Dodaj do ulubionych

Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola?

04.11.10, 18:44
Dzień Nauczyciela chyba wypalił choć nigdy nie dowiemy się co o tym sądziły Panie smileAle tym nikt nie będzie się przecież przejmował-liczy się gest.Teraz przed nami mamami kolejny dylemat,a mianowicie Mikołajki.Więc czekam na kolejne podpowiedzi co kupić lub zrobić?Poprzednie pomysły były bardzo ciekawe więc może teraz teżsmile Chciałabym tylko dodać,że teraz chciałybyśmy coś kupić żeby Panie nie pomyślały,że oszczędzamy na nich lub wszystko tanim kosztem bo robione.No nic za wszystkie podpowiedzi dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 04.11.10, 22:39
      a ja zadam pytanie troche nie na temat. składacie sie jakąś większa grupa?
      • lullanka07 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 08:00
        najlepiej NIC
        Mikolajki to swieto dla dzieci nie dla pan
        • shirley74 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 13:22
          Dokładnie tak. Pierwsze słyszę, żeby kupowac prezenty dla pań na MIkołajki.
          pozdr.
          • dzieciusie3 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 14:17
            Dla tego pisałam,że w każdym przedszkolu panują inne zwyczaje i jest inne zżycie z Paniami.U nas w przedszkolu jest nawet tak,że MY mamy z rady spotykamy się na kawie z Paniami w gabinecie dyrektorki.Więc widzicie jak jest-co kraj to obyczaj,a ja prosiłam o propozycję upominków symbolicznych(NIE prezentów),a nie o komentowanie czy się daje czy nie!!!
    • rybcia.rybcia Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 08:30
      My bodziemy robić upominki ale na wigilie. TEż się głowie co by tu...
      • zebra12 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 15:43
        Na Wigilię to takie malutkie stroiczki najlepiej. Albo ręcznie malowaną bobkę ładnie zapakowaną.
    • zebra12 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 15:48
      Upieczcie babeczki i zróbcie z lukru czapeczki Mikołajowe. Można też takie coś zamówić z cukierni i nie jest to droga rzecz.
    • fokur Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 21:52
      Jak czytam, to włos mi się na głowie jeży...
      Jak można paniom na Mikołajki, święta itd. nie dawać prezentów???
      Ja chcę żeby opiekunki dobrze zajmowały się moim dzieckiem i ZAWSZE robię prezenty.
      Na początku trzylatków spisałam w notesie imieniny i urodziny pań przedszkolanek i pań z obsługi oraz dyrekcji i zawsze pamiętam o prezentach.

Najczęściej dajemy duże bomboniery i laurkę zrobioną przez córkę, a ja piekę jeszcze tort lub ciasto.
      Dajemy prezenty na:

imieniny
      urodziny
      Dzień Nauczyciela
      Mikołajki
      Święta Bożego narodzenia
      Święta Wielkanocne
      zakończenie roku przedszkolnego

Jak chcecie, żeby wasze dzieci były dobrze traktowane w przedszkolu to motywujcie panie takimi drobnostkami. Panie wręcz to uwielbiają, uściskom nie ma końca smile

Pozdrawiam!
      • mucha-live Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 22:04
        paranoja!!! czy Ty za swoją pracę wymagasz dodatkowych korzyści poza pensją, bo inaczej to pracę wykonasz na odpieprz?
        • fokur Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 22:45
          Swoją pracę wykonam dobrze bez dodatkowych korzyści, ale nie ma się co oszukiwać jak któryś z klientów przyniesie czekoladę czy kwiatka zupełnie się inaczej na niego patrzy.

Tu chodzi o moje dziecko i chcę mieć pewność, że będzie dobrze traktowane, ponieważ panie wiedzą, że mogą liczyć na moją wdzięczność.
          Dlatego też np. na przedstawieniu dla rodziców moja córka zawsze jest wyróżniona np. jest księżniczką, czy wróżką gdy inne dziewczynki są poubierane zupełnie zwyczajnie, a moja zawsze w wymyślnych strojach. Panie wiedzą, że ona ma hopla na punkcie księżniczek i dlatego też zawsze ją wybierają do tej roli. Moja córka zawsze też rozpoczyna przedstawienia i je kończy tzn. dostaje najdłuższy tekst i najbardziej odpowiedzialną rolę i jest wtedy wniebowzięta, że wszyscy na nią patrzą i biją brawa smile Niektórym to aż się w oku łezka kręci jak na nią patrzą smile

Dlatego też uważam, że moje działania są słuszne, ponieważ córka na tym zyskuje, a to jest bezcenne.
          Koszmarem dla mnie jest, że niektórym rodzicom szkoda jest dać 5zł na wspólny bukiet dla pań...
          Postanowiłam, że nie będę się tym przejmować i zazwyczaj pomimo składki przynoszę i tak swoje kwiaty i słodkości w dowód uznania dla pracy pań nauczycielek.

• kalanitka Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 05.11.10, 23:23
            Jestem w szoku, chyba żartujesz wink
            Ponad 20 lat pracuję jako nauczyciel i czegoś takiego jeszcze nie słyszałam. Jak można uzależniać swój stosunek do danej osoby tym, że ktoś przyniesie kwiatka czy nie. Wyróżniać tylko za to że rodzice przyniosą czekoladę kwiaty itp. I tym motywować nauczycielki aby zajmowały sie lepiej dzieckiem ????????????????????????
            To nie jest dowód uznania wg mnie.................. Nie obraź się w szkole też będziesz "kupować" np oceny. Uważaj bo córcia może kiedyś stracić na takiej postawie
            Pozdrawiam
          • mucha-live Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 06.11.10, 09:56
            Sama sobie przeczysz... pisałaś, że aby Panie przedszkolanki dobrze zajmowały się dzieckiem, to trzeba je dodatkowo nagradzać... a Ty wykonujesz pracę na 100% nawet bez dodatkowych korzyści. To zdecyduj się...

Jak Cię czytam, to nie chce mi się wierzyć, że tak ludzie postępują....
            Jesteś dumna z tego, że Panie wyróżniają dziecko, bo je dodatkowo "opłacasz"? Dumna to może być Mama, że Panie wybierają dziecko, bo ma talent, bo z łatwością się uczy tekstu, bo się nie wstydzi, bo ma chęci występowania...

Nie chciałabym oglądać ciągle tego samego dziecka, bo Mamuśka lata i przekupuje. Każde dziecko powinno być traktowane równo, a Mamusia z prezentem co miesiąc powinna zostać upomniana o bardziej stosowne zachowanie.
            Inna dziewczynka nigdy nie będzie księżniczką, choć o tym marzy, bo Mamusia koleżanki lata z wywieszonym jęzorem i włazi w tyłek przedszkolankom (choć mam nadzieję, że rzadko zdarzają się takie przekupne Panie)

Przykro stwierdzić, ale krzywdzisz córkę. Wyrośnie z niej lizuska, bo Mamusia tak nauczyła. Będzie się świetnie uczyła, będzie na każdej akademii w pierwszym rzędzie, pewnie dostanie wyróżnienie i stypendium od premiera, ale nie będzie miała koleżanek, co jest dużo ważniejsze niż strój księżniczki i brawa...

I jesteś zwyczajnym lizusem latając z oddzielnymi kwiatami, kiedy złożyliście się całą grupą... mam nadzieję, że w karierze szkolnej moich synów nie spotkam takich Mamusiek...

Podsumowując - nie żal mi 5 zł na nauczycielki, ale na dzień nauczyciela czy na zakończenie roku, a nie przy każdym święcie, bo ja również nie oczekuję dodatkowych korzyści za swoją pracę, bo wybrałam ją dla przyjemności, a nie dla ciasta czy kwiatów...
          • lullanka07 Re: fokur 06.11.10, 13:05
            rozumiem ze pani lekarce tez dajesz prezenciki zeby lepiej leczyla twoja ksiezniczke.
            to jest dopiero paranoja i lapowkarstwo w czystej postaci.

jak jeszcze moge zrozumiec autorke watku w ktorej przedszkolu za zazyle stosunki z personelem tak takie lapowkarstwo zeby krolewna miala lepsze korzysci od innych dzieci jest rzecza obrzydliwa.

u mnie w klasie tez byla taka ksiezniczka ktorej mama latala z rajstopami (dawne czasy) przt byle okazji.
            wyobraz sobie jak ta ksiezniczka byla lubiana przez reszte dzieci uncertain
          • graz.ka :) 06.11.10, 16:24
            Rozumiem, że to taki żarcik dla rozruszania dyskusji smile
          • pasik Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 02.12.10, 11:19
            dawno nie czytałam takiej bufonady.Mężowi też dajesz czekoladę żeby się smaczniej ugotował obiad czy posprzątał dom?
        • kabarethrabi Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 02.12.10, 10:25
          mucha-live napisała:

> paranoja!!! czy Ty za swoją pracę wymagasz dodatkowych korzyści poza pensją, bo
          > inaczej to pracę wykonasz na odpieprz?

Jak to się podnieca. Uważaj dziecko bo ci żyłka pęknie z tej zawiści, że inni rodzice dają a ty nie.
          • mucha-live Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 02.12.10, 11:27
            buhahahah poszukaj mnie jeszcze w innych wątkach i się uczep, bo widzę, że się nudzisz GWIAZDO
      • mirtille3 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 12.11.10, 10:13
        Cierpnie mi skóra, jak czytam o takiej korupcji, przekupstwie i wzorcowo złym promowaniu dziecka, za prezenty, a nie za talenty. Tragedia. To "dzięki" takim mamuśkom w Polsce długo nie wypleni się złego obyczaju dawania prezentów "wstawienniczych". Sama jestem nauczycielką i krępują mnie takie zachowania. Ważne jak uczeń po latach wita cię na ulicy z uśmiechem i zagada, a nie jak daje przy każdej okazji prezencik. Ciekawe czy panie w przedszkolu dają się na to nabierac i ulegają, czują się zobowiązane bo "mama tak się stara", czy same taki układ promują. I jedno i drugie godne pożałowania. Dużo zależy od nauczycieli, to oni powinni jasno i otwarcie oprotestowywac takie pomysły, "potrząsnąc" takimi nadgorliwymi rodzicami, uświadamiac nagannośc takich zachowań.
        • dzieciusie3 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 13.11.10, 14:33
          Każdy ma swoje zdanie na ten temat, aj nie proszę o wypowiedzi na ten temat tylko propozycje.Co więcej,to nie ma być prezent indywidualny tylko zbiorowy od wszystkich-nie ode mnie!!!!Po drugie,to nie ma być kolia z diamentami tylko zwykła drobnostka typu zapachowa świeczka.Jeżeli ktoś traktuje to jako łapówkę lub przekupstwo to widać nie odróżnia pojęć.Dziękuję za komentarz smile
      • monia19722 do fokur :) 02.12.10, 12:13
        znakomita prowokacja smile uśmiałam się smile
    • bj32 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 06.11.10, 12:54
      forum.gazeta.pl/forum/w,587,118039750,,prezent_dla_Pan_na_swieta_pomysly.html?v=2

A na Dzień Kota skrzynkę wódki i kilogram halibuta...
      • margo_kozak Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 06.11.10, 14:28
        bj32 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/w,587,118039750,,prezent_dla_Pan_na_swieta_pomysly.html?v=2
        >
        > A na Dzień Kota skrzynkę wódki i kilogram halibuta...

hehe dobre!!!!

mam tylko taka nadzieje, że wszystkie nadgrliwe nie są u mnie w przedszkolu!!!
        o ile jestem w stanie zrozumieć upominek na Dzien KEN to na inne okazje to już dupowłastwo!!
        • kalanitka Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 06.11.10, 16:13
          smile smile smile smile

U mnie w piątek jedna mama przytargała dwie wielkie torby słodyczy, aby dorzucić wszystkim dzieciakom (125) do paczek mikołajkowych. A paniom przynoszą rodzice z dobrego serducha papier ksero, drobne pomoce dydaktyczne, elementy do kącików zainteresowań a nawet środki czystosci i nie robią tego aby ICH dzieciom było lepiej, robią to dla wszystkich dzieci i pań smile Anonimowi rodzice kupili basen z kulkami.
          A panie są naprawdę z powołania i nie trzeba ich motywować dobrami mat..... wink Kilka razy w roku usłyszeć: dziękuję za opiekę ........ bezcenne smile
        • q_fla Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 06.11.10, 20:25
          > o ile jestem w stanie zrozumieć upominek na Dzien KEN to na inne okazje to już
          > dupowłastwo!!

Dokładnie!
          U nas w przedszkolu niektóre mamuśki wpadły na pomysł, żeby na zakończenie pierwszego roku (maluchy) złożyć się na jakiś wypasiony prezent dla pani. Pomysł nie przeszedł z dwóch powodów: część zrobiła wieeelkie oczy i się sprzeciwiła; pomysł dotarł do pani, która na zebraniu powiadomiła, że w przedszkolu nie są uroczyście obchodzone zakończenia roku poza sześciolatkami. Na dzień KEN i na zakończenie roku każdy we własnym zakresie i dobrowolnie przynosi po kwiatku.
    • ata99 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 06.11.10, 20:13
      Zawsze myślałam, że w Mikołaja wierzą tylko małe dzieci, a nie dorosłe panie nauczycielki.
    • 9-x-2 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 07.11.10, 08:33
      mikołajki, imieniny, święta i urodziny - raczej bez prezentu. Natomiast zakończenie roku, 8 marca, Dzień Nauczyciela - tak... Kwiatki, czekoladki
    • bj32 Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 07.11.10, 09:57
      Dla mnie w ogóle pomysł obdarowywania dowolnego ciała pedagogicznego na okoliczność czegoś innego, niż Dzień Nauczyciela czy dania wiechcia na koniec roku jest niepojęty. Nie kumam kwiatków i prezentów na rozpoczęcie roku, bo z jakich przyczyn i jeszcze na przykład przy rozpoczynaniu dowolnego poziomu edukacji, kiedy nie znam tych ludzi. Na zakończenie w ramach podziękowania za dobrze wykonaną pracę to owszem - coś w rodzaju "premii". Ale na początku? Przecież - wybaczcie, jeśli ktoś się poczuje urażony, bo jakaś przedszkolanka czuje się "zmotywowana tym, że rodzice ją doceniają" - biorą za to forsę z budżetu! Przecież nie kupuję gadżetów ekspedientkom za to, ze są miłe, lekarce za to, że nie wypisuje najdroższych recept, fryzjerce, dentyście i sprzątaczce.
      Efektem nadgorliwości jest to, co usłyszałam w jednym kościele przy okazji dowiadywania się o koszt komunii: kupić dziecku wszystkie akcesoria, przygotować je w domu do egzaminu, a "dar dla księdza" - 100,-. Za co? No, taki zwyczaj. Na co? W zeszłym roku poszło na puszkę. Puszka kosztowała 600,-, dzieci było ponad trzydzieścioro. Co się stało z z pozostałymi 2500,-? Tajemnica.
      Relikt przeszłości. W epoce błędów i wypaczeń też każdemu trzeba było dać w łapę, żeby cokolwiek "załatwić". Kultywowanie tego zwyczaju wydaje mi się równie zasadne, jak rzeźba w dyni na Halloween i pochody pierwszomajowe...
      • barakudaa Re: twa filozofia jest czysgto teoretyczna! 07.11.10, 10:13
        bj32 napisała:

> Dla mnie w
        Jesteś w mniejszoscii,to się nie wzięłoz sufitu,twoja filozofia jest czysto teoretyczna ! To ludzie(rodzice) sami narzucili chcąc promowac lub przepychać z klasy do klasy swoje bezdennie głupie dzieci (w szkole) lub niejako "zapłacić" pani za brykania rozbestwionych do granic niemożliwości dzieci ...filozofia tu nic nie da,masz dziecko geniusza i grzeczne jak śpiący misio to sie ciesz..bez problemu bedzie mialo piąteczki,najlepsza szkołę ,studia a moze i prace bez znajomości.Ale inni z kasa i małymi debilkami musza jakoś wspomagać swoje dzieci,nieprawdaż?
        A w przedszkolu,no coż......częsc rodziców traktuje to jako dar serca ,ja na przykład jestm bardzooo zaprzyjaźniona z naszą przedszkolanką i pełna podziwu dla jej pracy,zdaję sobie równiez sprawe ile rzeczy robi ponad swoje obowiązki, dlatego ja traktuję to jako "dar serca i uczuć" rowniez na pewno pod wpływem magicznej chwili świątecznej.....
        • malajulia-to-ja Re: twa filozofia jest czysgto teoretyczna! 01.12.10, 10:35
          Paniom można kupić jakiś drobny gadżecik ze sklepu ministerstwogadzetow.com, żeby zbytnio nie przepłacać.
        • claire_de_lune Re: twa filozofia jest czysgto teoretyczna! 02.12.10, 12:59
          jesli tak, to daj jej prezent osobiscie od siebie, a nie na zasadzie rodzice - przedszkolance. W ten sposob nie zmuszacie wszystkich, zeby kupowali prezenty.
    • claire_de_lune Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 02.12.10, 12:57
      na mikolajki i na swieta prezenty dla pan?????? Na imieniny i na urodziny kazdej z nich tez? Alez szalejecie. Nie macie na co wydawac pieniedzy i poswiecac czasu??? Naprawde, ciasto upieczcie mezowi, a prezent kupcie dziecku. Paranoja. Mnie to traci glebokim socjalizmem, no, ale jak kto chce.
    • freekruszynka Re: Co kupić na Mikołajki dla Pań do przedszkola? 02.12.10, 14:36
      Pierwsze słyszę,że Paniom w przedszkolu kupuje się jakieś prezenty na Mikołaja. U nas takiego zwyczaju nie ma- na szczęście. Wydaje mi się jednak,że w przypadku gdyby trzeba było coś kopic to byłyby to czekoladki. One zawsze są bardzo mile widziane , to takie słodkie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka