Dodaj do ulubionych

Logopeda w przedszkolu.

26.09.06, 20:49
Czy w waszych przedszkolach jest logopeda? czy dodatowo trzeba płacić za te
zajęcia? jesli tak to ile?
Moje dziecko chodzi do prywatnego przedszkola, u nas dzieci są bezpłatnie
badane na początku roku szk., ale ewentualne zajęcia sa niestety płatne,
bagatela! 100zl za dwa razy w tygodniu... byłam przygotowana, że moje dziecko
w tym roku bedzie chodzić, ale jak do ceny przedszkola doliczę jeszcze tę
stówkę, to zołądek mi się przewracauncertain
Obserwuj wątek
    • nowa1 Re: Logopeda w przedszkolu. 26.09.06, 21:16
      Państwowe przedszkole - wszystkie dzieci przebadane na poczatku roku szkolnego,
      zajęcia raz w tygodniu z tymi dziećmi, które najbardziej potrzebują pomocy
      logopedy,żadnych opłat.
      • graz.ka Re: Logopeda w przedszkolu. 26.09.06, 23:05
        Są gminy w Polsce finansujące opiekę logopedycznę - w Łodzi taki nie jest,
        niestety. Czasem trafi się przedszkole z nauczycielką, która ma ukończoną
        logopedię - i prowadzi zajęcia niezarobkowo - przedszkola wykorzystują to jako
        swój atut w walce o "klienta'.
        • gosia_grabosia Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 08:31
          to zalezy od wygospodarowania etatu przez p. dyrektor. u nas np logopeda (Zuzia
          mówi "pani logopedia") jest zatrudniona bodajze na 3/4 etatu.

powiem Wam, że to jest wazne, wszystkie dzieci przebadane, te co potrzebują,
          mają zajęcia.
      • renja Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 10:27
        u nas dokładnie tak samo
    • corokia Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 08:34
      Państwowe przedszkole w Gdyni-logopeda w najblizszym czasie przebada w szystkie
      dzieci .Za zajecia bedzie trzeba płacic ale to jakieś grosze 8 zł za lekcję
      • romantyczna_ja1 Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 08:39
        Przedszkole samorządowe w duzym miescie-wszytskie dzieci byly badane w zeszlym
        tygodniu.Te wymagajace wiekszej troski maja zajecie z logopeda dwa razy w
        tygodniu po pol godzinki,koszt 20 zl za miesiac,logopeda dojezdza do
        przedszkola,jest rowniez mozliwosc prywatnych zajec w jego gabinecie,cena do
        uzgodnienia z logopedą osobiscie,z tego co sie zorientowalam,okolo 5-10 zl za
        seans,.Czesc zajec dla biedniejszych dzieci moze byc refundowana przez
        przedszkole (fundusze samorządowe)Panie z grup dostaly tez zestaw wad i maja
        juz opracowac na wlasna reke przy pomocy specjalisty plan pracy indywidualnej w
        formie zabawowej w grupie z dziecmi posiadajacymi mniejsze wady.
    • e_r_i_n Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 09:12
      Przedszkole panstwowe w Warszawie - logopeda bezplatny.
    • anika99 Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 09:36
      to lepiej idź do normalnej poradni pedagogicznej
      będzie za darmo
      u nas w przedszkolu jest pani zajęcia są co tydzien po 30 min
      opłata za jedne 7 zł
      jak dziecka nie ma nie płaci
      można zapisac dziecko na wszystkie albo np. co drugi tydz, dowolnie,..
    • amma6 Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 11:32
      U mnie 10 zł ,za pól godziny , raz w tygodniu.
    • pola-magda Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 13:05
      Hej. Prywatne przedszkole w Gdańsku - 6zł za zajęcia
    • bea1644 Re: Logopeda w przedszkolu. 27.09.06, 22:54
      u nas w Gdańsku w państwowym przedszkolu dzieci są bezpłatnie przebadane, ale
      później płacimy za jednorazowe zajęcia 6,50 zł, raz lub 2 razy w tygodniu. Moja
      córka chodziła w zeszłym roku i naprawdę były efekty, dlatego chodzi też w tym
      roku. 100 zł. to chyba lekkie przegięcie. Pozdrawiam, Bea
    • ninaa Re: Logopeda w przedszkolu. 29.09.06, 14:21
      Prywatne przedszkole w Bydgoszczy. Zajęcia z logopedą bezpłatne, ale samo
      czesne dosyć wysokie - 140 zł.
      Pozdrawiam
    • olgiusza Re: Logopeda w przedszkolu. 29.09.06, 16:10
      U nas w przedskolu 8 zł za spotkanie. Na zebraniu powiedziano nam, że Gdańsk nie
      dostał dofinansowania i musimy płacić natomiast w Gdyni logopeda jest bezpłatny.
      Z tego wynika, że wszystko zależy od decyzji urzędników.
      • guderianka Re: Logopeda w przedszkolu. 29.09.06, 16:20
        ok 20zł na mc
        pani przebadała córkę i zapisała jąna zajęcia

ponieważ prywatnie byłam u logopedy z córką nie chciało mi się wierzyć że ma
        jakiś problem-poszłam więc do pani na konsultacje-spytałam co wg niej jest ni
        etak skoro inny logopeda nic nie znalazł....i pani przyznała że faktycznie-
        córka ładnie mówi ze ewentualnie można poćwiczyc wymawianie "sz" i "s" żeby
        mówiła idealnie-cwiczyc w domu
    • sgosia5 Re: Logopeda w przedszkolu. 01.10.06, 11:27
      Dziękuję za wszystkie odpowowiedzi! Tez mie się wydawało że 100zł to dużo,
      zwłaszca, że za przedszkole płacę 700zł! (i tak na Warunki warszawskie to
      niezbyt wygórowana cena jak na przedszkole prywatne)
      Na razie zakupiliśmy płytę "Igraszki logopedyczne smoka Szczepana", tu można
      poczytać:
      www.smokszczepan.pl/
      i ćwiczymy w domu, bo pani logopeda powiedziała, że jeszcze z pół roku możemy
      poczekać, może głoski, których nie mówi (sz,cz,ż,dż,r) się jeszcze same
      pojawią, na razie "bawimy się" w domu a potem pewnie i tak trzeba będzie kogoś
      poszukać, bo moim zdaniem wada wymowy i nieprawidłowe układanie jezyka wynika z
      długiego używania smoczka i sama się raczej nie wyleczy
      • sgosia5 Re: Logopeda w przedszkolu. 01.10.06, 11:28
        miało być:
        "Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Też mi się wydawało, że 100zł to dużo,
        zwłaszcza, że..."
        • izabela1976 A ja bym chciała 03.10.06, 10:22
          A ja bym chciała płacić 100 zł za zajęcia logopedyczne 2 razy w tygodniu.

Jak na razie za zajęcia płacę 80 zł za godzinę. Więc licząc dwa razy w tygodniu
          po 80 zł to wychodzi 640 zł. Fajnie, nie?

• sgosia5 Re: A ja bym chciała 03.10.06, 13:56
            własnie ciekawa byłam ile to kosztuje prywatnie, bo na pewno więcej niż te
            zajęcia przedszkolne, ale że aż tyle?! no nieźle...tylko w porównaniu z innymi
            przeszkolami moja 100-ka to dużo...ale czy Twoje zajecia są w przedszkolu?! no
            to nieźle się ceni ten logopeda...
            • izabela1976 Re: A ja bym chciała 03.10.06, 15:06
              Nie są to zajęcia w przedszkolu, tylko w ośrodku rehabilitacji (prywatnym). Mój
              jest jeszcze za mały na przedszkole, ma 2,9. Niestety w ramach NFZ mamy tylko
              konsultacje co 5 m-cy.

Mój synek w ogóle nie mówi, tylko wokalizuje. Lekarze jakoś nie widzą w tym
              problemu na tyle by wysłać nas na bezpłatne (NFZ) zajęcia logopedyczne.

A cena jest warszawska smile
              • upendo Re: A ja bym chciała 03.10.06, 23:00
                Witam serdecznie

Przyznam, że cena 80 zł za godzinę wydaje mi się bardzo wygórowana. Sama jestem
                logopedą, pracuję z dziećmi i oczywiście mam pełną świadomość tego, że jest to
                praca wymagająca solidnego przygotowania, cierpliwości, dobrego kontaktu z
                dzieckiem i często nie jest łatwa, ale myślę, że nie można przesadzać. Zdaję
                sobie sprawę, że Warszawa jest droga, ale nie sądziłam, że aż tak.
                Jeśli chodzi o krakowskie ceny za prywatne zajęcia logopedyczne - jest to ok.
                35 - 40 zł za godzinę, choć pewnie znalazłyby się równiez wyższe.

Moim zdaniem logopeda w przedszkolu jest naprawdę bardzo potrzebny - problemy z
                wymową u dzieci w wieku przedszkolnym są bardzo częste i nie należy czekać aż
                samo przejdzie, tylko jak najszybciej podjąć kroki terapeutyczne. W tym okresie
                praca logopedyczna przynosi najlepsze rezultaty.

Niestety w przedszkolach samorządowych (przynajmniej w Krakowie) nie ma etatów
                dla logopedów - są logopedzi z Poradni, którzy opiekują się przedszkolem, ale
                jest to opieka niewystarczająca, polegająca na odwiedzaniu przedszkola raz na
                jakiś czas.
                W przedszkolach prywatnych jest inaczej, tu dyrektor decyduje o tym, kogo
                zatrudni. Od niego zależy też to czy logopeda będzie oplacany przez przedszkole
                czy płacić będą rodzice.
                Osobiście uważam, że lepszym rozwiązaniem jest sytuacja, w której logopeda
                dostaje pieniążki od dyrekcji w formie pensji i może pomagać wszystkim
                dzieciom, a nie tylko tym, które na taką pomoc stać - myślę, że każdego
                dyrektora prywatnego przedszkola stać na taki wydatek (np. 20 zł za godzinę).
                Rodzice powinni jednak zwrócić uwagę na to ile logopeda ma godzin do dyspozycji
                w porównaniu do ilości zakwalifikowanych na zajęcia dzieci. 15 minut na jedno
                dziecko to absolutne minimum - najlepszym rozwiązaniem byłoby ok. pół godzinki.

Pozdrawiam
                Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka