno sie jeśc,nie robie tego badania poraz pierwszy . Odpowiedz Link Zgłoś
kogoja Re: badanie na obciążenie gluzkozą 14.03.09, 12:18 Dziewczyny ,czy na pomiar cukru i ten test obciazenia glukoza krew pobiera sie z palca,czy z zyły. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinarafal79 Re: badanie na obciążenie gluzkozą 15.03.09, 11:41 Ja na dniach muszę zrobić sobie ten test i jak pomyślę o tym koktajlu to brrr... Ponoć można go wypić z dodatkiem cytryny, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
niunia8982.2 Re: badanie na obciążenie gluzkozą 15.03.09, 18:01 ja byłam na czczo Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: badanie na obciążenie gluzkozą 15.03.09, 18:26 Ja też byłam na czczo, ale najpierw pobrali mi krew przed wypiciem, a potem drugi raz po godzinie, oba razy z żyły. Miałam 50g glukozy, i pozwolili wcisnąć cytrynę. Ale nie wszędzie pozwalają. Odpowiedz Link Zgłoś
balsamina-niecierpek Re: badanie na obciążenie gluzkozą 15.03.09, 21:18 Ja tego dnia coś tam jadłam, ale dawno. Badanie było koło drugiej, a ja byłam po niedużym śniadaniu o dziewiątej, czy jakoś tak. Powiedzieli, że małe śniadanie można tego dnia zjeść, no to zjadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sjostra Re: badanie na obciążenie gluzkozą 16.03.09, 12:42 Moja lekarka każąc mi zrobić obciążenie glukozą powiedziała, że panie na recepcji będą się upierały przy byciu na czczo, ale to nie prawda, WCALE NIE TRZEBA BYC NA CZCZO DLA TESTU OBIĄŻENIA GLUKOZĄ. Pozostali dwaj lekarze z tego wrocławskiego Promedisu każą być na czczo i stąd jest całe zamieszanie. Przyjechałam na test po 17.00, byłam po dwóch sniadaniach, obiedzie i bóg wie czym jeszcze. Krew pobrano mi do badania tylko raz, czyli PO 60 min od wypicia 50g glukozy. I wyszło po kilku dniach 114 (norma ma byc do 140). Ja nie mogłam do końca tych kobiet przekonać, że moge spokojnie byc po obiedzie, dołaczyła się jeszcze obecna tam pani okulistka)i jedna pani w ciąży z poczekalni. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: badanie na obciążenie gluzkozą 17.03.09, 00:05 Ja nie wiem, ja byłam na czczo o 8 rano bo tak wszyscy łącznie z lekarką kazali. I badanie cukru było z palca. Przed glukozą, po godzinie (ja miałam 75g) i po dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka zadzwoniłam do źródła 17.03.09, 15:23 nie muszę być na czczo, przjeżdżam do lab kiedy chcę (oczywiście po wypiciu glukozy), wchodzę bez kolejki do pobrania krwi Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: badanie na obciążenie gluzkozą 18.03.09, 20:28 w ciąży nie trzeba być na czczo przed tym badaniem, ja nie byłam Odpowiedz Link Zgłoś