Dodaj do ulubionych

Program minimum w przedszkolu

26.04.04, 10:55
Moja córka będzie od września przedszkolakiem. Kiedy ją zapisywałam do
przedszkola , pytałam o tzw. program minimum o którym dowiedziałam się na
forum(dziecko przebywa kilka godzin, nie ma opłaty stałej).Jednak pani
dyraktor oświadczyła, że nie ma czegoś takiego, ja za pobyt córki prze kilka
godzin (4,5) muszę zapłacić jak za normalny pobyt dziecka.
Proszę podpowiedzcie, czy ktoś z was słyszał o takim programie albo gdzie
można się tego dowiedzieć
Obserwuj wątek
    • marzek2 Re: Program minimum w przedszkolu 26.04.04, 22:41
      Już Ci piszę, bo to ja pewnie ten temat wałkowałam wcześniej na forum smile) W
      czasie mojego "obchodu" po przedszkolach też wszędzie pytałam o ten program.

Okazuje się jednak (niestety sad( że nie jest to żadne prawo. Bo sytuacja wygląda
      tak, w teorii to coś takiego istnieje ale... jeśli pani dyrektor ma grupę i do
      tej grupy więcej chętnych niż miejsc, to wiadomo, że przyjmie takie dzieci,
      które się jej najbardziej "opłacają" to znaczy takie, które płacą za cały dzień,
      za posiłki itp. Kolejnośc zgłaszania dziecka do przedszkola nie ma znaczenia
      niestety, o wszystkim decyduje komisja rekrutacyjna. Ja przy próbach zapisu
      córci do przedszkola dowiedziałam się, że:
      - nie jestem aktrakcyjnym "towarem" ponieważ nie pracuję i zostanę z młodszą w
      domu "dlaczego pani nie pójdzie do pracy?" albo "cóż skoro pani nie pracuje, to
      ma pani u nas marne szanse"

- program minimum to owszem jest, ale w przedszkolach mniej "obłożonych" więc
      "skoro pani nie pracuje, to może sobie pani wozić dziecko do innej dzielnicy,
      gdzie nie ma tylu chętnych"

I tym podobne... W końcu znaleźliśmy przedszkole, nie obłożone, gdzie pani
      dyrektor zapewniła nas, że jeśli tam złożymy "podanie" to zostaniemy "przyjęci"
      (bo w innych przeszkolach wcale nie było to oczywiste). Poza tym to jedyne z
      państwowych przedszkoli, w którym dyrekcja obniża tą stałą opłatę (za tzw media)
      i oleś tam procent, jeśli dziecko jest w przeszkolu mniej niż 5 godzin. A w
      innych nie chcieli o tym słyszeć!

Więc widzisz, jak zwykle w Polsce, teoria sobie, a praktyce sobie niestety...
    • sylwiakrol Re: Program minimum w przedszkolu 27.04.04, 13:11
      Oczywiście, że jest coś takiego jak minimum programowe. Dziecko przychodzi
      wtedy na 5 godzin i nie płaci sie czesnego. Panie przedszkolanki skrzętnie to
      ukrywają i udają głupie. Niby nic o tym nie słyszały, ale jak ostatnio
      przycisnęłam taką jedną panią to mi wszystko wyśpiewała.
      Musi być jednak utworzona grupa dla dzieci z minimum, żeby dziecko z takiego
      programu korzystało. Grupa musi liczyć 26 dzieci. I tu jest problem. Rodzice
      nie wiedząc że jest wogóle taka możliwość nie zaznaczają tego w podaniu i koło
      się zamyka.
      Ja mimo protestów przedszkolanki zaznaczyłam w podaniu godziny w jakich max.
      dziecko będzie w przedszkolu z zaznaczeniem, że najbardziej interesuje mnie
      minimum programowe. Zobaczymy co będzie dalej. Pani stwierdziła, że jestem
      pierwsza która chce te minimum. No, ale co z tego?? Inni rodzice nie chcą bo
      nie wiedzą.
    • polusiewka Re: Program minimum w przedszkolu 27.04.04, 15:58
      A jak się nie uzbiera taka duża grupa dzieci to co wtedy? Czy może wiecie na co
      śię powoływać w rozmowie z dyrektorką tzn. na jakie przepisy czy coś w tym
      stylu?
      • sylwiakrol Re: Program minimum w przedszkolu 27.04.04, 23:25
        Niestety nie znam przepisów, które to regulują. Wiem tylko, że jeżeli grupa się
        nie uzbiera to minimum nie ma i tylesad
        • a_to_ja Re: Program minimum w przedszkolu 28.04.04, 17:49
          Sylwia!
          "Minimum programowe", o którym wcześniej wspomniałaś,nie ma żadnego związku z
          liczbą godzin, jakie dziecko ma/może spędzać w przedszkolu. Dotyczy spraw
          związanych z dydaktyką.
          Każde przedszkole ma własny STATUT określający m.in. prawa i obowiązki zarówno
          rodziców jak i przedszkola / do wglądu dla każdego rodzica /. Znajdziesz tam
          punkt mówiący o godzinach pracy placówki oraz czasie, jakie dziecko może
          przebywać w przedszkolu / nie mniej niż x godz. i nie więcej niż x / oraz o
          naliczaniu odpłatności.
          Pozdrawiam
          Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka