Dodaj do ulubionych

rozczarowanie?!

03.09.06, 00:22
Rozpoczynamy 2 rok przedszkola,ale zostaliśmy w najmłodszej grupie,ze
względu,że dopiero teraz rocznik synka wystartował od 1 wrzesnia.Jestem
zwolenniczką przedszkola,pierwsza podpisuję się pod tym,że w grupie jest
fantastycznie...no ale, ale...Grupa mojego synka liczy 33 osoby!!!!!A to już
jak dla mnie skandal.Kto pozwala przyjmować taka ilosc dzieci do jednej
grupy???!!!Dowiedziałam się , że istnieją tylko wytyczne, że grupa nie może
być mniejsza niż 26 osób.I moje takie malutkie pytanie-czy takie wytyczne w
Ministerstwie dają ludzie obłąkani?!Czy ktoś wreszcie zrozumie,że jak
wykształcimy ludzi taki będziemy mieli kraj..wrrrr.Wiem ,że to pompatycznie
brzmi,ale jestem wściekła,że ludzie,którzy się mianują tytułami profesorskimi
pedagogiki pozwalają na taki cyrk.33 dzieci-1 wychowawczyni i 2 panie
pomagające.Byłam negatywnie nastawiona do przedszkoli prywatnych,ale taka
sytuacja sama prowokuje do zabrania dziecka z przedszkola, z którego byłam
bardzo zadowolona. A jak to jest u Was w najmłodszych grupach?

pzdr,
Justysia i jej męski zastęp
Obserwuj wątek
    • peggy1 Re: rozczarowanie?! 03.09.06, 09:30

U nas w najmlodszej grupie - 21 dzieci, ale faktycznie pani powiedziala mi ze
      powinno byc minimum 25 sad((
      W grupie II jest juz dzieci 30 sad
    • ankawt Re: rozczarowanie?! 03.09.06, 09:38
      Moja Madzia przygode z przedszkolem zaczyna dopiero jutro. Byłyśmy w przedszkolu w czerwcu na dniu otwartym, rozmawiałam z pania o różnych przedszkolnych sprawach, jako iż jestem nowicjuszką w tej sprawie. Również wydało mi się dziwne, że w grupie jest 26 dzieci (zapisanych, +lista rezerwowa)a pani jest tylko jedna- ponoć w pierwszych dniach pomaga jakaś dodatkowa pani, ale ona jest jedna na 3 grupy wiekowe, choć wiadomo, ze starsze dzieci już wiedza "o co chodzi", a ta pani pomaga przede wszystkim w ubikacji. Pani opiekunka ( ta właściwa) powiedziała, ze później, w trakcie roku, okazuje się, ze przeciętnie do przedszkola przychodzi 15-18 dzieci. Może tak jest tylko w mojej miejscowości, ale tu sporo matek zapisuje dzieci nie dlatego, że muszą, ale po to by dzieciak miał towarzystwo rówieśników.
      • bea.bea ja z innej beczki 03.09.06, 10:13
        nie wiem ile jest dzieci w grupie maluchów...ale
        mój syn tez zaczoł chodzic do przedszkola gdy skończył 2 lata...a nawet troche
        wcześniej...
        teraz skończył 3 lata.....ale..poszedł z grupą w której zaczynał...czyli
        obecnych 4ro latków...
        wiec nie rozumiem dlaczego twoje dziecko cofnieto, do poczatku...
        mnie zaproponowała to pani dyrektor,,,zreszta wyprzedziła rozmowe która sama
        chciałam przeprowadzic...bo przeciez..
        dziecko ma kolegów...jest wiele rzeczy juz potrafi, wiec dlaczego ma sie cofac...

moze zadziałaj w ten sposób...
        • formelka1 Re: ja z innej beczki 03.09.06, 11:15
          Synka nie cofnięto,ale na moją prośbę został jeszcze rok w maluszkach, nie chce
          go dawać do szkoły wcześniej(synek będzie uczęszczał do 2 szkół i jedną zacznie
          w czasie ustawowej w Polsce zerówki),a powtarzanie zerówki jest złym pomysłem.Do
          poprzedniej grupy synka dołączyło 9 nowych dzieci,więc w jego starej grupie jest
          31 osób.

pzdr,
          Justysia i jej męski zastęp
        • corokia Re: ja z innej beczki 03.09.06, 15:21
          A pozniej co ? dwa razy w zerówce? czy zafundujesz dziecku szybciej szkołę a
          tym samym testy u psychologa?
          Ja moją córkę (jest z lutego 2003)zostawiłam w maluchach tak jak 7 innych mam.
          • bea.bea Re: ja z innej beczki 03.09.06, 21:15
            no cóz..odpowiem na twoje pytanie..smile
            jesli sie nada to pójdzie do szkoły wczesniej ...jak jego matka...smile))

ja miałam jeszcze bardziej traumatyczne przezycia...nie dośc , ze poszłam rok
            wczesniej...to jeszcze skończyłam podstawówke w lat 7...tak jakos dwie klasy w
            jednym roku...

nie jestem nazbyt ambitna jesli chodzi o moje dziecko...co bedzie los pokaze...
            ale jakos nie mam stresów w tym temacie...smile)
            niech specjalisci zdecyduja...na razie zdecydowali, ze nie musi powtarzac
            maluchów..smile)
            • agmar3 rok wcześniej? 04.09.06, 09:30
              mój synek też poszedł rok wcześniej, bo uznano że jest samodzielny
              dostatecznie. Teraz kilkoro dzieci z jego rocznika zostało w maluchach.
              Problem tym, że dwóch jego najlepszych kolegów jest w drugiej grupie. Gdy go
              rano odprowadzałam jeszcze o tym nie wiedział, czekał na spotkanie z nimi. Co
              tu zrobić, wprawdzie będą się widywać, ale nie wiem, czy nie poprosić o
              przeniesienie. Młody radzi sobie, ale pani mi tłumaczyła, że tak będzie lepiej:
              silna pozycja w grupie itp. Co sądzicie?
              bea.bea żeby posłać dziecko wcześniej do szkoły musi ono przejść jakieś testy?
              • bea.bea Re: rok wcześniej? 04.09.06, 10:14
                witaj...smile
                nie wiem czy dziecko musi przejśc testy, za moich czasów nie musiało....tak mi
                mama mówiła...decydował dyrektor przedszkola ( który sugerował rodzicom, ze ich
                dziecko marnuje sie w przedszkolu..smile..i dyrektor szkoły który przyjmował)...
                jak jest teraz nie wiem...

jesli chodzi o kolegów twojego syna, to patrząc na mojego mysle , ze szybko
                zaprzyjaźni sie z nowymi....

węc nie masz co sie martwic...smile
                pozdrawiam cieplutkosmile
                • marysia191 Re: rok wcześniej? 04.09.06, 17:21
                  Wysłanie dziecka rok wcześniej do szkoły wiąże się z badaniami w poradni
                  psychologiczno - pedagogicznej. Z wnioskiem do poradni zazwyczaj występują
                  rodzice, nauczycielka przedszkola wystawia opinię o dziecku.
                  Proszę jednak pamiętać, że dojrzałość umysłowa nie zapewnia jeszcze - wbrew
                  rozpowszechnionemu poglądowi - powodzenia w szkole. Często zdecydowanie
                  ważniejszą rolę odgrywa dojrzałość społeczna dziecka, łatwość nawiązywania
                  kontaktów społecznych, zdyscyplinowanie, równowaga uczuciowa i emocjonalna,
                  zdolność skupienia uwagi, stan zdrowia.
                • corokia Re: rok wcześniej? 11.09.06, 07:56
                  > nie wiem czy dziecko musi przejśc testy, za moich czasów nie musiało....tak mi
                  > mama mówiła...decydował dyrektor przedszkola ( który sugerował rodzicom, ze
                  ich
                  > dziecko marnuje sie w przedszkolu..smile..i dyrektor szkoły który przyjmował)...
                  > jak jest teraz nie wiem...

Tak było kiedys ,teraz jest inaczej i aby dziecko poszło wcześniej do szkoły
                  musi przejść testypsychologiczne.
                  A ja pytam po co ma iść prędzej do szkoły? niech ma to dzieciństwo ,niec sie
                  bawi na naukę przyjdzie odpowiedni moment ,ja nie rozumiem mam jak pchają te
                  swoje dzieci szybciej do tych szkół...nie rozumiem, chcą zaspokoić swoje jakieś
                  amicje czy co?
    • mamamata Re: rozczarowanie?! 05.09.06, 16:25
      Hej, hej, dawno Cie nie widzialam na forum ani w ogole wink napisz na priv co
      slychac u Twoich chlopakow od czasow Siennej wink Mat wlasnie debiutuje w
      przedszkolu...

Aga i Mateusz
    • abbra Re: rozczarowanie?! 06.09.06, 15:45
      Kiedy zapisywałam moje dziecko do przedszkola , w grupie było 25 dzieci - i
      dyrektorka powiedziała , że tyle może być maksymalnie . W tym roku w grupie
      jest 20 dzieci ( ale np. w maluchach przyjętych było 25 + 5 na liście
      rezerwowej ).

*-*-*-*-*-*-*-*
      • gyokuro Re: rozczarowanie?! 11.09.06, 00:44
        U nas zapisanych 29. Ale kilkoro już się wykruszyło.
    • corokia Re: rozczarowanie?! 11.09.06, 07:59
      U nas jest grupa 32 osobowa !skandal tak pomyslałam ,ale juz sie dzieci
      wykruszają jest i juz 28.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka