Dodaj do ulubionych

póżna ciąża

11.12.03, 22:08
Urodzę moje trzecie dziecko mając 34lata i 3 m-ce. Lekarz wspomniało
badaniach genetycznych i zagrożeniach dość póżnego wieku(zagrożenie
zespołem Downa).Umieram ze strachu.Czy to naprewdę jest póżno?Która z Was
rodziła póżnoi mazdrowe, zwyczajne dzieci?Proszę o TYLKO POZYTYWNE
odpowiedzi.Ha,Ha.
Obserwuj wątek
    • malwes Re: póżna ciąża 11.12.03, 22:21
      Anula,
      Jakie późno???? Tak naprawdę to czasami lekarze się martwią po 35 roku życia i
      kierują na badania prenatalne ale zwykle kobiety, dla których to jest pierwsz
      ciąża. Moja koleżanka urodziła ostatnio w wieku 36 lat zdrowiutką córeczkę.

A mnie moja mama urodziła jak miała powyżej 40tu - i co? Jestem piękna, mądra,
      zdrowa wink))))))i sama będę wkrótce mamą. Wprawdzie pierwsze jeszcze zdążę
      przed trzydziestką ale za kolejne to się chyba "nie zabiorę" przed 34 rokiem
      życia także pozdrawiam Cię gorąco i jest to super wiek na maluszka!

Aha.... lezałam ostatnio w szpitalu z kobietką, która miała 36 lat i byla w
      ciąży z 5tym maluszkiem - zaplanowanym, kochanym i urodzonym ze dwa tygodnie
      temu w absolutnym zdrowiu!
      Powodzenia!
    • mamarta77 Re: póżna ciąża 11.12.03, 23:11
      moja mama urodzila mojego brata w wieku 37 lat (jest b inteligentnym gosciem,
      studiuje obecnie na pw) a siostre po 40-tce (super z niej dziewczyna, uczy sie
      w liceum z wykladowym francuskim wiec chyba tez nieglupia)
      jak rodzilam swoje 1-sze dziecko to zdrowego bobaska urodzila w tym samym
      szpitalu babka po 50-tce!
      pozdrawiam i powodzenia! -Marta
    • akve Re: póżna ciąża 12.12.03, 09:23
      witaj,
      jestem mama trójki dzieci,a spodziewam się czwartego.Trzeciego synka urodziłam
      mając 34 lata,a czwarty potomek urodzi sie gdy będę mieć 36 i pół.Wierzę ,ze
      wszystko będzie dobrze!Teraz kobiety rodzą coraz później ,czesto pierwsze
      dzieci.Mam kilka takich znajomych- WSZYSTKIE urodziły zdrowe pociechy.Radość
      swoich rodziców i szczęście dziadków.Dzieci starszych rodziców są przecież
      inteligentniejszesmile)),a dojrzalsi rodzice mają więcej cierpliwości. Same plusy!
      Nie zamarwiaj się tylko ciesz tym naszym błogosławionym stanem. Może to już
      ostatni raz?!
      Pozdrawiam ciepło
      Ewa
      • malgog Re: póżna ciąża 12.12.03, 12:19
        No Twój lekarz trochę przegina z tym wiekiem -
        ja urodziłam swoje PIERWSZE, zdrowiutkie dziecko po 34 r.ż, a teraz daaaaaawno
        skończyłam 37 i właśnie ochodzimy połowinki życia płodowego drugiego dzidziusia.

Pozdrowionka

Małgosia
        • makova Re: póżna ciąża 12.12.03, 13:40
          Wiatam,
          wiecej optymizmu bedzie dobrze.Ja urodzilam swoje pierwsze dziecko w wieku 36 lat.
          Mam zdrowa sliczna coreczke. Moja 2 znajome drugie dziecko po 4o stce. Zdrowe
          sliczne dzieciaczki.
          Prenatalne badania proponuja dopiero po 36 roku zycia. Ale jezeli by cie to
          uspokoilo to moze je wykonaj ?
          Trzymam kciuki i pozdrawiam.
          • rrenata Re: póżna ciąża 12.12.03, 13:56
            34 lata to późny wiek - no skandal po prostu! Sama mam 35 lat, a w marcu wydam
            na świat moje drugie dziecko - co jeszcze odmładza mojego całkiem młodego
            ducha wink I myślę o następnym! Makova jednakowoż dobrze radzi - zrób badania,
            jeśli czujesz, że to Cię uspokoi.
            Powodzenia!
            Renata
        • jagonia Re: póżna ciąża 15.12.03, 00:01
          malgog napisała:

> No Twój lekarz trochę przegina z tym wiekiem -
          > ja urodziłam swoje PIERWSZE, zdrowiutkie dziecko po 34 r.ż, a teraz
          daaaaaawno
          > skończyłam 37 i właśnie ochodzimy połowinki życia płodowego drugiego
          dzidziusia
          > .
          >
          > Pozdrowionka
          >
          > Małgosia

Lekarz moim zdaniem wcale nie przegina - badaniami genetycznymi choćby tymi
          nieinwazyjnymi powinna być objęta każda kobieta. Przecież nie tylko kobiety po
          35 roku życia rodzą dzieci z Downem prawda? 70% dzieci z Downem rodzą kobiety
          PRZED 35 rokiem życia! Autorka wątku trafiła po prostu na rzetelnego lekarza
          który troszczy się o zdrowie jej i maluszka.
          A tak wogóle to jestem dobrej myśli - wszytko bedzie dobrze!
          Moja mama urodziła mnie mając 30 lat (byłam pierwszym dzieckiem), a mojego
          brata mając 38 lat. Oboje jesteśmy okazami zdrowia, a ja też właśnie spodziewam
          się dzidziusiasmile

Jagoda
          • malgog Re: póżna ciąża 22.12.03, 10:26
            Chyba zostałam źle zrozumiana.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że po 35 r.ż rośnie prawdopodobieństwo urodzenia
            dziecka z wadą genetyczną - ja tylko chciałam podkreslić, że po 35 r.ż. rodzi
            się mnóstwo ZDROWYCH dzieci. Przecież powszechny staje się fakt coraz
            późniejszego macierzyństwa - często grubo po 30-tce.
            Zwracam uwagę, iż często nie jest to spowodowane świadomym wyborem kobiety, ale
            latami walki o macierzyństwo.

Konieczność wykonywania badań prenatalnych jest w takiej sytuacji poza
            dyskusją - sama zresztą wykonywałam takie badania - ale nie dajmy się zwariować
            lekarzom, twierdzącym, że urodzenie KOLEJNEGO dziecka po 30-tce to jakiś
            wyczyn - to sprawa zupełnie normalna i oczywista.
    • annaha1 Re: póżna ciąża 12.12.03, 17:28
      Nic a nic sie nie martw.Moja bliska znajoma urodzila pierwsze dziecko jak miala
      34 lata (jak Ty) drugie dziecko urodzila jak miala 38 lat.Ty urodzisz juz
      trzecie dziecko w wieku 34 lat a ona pierwsze rodzila w wieku 34,tak wiec sie
      nie martw.
      Powodzenia !!!!
      Anna
    • ainer1 Re: póżna ciąża 15.12.03, 10:44
      no dobrze, ale jesli nawet dziecko ma Downa to co mozna zrobic?
      Leczyc sie nie da, a pewnosc badan chyba nigdy nie jest 100%, prawda?
      Tzn zastanawiam sie tez kiedy Ci to powiedza - i czy mozna usunac ciaze z tego
      powodu oraz do kiedy?
      co daja zle wyniki i komu? Moze mi ktos to wytulumaczyc? W sosunku
      nieuleczalnych chorob.
      To oczywiscie hipotetyczna sytuacja bo juz 30 lat temu moje obie mamy - tesciowa
      i mama - urodzily 3 zdrowych dzieci po 30 -31, 33 i 34 lata - wiec zakladam ze u
      Ciebie tez bedzie dobrze!
      • jagonia Re: póżna ciąża 15.12.03, 11:25
        ainer1 napisała:

> no dobrze, ale jesli nawet dziecko ma Downa to co mozna zrobic?

Mozna przerwać ciążę, jeżeli nie jest się na siłach wychowywać dziecka z tak
        głębokim upośleczeniem.

> Leczyc sie nie da, a pewnosc badan chyba nigdy nie jest 100%, prawda?

Amniopunkcja daje prawie 100% (w przypadku Downa). Badanie genetyczne USG ok.
        60% (musi być zrobione pod tym kontem), Test PAPPa + test potrójny ok. 85%...
        To może nie 100%, ale sporo.

> Tzn zastanawiam sie tez kiedy Ci to powiedza - i czy mozna usunac ciaze z tego
        > powodu oraz do kiedy?

Można. Na podjecie decyzji jest niewiele czasu, bo wszystkie te badania
        wykonywane są względnie późno. Dlatego lekarze najpierw zalecają badania
        nieinwazyjne (wykonuje się je w więkoszości w 10-14 tygodniu - zależy od
        badania), a dopiero gdy zauważą, że cos nie tak, lub gdy cieżarna sama tego
        zażąda (i sie kwalifikuje) zalecają amniopunkcję (najwcześniej robi się ją ok.
        15-16 tygodnia, a że na wyniki czeka się 2-3 tygodnie, to nagle robi się
        naprawdę późno...).

> co daja zle wyniki i komu? Moze mi ktos to wytulumaczyc? W sosunku
        > nieuleczalnych chorob.

Jest szansa na podjecie decyzji. Ja np: wolałabym wiedzieć, jeżeli cos takiego
        miałoby mnie spotkać. Pomijając wzgledy etyczno-moralne - dziecko z Downem
        wymaga ciągłej opieki, a to naprawdę nie każdego jest w stanie to zapewnić (bo
        albo trzeba zrezygnować z pracy zawodowej i poświęcić sie dziecku, albo wynająć
        opiekunkę na 24h/dobę - dla np: większości samotnych matek żadne z tych
        rozwiązań nie wchodzi tak naprawdę w grę.)

Jagoda
    • elmira_k Re: póżna ciąża 18.12.03, 23:09
      Witaj!
      6 grudnia 2003 skończyłam 35 lat a w sierpniu tego roku urodziłam przecudną ,
      zdrową i fantastyczną córeczkę.
      • ainer1 coś optymistycznego - do autorki wątku 18.12.03, 23:58
        Witaj!
        wczoraj mialam przyjemnosc czekania w poczekalni wraz z pzremila pania lat 85
        jak podala (bo nie wygladala)
        Pani ta na widok mojej kulki powiedziala, ze swoje pierwsze dziecko urodzila
        naturalnie w wieku lat 30 stu! czyli 55 lat temu, a pozniej jeszcze jedno.
        Obie corki - zdrowe smile
        To bardzo krzepiece na duchu!

trzymaj sie!
        Renia
    • agat25 Re: póżna ciąża 19.12.03, 10:26
      Witaj Anulaf,
      pociesze Cie. Gdy urodze moje dzieci (bliznieta) bede miala 34 lata i 4
      miesiace, a jest to moja pierwsza ciaza. Moja gin nawet slowem nie wpomniala o
      badaniach prenatalnych, natomiast bardziej przejmuje sie moim stanem zdrowia.
      Dodam, ze jest ona szefem oddzialu ciazy powiklanej wiec chyba jest niezle
      zorientowana w tych sprawach. Poza tym czytalam artykul na ten temat i w naszym
      wieku prawdopodobienstwo urodzenia dziecka zwada genetyczna wynosi 1:800. Dla
      porownania
      w wieku 25 lat 1:1200, natomiast po 40-stce 1:200.
      Nie wiem jak Ty ale ja odpukac czuje sie swietnie. Codziennie robie sobie
      dwugodzinny spacer z moimi pieskami i... nie moge doczekac sie czerwca.
      Pozdrawiam Cibie i Twoj brzuszek bardzo goraco - Agat + 2
      • allga Re: póżna ciąża 19.12.03, 19:53
        Hej!
        W lutym tego roku skończyłam 34 lata, a w kwietniu urodziłam o czasie śliczną,
        zdrowiutką córeczkę (10 pkt. Apgar)!
        Pozdrawiam i głowa do góry!
        O.
    • est3 Re: póżna ciąża 20.12.03, 19:55
      W wieku lat 33 urodziłam śliczną, zdrową córeczkę. Est.
    • mattylda Re: póżna ciąża 02.01.04, 10:35
      Witam! W maju skończę 35 lat (a czuję się, jakbym miała skończyć 23 najwyżej ;-
      ), na kwiecień mam termin porodu. To moja pierwsza ciąża, na razie odpukać -
      bez większych problemów. Amniocenteza wykazała, że moja córeczka ma chromosomy
      w porządku. Ale i tak z niepokojem czekam na kwiecień smile. Mam nadzieję, że
      wszystko będzie OK, chociaż panicznie boję się porodu (taka już ze mnie
      panikara)!
      Pozdrawiam i głowa do góry! Wszystko będzie dobrze!
      Matylda
      • mima3 Re: póżna ciąża do Matyldy 02.01.04, 10:54
        Ja juz skonczylam 35 lat w pazdzierniku.Moja coreczka urodzi sie w
        kwietniu.Nie zdecydowalam sie na badania prenatalne.
        Po USG u Dr.Roszkowskiego w 12 tygodniu, stwierdzilam ze nie chce tych badan,
        za bardzo sie denerwowalam
        Teraz tez czasem mam jakies niepokoje, ale czuje ze bedzie wszystko dobrze.
        Jaka przeziernosc karku mial twoj dzidzius w 12 tygodniu? Gdzie robilas
        badania prenatalne? tylko testy? czy amniopunkcje tez?
        pozdrawiam serdecznie i zycze ci zdrowego i pieknego dzidziusia w Nowym Roku i
        wszystkim mamusiom!
        agnieszka
    • anulaf Re: póżna ciąża 21.03.04, 22:54
      Dawno mnie tu nie było,ale bardzo dziękuję za wszystkie listy. Na badania
      jednak nie poszłam,ale chyba zdecyduję się na fachowe USG u Roszkowskiego.Jak
      na razie czuję sie (już) dobrze - to już 5ty miesiąc, adzidzuś kopie jak
      oszalały. Myślę że wszystko będzie dobrze.Jak zrobię to USG to napiszę.Pa i
      dzięki.
    • yessa Re: póżna ciąża 22.03.04, 00:12
      Ja w momencie porodu drugiego dziecka (czerwiec br.) będę miała skończone 40
      lat. Nie zdecydowałam się na amniopunkcję ani inne inwazyjne badania
      prenatalne, dla spokoju tej ciąży zrobiłam dokładne USG u specjalisty chorób
      genetycznych i test Pappa. Wyszło OK i miało być OK, więc nie będę się
      przejmować. Żaden z lekarzy z którymi miałam kontakt w czasie tej ciąży (a było
      ich trzech) nie dał mi do zrozumienia, że zdecydowałam się na nią zbyt późno.
      Na pocieszenie dodam jeszcze, że koleżanka równolatka urodziła w maju ub.r.,
      mając 39 lat swojego pierwszego synusia - jest on zdecydowanie okazem zdrowia i
      rozwija się fantastycznie.
      A zatem głowa do góry.
      Pozdrawiam
      Jola.
    • ewa057 Re: póżna ciąża 22.03.04, 07:10
      Witam mamusie!! Mam 38 lat i jestem w ciązy z trzecim dzieckim .Termin porodu
      mam na 27.03 czyli sobota.Mój lekarz prowadzacy nic nie wspomnial o
      badaniach .Ja ocywiscie tak.Stwierdzil ze sa niepotrzebne ,jestem
      silna,zadbana,nie pale i nie pije,no nalezy tak nadal o siebie dbac.Mialam
      robione USG w 38 tyg. i mój maluszek wazy juz 4.400.Nie daj sie zwariowac temu
      wszystkiemu.Ja tez miałam rózne mysli ale tak nie wolno,przeciez będzie
      wszystko dobrze.Nie moge doczekac sie porodu ,z dnia na dzien mówie ze to
      juz ,a moze w nocy a okaze sie ze dopadnie mnie to w najmniej oczekiwanym
      momencie.No i dobrze.Moja babcia urodzila jak miala 42 lata swoje ostatnie
      dziecko a byl to rok 42 i nie była tak daleko posunięta medycyna. Głowa do góry
      nosisz w sobie zdrowego bobasa.Życze Ci szybkiego porodu.Odezwe sie jak juz
      będe po. Pozdrawiam .EWA
    • kortis Re: póżna ciąża 22.03.04, 11:37
      Spokojnie!!
      Ja kończę w tym roku 35 lat i jestem w 6 tygidniu mojej pierwszej ciązy. I
      wiem, że będzie ok. Z pewnością wykonam badania , które zaleci mi mój lekarz.
      Moja przyjaciółka urodziła w wieku 35 lat i 4 m-cy pierwsze dziecko - śliczną
      córeczkę. Mała ma dwa tygodnie i jest zdrowa jak rybka. Moja koleżanka nie
      robiła badań genetycznych, bo lekarka nawet jej nie skierowała, a poza tym
      obawiam się ,że kwestie finansowe też odgrywały rolę. Tak więc rodzic dzieci,
      robic badania i dbać o siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka