Dodaj do ulubionych

Bije,gryzie,popycha

08.10.05, 09:03
Wiem że w grupie zawsze znajdzie się dziecko bardziej agresywne. Niepokoi mnie jednak,że w grupie mojego syna jest chłopiec który uderza i gryze dzieci. Pani wychowawczyni stara się uniemożliwiać te zachowania, ale wiadomo, że w dużej grupie jest to nierealne. Martwi mnie to, nie chcę aby moje dziecko było bite i gryzione i nie chcę aby uczyło sie oddawać. Małego uczymy, że są inne sposoby okazywania swojej złości. Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • jackass_1 Re: Bije,gryzie,popycha 08.10.05, 09:30
      Jeżeli sytuacja jest na tyle poważna, że nie da się przywołać agresywnego
      chłopca do porządku i jeśli panie są świadome problemu, który może przecież
      skończyć się źle, to być może powinny pomyśleć o przeniesieniu na jakiś czas
      tego chłopca do starszej grupy. U nas tak właśnie został rozwiązany problem
      agresji u jednego z dzieci, bo po przeniesieniu do starszej grupy przekonał
      się, że są inne dzieci, większe, starsze, które po prostu nie pozwolą mu na
      takie zachowania. Uspokoił sie w bardzo krótkim czasie. I nie chodzi o to, że
      sam zamienił się w ofiarę starszych dzieci, tylko po prostu znalazł się wśród
      dzieci, które z kolei nad nim miały przewagę. W ten sposób problem został
      rozwiązany szybko i skutecznie.
      • dorka.3 Re: Bije,gryzie,popycha 09.10.05, 16:03
        coś w tym jest. Mój dzieciak poszedł do przedszkola w lutym jako trzylatek i te
        dzieci były starsze od niego. Prędzej też potrafił uderzyć czy popchać inne
        dziecko, i szybciutko się tego oduczył. dwa razy "oberwał" od starszych chłopców
        i problem się skończył. Teraz jest tak, że sam nie zaczepia, ale jak jest przez
        kogoś zaczepiany to oddaje. Ja mu jednak tłumaczę, że jak ktoś go zaczepia to ma
        iść powiedzieć pani, nie wiem czy dobrze robię, ale wolałabym, żeby nie wdawał
        się w bójki, chociaz wiem, że to nieuniknione.
        • zyrafa101 Re: Bije,gryzie,popycha 10.10.05, 07:57
          Myśle, że to niezły pomysł, tylko nie wiem czy ktoś się na to zdecyduje w maluchach, a ja nie bardzo moge wychodzić z taką inicjatywą ..smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka