Dodaj do ulubionych

Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu???

11.04.05, 11:38
Witam!
Chcemy posłać naszego 3 letniego synka do przedszkola od września i byłam go
dzisiaj zapisać, po drodze spotkałam koleżanki których dzieciaki muszą
chodzić do przedszkola i one mi odradzają bo twierdza że mamy jeszcze czas a
przedszkole to duze obciążenie finansowe - czy faktycznie tak jest???
oczywiście nie chodzi mi o opłaty bo to wiadomo ze zależy od przedszkola ale
o to jak to one mi mówiły "musisz kupowac więcej ubrań i to lepszych,
przyborów, lekarstw..... ciagle są dodtkowe składki no i paliwo bo trzeba
zawozić ponad 10 km itp " Synek do przedszkola iść nie musi, chcemy go dac
żeby miał kontakt z rówieśnikami ale jeżeli faktycznie to ma dużo kosztować
to może jeszcze rok pobędzie w domu .........sama nie
wiem...........napiszcie prosze ile Was kosztuje przedszkolak, czy faktycznie
dużo więcej niżby był w domu??? uswiadomcie laikasmile))
pozdrawiam Helka
Obserwuj wątek
    • kangurzyca2 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 11:41
      ja mojemu ostatnio pokupowałam trochę ciuchów (200 zł)i to jeszcze jest kropla
      w morzu. po za tym za każdy dzień kupuję małemu nagrody: typu zabawki, książki,
      i inne rzeczy, by nagrodzić mu zachowanie. Fakt jest kosztowne, ale nic nie
      zastapi dziecku przedszkola. Zobaczysz po paru dniach różnicę, a po roku myślę,
      że jest różnica miedzy dzieckiem chodzącym do przedszkola a nie. I trochę na
      lekarstwa też trzeba dać. Niestety
      • andaba Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:08
        Za każdy dzień nagrody? A jak Ci braknie pieniędzy to będzie mógł być
        niegrzeczny? Hmmm...

No ale na temat, przedszkole z wyżywieniem kosztuje ok 200zł na miesiąc.
        Wiadomo, w podartych ubraniach nie będzie chodzić, ale znów strojenie nie ma
        sensu, zwlaszcza trzylatka, który zaraz na siebie zupę wyleje... No i na
        początek pewnie trzeba dać pościel, wiec trzeba mieć dwie zmiany co najmniej.

Zajecia dodatkowe dla trzylatka raczej odpadają, więc koszty wiele ponad te 200
        nie rosną...
        • aga272 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 19.04.05, 13:26
          Opłaty stałe ok 250 miesięcznie. Kapcie, spodnie, bluzeczki, strój na
          gimnastykę. Co jakiś czas trzeba wymienić bo "wychodzą" smile) Mamy jeden komplet
          pościeli, zabieram w piątek, na poniedziałek przynoszę czystą.
          Trzylatek również moze uczęszcz.. na zajęcia dodatkowe: angielski, gimnastyka,
          taniec itp. ale oczywiście nie musi.
          Nagród za chodzenie do przedszkola nie przewidujemy.
    • iza245 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:14
      W naszym mieście jest tak, że pięć godzin dziennie(od 8.00 do 13.00)jest
      darmowe. Płaci się tylko za posiłki, ale nie trzeba, bo śniadanko można dac do
      plecaczka(ja tak robię), wykupiłam małemu również obiadki(3 zł).Do tego 7 zł.
      miesięcznie rytmika. Jest to bardzo komfortowa sytuacja, bo mimo, iż nie
      pracuję, mały chodzi do przedszkola, nie jest to duży wydatek, ok. 65 zł
      miesięcznie, a korzyści ogromne, dziecko śpiewa piosenki, uczy sie wierszyków,
      występuje na akademiach, itp. Ale całodzienny pobyt z wyżywieniem to w naszym
      przedszkolu koszt ponad dwustu złotych.
      • mamaestery Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:20
        to ja chyba mieszkam w najdrozszym miescie(jezeli chodzi o przedszkole) bo u
        nas zwykle,panstwowe oczywiscie, kosztuje ..290 zl do tego rytmika 20 zl i
        logopeda(dla mojej corci obowiazkowy)40 zl miesiecznie...sama mozesz
        podliczyc....kurcze,marzy mi sie takie 200 zl miesieczniesadsadjezeli dziecko nie
        przychodzi odliczaja tylko koszt zywienia jakies 3.50 dziennie?...tej kwoty nie
        jestem pewna ale tak mniej wiecejwychodzi...
        pozdrawiam
        monika
        • andaba Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:23
          mamaestery napisała:
          odliczaja tylko koszt zywienia jakies 3.50 dziennie?...tej kwoty ni
          > e
          > jestem pewna ale tak mniej wiecejwychodzi...

To by było bardzo mało za to wyżywienie, bo przeciętnie jest to 4,5 do 5,0zł.
          • e_r_i_n Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:28
            andaba napisała:

> To by było bardzo mało za to wyżywienie, bo przeciętnie jest to 4,5 do 5,0zł.

Głowy sobie uciąć nie dam, ale w przedszkolu, do którego zapisałam synka stawka
            żywieniowa wynosi około 3,80zł.
          • patatajowa Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 15.04.05, 11:47
            U nas w przedszkolu wykorzystana stawka żywieniowa za mies. marzec to
            2,86.Planowana na kwiecień do wykorzystania 3,00.Informacja z tablicy ogłoszeń
            w przedszkolu.Miesięczny koszt przedszkola ok.135 zł(opłata stała+ wyżywienie).
        • e_r_i_n Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:27
          mamaestery napisała:

> to ja chyba mieszkam w najdrozszym miescie(jezeli chodzi o przedszkole)

Moje dziecko pójdzie do przedszkola od wrzesnia i płacić będe MINIMUM 350zł
          (przedszkole państwowe, tylko obowiązkowe zajęcia).
        • gosiat Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 15.04.05, 13:40
          >logopeda(dla mojej corci obowiazkowy)40 zl
          Poszukaj logopedy w przychodni państwowej - będziesz co prawda musiała
          wozić/prowadzać dziecko na spotkania, ale wizyty są refundowane z Kasy Chorych
          ()trzeba mieć skierowanie), widzisz jak się z dzieckiem pracuje i możesz
          powtarzać ćwiczenia w domu, bo wiesz dokładnie jak. Ja tak prowadzam córę i
          jestem zadowolona. Chodzimy co 2 tygodnie na 30 min.
          • e_r_i_n Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 15.04.05, 13:52
            Logopeda przyjmuje tez w Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej. Wizyty sa
            bezplatne.
    • neta-b Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:20
      Nie wiem jak to jest w innych miastach. Ja mieszkam w Płocku. Koszt
      uczęszczania mojego dziecka wygląda mniej więcej tak:
      - comiesięczna opłata ok. 170 zł. 85 zł stale co miesiąc i 84 zł za wyżywienie,
      ale jeśli dziecko choruje i nie chodzi to za kazdy dzień jest odliczane z
      wyżywienia.
      - zajęcia dodatkowe 24 zł angielski, 12 zł taniec towarzyski i 6 zł rytmika co
      miesiąc
      - przybory kupowałam na początku roku szkolnego. Ostatnio dokupowałam tylko
      blok i klej
      - nie doczuwam żebym musiała dokupować więcej ubranek niż normalnie, pościel
      itp rzeczy dziecko ma przedszkolne. Oprócz przyborów musiałam kupić strój
      gimnastyczny, kapcie i piżamki do przedszkola.
      - mój mały jest raczej okazem zdrowia i nie choruje więc nie odczułam też
      większych wydatków na leki.
      A poza tym same plusy. dziecko lepiej się rozwija, lepiej jada bo w grupie i
      nie wybrzydza.
      • jafima Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 12:27
        Najwięcej dodatkowych wydatków jest na początku semestrów: rytmika 30 zł,
        angielski 150 zł, komitet rodzicielski 30 zł (wszystko na 1/2 roku). Wyprawkę
        kupowały panie nauczycielki w hurtowni 20 zł, książeczka 20 zł (na rok).
        Nowe, specjalne ciuszki? Oj to chyba przesada. Ja kupuję w lumpeksach i moje
        dzieci mają zawsze czyste, ładne, firmowe i niezniszczone ubrania. Nawet w domu
        pozwalam ładnie wyglądać. Jak coś zaczyna wyglądać jak szmata - wyrzucam. Jest
        dosłownie parę rzeczy, które ubieramy tylko na specjalne okazje ale jak
        zaczynają być na styk, znak, że niedługo będą za małe pozwalam się stroić na co
        dzień. Chcesz nauczyć dziecko, że ładnie się wygląda tylko na pokaz?
        A nagrody za dobre zachowanie pozostawiam bez komentarza.
    • nchyb 250 11.04.05, 12:31
      Przedszkole niepubliczne w większym mieście na Dolnym Śląsku - ok. 250 zł
      miesięcznie, już z rytmiką i angielskim. Dodatkowo (ja na razie nie korzystam)
      ok. 20 zł logopeda miesięcznie oraz zespół taneczny tyle samo.

Dla porównania, podobne przedszkole w Szczecinie kosztowałoby mnie ok. dwa razy
      tyle.
      Doprzedszkola chodził mój starszy syn (obecnie 4 klasa podstawówki), teraz
      chodzi mój 4,5-latek. Byłam zadowolona. Moje dzieci też nie chodziły do
      przedszkola ani za karę, ani z musu. Moja praca zezwoliłaby mi na trzymanie
      dzieci w domu, ale uważam, że dla nich konretnie to nie byłoby dobre.
      Zdarzają się choroby, ale nie super częśto. Znam dzieci chorujące dużo więcej,
      a siedzące w domach z mamami, nianiami i babciami. Inna rzecz, że znam też
      kilkoro dzieci, które chpdząc do przedszkola chorują dużo, ale to naprawdę jest
      bardzo indywidualna sprawa.

> wiem...........napiszcie prosze ile Was kosztuje przedszkolak, czy faktycznie
      > dużo więcej niżby był w domu??? uswiadomcie laikasmile))
      Siedząc wyłącznie w domu - mój synek kosztowałby mnie o wiele więcej
      psychicznie, chyba nie dałabym rady. Ale to też indywidualna sprawa, nie każda
      matka naaje się na 200 procentową Matkę-Polkę smile)
      • maak3 Re: 11.04.05, 15:21
        problem ze zwiekszonymi wydatkami to raczej nie sumy wydawane na ubrania dla
        dzieci (bo chyba gołe po domu nie biegają), ale z częstszymi chorobami, a co za
        tym idzie z wydatkami na lekarza (chyba, ze ktos ma szczęście do douczonych
        lekarzy w rejonie smile)) i leki i ze zorganizowaniem opieki dziecku podczas
        choroby - co zdarza się baaardzo często (chyba, ze ktos jest szczęściarzem i ma
        dyspozycyjną babcię bądź elastyczne godziny pracy, a jak nie to pozostaje
        opiekunka, a płacenie równocześnie za przedszkole minus koszty wyżywienia i
        opiekunkę to niezły wysiłek!
        Opłaty za ryytmikę, logopedę czy inne przedszkolne atrakcje (przynajmniej w
        państwowym przedszkolu) to pestka smile
    • aniask_mama Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 15:29
      U mnie opłata stała to 115zł/m-c do tego wyżywienie 3,6 za 1 dzień (zwracane
      jest za każdy dzień nieobecności dziecka), do tego zajęcia dodatkowe:
      angielski - za darmo, rytmika 12zł, plastyczne 6zł. Jakoś nie odczułam potrzeby
      kupowania dodatkowych ubranek tylko do przedszkola, jedynie obuwie zamienne.
      Wyprawka kosztowała mnie ok. 100zł - 1x w roku. benzyny nie liczę, bo
      przedszkole mam po drodze do pracy.
    • helu1 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 11.04.05, 20:54
      Tak czytam i czytam i mysle smile)) Za przedszkole u nas zapłace 210 plus
      dodatkowa rytmika, dolicze paliwo i jakies tam dodatkowe drobne opłaty czyli
      miesięcznie wyjdzie ok 400 zł i dalej nie wiem czy sie decydowac bo ja i tak
      musze być w domu.Niestety mieszkamy na wsi i u nas nie ma zadnych zajęć dla tak
      małych dzieci aby ułatwic im kontakt z rówieśnikami. Co prawda do września
      jeszcze daleko i pani powiedziała że to dzisiejsze zapisanie jeszcze nic nie
      znaczy ale jednak wole to przemyslec a nie potem nagle skapować że to dla nas
      zbyt duże obciażenie zarówno finansowe jak i czasowe.
      Dziekuje za odpowiedzi - Helka
      • matuszek1 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 14.04.05, 09:27
        opłaty miesieczne 250 zł w tym wszystkie dodatkowe zajęcia.
        Jesli slysze o pozostałych kosztach to u nas skonczylo sie to na
        - pizamki
        - kubeczek , szczoteczka i pasta
        smile)
        Jesli zaś chodzi o ubrania to bez przesady w spodniach za 30 zł jak i w tych za
        80 dziury na kolanach sa takie same od zabawy samochodzikami
        Wazne jest aby ubranka byly czyste i wyprasowane i czysta bielizna, umyte
        nakremowana usmiechnięta buzia ..
        a zyski ???
        Spróbuj a poczujesz róznicę wink)) Gorąco polecam to Kubek uczy mnie jescze
        piosenek albo zabaw, jest bardziej odwazny i hmmmmmm nie czuje skrepowania
        kiedy dorosli ciagna dyskusję , jest smiały i ma niesamowicie rozbudzona
        fantazję.
    • anek.anek Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 14.04.05, 12:47
      U nas opłata stała średnio ok 270 zł miesięcznie (wyżywienie, komitet, opłata
      stała, rytmika).
      Kiedy mały zachorował (zapalenie płuc -więc długo go nie było w przedszkolu) to
      zapłaciliśmy mniej, bo 210 zł (odchodzi stawka zywieniowa za dni w których jest
      nieobecny), ale przez dwa tygodnie przychodziła opiekunka, tak, więc w sumie
      zapłaciłam za dany miesiąc niemal tyle, co jakby siedział nadal z opiekunką w
      domu.
      do przedszkola musiałam kupić wyprawkę: klka bluz zakładanych przez głowę (w
      domu większość miał koszuli zapinanych na guziki - ale w przedszkolu wymaga się
      większej samodzielności), ze dwie pary spodni dodatkowo - bo codzinnie są
      zmieniane - niemiłosiernie się w tym przedszkolu brudząsmile, piżamę. Doadatkowej
      pościeli nie musiałam, bo przedszkole zapewnia swoje własne.
      Ponadto rodzice przynoszą do przedszkola chusteczki nawilżane i zwykłe
      higieniczne, raz na jakiś czas papier do rysowania, czy kredki (przedszkole
      państwowe, nie zewszystkimi wydatkami nadążają). Jesli kogoś nie stać na te
      zakupy, to nie ma przymusu.
      • alex05012000 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 15.04.05, 14:39
        zdecydowanie mniej niż przedtem bo ja płaciłam 900 zł za nianię! ale pomijając
        nianię to opłaty miesięczne przedszkola (wyzywienie, komitet roidziców, opłata
        stała wwa)z wszystkimi zajęciami dodatkowymi (4 zajecia)łącznie to 350-370 zł,
        od czasu do czasu paczka husteczek (duże pudełko wyciągane husteczki, nie
        nawilżane), pasta do zębów i szczotka raz na 2-3 miesiące, no, kapcie trzeba
        kupić do trudno nosić z domu w tę i z powrotem, ale poza tym niczego! niczego
        nie kupowałam z ubrania dodatkowo do przedszkola... chodzi w tym co by chodziła
        gdyby do przedszkola nie uczęszczała!!!, i tak naogół codziennie zmieniam całą
        garderobę z tego dnia... poza tym gdyby nie chodziła do przedszkola musiałabym
        gotować dla dziecka zupy, jakieś drugie dania specjalne (dziecku nie dam
        kanapki albo wielu dań które my jemy w ramach obiadokolacji bo ich nie chce...,
        musiałabym ją zapisac na jakieś zajęcia poza przedszkolne,co też by kosztowała,
        więcej niz te zbiorowe przedszkolne, nie mówiąc o pożytkach z bycia z
        rówieśnikami, nauki przy zabawie itd/itp;
        jedyny minus przedszkola to to, że niektóre dzieci więcej chorują, tylko to
        trzeba wziac pod uwagę...
        aha, przybory szkolne, i inne rzeczy rodzice u nas przynosza naprawdę jeśli
        chcą i mogą, gdyż rzeczy te kupowane sa z pieniędzy rady rodziców,
        myślę, zę co przedszkole to inne obyczaje, wiele zależy od dyrekcji, pań i
        rodziców ogólnie... pozdrawiam maria mama oli
    • sly11 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 19.04.05, 21:56
      jestem w szoku
      na terenie warszawy i okolic dziecko w przedszkolu to wydatek od 300 do nawet 1000 zł.
      Dodam, że do przedszkoli publicznych przyjmują tylko dzieci z rodzin ubogich, wielodzietnych i których rodzice pracują. Dla reszty nie ma już miejsca.
      Mam do wyboru przedszkole za 400 zł lub 600 (takie naprawdę na poziomie) + opłaty dodatkowe: kółka zainteresowań, logopeda, itp.
      Jestem mamą jeszcze rocznego synka i żadne publiczne przedszkole nie chciało przyjąć mojej córeczki - siedzę w domu, więc przedszkole nie jest nam potrzebne według zasad przyjęć w przedszkolach publicznych
      • emka13 Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 19.04.05, 22:23
        Nie mozna uogólniać.
        Jezeli chodzi o publiczne przedszkola w Warszawie, to tylko w niektórych
        dzielnicach (zwłaszcza tzw. sypialniech), gdzie dzieci jest wiecej niz miejsc
        jest problem z przyjeciem do przedszkola dziecka mamy niepracujacej. Dzieje sie
        tak dlatego,ze w regulaminie rekrutacji sa przyjete pewne kryteria, o którycgh
        duzo było powiedziane na innym wątku. Nie mozna wiec uogólniać, bo wrazenie
        jest takie, jakby ktos specjalnie uwziął sie na kogoś.
      • gosia_grabosia Re: Ile Was kosztuje dziecko w przedszkolu??? 20.04.05, 09:00
        Hmm moje dziecko chodzi do przedszkola państwowego i nie w rejonie, a uboga
        rodzina tez nie jestemy. I jakos córcie przyjęto. To prawda, że są ograniczenia
        odgórne - np grupa nie powinna liczyc wiecej niż 25 dzieci i wtedy przedszkole
        stosuje kryteria m. in to, czy Rodzice pracują. Jesli zależy Ci na pójściu
        dziecka do przedszkola, to spróbuj w innym, naprawde warto. Aha. I nasze
        przedszkole jest na porządnym poziomie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka