Dodaj do ulubionych

Higiena przedszkolaka

02.03.06, 18:16
Jak jest z tym w przedszkolach waszych dzieci , bo u nas np. starszaki myją
zęby , ale młodsze dzieci nie , dzieciaki myją ręce po śniadaniu , ale przed
śniadaniem nie , a niektóre dzieci są już dwie godziny w przedszkolu , bawią
sie na podłodze , a przed posiłkiem nie idą myć rąk dziwne. A jak jest u Was
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: Higiena przedszkolaka 02.03.06, 20:20
      mycie rąk obowiązkowe przed każdym posiłkiem - maluchy stoją gęsiego w kolejce
      do umywalek i każde po kolei łapki szoruje. Nakaz mycia rąk ównież po każdym
      skorzystaniu z ubikacji.
      Tylko z zębami niestety nie jest tak óżowosad
      • mama_misi Re: Higiena przedszkolaka 02.03.06, 20:25
        Moje dziecko wprawdzie nie chodzi do przedszkola, ale podobno młodsze dzieci
        nie myją zebów, gdyż więcej z tym kłopotu niz pożytku. Podobno pasta jest
        wszędzie tylko nie tam gdzie powinnasmile Tak mówi moja koleżanka-przedszkolanka
        • molinezja2 Re: Higiena przedszkolaka 02.03.06, 20:55
          To przdszkolanka moze powinna myc łazienki (zeby nie powiedziec kible), jeśli
          nie rozumie jak ważne jest wykształcenie w maluchach nawyku higienicznego jakim
          jest mycie zębów, choby pasta była i na suficie. Że takie niekompetente panie
          tam pracuja. Och...
          U mojego synka mycie przed posiłkami rąk to podstawa tak jak i mycie zębów
          • lolinka2 molinezja, pokręciło ci się coś 03.03.06, 14:43
            To rodzice wykształcaja nawyki, przedszkole je postrzymuje, nie zwalaj
            zaszczytnego obowiązku wychowania na placówkę publiczną (i to jeszcze ublizając
            personelowi), bo jeśli ty (czyt. rodzic) nie zaszczepisz nawyku jednemu
            posiadanemu dziecku, to
            jak ma to zrobić jedna wychowawczyni (rodziców wszak jest o jedno wiecej i w
            innych proporcjach) mająca pod opieką kilkanaścioro-dwadzieścioro parę dzieci???

P.S. Nie pracuję w przedszkolu.
          • dorinatea Re: Higiena przedszkolaka 03.03.06, 21:27
            Sama myj swoją ubikację (żeby nie powiedzieć kibel)!!!!!!!!!
    • sweet.joan Re: Higiena przedszkolaka 02.03.06, 20:26
      U mojego myją ręce przed każdym posiłkiem i zęby po każdym posiłku. Jest w
      maluchach.
      • bedada Re: Higiena przedszkolaka 02.03.06, 20:49
        U nas mycie rączek odbywa się przed i po jedzeniem. Zęby myją tylko raz
        dziennie ,ale odbywa to się w różnych porach. Nie wiem od czego to zależy.
        Dziecko jest w maluchach
        • edytek1 Re: Higiena przedszkolaka 02.03.06, 23:02
          u nas myją przed jedzeniem po wycierają buty po spacerze nawet jak jest sucho
          po spacerze też myją rece. Zęby myją na sucho bez pasty + fluoryzaca, ale na to
          trzeba było wyrazić zgodę.
    • mamipatryka Re: Higiena przedszkolaka 02.03.06, 23:35
      Rączki zawsze przed i po jedzeniu, tak samo jak po każdym korzystaniu z toalety.
      Ząbki po każdym posiłku ( czyli 3 razy) Lubimy nasze przedszkole. A i na
      gimnastykę obowiązkowo zmiana stroju, wiadomo dzieci się pocą wink))
    • lolinka2 Re: Higiena przedszkolaka 03.03.06, 14:39
      Ręcę przed i po posiłku (a jeśli trzeba to buzię) myją wszystkie dzieci. Zęby
      myją 5 i 6-latki, i wszystkie młodsze, które umieja i maja taki nawyk z domu.
      kwestia rozbija się o to, ze nasze maluchy to generalnie złobek smile) a
      czterolatki są częściowo jak maluchy (nie ublizając niektórym). Niemniej od
      poczatku kiedy Talka chodziła do maluchów, nie było z zębami problemu (po 3
      posiłkach myła i myje).

P.S. Sowia 4, Warszawa.
      • 75ona Re: Higiena przedszkolaka 03.03.06, 15:22
        dziewczyny,

czy Wy nie przesadzacie???

mysie rąk przed i po posiłkach ok, a nawet obowiazek, to prawda.

Ale mycie zębów?! nie mam jeszcze dzieci, ale nie zamierzam aż tak przesdzać.
        Rozumiem, ze każda z Was chodzi do pracy ze szczoteczką do zębów i po każdym
        posiłku szczotkuje zęby i takie same pozytywne nawyki chcecie wpoić swoim
        dzieicom?

chodziłam do przedszkola od 2 roku życia, nie pamiętam żebym kiedykolwiek myła
        w przedszkolu zęby po posiłku; normalnie myję je rano i wieczorem i mam
        zdrowe... wszystkie.

Bez przesady więc.....
        • lolinka2 Re: Higiena przedszkolaka 03.03.06, 17:55
          Wiesz, moje dziecko trafiło na przedszkole gdzie NIE POZWALANO maluchom myć
          zębów, rozbieżność miedzy nawykami w domu i przedszkolu sprawiła że wylądowała w
          szpitalu z objawami silnej nerwicy, więc nie wiem co lepsze, i kto przesadza w
          tej materii.........
          • gazela012 Re: Higiena przedszkolaka 03.03.06, 23:25
            U nas wszystkie grupy myją zęby ale o różnych porach ale w naszej grypie Pani
            Woźna mówi że najlepiej mają umyte zęby lusterka . Dzieciaki myją zabki choć
            mają dopiero 4 latka i nie popuszczą tej czynności . A lusterka myją pastą albo
            mydłem dodatkowo a Pani musi umyć całą łazienkę ale nie zauwazyłam by był z tym
            problem . Jestem zadowolona choć początki były trudne . Łapki pachną mydłem a
            dzieci korzystają z kostek i mydla w plynie . Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka