Dodaj do ulubionych

czy to prawda???

24.02.07, 21:27
witam,
ostatnio zaczelam sie rozgladac za pezdszkolem dla synka.w listopadzie
podzwonilam do kilku przedszkoli i wtedy mowiono mi ,ze syn (ktory obecnie ma
1,5 roku)bez problemu bedzie przyjety do najmlodszej grupu od wrzesnia.
dzwonilam pod koniec stycznia do tych samych przedszkoli(po karty
zgloszeniowe) i okazalo sie ,ze soryy ale weszla ustawa ,ze do przedszkola
moga chodzic maluszki od 2,5 roku.wiec moj syn niestety ale nie zostanie
przyjety od wrzesniasad mam pytanie :jaka jest roznica czy dziecko idzie do
przedszkola w wieku 2 lat czy w wieku 6 miesiecy do zlobka ,czy chodzi o
gotowosc emocjonalna?????dla mnie nie ma roznicy, i w jednym i drugim
przypadku dziecko rozstaje sie z mama na kilka godzin.wiec o co chodzi z
calym tym ograniczeniem w przyjmowaniu do przedszkoli???nie wiem czy jest
sens w takiej sytuacji jak moja :posylac dziecko do zlobka(gdzie beda rowniez
maluchy kilku miesieczne a moj syn mozliwe ze jednym ze starszych)czy dac
sobie spokoj,oszczedzic przykrych kilku dni-tygodni adaptacji(po to zeby od
nast wrzesnia od nowa w innym przedszkolu to przechodzil?)i posiedziec z nim
jeszcze rok w domu???????????????????????????????????????czy ktoras mama wie
moze cos wiecej na ten temat??????????????????????
Obserwuj wątek
    • anetina Re: czy to prawda??? 24.02.07, 21:54
      do przedszkola dzieci idą rocznikowo
      w zeszłym roku we wrześniu swoją edukację przedszkolną zaczynały maluchy z 2003
      r.
      w tym roku są zapisy dla dzieci z roku 2004

twoje dziecko może do przedszkola iść dopiero w przyszłym roku, w 2008 r.

jest różnica, czy dziecko idzie do przedszkola w wieku 2 lat
      mój syn poszedł, gdy nie miał 3 lat (za 2 miesiące miał skończyć) i widać
      różnicę w zajęciach jego i dzieci z początku roku

chciałabyś, aby twój 2 latek we wrześniu chodził do grupy z dziećmi ponad 3,5
      letnimi
      i według ciebie nie ma żadnych różnicy między nimi
      zartujesz chyba
      • mdzidzia Re: czy to prawda??? 24.02.07, 22:15
        SŁUCHAJCIE MOJA CÓRKA WE WRZEŚNIU MIAŁa 4L I 1 MIESIĄC ZOSTAŁA PRZYJĘTA, W
        PIERWSZEJ WERSJI MIAŁA CHODZIĆ DO ZUCHÓW CZYLI 4LATKÓW, OKAZAŁO SIĘ ZE ZOSTAŁA
        DO MALUSZKÓW PRZYPISANA! dzieciaki miały tam tak na oko od 2lat do 3 lat i 3
        dzieciaki 4latki. zgodziłam się bo i tak warunkowo po terminie rekrutacji no i
        panie są rewelacyjne ale moja córka się tam nudzi nie ma się z kim bawić mówi
        ze maluchy nie umieją ,jest bardzo zdolna umie pisać literki zapamiętuje
        czytane ksiązki i sama je oddtważa udając ze czyta wogóle to się tam marnuje, i
        zaczeła mówić jak maluszek zdrabniać słowa bo jak mówi dzieci tak mówią (
        uczyłam się na studiach ze to naturalne zjawisko )ale ja nie chcę zeby dziecko
        się cofało tylko rozwijało juz nie robię zamieszania i do konca dotrwam ale na
        przyszły rok inne przedszkole i stanowczo z rówieśnikami 5 latkami!!!! więc
        zastanów się....
        • anetina Re: czy to prawda??? 24.02.07, 22:22
          do kogo to było?

u Małego w grupie też są dzieci z rocznika 2002
          rodzice chcieli dzieci w przedszkolu
          a że nie było miejsc, musieli się zgodzić, aby ich dzieci chodziły z 3latkami
          od września te dzieci idą do swojej grupy wiekowej, czyli 5 latków

a autorka wątku chce 2 latka, który nie nadaje się do dzieci o rok, czy nawet
          1,5 starszych, wsadzić do maluchów
      • mdzidzia Re: czy to prawda??? 24.02.07, 22:20
        moim zdaniem napewno lepiej się będzie rozwijał z starszymi niz młodszymi od
        siebie....jeśli dziecko jest otwarte i chętne to ja bym zapisała...czasem w
        przedszkolach mówią nie a jak zostają wolne miejsca to chętnie zapisują!!!
        • anetina Re: czy to prawda??? 24.02.07, 22:23
          w prywatnych może
          w państwowych nie
    • vion Re: czy to prawda??? 24.02.07, 22:31
      wydaje mi sie ze nie jest dobre ani oddanie synka do zlobka(gdzie mozliwe ,ze
      nie bedzie nabywal zadnych nowych umiejetnosci ,ze wzgledu na obecnosc
      mlodszych dzieciaczkow)ani dani go do grupy 3 latkow.ale jakbym miala wybierac
      mniejsze zlo to chyba jednak 3-latki.tym bardziej ze synek jest bardzo
      komunikatywny i zdolny.sam potrafi sciagnac spodenki czy bluzke i wola na
      nocnik.we wrzesniu jego umiejetnosci pewnie beda jeszcze wieksze.moja mama
      pracuje w przedszkolu-jest nauczycielka i z jej doswiadczenia wiem ze lepiej
      dziecko sie rozwija wsrod dzieci starszych,nasladuje ich a w mlodszej
      glupieja.doslownie. a w poscie raczej pytalam o to czy to wogole prawnie jest
      jakos regulowane,ze w niektorych przedszkolach sa przyjmowane maluchy 2 letnie
      a w innych nie.podobno sa jakies kary za obecnosc dziecka mlodszego w grupie.
      • anetina Re: czy to prawda??? 24.02.07, 22:34
        prawnie jest tak, że rocznikowo idą dzieci
        w tym roku są zapisy dla dzieci z 2004 r.

są tam jakieś dofinansowania z urzędu miasta
        itp.

a w niektórych miastach jako dodatkowy argument przy zapisie - dzieci muszą
        mieć skończone 3 lata
        czyli dzieci z września do grudnia 2004 r. nie mają szans na przyjęcie teraz do
        przedszkola
        • madaska Re: czy to prawda??? 25.02.07, 01:01
          a wszystko w woli pani dyrektorsmile
          znam takie...
          i jeszcze jedno wcale nie znaczy, że dziecko które będzie przebywać z młodszymi
          od siebie cofnie się w rozwoju - w ten sposób obala się wartości tak cenionego
          przedszkola montessori, gdzie grupy są wymieszkan pod kątem wieku.
          • bogusia1231 Re: czy to prawda??? 25.02.07, 08:03
            Po pierwsze jeżeli autorka ma możliwość zostania w domu - jest to niewątpliwie
            najlepsze rozwiązanie dla dziecka. Jeżeli nie - i nie decyduje sie na prywatne
            przedszkole to nie rozumiem dlaczego nie żłobek. Przecież w złobku też jest
            podział na grupy, są zajęcia z rytmiki, dzieci uczą się piosenek, rysują,
            malują, uczą sie być w grupie...
            • anetina Re: czy to prawda??? 25.02.07, 08:22
              ona nie chce, bo nie chce, aby dziecko niepotrzebnie przeżywało stres od
              kolejnego września

czyli morał z tego - puszczę dziecko rok wcześniej do szkoły
              aby będąc z dziećmi ze swojego rocznika nie przeżywało stresu big_grin
    • graz.ka Re: czy to prawda??? 25.02.07, 08:40
      Poproś o dokładną podstawę prawną - czyli nr z Dziennika Ustaw, uchwały rady
      gminy, statut przedszkola czy gdzie Ci tam powiedzą, że jest to zapisane.
      Wszystkie "podobno" są na ogół nic nie warte.
      • graz.ka Moja pomyłka 25.02.07, 08:42
        - nie doczytałam, że Twoje dziecko ma półtora roku - wydawało mi się, że 2,5.
        Właściwszy jest żłobek. Przedszkola prywatne miewają też takie młodsze grupy.
    • bazylea1 Re: czy to prawda??? 25.02.07, 09:09
      vion, w żłobku też jest podział wiekowy wiec Twoje dziecko nie powinno byc w
      grupie z maluchami 4miesiecznymi.

a różnica jest taka że w żłobku jest wiecej pań na grupę, panie pomagają przy
      wszystkim a w przedszkolu wymaga się samodzielnosci (w 3latkach są 2-3 panie na
      25 dzieci). wcale się nei dziwię że nie chcą przyjąć Twojego dziecka, pomijając
      ustawę to co robiłby 2latek w grupie 3 latków?

a jesli chodzi o adaptację to po żłobku jest ona dużo łatwiejsza w przedszkolu.
      • mika772 Re: czy to prawda??? 25.02.07, 19:46
        albo też czasem jedna na 29 dzieci (1. wychowawca, 2.woźna,3. pomoc-często
        pełniąca funkcję woźnej); dziecko w przedszkolu musi być samodzielne - a 2
        latki potrzebują jeszcze raczej pomocy przy czynnościach samoobsługowych.
    • vion Re: czy to prawda??? 25.02.07, 12:32
      dziekuje za wszystkie komentarze.dalo mi to troche do myslenia i chyba poszukam
      grupy maluszkow w normalnym przedszkolu,albo zlobka gdzie jest podzial na gr
      wiekowe.nawet nie wiedzialam ze tak jest i z gory dziekuje za
      uswiadomienie.pochodze z malego miasteczka gdzie zlobek jest jeden i wszystkie
      dzieci razem wiec naprawde nie mialam pojecia o podziale wiekowym.teraz
      przeprowadzilismy sie do poznania i pewnie bedzie tak jak piszecie,ze zlobek
      bedzie podzielony.gdy nic nie znajde porozmawiam z mezem i moze jeszcez rok w
      domu z synkim posiedze.
      dziekuje jescze raz i pozdrawiam
      • agulka04 Re: czy to prawda??? 26.02.07, 08:41
        jeżeli dwulatek idzie do grupy trzylatków to niestety musi "powtórzyć rok",
        chyba trudno będzie dziecku zrozumieć dlaczego jego pani i jego koledzy to już
        nie jego grupa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka