Dodaj do ulubionych

Przerażona:(

31.05.09, 22:34
Witam wszystkich serdeczniesmile Jestem tu nowasmile Mam nadzieje że nie
złamie żadnego regulaminu tym tekstemsmile Prosze o wyrozumieniesmile
Więc... będe szczęśliwą mamusiąsmilesmilesmile z czego bardzo się cieszesmile
Mam 18lateksmile niektórzy mogą pomyśleć że może jestem za młoda,na
dzidziusia,że do tego nie dorosłam itd. Ale według mnie to nie
zależy od wieku tylko od podejścia,wiem że będe mamą lepszą niż nie
jedna kobieta starsza ode mniesmileWiem że dziecko to obowiązek i
naucze się wszystkiego z czasemsmile Mam przy sobie wspaniałego faceta
z którym wiem żę bede szczęśliwasmile Ale cóż nie zna on odpowiedzi na
moje niektóre pytania,które mnie trapiąsad jestem już pousg i wiem
napewnoże jestem w ciąży 5czerwca następna wizyta na której dostane
kartę ciąży, i dowiem się jak wyszły wyniki:cytologia,mocz i krew.
Chciałam się was poradzić jakie badania przysłógują miz NFZ w ciągu
ciąży? O co powinnam zapytać się lekarza? o co prosić? Nie wiem
nic..to moje pierwsze dziecko,troszke się martwie. Wiem jedynie to
co przeczytam na jakiś forach,ale na każdym coś innego.. Dziękuje z
góry za wszystkie odpisysmile Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gracekelly17 Re: Przerażona:( 31.05.09, 22:46
      Dostaniesz kartę ciąży i tam są miejsca na wpisy z wyników badań.
      Na pewno glukoza, mocz, morfologia, oznaczenie grupy krwi, toxoplazmoza itp. Nie martw się na zapas, lekarz prowadzący musi Cię skierować na wszystkie badania które powinny być zrobione w czasie ciąży.Polecam Ci kupić sobie jakąś mądrą książkę albo czytać dużo na gazeta.pl. i inne dostępne wiadomości na różnych portalach. Dasz radę. GRATULUJĘ słodkiego oczekiwania!
      • malyduszek Re: Przerażona:( 01.06.09, 17:19
        O ile mi wiadomo toxoplazmoza nie jest refundowana przez NFZ, przynajmniej u mnie nie jest. Może zalezy to od województwa i jego funduszy.
        Mój lekarz co miesiąc każe mi robić morfologię i mocz.
        Co 2 miesiące toxoplazmozę - koszt to około 35zł
        Warto zrobić też cytomegalię. Przechodzi się ją bezobjawowo, a dla maluszka noszonego pod sercem jest groźna od 5 miesiąca ciązy. Co ważne zarazić można się zwłaszcza od dzieci w wieku przedszkolnym. Na szczęście dla nich ta choroba nie jest już niebezpieczna.
        Glukozę robiłam na początku ciązy. Potem dla własnego spokoju co jakiś czas. Test na obciązenie glukozą w 23tc.
        Z badań krwi to chyba tyle.
        Teraz czeka mnie jeszcze WR i HBs.
        Od 26tc na NFZ masz bezpłatne spotkania z położną środowiskową, która wytłumaczy Ci jak będzie przebiegał poród, połóg i jak zająć się maluszkiem. Po 20tc możesz też zapisać się do szkoły rodzenia - również są bezpłatne, często zlokalizowane przy szpitalach. W niektórych szpitalach wymagane jest zaświadczenie do porodu rodzinnego.
        Z książek polecam Zdrowa ciąża i Pierwszy rok życia dziecka. Czytałam też W oczekiwaniu - książka w formie pytań i odpowiedzi opisująca przebieg ciązy i co może Cię w jej czasie niepokoić.

Ogólnie życzę dużo cierpliwości i ciesz się szczęśliwymi chwilami, które doprowadzą Cię do spotkania z maluszkiem. Macierzyństwo to ponoć sprawa intyicyjna, jak urodzisz to przestaniesz się bać i wszystko będzie oczywiste smile. Przynajmniej tak mówi moja mama.
        Spokojnych 9 miesięcy.
        • blacky_cat Re: Przerażona:( 01.06.09, 18:46
          Witaj smile nie musisz nam się tłumaczyć ile masz lat,skąd dziecko (planowane czy
          wpadka) bo tutaj nikt nie będzie wpychał się w Twoje osobiste sprawy.Ja Ciebie
          akurat bardzo dobrze rozumiem.Sama mam niespełna 20 lat no i już w tym miesiącu
          przywitam na świece swoje pierwsze dziecko.Oczywiście jak i na całym świecie na
          tym forum są kobiety,którym wydaje się,że (jeszcze)nastolatka może być dobrą
          matką,które uważają,że zjadły wszystkie rozumy i każde pytanie na które nie
          znasz odpowiedzi jest "głupie albo śmieszne"...trzeba to po prostu olać !! nie
          bój się pytać,bo na każde pytanie tutaj znajdziesz mądrą odpowiedź bo pomimo
          kilka wyjątków tu na forum są wspaniałe kobiety,matki,które chętnie dzielą się
          swoim doświadczeniem i wiedzą.

A co do badań w ciąży.O to się nie martw na wszystkie skieruje Cię lekarz
          prowadzący Twoją ciążę.Ja osobiście chodzę do lekarza na NFZ lecz praktycznie
          wszystkie badania płacę,zwykle grosze ale koszty jakieś tam są.Co wizytę
          będziesz miała obowiązkowo do zrobienia morfologię i badanie ogólne moczu (koszt
          nie przekraczając 30 zł).
          do tego refundowana a więc za darmo cytologia ale to już miałaś smile

Ja już jestem na końcówce ciąży i nie miałam do zrobienia ani toxoplazmozy ani
          cytomegalii ani nic takiego...poza moczem i morfologiem w połowie ciąży miałam
          badanie do wykonania na obciążenie glukozą 75g. Tak samo nie mam pojęcia co to
          WR i HBs o którym pisze malyduszek,ale jeśli te badania są konieczne napewno
          dostanę skierowanie na nie od lekarza.

Natomiast:
          > Od 26tc na NFZ masz bezpłatne spotkania z położną środowiskową, która wytłumacz
          > y Ci jak będzie przebiegał poród, połóg i jak zająć się maluszkiem.
          z tym,że niekoniecznie,ponieważ to zależy od miasta,musisz zapytać swojego
          lekarza lub dowiedzieć się na własną rękę.Ja mieszkam w Poznaniu i ani położna
          środowiskowa,o której pisze malyduszek mi nie przysługuję a i szkoły rodzenia w
          Poznaniu owszem są ale tylko i wyłącznie płatne.Także to zależy od miejsca
          zamieszkania.

Popieram słowa malegoduszka,że macierzyństwa nie ma co się obawiać,bo to
          wszystko samo przyjdzie...instynkt zrobi swoje smilesmile
          także głowa do góry smile
          a co do przygotowania i zdobywania wiedzy o ciąży,porodzie,połogu i opieki nad
          niemowlęciem to polecam Tobie to forumsmile ja opieram się tylko na nim (poza
          słowami,radami i zdaniem mojej dr.gin )bo niestety jeśli o to chodzi to o pomoc
          w rodzinie nie mam co liczyć,bo z Matką nie mam kontaktu a babcia..hmmm cudowna
          i mądra kobieta jednak ona rodziła ponad 40 lat temu także nie do końca ufam jej
          mądrością smile a na tym forum jest naprawdę ogrom informacji,do tego możesz poznać
          dziewczyny w tym samym wieku ciążowym i miło porozmawiać smilesmile

Także jeszcze raz głowa do góry i o nic się nie martw smile życzę Ci spokojnego
          rozwoju ciąży i zdrowego maleństwa smile
    • figa33 Re: Przerażona:( 01.06.09, 19:07
      Jeśli jesteś z Warszawy, to bardzo polecam skorzystanie z darmowego programu Zdrowie Mama i ja, poniżej wszystkie informacie. Dokument jest chyba z 2006 roku ale w praktyce nic się nie zmieniło i działa na takich samych zasadach. Ja prowadzę ciążę w Św. Zofii i bardzo sobie chwalę. Standard lepszy niż w niejednej prywatnej klinice czy gabinecie, zresztą zwiałam tam właśnie z LIMu.
      zdrowa.warszawa.pl/plikibpz/2006/informacja_ciaza_2006.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka