Dodaj do ulubionych

kompletowanie wyprawki

22.08.09, 18:15
Witam,

Czy możecie mi polecić jakieś naprawdę dobre kosmetyki dla niemowląt? Słyszę
sporo o uczuleniach powodowanych przez różne kosmetyki i zastanawiam się,
jakie są Wasze opinie.

Będę również wdzięczna za rady dotyczące innych rzeczy niezbędnych dla
malucha. To moje pierwsze dziecko i mam nie lada problem - co muszę mieć, a
bez czego można się obejść.

Kwestię ubranek mam załatwioną, paczka małych pieluszek też jest, mały
smoczek, mała buteleczka plus smoczki, śliniaki są, wanienka, łóżeczko,
komoda, przewijak i wózek - będą za chwilę, ale to wszystko, co mi przychodzi
do głowy.

Może macie własne patenty bądź odkrycia, będę wdzięczna za rady.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • angela10086 Re: kompletowanie wyprawki 22.08.09, 18:44
      moj maly ma AZS dobrze sprawdzały sie u niego kosmetyki z AA dla niemowlat, na
      oilatum i balneum mial uczulenie oraz na nivea niebieskie i wszelkiego johnsona.
      dobre sa kosmetyki nivea ale te biale sensitive i hipp. Acha dobrze tez znosi
      kosmetyki z rosmana te ekstra sensitive. No i tyle.
      acha jesli mozna cos radzic to kup opakowanie mleka 1 sobie do szpitala tak na
      wszelki wypadek, u nas niby było ale polozne bardzo złym okiem patrzyly jak
      prosilas o sztuczne mleko do dokarmienia.
    • prochottka1 Re: kompletowanie wyprawki 22.08.09, 20:01
      jesli chcesz karmic piersia to polecam specjalna poduszke do karmienia
      • ladyann77 Re: kompletowanie wyprawki 23.08.09, 07:50
        Bardzo chcę karmić piersią, dzięki za rady.

Czy przydaje się sterylizator, czy też można się bez niego obyć sterylizując np.
        we wrzątku?
        • angela10086 Re: kompletowanie wyprawki 23.08.09, 08:08
          ja wygotowywałam do roku czasu, kup sobie podgrzewacz dobra sprawa i koniecznie
          majtki jednorazowe poporodowe i smoczka do szpitala mi jakos nie przyszlo to do
          glowy.
        • prochottka1 Re: kompletowanie wyprawki 23.08.09, 20:21

> Bardzo chcę karmić piersią, dzięki za rady.
          >
          > Czy przydaje się sterylizator, czy też można się bez niego obyć

jesli chcesz karmic piersia to nie jest ci potrzebny
          wystarczy butelki wygotowac we wrzytku jak sa nowe a potem myc normalnie i
          dokladnie wyplukac
    • nilem Re: kompletowanie wyprawki 23.08.09, 12:30
      www.nowamatkapolka.pl/plugins/_newsedit/news/34/index.php?lang=pl
    • madziulla.w Re: kompletowanie wyprawki 23.08.09, 22:26
      co do majtek poporodowych to nie polecam - lepsze jakieś większe bawełniane
      (najlepiej czarne) bo duuużo wygodniejsze i milsze dla skóry.
      Tantum rosa i gaze - położna doradziła by nasączoną gazę przykładać na cięcie
      (po porodzie sn) faktycznie pomaga
      biustonosz do karmienia
      U nas w szpitalu nie można było smoczków ani nic tego typu.

Do domu dla dzieciaczka to na pewno:

aspirator lub gruszka

coś do obcinania pazurków

miękka szczotka

ceratkę do przewijania sprawdza się zwłaszcza jak się jedzie do kogoś w
      odwiedziny - moja mama dzięki ceratce może spać na suchym łóżku bo mały już
      kilkakrotnie podjął próby zasikania go smile

coś przeciw odparzeniom

pieluszki flanelowe - w moim przypadku sprawdziły się jako przykrycie w gorące noce

podkłady semma czy coś w tym stylu - dobre pod prześcieradełko lub do wózka - bo
      mój mały na początku ze względu na mój brak doświadczenia w dobrym zakładaniu
      pieluch nie zawsze w nie trafiał smile

miękka gąbka do mycia

maaaasę pieluch smile i jeszcze jedno... zwróć uwagę aby śpiochy miały rozpinane
      krocze - bo ja o tym nie pomyślałam przy zakupie i wele śpiochów poprostu nie
      używam bo w nocy nie chce mi się małego rozbierać uncertain
      • easyblue Re: kompletowanie wyprawki 30.08.09, 12:38
        > co do majtek poporodowych to nie polecam - lepsze jakieś większe bawełniane

W moim szpitalu jest zakaz noszenia "normalnych" majtek. MUSZĄ być jednorazowe.
    • madziulla.w Re: kompletowanie wyprawki 23.08.09, 22:34
      a i jeszcze jedno - też bardzo chciałam karmic piersią i karmię - lecz pewnego
      dnia (mały miał 3 tyg.) odciągnęłam pokarm i podałam z butli uncertain
      potem ciągnął z piersi tylko do momentu gdy łatwo się ciągnęło a gdy już musiał
      włożyć w to więcej wysiułku to jest płacz i prężenie się uncertain i niestety musiałam
      zacząc dokarmiać bo leciał w oczach z wagi i płacz był nieziemski sad
      gdybym mogła cofnąć czas za żadne skarby nie podałabym butli tak wcześnie sad
      albo wogle sad
      • ladyann77 Re: kompletowanie wyprawki 24.08.09, 20:34

Dzięki za rady, jutro ruszam w regały wink
    • nightmaress Re: kompletowanie wyprawki 26.08.09, 04:00
      Nie zapomnij o foteliku samochodowym, jesli planujesz przywiezc malenstwo
      samochodem ze szpitala.
      Tu gdzie mieszkam bez fotelika nie wypuszcza Cie z dzieckiem ze szpitala smile
      Powodzenia
    • srebrno-listka Re: kompletowanie wyprawki 26.08.09, 10:27
      W kwestii kosmetyków dla dziecka - z rad znajomych oraz kilku położnych -
      najlepsze są najzwyklejsze Bambino....
    • myszulka21 Re: kompletowanie wyprawki 26.08.09, 10:50
      Czesc dziewczyny!
      Ja dołączam sie do zapytania gospodyni tego wątku.
      Piszecie o markach kosmetyków, ale czy moglybyscie napisac co konkretnie trzeba
      kupic. Tych rzeczy jest tak duzo, caly szereg oliek, zele,balsamy, mydla,
      kremiki na kazda pogode, nawilzajace itd..
      Czy moglybyscie napisac konkretnie co kupujecie, lub co uzywacie?
      Ja myślalam o żelu do wlosków i ciala do kąpieli Nivea + oliwka Nivea + krem na
      każdą pogode (bo to zima juz bedzie jak moj maly sie urodzi, wiec chyba dobrze
      buzie przed wiatrem chronic, co myslicie?)
      i coś na odparzenia ,np. Sudokrem, chyba że polecacie coś lepszego.
      No i chusteczki nawilzające rzecz jasna.

Czy to wszystko co powinnam miec, czy może za duzo tego?

Pozdrawiam serdeczniesmile
      • blenusia Re: kompletowanie wyprawki 26.08.09, 17:30
        Najmniej=najlepiej. Czyli tak jak napisałaś zel do ciała i włosów do
        umycia maleństwa, potem całeciało w oliwkę i to wsszystko. Na
        wyjście krem na buźkę i krem do pupy (wg. najlepszy sudocrem) ale
        dobry jest też tani bambino -ochronny, można go tez stosować na
        buzie na mróz.
        • myszulka21 Re: kompletowanie wyprawki 26.08.09, 19:17
          dzieki blenusiasmile
          • aga_wer Re: kompletowanie wyprawki 26.08.09, 20:43
            jesli chcesz korzystać z kosmetyków nivea to zamiast oliwki kup lepiej mleczko
            nawilżające.oliwka tylko wysusza skórę chyba,że smarujesz na wilgotne ciało lub
            dodajesz do kapieli
    • zawszeineczka Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 09:06
      cześć Dziewczyny,
      Rodziłam już kilka lat temu (za jakiś czas mam nadzieję uda się
      jeszcze raz) i z tego co pamiętam i radzę wszystkim moim koleżankom -
      pierworódkom to podkłady higieniczne (takie większe podpaski) i
      sudocrem na ewentualne odparzenia.
      Przydadzą się też wkładki laktacyjne.

To pierwsze co przychodzi mi zawsze do głowy

Pozdrawiam

Inka
      • myszulka21 Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 09:54
        aga_wer dzieki za uwagesmile A takie mleczko moze tez sluzyc do masażu malucha?
        Chyba oliwka zda lepszy rezultat co?

zawszeineczka
        wlasnie zastanawiam sie nad tymi podkladami, uzywa sie je normalnie jak
        podpaski? Zastanawiam sie czy aby nei sa one za duze, czy nie bedą uwierać. A
        nie wystarcza take zwykle podpaski tylko te najwieksze?
        Pozdrawiam!
        • zawszeineczka Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 10:57
          Pewnie można używać podpasek, te wkładki faktycznie są spore i jest
          jakiś dyskomfort.
          Ale u mnie jakoś podpaski się nie sprawdzały, były po prostu za
          małe. Komfort psychiczny jaki dawały mi wkładki przeważyl nad
          podpaskami.

Poza tym wiele zależy też od szpitala. Ja pierwsze dziecko rodziłam
          w szpitalu, gdzie za chodzenie w majtkach po porodzie gonili nas,
          można było chodzić tylko w czymś między nogami, a wkładki lepiej się
          utrzymywały.
          Drugie już rodziłam w szpitalu z innym podejściem, ale też było mi w
          nich dobrze smile

Inka
          • myszulka21 Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 11:06
            kurcze na razie to wszystko jest dla mnie jakas abstrakcja..
            W ogole nie wiem o co chodzi i jak ja sobie poradze.
            Kurcze jakbys mogla mi objasnic co do czego...
            Co bedzie mi przydatne gdy np. rostane nacieta. Rozumiem że w szpitalach kaza
            "wietrzyc" krocze (nie umie sobie na razie wyobrazic siebie w tej sytuacji), ale
            jak to wyglada w praktyce?
            Wiadomo że sie krwawi, ale jak silne sa te krwawienia, co jest niezbedne żeby
            sobie z tym wszystkim poradzic?

Sorry ze tak ględzę ale pomalu ulegam przerazeniu..uncertain Brrrrrrrrr
            • zawszeineczka Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 11:22
              Myszulka, nie martw się na zapas, napewno sobie poradzisz smile
              Nie Ty pierwsza, nie ostatnia wink
              Jak chcesz to napiszę Ci trochę swoich doświadczeń sprzed kilku lat
              na adres gazetowy, albo może masz gg?

Pozdrawiam

Inka
            • aga_wer Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 11:30
              przy naciętym kroczu dobrze sobie jest zakupić tantum rosa i rozpuścić w butelce
              np po wodzie mineralnej z dziubkiem.uzywać po każdym korzystaniu z
              toalety.myslę,że krwawienie u każdej jest inne ale na pewno na początku trochę
              poleci więc lepsze sa te podkłady bella przynajmniej przez kilka dni, później
              można sie przerzucić na podpaski (ja chyba po jakiś 4-5 dniach
              zamieniłam).wietrzenie krocz też żadna filozofia, chodzi o to aby bez bielizny
              siedzieć a możesz się koldra przykryć.na łóżkach szpitalnych są podkłady, które
              jak się zabrudzi to można poprosić o zmianę.w domu też się wietrzyłam jak
              lezałam z małą, pod pupą miałam takie jednorazowe z apteki, które się chyba semi
              nazywały (cos takiego).

to mleczko nivea jest rzadkiej konsystencji więc spokojnie może słuzyc do masażu
              • myszulka21 Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 12:13
                zawszeineczka jesli bedziesz miala ochote sobie poprzypominac jak to bylo i mi
                napisac to po proszesmile
                Mozesz pisac na poczte gazetowasmile

aga_wer dzeiki serdeczne za radysmile
                Czyli tantum rosa kupie juz wczesniej żeby mieć w szpitalu. Bo pewnie mnie natną
                jak wiekszośc kobiet. No i paczke tych podkladów Bella + duże podpaski.
                Dobrze wiedzieć że lóżka szpitalne są wyścielane tymi podkladami.

Dobrze że jestescie dziewczynysmile

Ja nigdy w zyciu nie bylam w ogole w szpitalu i wszystko jest dla mnie nowoscia,
                juz nie wspomne o samym porodzie...
                Mam zamiar na dniach kompletowac "wyprawke" dla mnie tongue_out do szpitala. Jestem 29
                tyg. troche szybko, ale wola byc spokojniejsza że mam wszystko.. Zreszta
                wszystko musze dopiero kupić, lącznie z torba wiec pewnie nie bedzie to tak od
                razu..
                • lianis Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 13:20
                  Ja bym jeszcze wziela lateksowe/silikonowe kapturki na brodawki, bo mi moje dziecie tak poprzegryzalo ze karmienie wiazalo sie z moim placzem i zgrzytaniem zebami, a karmic piersia sie uparlam, i w sumie uzywalam ich do samego konca karmienia czyli przez rok, mlody nie mial nic przeciwko smile
                  • myszulka21 Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 13:39
                    lianis dzieki za przypomnieniesmile Ale to juz mam na swojej lisciesmile Musze tylko
                    kupic. Ogolnie troche tego jest, liczac ze trzeba wziasc reczniki, koszule na
                    przebranie, dla malego rzeczy.. Nie wiem gdzie taka duza torbe znajdetongue_out
                    Laktator tez chce zabrac do szpitala, bo ponoc na trzecia dobe jest naal
                    pokarmu, a ostatnia rzecza o jakiej marze jest zapalenie w piersiach..
                    Tylko po czym poznac czy pokarmu jest za duzo i trzeba odciagnac? Zeby tez nie
                    spanikowac i nie odciagnac w neiodpowiedniej chwili, a pozniej maly nie bedzie
                    mial pokarmu..
                    Macie doswiadczenie w tej kwestii??
                    • lianis Re: kompletowanie wyprawki 27.08.09, 15:52
                      Ja odciagalam po jedzeniu mlodego, kiedy on mial juz dosc a ja czulam ze nie sciagnal wystarczajaco duzo i dalej mam pelne piersi, w gruncie rzeczy przepelnione piersi daja dosc duzy dyskomfort, sa ciezkie jak kamienie, przy nawale pokarmu mlody najczesciej dawal rade tylko jednej piersi, dlatego z drugiej musialam sciagac zeby nie wybuchac big_grin
    • ladyann77 Re: kompletowanie wyprawki 28.08.09, 21:25
      Hi, hi...

Wygląda na to, że im więcej wiem, tym mniej wiem... Pewnie wszystko wyjdzie w praniu i część rzeczy będzie musiał kupić tata już po porodzie.

Ja na razie mam:
      śpiochy dla dziecka
      małe pieluchy
      czapeczki
      buciki
      rękawiczki
      kombinezon dla dziecka
      rożek po kąpieli
      sudokrem
      oliwkę
      oilatum do kąpieli
      małą butelkę ze smoczkiem
      smoczek uspokajający mały
      podpaski bella poporodowe
      dwa biustonosze do karmienia
      wkładki laktacyjne
      koszule nocne 2 szt. porodowe

wózek z fotelikiem, łóżeczko, komoda z przewijakiem, pościel są w drodze.

Na pewno muszę dokupić:
      pieluchy tetrowe
      majty poporodowe jednorazowe
      nianię elektroniczną
      podgrzewacz do pokarmu
      oświetlenie do pokoiku dziecięcego
      gruszkę

zastanawiam się nad:
      czymś do pielęgnacji pępowiny
      sterylizatorem
      tantum rosa

Na pewno o czymś zapomniałam, dajcie znać!

Pozdrawiam i dziękuję za rady
      • malyduszek Re: kompletowanie wyprawki 29.08.09, 14:12
        To co mi się przydało w szpitalu, a o czym nie było to jednorazowe podkłady na łózko - u nas były tylko prześcieradłowe. A tak jak coś to wyrzuciłam i założyłam czyste. W szpitalu byłam 4 dni i nikt nie dostał zmiany pościeli nawet brudnej. Super sprawdziły się też nakładki higieniczne na WC. Można spokojnie usiąść i nie martwić się, że coś się przywlecze ze szpitala. Zamiast papieru do osuszania krocza używałam ręczników jednorazowych. Są dużo przyjemniejsze na obolałe krocze.

Jeśli chodzi o rzeczy dla maluszka:
        1. Kosmetyki - Mam tylko oilatum do kąpieli, mydełko bambino do główki i krem linomag w pudełeczku do całego ciałka - używam na podrażnioną skórę, sprawdza się świetnie
        2. Ubranka - sprawdziły się tylko body rozpinane po całej długości i pajacyki, reszty nie używam, bo jest jak dla mnie nie wygodna.
        3. Pieluszki tetrowa - do karmienia i flanelowe do przykrycia, wózka, etc, prześcieradełka na folii - zabezpieczają łóżeczko i zawsze mogę zabrać ze sobą jak gdzieś się wybieram, prześcieradełko, kocyk - pościeli nie używam, na noc ubieram małą w cieplejsze ubranka

Z kroczem miałam spore problemy przez zaniedbanie lekarza - mogę polecić z całego serca Brandessenz firmy Wala (lek ziołowy na oparzenia - super goi - niestety trzeba go ściągnąć z niemiec u nas niedostępny), lampę Zeptera bioptron i oksykort. Miałam mega problemy ze stanem zapalnym - mija powoli problem i jak dobrze pójdzie ślad po nacięciu nie zostanie.

Po rozmowach z koleżankami które urodziły wcześniej wynika, że każde dziecko jest inne i u każdego sprawdza się co innego.

PS. Bardzo chciałam karmić piersią i nakupiłam kupę rzeczy (laktator, nakładki na biust, muszle laktacyjne, rogal) - lekarz zabronił mi karmić i tylko miałam problem wracając do domu, żal dlaczego nie mogę. Oddałam wszystkie rzeczy położnej. Teraz radzę koleżankom, żeby poczekały i jak coś to kupi to mąż. Po co ma się walać po domu. Warto za to mieć 1-2 butelki - zawsze potem przydadzą się na picie, a w razie czego będą jak znalazł.
      • aga_wer Re: kompletowanie wyprawki 29.08.09, 21:39
        ladyann77 napisała:

> gruszkę

raczej odradzam.lepiej zakupić np nose frida, łatwiej wyciągnąć katar tym
        sprzętem niż gruszką

do pielęgnacji pępka najlepiej odpowiednio rozcieńczony spirytus i patyczki do
        czyszczenia uszu

podgrzewacz dla mnie zbędny a na pewno przynajmniej do momentu podawania słoiczków
        • malyduszek Re: kompletowanie wyprawki 30.08.09, 06:44
          Z tym pępkiem to trochę mam sprzeczne informacje. Pępowina ładnie zaschła mi w szpitalu - pomimo, że nikt niczym jej nie osuszał. Dopiero w dniu wypisu ze szpitala lekarka zleciła przemycie kikuta spirytusem. W domu miałam 2 opakowania Leko (polecam, są wygodne i niczego nie musiałam rozcieńczać). Kikut przecierałam tymi gazikami po kąpieli. Odpadł gdzieś po tygodniu od porodu. Potem przez kilka dni sączyła się czerwona wydzielinka (położna powiedziała, że to normalne) i wówczas przecierałam tym gazikiem jak widziałam taką potrzebę. Mała ma miesiąc i ślicznie zagojony pępek.
          W związku z powyższym doświadczeniem nie wiem czy moje dziecko miało taki pępek który sam się zagoił, czy gojenie się nie zależy od wysuszania spirytusem.
          • easyblue Re: kompletowanie wyprawki 30.08.09, 12:48

Mojemu dziecku trochę się slimaczył mimo przemywania spiritusem /bo nikt mi nie
            powiedział, że przemywać trzeba dookoła, i nie bać się, że dziecku zrobi się
            krzywdę/. Ale teraz ma sliczny pępek z rysunkiem... kwiatu lotosusmile
            • natalinka901 Re: kompletowanie wyprawki 30.08.09, 19:20
              Witamsmile
              Zastanawiam się kiedy kupuje się wszystko dla dziecka tzn w którym
              miesiacu??
              Pozdrawiam
              • malyduszek Re: kompletowanie wyprawki 30.08.09, 20:31
                To kiedy kupisz wyprawkę zależy tylko od Ciebie: Twoich chęci i możliwości. Kupno kosmetyków polecam na koniec ze zwględu na termin ważności.
                Wyprawkę ciuszkową zaczełam kupować już w 4 miesiącu. Po prostu przy okazji bycia gdzieś blisko sklepu zaglądałam i jak coś wpadło w oko to kupowałam. I całe szczęście bo końcówka ciązy przypadła na upały i nie byłabym w stanie wyszukać tego co chciałam i co mi się podobało. A podejść i tak było kilka.
                Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
                • natalinka901 Re: kompletowanie wyprawki 01.09.09, 15:35
                  Dziękuje za odpowiedzsmile
                  troche rzeczy już dostałam w ''spadku''smileniedługo rusze na zakupy bo
                  te małe cudeńka są śliczne ale też niestety drogiesmile
                  pozdrawiam
                  https://suwaczki.maluchy.pl/ci-35425.png
    • asia06 Re: kompletowanie wyprawki 01.09.09, 19:21
      Dla siebie nie potrzebowałam niczego dodatkowego. Używałam zwykłych majtek,
      zwykłych podpasek i zwykłych piżam (nie koszul). Byłam nacięta.

Dla dziecka używałam z takich kosmetycznych rzeczy):
      - płyn Oilatum do kąpieli (przez jakieś dwa miesiące), potem mydełko Bambino i
      raz na jakieś dwa tygodnie dowolne mleczko po kąpieli (nawet firmy nie pamiętam);
      - spirytus do pępka;
      - chusteczki do wycierania pupy (za leniwa byłam na każdorazowe mycie pod wodą)
      - dowolne;
      - pampersy;
      - sudocrem do pupy przy każym przewijaniu;
      - przydatne okazały się worki na pieluchy;

Nieużyteczne było:
      - łóżeczko (na początek za duże, potem mała spała na materacu położonym na
      podłodze, łóżeczka nie cierpiała;
      - wszelkiego rodzaju pieluchy matriałowe;
      - czapeczki dla malucha;
      - rękawiczki - niedrapki dla malucha;
      - butelki do karmienia (przez pół roku tylko na piersi);
      - odciągacz pokarmu;
      - podgrzewacz;
      - sterylizator;
      - pajacyki (używałam tylko body plus śpioszki);
      - wszelkie kocyki w ilości więcej niż jeden - do spania używałam śpiworku z
      cienkiego polarku;
      - rożek.

Bardzo sobie za to chwaliłam takie coś:
      www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=10898576
      Jest to wielkości kołyski, dostawiane do łóżka, idealne dla karmiących piersią i
      nie za duże dla dziecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka