kawa.pl 02.11.09, 21:39 Uczę mojego 5latka nie przedszkolaka literek.Dobrze u idzie ale zna te literki i pisownie drukowanymi literkami. I tu moje pytanie. Jak Wasze dzieci uczą się literek w przedszkolu- drukowane czy jak w pisowni?Jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewusia13 Re: literki 02.11.09, 21:49 od tego roku w przedszkolu jest zakaz poznawania literek... a wcześniej poznawały oczywiście zapis graficzny litery pisanej i drukowanej. Uczyły się pisać litery pisane Odpowiedz Link Zgłoś
7marchefka7 Re: literki 02.11.09, 23:19 Twoje stwierdzenie jest troche niescisle - nei ma zakazu poznawania literek. Dzieci jak najbardziej maja poznawac obraz liter, nie maja sie uczyc ich pisac. Przy czym jesli dziecko wyraza zainteresowanie czytaniem i pisaniem, to jest tego uczone indywidualnie przez nauczyciela. Czyli to, co sie tak naprawde skonczylo po zatwierdzeniu nowej podstawy programowej, to to, ze nie ma juz takiej typowo szkolnej pracy z ksiazka "a teraz wszystkie dzieci beda pisac literke o". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: literki 03.11.09, 08:48 Najlepiej pokazywać mu pisane bo później ciężko mu się będzie przerzucić. I nie na zasadzie pisania w zeszycie jednej przy drugiej bo się szybko zniechęci. Wydaje mi się, że na tym etapie najważniejsze jest wyrabianie ręki. Czyli lepiej niech na razie ćwiczy szlaczki itp. niż od razu bierze się za literki które jeszcze mu się znudza Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: literki 03.11.09, 10:17 Pisanych nie ucz, bo potem umrze z nudów w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: literki 05.11.09, 09:51 Jeśli koniecznie chcesz uczyć to kup np. zeszyty do kaligrafii (mogą być "Nasza Klasa wyd. Mac 4 cz.) lub coś podobnego i niech dziecko ćwiczy najpierw szlaczki, potem literki. Ja osobiscie jednak nie polecam takiego wyprzedzania programu. Po to idzie do szkoły, zeby się w swoim czasie uczyc - nie musi być najlepszym uczniem. No ale jak chcesz to kup podreczniki do klasy pierwszej i ucz poprawnie - chyba, że dostaniesz coś podobnego dla 5-ciolatków. No i dowiedz sie z czego uczyc się bedzie w kalsie 1 bo dwa lata ten sam podręcznik to już na pewno się w szkole zanudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa.pl Re: literki 06.11.09, 20:34 No i wyszłam na matkę która chce mieć prymusa. Nie o to mi chodziło. Syn nie chodzi do przedszkola a zaczęły go interesować na początku tylko cyferki a teraz literki więc postanowiłam go nauczyć.Miał książeczkę z literkami drukowanymi i sam chciał je pisać a ja nieświadomie zaczęłam je pisać tak jak było w jego książeczce jednak po czasie nie byłam pewna jak właściwie uczą w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: literki 07.11.09, 21:21 Ja najpierw (dłuuuugo zanim poszłam do szkoły, a poszłam rok wcześniej) pisałam drukowanymi literami. To było naturalne odwzorowanie czytanego tekstu. Nie było mi się trudno przestawić w szkole, co więcej, drugiego alfabetu pisanego (bo czytałam w dwóch) nauczyłam się sama w II klasie. Moje dziecko zafascynowane literkami je "rysuje" (drukowane własnie), nie przeszkadzam, wspieram. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: literki 08.11.09, 16:11 Mój synek, jak miał jakiś roczek moze dostał taką matę z literkami. Tak się dopytywał wszystkich wokół co to, ze zanim skończył 2 lata znał wszystkie literki, i nie tylko te z maty, ale rozpoznawał je w gazetach, na plakatach, na drzwiach przychodni itd. I raz mi się usłyszało, ze "te durne matki dzieci męczą, taklie małe a juz czytac musi" grrr... A to taka faza była, nikt go do niczego nie zmuszał, z czasem stracił zainteresowanie i teraz jak znajdzie jakąś nową literkę w "Danonkach" to chwilę trwa zanim sobie przypomni Czyli jednak gdzieś to zostało w głowie i czeka sobie na pierwsze lekcje w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
maluchy_2007 Re: literki 12.11.09, 23:18 Bardzo dobrze,że uczysz swoje dziecko - jak inne mamy wolą włączyć bajkę na dvd to ich sprawa. Ja uczę moją córkę pisać od ok. 6 m. - teraz ma 2,5 roku. Na początku były literki drukowane, a teraz jak zobaczyłam, że bez problemu łapie - to pisane. Nikt nie poświęci dziecku tylee uwagi i cierpliwości co rodzic. BRAWO!!! TAK TRZYMAJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: literki 13.11.09, 12:16 moj 3,5latek juz pisze literki,napisze tez proste wyrazy "tata""ola"ala"ela"kot" trzeba przyzwyczajać do nauki jak najwczesniej,oczywiści nic na siłe i w formie zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
lutze Re: literki 13.11.09, 15:32 "Ja uczę moją córkę pisać od ok. 6 m. - teraz ma 2,5 roku. Na > początku były literki drukowane, a teraz jak zobaczyłam, że bez > problemu łapie - to pisane." To żart chyba, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
maluchy_2007 Re: literki 13.11.09, 17:06 Nie, to nie żart... Córka miała dwa lata jak znała wszystkie literki - tzn. umiała każdą nazwać. Od tego momentu zaczęłyśmy uczyć się pisania. To oczywiście tylko zabawa, ale za to jedna z ulubionych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: literki 14.11.09, 13:49 dziecko polroczne nie jest w stanie utrzymac narzedzia pisarskiego, wiec jak uczylas je pisac??????2 lata to tez dosyc slaba motoryka jeszcze. moze uczylas rozpoznawania i nazywania liter? Odpowiedz Link Zgłoś
maluchy_2007 Re: literki 14.11.09, 23:31 Pisałam, że od sześciu miesięcy uczę ją pisać (więc zaczęła jak miała ok 2 lat) - teraz ma 2,5 roku. Właśnie sama jestem zaskoczona, że tak dobrze jej idzie!!! Jej rysunki też nie wyglądają jak rysunki 2 latka..., więc podejrzewam, że jest w tym kierunku wyjątkowo uzdolniona. To samo mówią panie w przedszkolu... Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: literki 13.11.09, 20:44 moje dziecko również przed 3 rokiem życia umiało nazwać literki Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: literki 15.11.09, 22:51 Moje w wieku trzech lat bylo raczej na etapie kolorów/ odgłosów zwierząt/ poznawania częsci ciała (nosek oczko to raczej szybciej ale żeberka, serduszko, żałądek to gdzieś około 3 roku życia pokazywała gdzie ma). Dziś jest w 1 klasie jako sześciolatka i świetnie sobie radzi. Czytac dopiero zaczyna ale to jak wszystkie dzieci z jej klasy - tylko jedno dziecko ładnie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: literki 17.11.09, 13:53 mój jako 2 latek ze wszystkich zabaw i zabawek najbardzej uwielbiał literkowe puzle, pisanie liteek, zabawy w słówka, przeszczęśliwy był jak napisał coś własnoręcznie czy przeczytal krotkie słowo... teraz w wieku 4,5 przestawił się na klocki i koparki, znajomość tekstu pisanego raczej mniejsza niż dwa lata wstecz; aaa... zapomniałam, pisze bardzo chętnie w wordzie i excelu ) ale jest nadzieja, ze to się również znudzi i wróci do kaligrafii.... Odpowiedz Link Zgłoś