Dodaj do ulubionych

Mam jedno pytanie...

02.10.05, 22:44
Otatnie wpisy na tym forum dotyczą jakiś koszmarnych sytuacji, scen niby z
horrorów w przedszkolach. Pojawiają się też opinie, że państwowe przedszkola
to wylęgarnia zła, z paniami, które "plotkują" zamiast zajmować się dziećmi.
Ale przed kwietniem forum było "zasypane" pytaniami i informacjami o tym
jak "rozpoznać" dobre przedszkole, na co zwracać uwagę, itd. I stąd moje
pytanie, czy wy rodzice, którzy macie już tak złe doświadczenia, nie
zauważyliście niczego wcześniej, tzn.: przed składaniem podań? Czy wszystko
wyglądało super, a dopiero potem okazało się, że wcale nie jest super? Czy
nie słyszeliście wcześniej żadnych negatywnych opinii?
Obserwuj wątek
    • mama403 Re: Mam jedno pytanie... 03.10.05, 01:12
      Odpowiedź jest prosta. Jak jesteś gościem - nawet na tzw. adaptacjach - to nie
      dowiesz się nigdy prawdy. Dopiero jak dziecko chodzi i żyjesz "przedszkolem"
      docierają do Ciebie i dobre i złe informacje. I niestety często się zdaża, że
      tych złych jest więcej, mimo iż.. A do tego dochodzi to, że My się boimy
      mówieć. tzn nie mówię o sobie, ale inne mamy boją się, że jakby co to na
      dziecku sie odbije. Ale własnie my możemy także sobie pomagać, ale uwieżmy, że
      można coś zrobić. I to bez względu czy przedszkole prywatne/społeczne czy też
      państwowe. Tu jest najtrudniej, ale chyba trzeba próbować. Może w końcu coś się
      uda. I chyba nie chodzi tylko o "moje" dziecko ale o inne też.
      • alergenzb Re:Popieram mamę403 03.10.05, 23:05
        Wszystko na początku wydaje się idealne. Kiedy powszednieje Paniom dzień,
        zaczynają się fakty!! i codzienność. Dopiero po 2-3 tygodniach pobytu zaczynają
        się realia prawdy. Trudno ocenić na początku, a w każdym wszyscy zgodnie
        twierdzą U NAS TO NIE MOŻLIWE. Nawet zadając pytania to i tak odpowiedzi są
        takie same (ależ skąd).
        Czy zna Pani przedszkole, ktore powie o wszystkich przypadkach i pretensjach
        rodziców.
        Może w internecie powinna być lista przedszkoli z anonimowym forum dla każdego,
        wtedy łatwiej było by analizować gdzie posłać te nasze pociechy.

• mama403 dot listy... 03.10.05, 23:19
          Tu na formum jest tzw. "Złota lista przedszkoli" a na Poznańskim
          założyłam "Białe/Czarne Pyry dla przedszkoli". I tam już przeczytałam, że każdy
          dowiaduje się sam. Ale to nie zupełnie tak. Sama to przerabiałam i chyba dalej
          troszke to pociągnę. Ale aby wszystkich rozbawić dzisiaj usłyszałam "że nie
          powinno się rozmawiać o tym co złe w przedszkolu np. w piaskonicy, bo to wpływa
          na wizerunek przedszkola". A co mam zrobić jak jestem rozczarowana postawą
          Dyrekcji i "starszych" Pań z przedszkola?
        • mama403 Re:Popieram mamę403 03.10.05, 23:20
          U nas niestety tak jest. Nigdzie źle się nie dzieje, a szczególnie w "naszym
          przedszkolu"
    • pacynka27 Re: Mam jedno pytanie... 04.10.05, 09:21
      Ja zaczęłam sie interesować przedszkolami w moim mieście już bardzo dawno. Pytałam rodziców przedszkolaków o opinie, wiele placówek odwiedziłam. Kiedy widziałam gdzieś na spacerze dzieciaki z paniami, podsłuchiwałam jak odnoszą się one do dzieci. Potem wybrałam przedszkole. I muszę wozić synka 5 km ale jestem zachwycona! Nie twierdzę, że nie wydarzy się coś co mi się nie spodoba. Ale jak narazie jest idealnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka