aagnes 23.01.11, 10:32 czy juz ktos cos wie na ten temat? czy nadal informacja jest scisle tajna/poufna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziub_dziubasek Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 23.01.11, 14:56 www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=3417 tu masz info Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 24.01.11, 13:06 Nie ma jeszcze info o konkretnej dacie, gdyż chcą ustalić taką która nie będzie kolidować z feriami...jakby nie wiedzieli kiedy w mazowieckim sa ferie w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 25.01.11, 09:26 Rekrutacja zwykle zaczynała się pod koniec lutego i trwała ze 3 tygodnie, więc się nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 25.01.11, 13:41 To samo powiedziałam dyrektorce przedszkola, dziwiąc sie co maja do tego ferie, a ona mi na to, ze rodzice sie skarzyli, ze w zeszłym roku termin kolidował z feriami, i ze 3 tygodnie to tez za mało, bo ich 3 tygodnie nie było i nie mogli zapisać. Hehehe. No i takie skargi poszły do ustalających te daty i teraz nie mogą ustalić. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 25.01.11, 19:08 Niektóre dzieci mają rodzeństwo w wieku szkolnym i np. cała rodzinka jedzie na tydzień (lub dwa) na narty czy do ciepłych krajów. Wyjazd zwykle wiąże się z zamieszaniem, czasem z nadrabianiem potem w pracy zaległości pourlopowych, a przy rekrutacji trzeba jednak ruszyć pewną część ciała i zanieść podanie do przedszkola 1-szego wyboru - oczywiście w godzinach pracy przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 26.01.11, 10:14 Myślę, że jakby wysłać poleconym to tez by się nic nie stało Inna sprawa, że sprawdziłam w systemie i w zeszłym roku rekrutacja zaczynała się 23 marca. Zatem dość dużo czasu po feriach. No ale pewnie wtedy też było źle, bo Wielkanoc... Zarzut, który mam to taki, że Biuro Edukacji dość późno informuje o tym jaki będzie konkretny termin rekrutacji. Na przykład w szkołach już się odbywają spotkania dla rodziców dzieci sześcioletnich, a jeszcze nie było szkoleń z systemu ewidencji wniosków i dyrektorzy mogą tylko opowiadać jak było w zeszłym roku i przyjmować, że w tym będzie podobnie, ale czy będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 26.01.11, 21:40 Fakt, terminy ferii czy Wielkanocy są znane znacznie wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 24.01.11, 21:41 Dziekuje za link, dodalam do ulubionych Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 rekrutacja 2011 04.02.11, 23:38 Dyrektorzy juz po szkoleniach. Dla nas rusza system już 7 lutego. Najpierw oferta, potem potwierdzanie przez dzieci chodzące. Rekrutacja dla nowych dzieci ma się zacząć 9 marca i trwać do 28 marca. Ale to wiemy póki co od osoby szkolącej z systemu. W poniedziałek dla nas będzie już dostępny terminarz naboru, dzwońcie do przedszkoli i sie dowiadujcie. System bliżniaczo podobny do zeszłorocznego. Trochę udogodnień jeśli chodzi o tempo działania no i oczywiście jakaś "bomba" Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: rekrutacja 2011 05.02.11, 08:37 Czyli rozumiem, ze kryteria i punkty zostają takie same jak w zeszłym roku? No i zaintrygowałaś mnie tą "bombą"... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: rekrutacja 2011 05.02.11, 08:39 Kryteria i punkty, ale nie kto pierwszy ten lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: rekrutacja 2011 05.02.11, 09:07 Trzeba się też dowiadywać na bieżąco czy są wolne miejsca ( dziś może nie być, a za tydzień już są wolne miejsca) zapisać dziecko już dziś i nie interesuje nas żadna rekrutacja, dziecko ma miejsce we wrześniu. Nam się tak udało. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: rekrutacja 2011 05.02.11, 11:20 Ja tak nie mogę, córka musi trafić do tego samego przedszkola, do którego chodzi starszy brat, nie wyobrażam sobie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 05.02.11, 23:30 Punktacja zostaje taka sama. Troche udoskonalono dla nas interpretacje pytania o pracę obojga rodziców, w przypadku rodzica samotnego. No bo nie zawsze wiadomo czy drugi rodzic pracuje. Na bombę poczekamy bo z ciekawością poobserwuje czy faktycznie przez rodziców tak bedzie odebrana. Może to ja jestem nadwrażliwa i bedzie ok. Jeśli macie jakies pytania dot. naboru to w wolnej chwili odpowiem. Miałam tu kiedyś starszenie długi watek nt. przedszkola ale jeśli chodzi o rekrutacje to raczej nieaktualny. Jestem dyrektorem publicznego przedszkola w Wwie. Oczywiście reszta anonimowa. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Waszych maluchów. Odpowiedz Link Zgłoś
gallola Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 06.02.11, 10:37 Jak to jest jeśli chodzi o pracę rodziców: trzeba zanieść do przedszkola zaświadczenia o zatrudnieniu? a jeśli wykonuje się wolny zawód? Albo pracuje się na umowę o dzieło, zlecenia czy coś innego? Czy przedszkola to jakoś weryfikują? Będę wdzięczna za informację, bowiem baaardzo mnie to ciekawi... Swoją drogą, do września można już 3 razy stracić pracę, albo zmienić, albo znaleźć.... Odpowiedz Link Zgłoś
hayet to ja mam pytanie do przedszkola2 :) 06.02.11, 12:54 pewnie zaraz dostane po glowie, ze to co roku walkowane pytanie, ale chce sie upewnic mlodsza corka jest z rocznika 2009, czyli konczy w tym roku dwa lata. we wrzesniu, jak sie zaczyna przedszkole bedzie miala 2,5 roku..nie da rady jej zapisac do przedszkola przez internet? Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: to ja mam pytanie do przedszkola2 :) 07.02.11, 20:49 W tym roku jest rekrutacja dla rocznika 2008, jeśli chodzi o trzylatki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 06.02.11, 20:25 Kurczę. mogłaby Pani napisać coś więcej. Przynajmniej czy to coś pozytywnego czy kolejny genialny pomysł (bo jak do tej pory to system jest raczej niedopracowany, zwłaszcza w kwestii weryfikacji danych)... My, jako rodzice i tak mamy wystarczająco dużo stresu związanego z tą rekrutacją... Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 07.02.11, 15:06 Na platformie "zapisowej" nadal nie ma nic konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 07.02.11, 17:29 U nas już się potwierdza uczęszczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 07.02.11, 21:46 Rekrutacja dotyczy roczników od 2008 w górę. 2,5 latki nie zapisują sie drogą internetową tylko po zakończeniu calego naboru mogą szukać miejsc. System ruszył tylko dla dyrektorów. Starsze dzieci już zaczynają potwierdzać uczęszczanie w przyszlym roku szkolnym, Dla rodziców nowych system rusza w marcu. Dyrektor może poprosić o przedstawienie zaświadczenia potwierdzającego zatrudnienie. Umowa zlecenie też jest zatrudnieniem, własna działalność również. Wtedy można przedstawić np. ostatni PIT ( z zakryciem dochodów ). ALe rodzice wypełniajac wniosek potwierdzają swoje oświadczenia podpisem, czyli biorą na siebie odpowiedzialność prawną za ewentualne poświadczenie nieprawdy. Trzeba wierzyć w państwa uczciwość. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 07.02.11, 22:25 przedszkole2 napisała: . ALe rodzice wypełniajac wniosek > potwierdzają swoje oświadczenia podpisem, czyli biorą na siebie odpowiedzialno > ść prawną za ewentualne poświadczenie nieprawdy. Trzeba wierzyć w państwa uczci > wość. Czyli tak jak poprzednio "hulaj dusza"... Uczciwi ludzie są niestety w mniejszości. szkoda, ze nikt nie chce się zająć uporządkowaniem tego bajzlu... Pozostaje liczyć na to, ze punkty za "brata" wystarczą... Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: jedno pytanie 08.02.11, 09:14 mam - jak wyglada sprawa z zamieszkaniem/zameldowaniem? chodzi rzecz jasna o Warszawę? czy mozna ubiegac sie o miejsce w przedszkolu w innej dzielnicy niz zameldowanie dziecka? czy w formularzu zgloszeniowym jest rubryka: zamieszkanie czy zameldowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: jedno pytanie 08.02.11, 11:09 i w formularzu i w ustawie jest (co logiczne) mowa o zamieszkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: jedno pytanie 08.02.11, 14:14 Miejsce zamieszkania. Cała Warszawa traktowana jest jako jedno miasto. To, ze mieszka się w innej dzielnicy nie stawia ubiegajacego się o miejsce w gorszej sytuacji. Czy dziecko z drugiego końca W-wy, czy z bloku tuż przy przedszkolu jednakowe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
martas_sa Re: jedno pytanie 23.02.11, 20:41 ja mam 2 pytania: 1. zameldowanie dziecko z matka jest zameldowane poza W-wa a tata jest zameldowany w Warszawie ale mamy mieszkanie wlasnosciowe w W-wie i mieszkamy tu juz 11 lat czy w takiej sytuacji wpisywac adres dziecka ten warszawski ??? Czy przedszkole chce potwierdzenia zameldowania z urzedu ???? 2. Nie bardzo moge to zrozumiec wiec prosze o pomoc mam wpisac 3 przedszkola na oku mam 2 przedszkola i teraz jak skladam podanie do przedszkola A a na drugim miejscu jest przedszkole B i niedostane sie do przedszkola A to czy w rekrutacji do przedszkola B tez bralismy udzial czy jesli ktos wpisal to przedszkole na 2 miejscu to juz tylko listwa rezerwowa ?? inaczej na to patrza ??? Czy podania przez internet wypelnia sie dla kazdego przedszkola czy tylko jedno ??? tak samo zaniesienie osobiscie do przedszkola podania to tez do kilku mozna zaniesc czy tylko do tego pierwszego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
atyde10 Re: jedno pytanie/MArtas_sa 24.02.11, 08:51 1. pierszeństwo mają dzieci zameldowane w W-wie, potem dopiero brane są pod uwagę dzieci z innych miejscowości 2. masz prawo wsisać nieograniczoną ilość placówek i tak radzę zrobić - jak nie będzie miesc w A i B to dziecko nigdzie sie nie dostanie, a tak system dalej bedzie szukać miejsc w C, D, E, ...itd (trzeba umiejętnie je sklasyfokować....znam mamy, które jakoś "nieszczęśliwie" to poukładały bez wczęśniejszego rozeznania i miały tylko wybrane po 2-3 placówki i choć rodzice pracujący to dzieci sie nie dostały nigdzie choć w dzielnicy po rekrutacji w przedszkolach były wole miejsca) wniosek wydrukowany z internetu składa sie TYLKO do A. O ile wiem list rezerowych po rekrutacji internetowej nie ma. na listę rezerwową zapisujesz się osobiście w przedszkolu (-lach) w których chcesz czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: jedno pytanie/MArtas_sa 24.02.11, 12:11 MIEJSCE Z A M I E S Z K A N I A, a nie zameldowania. W Warszawie pewnie 1/5 dzieci nie ma meldunku, rodzice ich zresztą też. Mnóstwo ludzi przyjeżdza tu "za pracą", drugie tyle wynajmuje mieszkania w innych dzielnicach niż są zameldowani ( bo nie chcą mieszkac z babciami i dziadkami " na kupie" nie wspomnę o dzieciach studentów itd ) Wpisujemy miejsce zamieszkania. W szkole dopiero zaczyna liczyć się miejsce zameldowania bo jest ścisla rejonizacja żeby monitorować realizowanie obowiązku szkolnego. Co do pytania 2 - to wpisuje się ile ma się ochotę przedszkoli, składa do przedszkola nr 1 na liście. Jak nie dostanie się do tego to wskakuje na listy do kolejnych i ma tam takie same szanse jak dzieci z 1 wyboru. Za 1 wybor nie ma dodatkowych punktów. Nie wszystkie przedszkola prowadzą w ogóle listy rezerwowe - nie ma takiego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: jedno pytanie/MArtas_sa 24.02.11, 17:42 > W szkole dopiero zaczyna > liczyć się miejsce zameldowania bo jest ścisla rejonizacja żeby monitorować re > alizowanie obowiązku szkolnego. To ciekawe. Co to znaczy "zaczyna się liczyć"? Czy ma znaczenie dla pierwszeństwa/obowiązku przyjęcia? Zdaje się ustawa mówi i dla przedszkoli i dla szkół - o zamieszkaniu. Bo całą resztę sensu ewidencji rozumiem, że w szkole wg miejsca zameldowania zgłaszam że dziecko mieszka gdzie indziej i tam realizuje obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: jedno pytanie/MArtas_sa 24.02.11, 20:35 Niestety pierwszeństwo w szkole mają dzieci z rejonu. No i szkoła do której trafi dziecko powiadamia szkołę rejonową. Znam przypadki, że w szkole nie przyjęto dzieci z innych rejonów bo nie było miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: jedno pytanie/MArtas_sa 26.02.11, 13:20 atyde10 napisała: > 1. pierszeństwo mają dzieci zameldowane w W-wie, potem dopiero brane są pod uwa > gę dzieci z innych miejscowości Mi powiedziano dziś w przedszkolu, że pierwszeństwo mają dzieci z danej dzielnicy, a dopiero jak wszystkie np. z Woli zostaną przyjęte, to są miejsca dla innych dzielnic. Moje pytania: 1. Jakie są kryteria przyjęcia, jeśli jest więcej dzieci z identyczną liczbą punktów niż miejsc? Losowanie? 2. Czy matka na urlopie wychowawczym z młodszym dzieckiem jest jakoś w rekrutacji upośledzona jako niepracująca? 3. Moje dziecko chodzi do przedszkola, które chciałabym zmienić. Czy jeśli podpiszę wolę o kontynuacji, to moje dziecko wypada z rekrutacji? Bo chciałabym na wszelki wypadek mieć zaklepane to miejsce w starym przedszkolu, na wypadek jakby moje dziecko w rekrutacji nie dostało się do żadnego, ale to chyba niemożliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: jest harmonogram zapisow 09.02.11, 09:39 www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=3495 Odpowiedz Link Zgłoś
ilonsa Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 24.02.11, 19:46 Dzisiaj byłam na dniu otwartym jednego z przedszkoli i dowiedziałam się, że będą grupy mieszkane 3/4 latki z czego 4 latki mają pierwszeństwo przyjęcia przed 3 latkami- podobno obowiązuje to w całej warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 24.02.11, 20:36 3 i 4 latki traktowane są jednakowo. 5 latki muszą być przyjęte. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonsa Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 24.02.11, 20:37 no własnie dr przedszkola na dniu otwartym powiedziała, że pierwszeństwo mają 4 latki Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 25.02.11, 22:01 No to swietnie - czyli mojej 3,5 latce szanse maleją. nie dosc ze nic nie rozumiem z tej rekrutacji, czyli pewnie cos pokrece z tymi nieszczesnymi formularzami to jeszcze te 4 latki... Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 26.02.11, 21:22 To zapowiada się większy bajzel niż dotąd... Modlę się by mojej córce wystarczyły punkty na nasza prace i starszaka w przedszkolu... Odpowiedz Link Zgłoś
ruda-ziaziula Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 27.02.11, 15:46 Czy ja dobrze zrozumialam ze formularze zgłoszeniowe dzieci które nie uczęszczały jeszcze do przedszkola przyjmowane są od 9 marca? Tak od srodka tygodnia? Nie decyduje kolejnośc zgłoszeń tylko punkty? Czy muszę osobiście złożyć ten formularz? Kiedy zostanie zamieszczony na stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Kiedy rekrutacja w Warszawie? 27.02.11, 18:08 ruda-ziaziula napisała: > Czy ja dobrze zrozumialam ze formularze zgłoszeniowe dzieci które nie uczęszcza > ły jeszcze do przedszkola przyjmowane są od 9 marca? Tak >Tak od srodka tygodnia? Tak > Nie decyduje kolejnośc zgłoszeń tylko punkty? Tak > Czy muszę osobiście złożyć ten formularz? Tak > Kiedy zostanie zamieszczony na stronie? Jak system zostanie otwarty dla rodziców, czyli 9 marca Odpowiedz Link Zgłoś