breeya 13.06.05, 12:58 Jestem tam umówiona jutro na spotkanie. Może ktos ma tam dziecko? Cena powala, mam mieszane uczucia, ide troche z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko44 Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 14.06.05, 14:36 Czy możesz podzielić się opinią o tym przedszkolu, jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
jolmar Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 14.06.05, 17:23 cena rzeczywiscie powala - 1200 wpisowe, 1400 brutto czesne z wyzywieniem, a od wrzesnia ma wzrosnac. Nawet nie maja dla dzieci fartuszkow do zabaw artystycznych tylko samemu trzeba kupowac. To za co tyle kasy? Mały plac zabaw. Schody nie zabezpieczone barierkami - a przeciez maja nawet 2- latki!!! Mrówki w sali zabaw łażą na całego! Malutkie pomieszczenia. Mnostwo popsutych zabawek - jest ich wogole za mało, nic specjalnego.... niestety. Jolmar Odpowiedz Link Zgłoś
ndowson Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 14.06.05, 21:30 Ja juz tam bylam i jestem zadowolona. Plac wcale nie jest taki maly w porownaniu np z Zyrafa. Poza tym przemila atmosfera, dzieci zadbane, super zajecia. Drogo fakt, ale jesli stac to czemu nie. Jak bylam tam ostatnio tz jakies 3 tygodnie temu to nie moge narzekac na ilosc i jakosc zabawek. Co do schodow owszem nie maja zabezpieczenie ale wiem ze w sierpniu juz ma byc. I co najwazniejsze, moja coreczka byla zachwycona w przeciwienstwie np do zyrafy czy tez artystycznego Odpowiedz Link Zgłoś
breeya Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 15.06.05, 10:41 Ogólnie wrazenie dobre, panie były bardzo miłe - poprawiały dziciom czapki, podwijały rekawy. Oczywiście nie wiadomo, ile tych działań było na pokaz, bo przy tak wysokim czesnym (1300 zł) kazde dziecko jest cenne Plac zabaw moim zdaniem wystarczający, cicho i przyjemnie. Sale rzeczywiscie nie za duże, ale większośc zajęc odbywa się w salach do tego przeznacznych - jest sala muzyczna, gimnastyczna, plastyczna. Na ilośc zabawek nie zwróciłam uwagi, nie jest to dla mnie az tak wazne. Mam pewne watpliwości dotyczace angielskiego - pani zapewniała, ze dzieci sa uczone metoda Helen Doron, a nigdzie nie jest to oficjalnie napisane, ani w informacji dotyczacej zajęc w ramach czesnego, ani w umowie. Kolejna rzecz - pokazano mi umowę, ale nie pozwoono jej wziac do domu. Gdybym miała ja podpisac, przyszłabym z prawnikiem... Ceny zajęc dodatkowych sa wygórowane - jednorazowe wyjscie na basen kosztuje 38 zł, płatne z góry za cały miesiąc. W przypadku choroby dziecka mozna "wywalic" 152zł i ani razu z basenu nie skorzystac. Jest to przedszkole dla bardzo ambitnych rodziców (ja do az tak ambitnych nie należe) - mozna wykupic zajecia z drugiego języka (francuski, niemiecki), co w przypadku trzylatka czy czterolatka jest dla mnie bez sensu. Dzieci w przedszkolu było moim zdaniem mało, na moje pytanie, ile jest w przedszkolu dzieci, usłyszałam, że jest 5 grup... Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 02.08.05, 11:35 Podbijam Czy ktos ma tam dziecko???? Prosze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
breeya Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 02.09.05, 14:32 Odezwijce się, jesli Wasze dziecko rozpoczeło tam edukację. Moja córka zaczyna 27 wrzesnia i jestem bardzo ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
agataw1 Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 18.09.05, 20:20 Witam, podciągnę watek, bo tez jestem zainteresowana informacjami na temat tego przedszkola. Do mam, które zapisały tam dziecko mam pytanie, co Was przekonało? Ogólnie mało jest opini: pozytywnych i negatywnych na temat tego przedszkola... Czy warte jest swojej ceny??? Odpowiedz Link Zgłoś
agataw1 Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 01.10.05, 13:32 podciągam do góry.... Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 02.10.05, 00:05 To ja mogę juz odpowiedzieć ) Moja córka chodzi tam dopiero cztery dni i wrażenia bardzo pozytywne. Grupy małe, podobno w grupie jest 13 dzieci (są 2 grupy trzylatków), ale nigdy nie było więcej niż 7. Do opieki wychowawczyni i pomoc. Wychowawczyni bardzo sensowna, sama ma trzyletniego synka. Rodzice mają dostęp do kamer i moga cały czas obserwować swoje dziecko. Nie zdarzyło się, żeby dzieci nawet na 5 sek. były bez opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
agataw1 Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 15.10.05, 08:32 No to ja jeszcze raz podciągnę watek. Ciekawa jestem jak mineły pierwsze tygodnie w przedszkolu? Czy macie jakieś uwagi (tu do mam, ktore ostatnio posłały tam dzieciaczki)? Kazda informacja mile widziana. Odpowiedz Link Zgłoś
milimarcys Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 15.10.05, 14:02 Witam, Malo rodzicow z EPD tutaj zaglada wiec trudno znalezc jakies informacje. W przedszkolu sporo jest dzieci aktorow, biznesmenow, osob na kontraktach w Polsce, wiec poziom nauczania, opieka, kultura osobista pracownikow sa na wysokim poziomie. Cala reszta rowniez. Znam to przedszkole od 2 lat i caly czas poziom jest wysoki - cena zreszta takze, od stycznia wzrosnie jeszcze bardziej. Ale jest warte swojej ceny: wychowawcy z wyzszym wyksztalceniem, wszyscy ktorych znam maja dobre podejscie do dzieci, angazuja sie w ich problemy (i te malutkie i te wieksze), pomagaja w adaptacji jak moga najlepiej, nosza dzieci na rekach jesli taka jest potrzeba, siedza z maluchami na kolanach i czytaja im, pocieszaja, rozmawiaja, karmia jesli trzeba, ale nic na sile, pomagaja w toalecie, dbaja o stosunki miedzy dziecmi, ucza wszechstronnie. Sa spore sale, kolorowe, dekoracje sezonowe - jak to w przedszkolu, ale wszystko gustownie i ciekawie. Duzo interesujacych imprez i wyjazdow. Jest psycholog - rzadko bo tylko w co drugi czwartek, ale zawsze cos. Jest Pani pedagog z kuratorium. Rodzice sa na biezaco informowani - przewaznie mailowo - o wszystkim co sie dzieje lub wydarzy w EPD. Sa dwa placyki zabaw - jeden z nich calkiem nowy z tartanowa nawierzchnia. Kazde zajecia prowadzi inny nauczyciel: muzyka, gimnastyka, plastyka, angielski - dobrze przygotowani, z powolaniem. Posilki extra- smaczne i urozmaicone. Wychowawcy zasluguja na wyroznienie poniewaz naprawde trudno w to uwierzyc ale wszyscy maja prawdziwe powolanie do tego zawodu - ich przygotowanie i pomyslowosc, zaangazowanie sa autentyczne i na wysokim poziomie. Niestety EPD ma tez swoje wady. Np schody strome dosyc i marmurowe nie zabezpieczone bramkami, a w przedszkolu sa dzieci 2,5 letnie!!! Furtke z placu zabaw mozna łatwo otworzyc od srodka, a za nia jest ulica i parking. Nie ma sali do lezakowania - dzieci spia w malenkiej salce tuz przy wejsciu do budynku - gdzie slychac halas z korytarza, dzwonki do drzwi i domofon, no i ciagle za drzwiami ktos sie kreci - rodzice odbierajacy dzieci w porze lezakowania. Minusem jest tez wyjazd wspanialej Pani Dyrektor, ktora zajmowala sie EPD od poczatku, a teraz jej zadania dzieli Pani w biurze i Pani z kuratorium, oraz wychowawczyni 6-cio latkow popoludniami. Minusem mozna tez okreslic to ze przed sniadaniem i po podwieczorku, albo gdy w grupach jest malo dzieci grupy sa łaczone - dzieci sa "upychane" w jednej sali z nieznanymi sobie Paniami i dziecmi. Gdyby ktos mial pytania szczegolowe to prosze. Na ile czas mi pozwoli postaram sie odpowiedziec. Pozdrawiam Milimarcys Odpowiedz Link Zgłoś
olejek6 Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 15.10.05, 14:32 To ja też się wypowiem, chodziliśmy do Europejskiego Przedszkola do wiosny tego roku. Przedszkole jest w miarę w porządku, to znaczy nie mam jakichś szczególnych zastrzeżeń, ale teraz po przeprowadzce do Piaseczna i zapisaniu syna do innego prywatnego widzę, że to nie była taka rewelacja jak myślałam na początku. Duża ilość zajęć dodatkowych jest praktycznie w każdym porządnym przedszkolu prywatnym, a to, że te zajęcia prowadzą nauczyciele, którzy są dochodzący, to przecież oczywiste. Trudno wymagać, żeby zajęcie muzyczne czy balet prowadziła nauczycielka z danej grupy... Dwujęzycznosć tego przedszkola jest dla mnie tylko z nazwy, bo owszem angielskiego uczą, ale polski to język dominujący a z dwujęzycznością nie ma to nic wspólnego (tak jak np. w przedszkolu kanadyjskim czy brytyjskim), nauczycielki to Polki i po polsku mówią. Więc dla mnie to takie trochę dęte, taka nazwa żeby to lepiej wyglądało no i może żeby usprawiedliwić cenę. Cena jest naprawdę nieadekwatna do ofety, bo my teraz w Piasecznie płacimy połowę tego co w Europejskim, a mamy to samo, trochę jestem zła na siebie ... Generalnie: żadna rewelacja. No i dla mnie okropne było to, że nie było żadnego działającego biura, gdzie w każdej chwili można było wejść, porozmawiać z kimś z administracji czy dyrektorem, jak coś się działo. Telefon i domofon odbierały nauczycielki, z panią dyrektor trzeba się było specjalnie umawiać... Taka jakaś oszczędność czy co? No i jeszcze posiłki: beznadzieja, dziecko do tej pory je źle wspomina... Odpowiedz Link Zgłoś
agataw1 Re: Europejskie Przedszkole Dwujezyczne Ursynow o 15.10.05, 16:11 Bardzo dziękuje za tak wyczerpujaa odpowiedz. A jaki jest calkowity koszt miesieczny w tym przedszkolu - czesne + dodatkowe oplaty? Odpowiedz Link Zgłoś
mamahektora Re: 1299 zł + wpisowe 1000 zł 18.10.05, 22:12 Dziewczyny wierze , że jesteście inteligętne i nie dacie się nabrać na tani bajer przedszkola europejskiego. Jestem mamą dwójki dzieci które chodziły do tego przedszkola. Popisy przed rodzicami i kamery które pokazują to co dobrze jest pokazać to ich secjalność. Moje dziecko mimo zapewnień oddawano mi z pół kilową pieluchą nie zmienioną od rana do trzeciej- po tem zapalenie pęcheża. Do tego od połowy sierpnia do końca września nowe Panie Przedszkolanki na próbę- wszystko rozumiem ale dlaczego bez kontroli nikt nawet nie zwracał uwagi jak w mojej obecności jedna z nich szarpała dziecko. Jaka Pani z kuratorium? To zwykły pracownik jak dowiedziałam się z wizty w kuratorium. Ja rozumiem , że nikt nie jest ideałem ale Hektora zabrałam z czterdziestostopniową gorączką i nikt do mnie nie zadzwonił z przedszkola wcześniej. Nie liczę , że moi synowie zostaną poliglotami ale conajmniej spodziewałam się normalnej opieki. Do tego miało być super żywienie z instytutu żywienia i żywności a to tani katering (zimne jedzenie a co do świrzości sama widziałam wiele do życzenia) BRAK TAM POŻĄDNEGO DYREKTORA. Szczeże nie polecam i co do rodziców znaznych biznesmenów i aktorów to reklama właścicielek które na palcach ręki widziam może kilka razy. Nie dajcie się łudzić na tanie bajery , sprawdżcie dokładnie. pozdrawiam Martina Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: 1299 zł + wpisowe 1000 zł 19.10.05, 10:07 Moje dziecko mimo zapewnień oddawano mi z pół > kilową pieluchą nie zmienioną od rana do trzeciej- po tem zapalenie pęcheża. Uważam, że dziecko,które nie dojrzało do przedszkola, mam na myśli pieluchę, nie powinno do niego chodzić. Do > tego od połowy sierpnia do końca września nowe Panie Przedszkolanki na próbę- > wszystko rozumiem ale dlaczego bez kontroli nikt nawet nie zwracał uwagi jak w > mojej obecności jedna z nich szarpała dziecko. Jaka Pani z kuratorium? To zwykły pracownik jak dowiedziałam się z wizty w kuratorium. Tez podejrzewam, że to tani chwyt Ja rozumiem , że nikt nie jest ideałem ale Hektora zabrałam z czterdziestostopniową gorączką i nikt do > mnie nie zadzwonił z przedszkola wcześniej. Moja córka chodzi tam krótko i do tej pory zadnych wpadek jesli chodzi o opiekę, nie zauważyłam Nie liczę , że moi synowie zostaną > poliglotami ale conajmniej spodziewałam się normalnej opieki. Do tego miało być super żywienie z instytutu żywienia i żywności a to tani katering (zimne> jedzenie a co do świrzości sama widziałam wiele do życzenia) Niestety nie widziałam posiłków, ale zgadzam się, że catering to nie jest najlepszy sposób na żywienie dzieci BRAK TAM POŻĄDNEG > O > DYREKTORA. Szczeże nie polecam i co do rodziców znaznych biznesmenów i aktorów > to reklama właścicielek które na palcach ręki widziam może kilka razy. Tez mam wrazenie, że wczesniejsza wypowiedz w tym wątku brzmiała jak reklama przedszkola. Smieszą mnie argumenty, że chodzą tam dzieci znanych aktorów. Nie mam kompleksów, nie uwazam, zeby aktor był kimś szczególnym Nie > dajcie się łudzić na tanie bajery , sprawdżcie dokładnie. pozdrawiam Martina Odpowiedz Link Zgłoś
milimarcys Re: 1299 zł + wpisowe 1000 zł 19.10.05, 10:52 No coż... widocznie ta Pani nie może odzalowac ze juz jej nie stac aby dziecko tam chodzilo. Wlascicielki sa bardzo czesto - jedna z nich jest oczywiscie codziennie, bo jej syn tam jest przedszkolakiem. Widzialam wiele razy jak wspolwlascicielka nosila na rekach maluchy placzace (we wrzesniu)aby Wychowawcow troche odciazyc. Panie chodza za dziecmi na placu zabaw - poprawiaja czapki, samuja przed wyjsciem buzki kremem zostawionym przez rodzicow, wciagaja porzadnie bluzeczki do spodni zeby nie "zawaiało", itp. Powyzszy moj post to nie byla reklama, tylko prawda - byly tez uwagi krytyczne - pod koniec wypowiedzi - prosze sprawdzic. Niby rodzice nie sugeruja sie tymi aktorami, a czytałam tutaj na forum ze wozek bebecar jest super, bo Anna Przybylska takim wozi swoja córkę )) Jedzenie ... moze minkapinka sprawdzi u swojej corci czy jest OK - co to za problem wejsc w czasie obiadku i zobaczyc na wlasne oczy a nawet sprobowac - to prawo rodzicow - jesli Pani ma jakies przypuszczenia ze to jest nieswieze, niedobre, zimne - prosze sprawdzic. Ja widzialam jak panie pokazywały dzieciom jak dmuchac na ziemniaczki aby byly chlodniejsze (zaraz posypia sie posty "to oni gorace ziemniaki dzieciom daja - chca je poparzyc" - nigdy sie wszystkim nie dogodzi). Ja tez uwazam, ze dzieci z pielucha nie sa przygotowane do przedszkola - zdarzaja sie maluchy: z pielucha, nie mowiace nic co otoczenie jest w stanie zrozumiec, nie jedzace niczego samodzielnie, pijace tylko przez smoczek - to moze uwstecznic inne dzieci, ktore juz sobie swietnie radza - a ile czasu panie takim maluszkom musza poswiecic; oczywiscie kosztem innych dzieci... Pozdrawiam i zycze znalezienia idealnego przedszkola Milimarcys Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: 1299 zł + wpisowe 1200 zł 19.10.05, 11:26 milimarcys napisała: > > Jedzenie ... moze minkapinka sprawdzi u swojej corci czy jest OK - co to za > problem wejsc w czasie obiadku i zobaczyc na wlasne oczy a nawet sprobowac - Niestety nie mam takiej możliwości, pracuję Odpowiedz Link Zgłoś
milimarcys Re: 1299 zł + wpisowe 1200 zł 19.10.05, 11:43 ja sprawdzalam -jest Ok a nawet powiem wiecej: dzieci ktore w domach roznych rzeczy "nie tykaja" jedza to ze smakiem. nie sa to rzeczy nieswierze, jak to ktos sugerowal - co z tego ze catering - przywiezione w sterylnych naczyniach specjalnym transportem (szybko i czysto) i podawane dzieciom. Dzieci czesto prosza o dokladki, nauczyciele jedza z dziecmi. jak juz pisalam dziecko wspowlascicielki tez chodzi do tego przedszkola- jak sadzicie czy jest osobno przywozone dla niego jedzenie? Czy matka dawalaby z premedytacja swojemu synowi nieswierze jedzenie??? Odpowiedz Link Zgłoś
milimarcys Re: do minkapinka 19.10.05, 11:49 Oczywiscie wszystkie przedszkola maja + i -. Ja na Pani miejscu tez mialabym watpliwosci ale inne, np. czy przechodnia sala jest OK, czy brak łazienki tuz przy sali jest OK (w koncu jesli jest jedna Pani - a tak sie juz zdarzylo w tym roku- i wyjdzie z jakims maluchem do lazienki to reszta na chwile zostaje sama!!!). Czy kominek jest zupełnie bezpieczny - w koncu ma ostre kanty marmurowe... o nieszczescie łatwo. Jak Pani widzi znam nie tylko plusy EPD! Pozdrawiam Milimarcys Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: do minkapinka 19.10.05, 12:01 Nie wiem, jaka jest prawda z jedzeniem. Od wychowawczyni słyszałam, że niedawno została zmieniona firma caterigowa i są teraz zadowoleni. Byc może zarzuty dotyczace jedzenia dotyczyły poprzedniej firmy. Uważam, że warunki lokalowe jak na przedszkole prywatne są dobre, w większości przedszkoli nie ma łazienek przy wszystkich salach. Sala przechodnia nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale da sie to przeżyć. A schody, wbrew temu, co tu pisano, mają poręcze. Odpowiedz Link Zgłoś
milimarcys Re: do minkapinka 19.10.05, 12:11 A kto pisał o poreczach, na pewno nie ja. Nie ma BRAMEK ZABEZPIECZAJACYCH na poczatku i koncu schodow! To jest jedyna sala w przedszkolu ktora nie ma osobnej łazienki. Pierwotnie to była sala zabaw w ktorej stały bujaki, samochody, zjezdzalnie itp. Dopiero od wrzesnia zaadaptowano ja na sale zwykla. Przezyc mozna wiele, faktycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: do minkapinka 19.10.05, 12:32 Ja się ogolnie ustosunkowałam do wypowiedzi w tym wątku. Zarzuty dotyczace zabawek, fartuszków czy wielkości placu zabaw są dla mnie śmieszne. Niekótrzy mają wygórowane wymagania dotyczące przedszkola. Byłam w kilku przedszkolach (Zielona Ciuchcia Wilanów, Bemowo, Baśniowa Kraina na Idzikowskiego) i w zadnym nie widziałam bramek zabezpieczajcych za schodach. IMAO takie bramki w przedszkolu nie sprawdzaja się. Odpowiedz Link Zgłoś
milimarcys Re: do minkapinka 19.10.05, 12:53 Zgadzam sie, ale czy w tamtych przedszkolach przyjmuja dzieci 2 letnie? W EPD tak było. Dopiero od pazdziernika zmienili to na 2,5 letnie. Płacac spore kwoty mozna miec spore wymagania. Fartuszek to jeden z przykladow, lusterko drugi, a ubezpieczenie za 22 zł rocznie to trzeci - to powinno byc juz wliczone we wpisowe albo w czesne. Rozumiem ze tu nie chodzilo o pieniadze, ale sam fakt - nawet jako zagranie marketingowe byloby to lepiej widziane przez rodzicow. Sadze ze o to chodzilo jolmar. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: do minkapinka 19.10.05, 13:02 milimarcys napisała: > Zgadzam sie, ale czy w tamtych przedszkolach przyjmuja dzieci 2 letnie? W EPD > tak było. Dopiero od pazdziernika zmienili to na 2,5 letnie. > Płacac spore kwoty mozna miec spore wymagania. Fartuszek to jeden z przykladow, Niestety nie orientuję się jak rzeczywiście jest z faruszkami, w momencie podpisywania umowy zapewniano mnie, że przedszkole zapewnia takie rzeczy... > lusterko drugi, a ubezpieczenie za 22 zł rocznie to trzeci - to powinno byc juz > wliczone we wpisowe albo w czesne. Zgadzam się. Cena jest wygórowana , chyba dlatego, ze to Ursynów. Bardzo wysokie są tez koszty zajęć dodatkowych. 200 zł miesięcznie za basen to moim zdaniem bardzo duzo, zwłaszcza, ze za jednorazowy bilet rodzinny na basenie SGGW płacilismy w lecie 33 zł. Rozumiem ze tu nie chodzilo o pieniadze, ale > sam fakt - nawet jako zagranie marketingowe byloby to lepiej widziane przez > rodzicow. Sadze ze o to chodzilo jolmar. Zgadza sie ) > Pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
milimarcys Re: 1299 zł + wpisowe 1000 zł 19.10.05, 10:55 Ta Pani to metodyk i wizytator z kuratorium - widocznie zle sie Pani dowiedziała. Ona czuwa nad praca Wychowawcow, czesto bierze udzial w zajeciach (a wlasciwie obserwuje je). Pzdr M Odpowiedz Link Zgłoś