Dodaj do ulubionych

Wrocław rekrutacja

15.03.12, 20:57
Hej,
Mam pytania do zorientowanych smile

1. Podobno można wybrać 3 przedszkola. Czy jeżeli dziecko nie dostanie się do przedszkola I wyboru, to w przedszkolu II wyboru jest brane pod uwagę dopiero po dzieciach, które wybrały je jako pierwsze?

2. Punkty za odległość od miejsca zamieszkania - mam 2 przedszkola położone mniej więcej w takiej samej odległości. Jak sprawdzić które według systemu jest bliżej?

3. Co z dziećmi z taką samą ilością punktów? Według jakich kryteriów są wybierane? Dobrej woli dyrektora? Losowania?
Obserwuj wątek
    • zoska7777 Re: Wrocław rekrutacja 15.03.12, 22:09
      Powiem jak było w zeszłym roku - w tym roku jeszcze nie ogłoszono kryteriów, ale pewnie będą podobne.

1. Można wybrać 3 przedszkola, - jeżeli z punktów nie starczy do przedszkola I wyboru, to w przedszkolu II wyboru ma pierwszeństwo przed dziećmi z mniejszą ilością punktów. Wobec dzieci z taką samą ilością punktów - pierwszeństwo ma dziecko, dla którego było to przedszkole I wyboru.
      2. Odległość wyliczał program w momencie elektronicznej rekrutacji. (adres zameldowania do adresu przedszkola - chyba po prostej) Program sam podawał - które przedszkole jest najbliżej Miejsca zameldowania dziecka.
      3. Wobec dzieci z taką samą ilością punktów - pierwszeństwo mają najpierw dzieci dla których było to przedszkole I wyboru, a jeżeli tu również było dużo z tą samą ilością punktów - Odległość zameldowania od przedszkola (pierwszeństwo dzieci bliżej mieszkające - i to również program ponoć przeliczał)
      Tak było w zeszłym roku. Jak będzie w tym będzie wiadomo jak ruszy rekrutacja.
      • mikaaan Re: Wrocław rekrutacja 15.03.12, 23:54
        Eh, kiepsko to widzę sad
        Oba najbliższe przedszkola leżą w środku 15-piętrowców. Ja mieszkam kawałek od tych blokowisk.
        Każde dziecko mieszkające w bloku będzie według systemu miało bliżej niż my sad

A czy w zeszłym roku dziecko rodziców pracujących i płacących podatki we Wrocławiu, bez dodatkowych puntów miało jakiekolwiek szanse na przedszkole?
        Może powinnam już prywatnego szukać?
        • kolteta Re: Wrocław rekrutacja 01.04.12, 20:45
          Moja córka dostała się do przedszkola II wyboru. Oboje pracujemy we Wrocławiu i rozliczyliśmy tutaj PITa ale zameldowani jesteśmy na drugim końcu Polski. W systemie rejestrowałam córkę jako osoba zamieszkująca na terenie Wrocławia, ale nie zameldowana. Ponoć działało to na naszą korzyść.
    • maggdat Re: Wrocław rekrutacja 15.03.12, 22:11
      a masz już jakiś link do tegorocznych kryteriów? nic się nie zmieniło w stosunku do zeszłego roku?
      bo podobno rekrutacja ma się zacząć dopiero 30 marca
    • zoska7777 Re: Wrocław rekrutacja 15.03.12, 22:43
      nie ma jeszcze linku.
      Będzie po 30 marca w tym miejscu:

www.wroclaw.pl/system_elektronicznej_rekrutacji__wejscie,1.dhtml
      pozdrawiam
    • zoska7777 Re: Wrocław rekrutacja 15.03.12, 22:44
      Może będą zmiany. Tego jeszcze nie wiadomo. Chyba że ktoś pracuje w UM i może wie coś więcej. smile
      • maggdat Re: Wrocław rekrutacja 16.03.12, 11:20
        a w zeszłym roku dużo dzieci zostało poza? ciekawa jestem, czy przy niepracującej matce i rodzeństwie jest w ogóle szansa na jakieś miejsce... może w mniej obleganych placówkach...
        chociaż podobno w tym roku będą nowe miejsca, a to już dobra wiadomość:
        www.gazetawroclawska.pl/artykul/523585,wroclaw-wyda-22-mln-zl-dodatkowe-miejsca-w-przedszkolach,id,t.html?
        • siciu-rynka Re: Wrocław rekrutacja 17.03.12, 14:50
          www.p55wroc.szkolnastrona.pl/rekrutacja,m,mg,26.html
          w pliku do pobrania są szczegółowe informacje dot. zasad rekrutacji 2012/2013
          przypadkiem znalazłamwink
          • mikaaan Re: Wrocław rekrutacja 17.03.12, 22:43
            Dzięki smile
            Widzę, że można 6 przedszkoli wybrać.
      • zoska7777 Re: Wrocław rekrutacja 19.03.12, 12:52
        W punktach za zatrudnienie - to ja się pogubiłam - począwszy od podpunktu C)
        (wyszło mi, że lepiej żeby oboje pracowali poniżej 0,5 etatu niż jedno na cały etat a drugi na ponad pół). . Pewnie jakoś trzeba rozszyfrować to słówko Każdy.. i Jeden... ale w tym drugim przypadku pomimo braku słówka Każdy i tak wyczytuję - że oboje muszą pracować, aby uzyskać te punkty.

Po drugie biedne dzieci 5 letnie, które nie chodziły do przedszkola.
        Z opisu początkowego - wynika - że pozostaje im jedynie miejsce w oddziale przyszkolnym. - Może to akurat tylko do tego przedszkola?Może w tym konkrentym przedskzolu nie utworzą grupy zerówkowej.
        • babsee Re: Wrocław rekrutacja 19.03.12, 14:16
          Dzwnilam do UM-twierzdą ze nie ma jeszcze informatora za ten rok.Gdy powiedzialam,ze na stronie przedszkola jest taka informacja pani sie bardzo zdziwila bo podobno wciaz jest w opracowniu...
          wiec nie wiem,cz ten zalinkowany jest prawidlowy.
          • siciu-rynka Re: Wrocław rekrutacja 19.03.12, 14:39
            pewnie jest to wersja wstępna (nieoficjalna) dla dyrektorów p-li. Ktoś się pospieszył i zamieścił na stronie... nie wierzę, że do dzis w UM nie opracowali zasad, które oficjalnie ogłoszą 30.III
            może coś poprawią (np. te dziwne zasady dot. zatrudnienia, o których pisała Zoska7777)
            a co do 5-latków, które nie chodziły do p-la i teraz muszą iść do oddziałów przyszkolnych, to pewnie te "dodatkowe" miejsca w przedszkolach z artykułu powyżej
        • mikaaan Re: Wrocław rekrutacja 30.03.12, 16:28
          A jednak zasady te same co zalinkowane.
          Dziwna sprawa z tym zatrudnieniem.
          Lepiej punktowane 2 osoby na pół etatu i 2 osoby na mniej niż pół etatu, niż gdy jedna z tych osób na pełen etat pracuje. Bez sensu to jest ...
          • kolteta Re: Wrocław rekrutacja 01.04.12, 21:34
            Nie bez sensu. Jesli jedno z rodziców pracuje a drugie nie,to wniosek prosty, że dzieckiem ma się kto zająć w ciągu dnia i dziecko zabierze miejsce w przedszkolu innemu dziecku, którego rodzice pracują (nie ważne na jaką część etatu, ważne, że pracują). To chyba sensowne, że trudniej oddać dziecko do przedszkola jak siedzi się w domu?
            • igajos Re: Wrocław rekrutacja 02.04.12, 10:25
              ale to chodzi o sytuację, gdy obie osoby pracują.
              Więcej punktów dostaje dziecko, gdy obydwoje rodzice pracują na 3/4 etatu, niż gdy jeden rodzic pracuje na pełen etat, a drugi na 3/4. Dla mnie to dość dziwne rozwiązanie.
            • mikaaan Re: Wrocław rekrutacja 02.04.12, 16:03
              No dokładnie o to mi chodzi.
              Więcej punktów ma para, gdzie oboje pracują np. na 1/4 etatu, niż para gdzie pracują np. na cały etat i na 3/4 etatu.
              • mikaaan Re: Wrocław rekrutacja 14.04.12, 22:35
                Zmienili to. Teraz jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka