volta2 A co z zerówkami w warszawie? 21.01.08, 20:12 Pani Dyrektor! A co z zerówkami, jestem z ursynowa i dziś dowiedziałam się, od naszej P.Dyr. że moje dziecko od września ma sobie szukać miejsca w zerówce w szkole od nowego roku. Jestem załamana, nie tak sobie to wszystko wyobraziłam, wiadomo - dwoje dzieci, dwie szatnie, itp. Czy może pani wie, czy ten pomysł dotyczy całej warszawy, czy tylko poszczególnych dzielnic?(słyszałam o żoliborzu, dziś ten ursynów, ursus rok temu już tak zrobił) Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: A co z zerówkami w warszawie? 22.01.08, 13:29 Nie wiem nic oficjalnie, jeśli tylko się dowiem napisze. Ja jestem przeciw - ale cóż znaczy moje zdanie?! ROdzice : piszcie do boiura edukacji w Wwie sprzeciwy, piszcie rózniez do MENu na temat posłania części 6 latków za rok do I klasy bo nie jesteśmy do tego przygotowani. Opinia publiczna może wiele. TO nasze dzieci i nie powinnyśmy ich narażać na bycie myszkami doświadczalnymi - bo szkoła, programy, nauczyciele - nie są do tego przygotowani. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: A co z zerówkami w warszawie? 25.01.08, 20:02 Z tego co udało mi sie ustalić to to czy zerówki będą zalezy od dzielnicy bo biuro edukacji raczej tylko sugeruje przeniesienie ich do szkół. W dzielnicach gdzie jest bardzo dużo 3 latków raczej zerówki pójdą do szkoł. Proszę pytać w wydziałach oswiaty lub u dyrektorów. Za to nabór na kolejny rok szkolny to dopiero wesołość szczególnie dla 3 latków ! Odpowiedz Link Zgłoś
slonkozzachmur Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 22.01.08, 12:38 Witam, w zeszlym roku syn nie dostal sie do przedszkola,do ktorego skladalam podanie(tylko do tego co bylo wpisane w liscie rezerwowej) Sasiadki dziecko rzekomo dostalo sie do tegoz przedszkola,bo nie wpisywala jako rezerwowego zadnego innego.W zwiazku z tym mam teraz pytanie czy probowac jeszcze raz i skladac podanie podajac tylko i wylacznie to przedszkole a? A jak sie nie dostanie to strace miejsce i w tym do ktorego chodzi teraz ? Czy zlozyc wnioski w trzech placowkach rownoczesnie? Prosze o pomoc, z obecnego nie jestem zadowolona,jest to grupa mieszana 3-5 latkow... prosze o dorade!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babeth nieśmiałe dziecko- dzień babci w przedszkolu 22.01.08, 13:03 Jutro dzień Babci a córeczka (4lata,maluszki) stwierdziła, że jutro nie idzie do przedszkola bo się wstydzi. Ma do powiedzenia 1 zdanie tak jak wszyscy koledzy i koleżanki z grupy. Zdecydowaliśmy nie wycofywać się z tej ważnej imprezy. Tak czy inaczej nurtuje mnie jak pomóc córeczce. Na pozór jest odważna i kontaktowa. Ale odkąd jest w przedszkolu to na wszystkich imprezach (pasowanie na przedszkolaka, zabawy w grupie z rodzicami, itd) jako jedyna dostawała jakiejś blokady i nie chciała w niczym uczestniczyć. Na ostatniej zabawie w grupach dla rodziców i dzieci po prostu siadłyśmy z boku. Nie chcemy jej namawiać na siłę, żeby jej dodatkowo nie stresować. Pani dyrektor co zrobić żeby jej pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: nieśmiałe dziecko- dzień babci w przedszkolu 22.01.08, 13:32 Proszę dac dziecku czas - każdy z nas jest inny i nie każdy lubi to co inni. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 22.01.08, 13:31 Nie umiem Pani odpowiedzieć na to pytanie. Proszę przejść się do przedszkola, które ma Pani w planach i porozmawiac z dyrektorką. A może teraz jest miejsce w ktoryms z pasujących przedszkoli? Odpowiedz Link Zgłoś
miczka71 Re: dzieci urodzone po 1 września 22.01.08, 14:23 Wysłałam pisma w kilka miejsc. Zobaczymy czy i ewentualnie co mi odpowiedzą. Zostaje jeszcze prasa Odpowiedz Link Zgłoś
kadmtree nie składać w kilka miejsc... 27.01.08, 01:07 Droga Pani Dyrektor, przeczytałam cały wątek, wyłapałam info o źle postrzeganym składaniu wniosku w kilka miejsc... w związku z tym mam pytanie - mój synek urodził się 31.10.2005, co jak rozumiem bardzo obniża jego szanse na przyjęcie. Mieszkam w Śródmieściu, gdzie jest około 40 przedszkoli - jeżeli złożę wniosek tylko do jednego przedszkola, gdzie odpadnie, to czy moje podanie będzie znane pozostałym przedszkolom, czy też po prostu będę musiała poczekać rok i znów spróbować w jednej, wybranej placówce...? Przecież wtedy grupa równolatków mojego synka będzie już skompletowana... Szczerze przyznam, że jestem załamana Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: nie składać w kilka miejsc... 27.01.08, 09:29 Droga Pani, czwartkowe ogloszenie do rodziców na stronach edukacji w- wskiej wogóle poddaje pod wątpliwość czy może się Pani ubiegać o przyjęcie do przedszkola, a składanie kart w kilka miejsc jest wykluczone. Może będzie miała Pani szanse jeśli po rekrytacji zostaną gdzies miejsca. Prosze poczytać post "rocznik 2005 " gdzieś na tej stronie, jest też tam link do tego listu. Cała sprawę pozostawiam bez komentarza bo ręce opadają. Dodam, że dyrektorzy przedszkoli wiedza na dzień dzisiejszy tyle co rodzice z tego listu tylko, ze do nas nikt jeszcze listu nie napisał.(!!!)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 link do postu rocznik 2005 27.01.08, 09:31 link do postu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=74839889 Odpowiedz Link Zgłoś
aniabanania przedszkolak - siusianie do łóżka 30.01.08, 00:31 Bardzo dziękuję za odpowiez na moje poprzednie zapytanie.Zastosowaliśmy się do porady i są już pozytywne skutki.Bardzo dziękuję Mam jednak jeszce jeden kłopot,który spędza nam sen z powiek ( dosłownie).Córeczka - siuisia w nocy do łożka.Wcześniej spokojnie przesypiała już całe noce "na sucho".Od wrzesnia nastapiła zmiana .Niektórzy proponują w takim przypadku pieluchy- ale ona je ściąga (suchą-bo pewnie uwiera /rozmiar odpowiedni/albo mokrą- wiadomo-przeszkadza).OK.Nie chce pieluchy to ją wysadzam.Jak wysadze raz skutecznie to i tak pozniej narobi do łóżka za kilka godzin.Jak wysadze dwa razy to zrobi mi jeszcze plame nad ranem.Proszę o podpowiedz (bo niedlugo bede ją wybudzać co godzinę..)co robić? Budzić? Niechciałabym,żeby dziecko nabawiło sie jakiejs nerwicy,czy takie wybudzanie częste nie jest szkodliwe dla dziecka? bardzo dziękuję, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: przedszkolak - siusianie do łóżka 30.01.08, 16:18 Niestety nie czuję się znawcą każdego tematu dotyczącego dzieci ale jeśli moczenie pojawiło się ponownie, czyli dziecko nie załatwiało już potrzeb w nocy do łóżeczka to znaczy, ze pojawił się jakiś problem. WIem, że nawet sie to leczy,czasami chodzi o jakiś składnik w organiźmie ale nie dokładnie pamietam. Może to być sprawa emocji i nerwów. Poleciłabym jednak wizytę u lekarza. A jako matka to moze zwyczajnie nie dawać pić od kolacji, dobrze wysiusiać się przed spaniem. Nalezałob y sie zastanowić co się zmieniło w życiu dziecka w momencie powrotu moczenia bo to mogą być jednak emocje. Jeśli to tylko przedszkole to warto wyjechać na np ferie i sprawdzić czy nadal dziecko będzie się moczyć gdy nie ma stresu pójścia rano do przedszkola. Ale naprawdę polecam dobrego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: podbijam 08.04.08, 12:26 Witam Pania Dyrektor! Czy obecnosc rodzicow na nadzywczajnej sesji Rady Miasta w czwartek moze jeszcze cos zdzialac w kwestii azeby najpierw uwzgledniane byly dzieci z iloscia punktow do przedszkola I wyboru a potem kolejne! Moim zdaniem wielka niesprawiedliwoscia jest to ze dziecko ktore ma wiecej punktow niz moje dostanie sie szybciej do mojego przedszkola I wyboru podczas gdy dla niego to przedszkole bylo np 10 wyboru! Co Pani sadzi na ten temat? Czy w wyniku tych rozmow na radzie miasta mozna cos jeszcze zdzialac azeby zmienic zasady rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: podbijam 08.04.08, 12:56 Wydaje mi się, że to jest w gestii samych dyrektorów, żeby "poukładać" dzieci tak, aby najpierw trafiły tam dzieci, które mają dane przedszkole na I-wszym miejscu. Czyli ja to technicznie widze tak: dzieci "układają" się punktami (od największej liczby do najmniejszej) i "lecąc" po liście zaznaczam dzieci, które moje przedszkole dały na pierwszym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: podbijam 08.04.08, 13:02 Oby tak bylo jak piszesz! ;o) Ale poczekajmy na odpowiedz Pani Dyrektor bo to chyba nie jest do konca jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
beata3211 Re: podbijam 08.04.08, 13:39 z tego co zrozumiałam wypowiedz przedszkole2 z wątku wiadomego to listy układaja się automatycznie i nie ma możliwości ich zmieniania. Odpowiedz Link Zgłoś
agamel1234 Re: podbijam 08.04.08, 14:03 No niestety żle Ci się wydaje nie ma takiej mozliwości poukładania dzieci tylko z pierwszego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: podbijam 08.04.08, 12:56 Witam serdecznie, Przede wszystkim dziękuję za wszystkie informacje, były dla nas bezcenne. Mam też pytanko: czy wiadomo już kiedy w przedszkolach wywieszone będą listy? Pani Lipszyc zapowiadała, że może się to przesunąć, ale nie podawała żadnych konkretów. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia19734 Re: podbijam 08.04.08, 14:02 w "moim" przedszkolu pierwszego wyboru powiedziano mi, że listy powinny być wywieszone 11 IV do 13.00, u nich z pewnością lista będzie. m Odpowiedz Link Zgłoś
katinka Re:aktualne punkty 08.04.08, 15:23 To ile teraz punktów ma dziecko jeśli oboje rodzice pracują (tylko to wychodzi na to, że będe miała zaznaczone) no chyba, że została też pozycja, że dziecko mieszka w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re:aktualne punkty 08.04.08, 15:34 Z pracujących rodziców dziecko dostaje 32 pkt (to się chyba nie zmieniło). Za zamieszkanie w Warszawie nie było punktów, ale system miał zsuwać na sam koniec listy dzieci spoza Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
katinka Re:aktualne punkty 08.04.08, 16:19 No to super. Moje szanse w chwili obecnej zmalały do zera!!!Nic tylko się zachlastać. Odpowiedz Link Zgłoś
agus8 do przedszkole2 09.04.08, 08:40 a mam pytanie o dzieci z 2004 r?spadaja na koniec rocznika 2005 czy beda traktowane na rowni? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 16:24 Dzięki za aktywność na moim wątku, może będzie tu przyjmniej Odpowiadam : 1. Odpowiedziano nam, ze sprawę punktacji , a dokładniej preferencji bo punkty to język porozumiewania sie z komputerem - tak nam powiedziano na zebraniu - nalezy traktowac globalnie, na cała Warszawę, czyli mają się dostać osoby z największymi preferencjami w pierwszej kolejności ( - czyt. punktami ) do przedszkoli : I , II lub III .... wyboru, ale mają się dostać, a potem następni. I tym samym będa w przedszkolach np ursynowskiech grupy tylko dla rodziców samotnych, trzeba powiedzieć wprost - grupy w pewnym sensie dysfunkcyjne. 2. Punktacji - preferencji można było mieć od 700 z groszami, do 0, najwęcej jest rodziców tuż powyżej 30 punktów ( pełne rodziny, pracujące z czymś tam, np. żłobkiem ) 3. Listy nadal mają byc wywieszone 11 o 13 godzinie i nadal do 16 kwietnia trzeba będzie potwierdzić wolę korzystanie z przedszkola na specjalnym druku ( będzie w systemie ) i donieść go do przedszkola, żeby zostac przyjętym - bo listy wywieszone 11 to listy dzieci dopiero wstępnie zakwalifikowanych, konieczne jest potwierdzenie woli. Zastrzegam sobie jednak,że terminy to rzecz względna, ale zazwyczaj to rodzice w tegorocznej rekrutacji wiedzą wcześniej o wszystkiem niż my. Proponuje dać sobie trochę spokoju bo juz nic się naprawdę zmienić nie może. CO do walki z Radą Miasta to napewno nie można tam dyskutować o kryteriach wynikających z przepisów MEN, bo tu nie ma o czym, a tak Państwu zostanie wytłumaczony fakt, ze liczą się preferencje ( punktacja ), a nie I wybór w układaniu list. DO tego będa Wam wmawiac, że ostatnie słowo ma dyrektor, bo przecież nawet w sierpniu może zrezygnowac z przyjęcia dziecka i nawet jak dziecko będzie na liście ( absurd - wszystkie to mówiłyśmy, a to cytaty z zebrania z BE ). Na listach mogłyśmy tylko dokonywac przesunięć w zakresie osób z tą samą punktacją, czyli przesunęłyśmy na poczatek każdej grupy punktowej osoby z I wyboru tzw. "swoje " ( korubcyjne słowo ponoć ) dzieci. Nie moglam przesunąć dziecko "swoje " z mała ilością punktów nad " cudze " z większą - system nie dopuszczał do takiej operacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 18:02 Pani dyrektor, rozumiem wobec tego, ze "rejonizacja" dzielnicowa nie obowiązuje? I np. dziecko z Ursynowa, mające więcej niż 33 punkty pierwsze otrzyma miejsce w "moim" przedszkolu na Woli niż mój syn? Pytam, aby wiedzieć, czego się spodziewac i ułozyć sobie w głowie sposób działania systemu. Bo tyle już było wersji, nawet udzielanych przez pracowników przedszkoli, że zaczynam się już gubić Między innymi taka, że w obrębie danej dzielnicy pierwszeństwo będą miały dzieci z tej samej dzielnicy. Uspokajała Pani, że w "starych" dzielnicach powinno byc łatwiej dostać się do przedszola z mała liczbą punktów. Ale skoro priorytetem będzie liczba punktów, to może się okazac, że 33 punkty mojego syna mogą nie wystarczyć nawet w "starej" dzielnicy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 18:17 Czegoś nie rozumiem - załóżmy, że dziecko ma 500 pkt i zostało zgłoszone do 10 przedszkoli. Czyli wyświetli się we wszystkich 10 przedszkolach. Czy jest możliwe, że będzie wisiało na liście przyjętych we wszystkich 10 przedszkolach? Czy to jakoś jest jednak sterowane, że zostanie mu zaproponowane jednak tylko jedno przedszkole (np jego pierwszy/drugi/kolejny wybór). Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 18:34 Nie, system przyjmuje - usiłuje przyjąć je najpierw w I wyborze, a z taką ilościa punktów ma ogromne szanse tam przyjąć. Jeśli tam nie będzie dla niego miejsca to usiłuje w II biorąc znowu pod uwagę ilość punktów , potem w III itd. Jakby układa układankę, gdzie pasuje. Dlatego na sam poczatek każdej kategrii punktowej zamieściłyśmy dzieci z I wyboru aby miało większe szanse dostać się właśnie do nas. Dziecko może być przyjęte tylko w jednym przedszkolu. Poza tym prosze pamiętać, że 11 kwietnia to dopiero listy zakwalfikowanych, a nie przyjętych. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 18:30 Tak może być. Ale ile dzieci z Ursynowa zaznaczyło Pani przedszkole w wyborze? może nikt. Co do starych dzielnic, to musze z przykrościa powiedzieć, że tam pewnie miejsca uzupełmią "odpady" z innych przedszkoli, ale myślę, że i tak będą w niektórych przedszkolach miejsca. Niestety też nikt nam nie powiedział jak będzie wyglądała lista, którą będziemy mogły w niewielkim zakresie układać ( opisywanym już ), same byłysmy zaskoczone. Myślałyśmy, że najpierw "nasze" dzieci i dopiero uzupełnianie II i II wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 18:59 Dzięki za wyjasnienie. Tak jak zaznaczyłam wczesniej, po prostu próbuję zrozumiec sposób działania systemu. Bo miałam dwie sprzeczne informacje - o preferencji punktowej bez względu na miejsce zamieszkania w mieście oraz o preferencji punktowej ale w obrebie tej samej dzielnicy. A to zmienia sytuację Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 20:34 Witam, mam jeszcze kilka pytań. Ile dzieci z I wyboru w Pani przedszkolu udało się zakwalifikować z 32 punktami (rodzice pracujacy)? I jak to możliwe, ze kryterium bliskiego zamieszkania obok przedszkola nie jest priorytetem w przyjeciach??? Czy macie możliwość Państwo sprawdzać wiarygodność i prawdziwość danych dotyczacych samotnych matek (aby sprawdzić czy aby to nie jest konkubinat - tak modny i opłacalny w dzisiejszych czasach)? W jaki sposób Państwo to weryfikują i czy to Państwo w ogóle robią? Za odpowiedzi dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 20:48 No właśnie. Bo mi też przyszło do głowy, że w takim razie może być przedszkole, które jest szczególnie popularne wśród np. matek samotnych i zgłosi się ich (na I miejscu) powiedzmy 40 na 25 miejsc. Czyli dyrektor nie ma wtedy żadnej możliwości manewru, jak rozumiem i nie ma żadnych innych dzieci. Tak jak na tym Ursynowie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 21:33 Nie wiem ile dzieci z I wyboru odało mi się zakwalifikować, bo tak naprawdę nie byłam w stanie sprawdzić wszytkich dzieci II , III ... wyboru. Moglam oczywiście zobaczyć jakie przedszkole było I i kolejnymi wyborami u tych dzieci ale dzwonienie po wszytkich przedszkolach i sprawdzanie czy ma tam sznse się dostać zajęłoby mi kilka dni, a i odpowiedzi tych dyrektorek w wielu przypadkach były tylko przypuszczeniami, bo jeśłi nie chodziło o kilkoro dzieci będacych na liście pierwszymi to reszta to tylko przypuszczenia, bo znowu te dyrektorki musialy obdzwonić przedszkola I wyboru i pytać .... itd. TO teraz robi system. Ja mogłam tylko przypuszczalnie coś wnioskować sobie, ale pewności póki co żadnej. Zresztą to wszytko zależy jakie i ile dzieci z jaką punktacją trafi do danego przedszkola. Nie ma sensu odpowiedź na to pytanie, bo niepotrzebnie mogę Panią zaniepokoić albo dać złudne nadzieje. Dokumenty jakie przedstawiać miały mamy samotne to zaświadczenia z USC, OPSu lub sądu. Nie ma dokumentu na temat konkubinatu. Ja osobiście sprawdzałam. Kryterium miejsca zamieszkania nie istniało. Wwa jest jednym rejone w tej rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ula-lo Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 21:30 "grupy tylko dla rodziców samotnych, trzeba powiedzieć wprost - grupy w pewnym sensie dysfunkcyjne" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 08.04.08, 21:54 Prosze sobie wyobrazić pracę z taką grupą. Wszystkie dzieci mają tylko mamę w domu. Jak pomóc i dac wsparcie 25 kobietom, jak rozpoznać ew. problemy dzieci. Nie jest to ogólenie przyjęty społecznie model rodziny, nie mylić z akceptowany, bo akceptowany na szczęscie jest. Jednak chyba nie będzie Pani dyskutować z faktem potwierdzonym wieloma badaniami i obserwacjami, że najlepszym środowiskiem dla dziecka, dla jego rozwoju i emocji, przekazywanych wzorców, a nawet relacji dziecka w związkach w dorosłości jest rodzina pełna. Wiele matek samotnych potrzebuje wsparcia i jeśłi w grupie jest ich dwie - trzy to można wiele zrobić dla dziecka i rodziny, a jeżeli w grupie staje się to normą? Nie można wychowywać dziecka w pełnej izolacji, musi ono wiedzieć, że są inne dośc popularne modele rodziny. Nie będziemy tu dyskutować i rozpisywać się na pojedyńczymi przypadkami, gdy rodzina się rozwodzi ale rodzice żyją w zgodzie i robia wszytko aby dziecko miało jak najbardziej otymalne warunki dla rozwoju bo takiech jest mało, ani nad tym , że w wielu przypadkach lepszy dla dziecka jest rozwód niż życie w piekle, bo jest i często tak. Pamietać równiez nalezy , ze w przedszkolu mówi się o rodzinie,mamie i tacie, dziadkach z każdej strony i w przypadku tym własnie robi sie problem. Prosze równiez pamiętać, ze rodzina to jakby jeden ogranizm i jeśli cos w nim szfankuje to ma to wpływ na wszystkich. Mam nadzieje, że Pani rozumie, ze nie chciałam tym nikogo urazić tylko zwrócić uwagę, że własciwie system elektroniczny zorganizował tam jakiś sztuczny twór, nijak nie odpowiadającym otaczającemu światu. W grupie musi się znaleźć dziecko z problemem, dziecko bez, dziecko zdolne i dziecko wymagające pracy wyrównawczej, dziecko z pełnej rodziny i dziecko wychowywane przez jednego rodzica, dziecko spokojne i dziecko ruchliwe, dziecko grzeczne i urwis - takie jest nasze społeczenstwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka201 Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 09.04.08, 01:42 Dziękuję Pani bardzo za wszelkie objaśnienia co do funkcjonowania systemu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beata224 Wyniki -proszę o inf. 09.04.08, 07:23 Jakoś nie doczytałam się - Jeżeli moje dziecko nie dostanie się do przedszkola pierwszego wyboru to czy w tymże przedszkolu będzie informacja gdzie dostało się, lub w najgorszym przypadku -że nigdzie się nie dostało. Czy też tylko na stronie będzie można to sprawszić. Czy jeżeli np. w moim przeszkolu (I wybór) zgłosiła się setka dzieci to na liście wywieszonej o 13-tej będą wszystkie dzieci ze wskazaniem przedzkola do którego dostało się dziecko lub inf. o braku miejsca? Od czasu przyjęcia podania w przedszkolu nie mam możliwości zalogowania się -czekam na inf. od adm. strony. Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Wyniki -proszę o inf. 09.04.08, 08:04 A mnie interesuje informacja nt... Co się dzieje, jeżeli dziecko nie zostanie przyjęte do przedszkola I wyboru, a dostanie się np. do IV wyboru....ale okaże się nagle, że dużo rodziców z przedszkola I wyboru nie potwierdziło chęci zapisania do 16 kwietnia i teoretycznie w naszym "ukochanym" przedszkolu I wyboru będą miejsca. Wiadomo, że żeby nie stracić miejsca w przedszkolu w ogóle, potwierdzę chęć uczęszczania do tej placówki, do której nas wysyła system.... Ale jak się zwolnią miejsca w "naszym" przedszkolu I wyboru, to jednak chciałabym, żeby córka dostała się właśnie do niego... Czy jest wtedy możliwość "przeniesienia się"? Jak sobie to wyobrażam, to będzie straszne zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: Po Wynikach 09.04.08, 10:10 Witam ponownie i dziekuje za poprzednia odpowiedz na moje pytanie! Mam kolejne pytanie podobne ktore zadala 9x2: Czy jesli sie okaze ze moje dziecko nigdzie sie nie dostanie a w przedszkolu z np I lub II wyboru beda wolne miejsca to wowczas o przyjeciu bedzie decydowal znowu system czy tylko dyrektor na podstawie listy z punktami wywieszonymi w piatek czy jak to w ogole bedzie? Tez wydaje mi sie ze bedzie niezly balagan! Odpowiedz Link Zgłoś
ach-er Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 09.04.08, 12:29 Witam, ja mam takie do Pani pytanie. Od jakiegoś czasu nie mogę zalogowac się do systemu VULCAN 2008 - Optivum. I nie wiem czym jest to spowodowane. Podaję hasło i według mnie jest one w 100% poprawne, a mimo to mam komunikat że "Niepoprawny login, hasło lub konto nieaktywne" I gdzie mogę zgłosić taki problem? Pozdr. i z góry dziękuję za info. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 09.04.08, 12:36 masz taki problem jak ja i wiekszosc rodzicow,ja napisalam do vulcan,kilka razy,po ktoryms w koncu dostalam odpowiedz,ze zatwierdzajac podanie w przedszkolu,dyr jednoczesnie blokuje konto,wowczas powinnam sie udac sie do przedszkola po nowe haslo,takiej odpowiedzi tez udzielilo kilku rodzicow tu na forum,natomiast bedac w przedszkolu po haslo,nasza dyr powiedziala,ze nie ma mozliwosci i mam sie udac do serwisu vulcan,tak jestem odsylananajlepiej udaj sie do przedszkola i tam zapytaj Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 09.04.08, 13:09 a czy zawsze to konto się blokuje? bo u mnie działa np. cały czas - tzn. zniknęły moje dane ale login i hasło działa cały czas Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: dot. rekrutacji - odpowiadam - i jeszcze pytam 09.04.08, 13:19 Bea - u mnie tak jak u Ciebie A ja jestem ciekawa (czysta ciekawość, bo wybrałam tylko jedno przedszkole), czy jeżeli dziecko ma punkty za rodzeństwo w tym samym przedszkolu, to w przedszkolu II wyboru pokazuje się bez tych punktów (na logikę tak powinno być)? Odpowiedz Link Zgłoś
ysssa Re: dot. rekrutacji - odpowiadam - i jeszcze pyta 09.04.08, 13:22 tu wszystko jest nielogiczne ;p Odpowiedz Link Zgłoś
agus8 a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 13:25 a mam pytanie o dzieci z 2004 r?spadaja na koniec rocznika 2005 czy beda traktowane na rowni? Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 13:28 Rocznik 2004 to czterolatki i startują do grup czterolatków. Nie mają nic wspólnego z rekrutacją rocznika 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
agus8 Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 13:31 ale jestes pewna?w rektutacji w marcu startowaly dzieci z rocznika 2004r (1 wrzesnia-31 grudnia), a teraz po zmianie kryteriow?jak? w zeszlym roku mial 2 lata a teraz 4? moze mi powiesz w takim razie gdzie jest jego trzeci rok zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 13:35 w rekrutacji w marcu startowały roczniki 2004 i 2005 nie uczęszczające w roku bieżącym do pzredszkola www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=1286 Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 15:40 "System elektronicznej ewidencji podań dotyczy dzieci urodzonych w latach 2004 i 2005, zamieszkałych w Warszawie, które w bieżącym roku szkolnym nie chodziły do przedszkola publicznego." Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 16:23 Tylko, że z tego zapisu nic kompletnie nie wynika, poza tym, że właśnie te dzieci mogą korzystać z systemu elektronicznego. Nie wiadomo jak ten system je potraktuje. Jak na usprawnienie to niesamowicie komplikuje życie Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 13:41 agus8 napisała: > ale jestes pewna?w rektutacji w marcu startowaly dzieci z rocznika > 2004r (1 wrzesnia-31 grudnia), a teraz po zmianie kryteriow?jak? > w zeszlym roku mial 2 lata a teraz 4? moze mi powiesz w takim razie > gdzie jest jego trzeci rok zycia? Powiem inaczej - w zeszłym roku miał niepełne 3, w tym roku ma niepełne 4. Ale zmieniły się zasady. Teraz cały rocznik 2005 jest traktowany jako 3-latki, więc cały 2004 - chyba jako 4-latki. Inaczej musielibyśmy zacząć krzyczeć, że nam dzieci dyskryminują. Tak w każdym razie myślę. Ja mając wrześniowego brzdąca z 2004 roku, zapisałam go w systemie elektronicznym do 4-latków. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 21:30 i to wlasnie powinniscie krzyczec,ale juz rok wczesniej jak rekrytowano rocznik 2004,z tego co slyszalam od znajomych,polrocznika 2004tak jakby zawisl w powietrzu i nie wiadomo co zrobic z tymi dziecmi,bo rok temu byli za mali,a teraz sa za "starzy" Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 21:35 I to jest do załatwienia jutro na sesji. Dlaczego, jeśli trzylatki traktowane są rocznikowo, to niepełne czterolatki sa nadal dyskryminowane. Przecież do szkoły pójdą ze swoim rocznikiem. Myślę,że nie załatwienie tej sprawy może być powodem do unieważnienia całej rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 21:49 bo w calm tym zamieszaniu wlasnie te dzieciaki sa najbardziej poszkodowane,jak juz kiedys pisalam u mnie w klatce jest troje takich dzieci i sasiedzi sa odsylani po przedszkolach w szukaniu miejsc,a system,jak wyjasnila przedszkole2,mogl te dzieci pominac,paranoja jeszcze wiekszy smiech budzi,ze do przedszkola dla alrgikow,placowka specjalnie o tym profilu,dostaly sie same dzieci zdrowe,poniewaz dzieciaki z alergia mialy mniej punktow,albo rodzice nie zaznaczyli tego bo ostatni punkt,czyli uwagi o dziecku wogole nie dzialal,jak u mnie,wogole kto tworzyl ten system? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 22:29 unieważnienie rekrutacji to raczej nie możliwe i niekt nie posunie się do tego, bo nas gonią przepisowe terminy, na podstawie danych z rektutacji do końca kwietnia skladamy arkusze organizacji nowego roku szkolnego ( zgodnie z przepisami ) i już zaczyna być o tym mowa. Ale krzyczeć nie zaszkodzi, bo caly system był wprowadzony bez namyslu i za szybko. Można było go zrobić tylko dla dyrektoró , na próbe, my bysmy prowadzili jakby podwójna rekrutacje wrzucając dane w system, wtedy za rok błedów nie było by już. Ale coż, nas syrektorów nikt o zdanie nie pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 22:46 wielki blad,bo zazwyczaj moznaby na podstawie doswiadczenia i przypadkow losowych,z jakimi stykaja sie dyrektorzy,stworzyc system z prawdziwego zdarzenia,przetestowac dokladnie tak zeby wszystkie opcje sprawnie dzialaly,moze wtedy nie bylaby potrzebna tak rujnujaca nasze nerwy punktacja Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 13:48 W zeszłym roku cały rocznik 2004 mógł startować w rekrutacji, tylko, że niektóre przedszkola odrzucały podania dzieci z końca roku - jak się w tym roku okazało na podstawie błędnej interpretacji. Z tego co wiem, to dyrektor naszego przedszkola zgłaszała do BE miejsca wolne w grupie czterolatków - nie wiem czy i jak pokazywały się one w systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 13:53 kaskazuza napisała: > W zeszłym roku cały rocznik 2004 mógł startować w rekrutacji, tylko, że niektór > e > przedszkola odrzucały podania dzieci z końca roku - jak się w tym roku okazało > na podstawie błędnej interpretacji. > Z tego co wiem, to dyrektor naszego przedszkola zgłaszała do BE miejsca wolne w > grupie czterolatków - nie wiem czy i jak pokazywały się one w systemie. Na stronie BE była taka informacja. Pewnie były wolne miejsca w starych dzielnicach, na pewno nie na Ursynowie czy Białołęce. Odpowiedz Link Zgłoś
beata3211 Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 14:17 ja swojego urodzonego listopad 2004 zgłaszałam w systemie do grupy trzylatków. mam nadzieję zę teraz nieprzeżuci mnie do czterolatków w których niema miejsc szlak mnie normalnie trafi i do sądu podam to całe BE bo w zeszłym roku to niby był zapłody a teraz co...niekwalifikuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 pytanie do Pani Dyrektor: rocznik 2004 09.04.08, 14:23 beata3211 napisała: > ja swojego urodzonego listopad 2004 zgłaszałam w systemie do grupy > trzylatków. > mam nadzieję zę teraz nieprzeżuci mnie do czterolatków w których > niema miejsc > szlak mnie normalnie trafi > i do sądu podam to całe BE bo w zeszłym roku to niby był zapłody a > teraz co...niekwalifikuje się. > NO właśnie, jak teraz będzie? Dzieci mają być traktowane rocznikowo. To do jakich grup powinny trafić te z końca 2004? -- Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 15:36 Beata, tylko spokój nas uratuje! dyrektorka "mojego przedszkola" powiedziała, że mój Matik (listopad 2004) jest przez nią traktowany, jak niespełna 4-latek i kwalifikuje się do grupy I debiutujących przedszkolaków (w której będą dzieci z 2004, które nie chodziły jeszcze do przedszkola i rocznik 2005 - teraz juz cały). Na miejsce w grupie II (pełnych 4-latków) nie mam szans, bo rzadko zwalniaja się miejsca w grupach starszych), chyba, że w ciągu roku zwolni się miejsce i zdecydujemy wspólnie, że Matik jest do tego gotowy. Tak więc wszędzie (do przedszkoli dalszych wyborów też) zapisywałam Matika do I grupy, z resztą innej możliwości przez system nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: a rocznik 2004? na koniec czy na równi? 09.04.08, 14:22 Na Ursynowie mogły się pojawić grupy dla czterolatków, bo zerówki przenieśli do szkół - mam wrażenie, że to gdzieś w vulcanie było, ale znaleźć nie mogę . Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: dot. rekrutacji - odpowiadam - i jeszcze pyta 09.04.08, 13:27 kaskazuza napisała: > jeżeli dziecko ma punkty za rodzeństwo w tym samym przedszkolu, to w przedszkol > u > II wyboru pokazuje się bez tych punktów (na logikę tak powinno być)? Bardzo słuszna uwaga! Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: dot. rekrutacji - odpowiadam 09.04.08, 21:26 nie zawsze sie blokuje i dziala tak jak u ciebei,tylko ze nieaktywne sa pewne funkcje Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 17:20 1. w wielu przypadkach system zmienił haslo i loging, był on dostępny u dyrektora, ale w tej chwili nie ma dzieci w systemie i my nic nie widzimy; 2. teraz nikt nie widzi danych bo system je zabrał i mieli, a na koniec wypluje listy 3. dot. rodzenstw - liczba punktów się nie zmienia, bo przecież pod tym kątem rodzic równiez wybrał przedszkole nr 2 zazwyczaj najbliższe; 4. informacje gdzie się dziecko dostalo będa i w syetemie i w I wyborze i w przedszkolu gdzie się dostało; 5. co do 4 latków to założenia początkowe były takie, że dzieci z 2004 roku urodzone między 1 stycznia, a 1 września miały trafiac do grup dla dzieci 4 letnich w systemie, bylo ich bardzo mało ale cóż, dzieci 4 letnie urodzone od 2 września do 31 grudnia oraz 3 latki od 1 stycznia do 1 września do gr. I - 3 latków i tak zostało. Tyle tylko, że teraz doszły 3 latki z ostatniech 4 miesięcy roku, więc grupy będa właściwie mieszane. Nie jest to normalna sytuacja bo każdy chce mieć grupe czystą rocznikowo, a ty w grupie może być różnica wiekowa roku i 4 m-cy. Jeśli coś mi umknęło to proszę dopytać. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 19:19 W takim razie, jak system potraktuje moje dziecko urodzone 21 września 2004 roku, jeśli ja zapisywałam go w systemie elektronicznym do 4-latków. Zignoruje to i wrzuci go do 3-latków? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 19:52 Jeśłi grupa była dla 4latków, to może być rżónie, bo właściwiej odpowiedzi nie znam. Logicznie powinien zakwalifikować do 3 latków, czyli w Pani przypadku niezakwalifikować nigdzie ale niektóre dyrektorki zaznaczyły, jak widziala grupy dla 4 latków - jako dla 3 i 4 latków i same w trakcie zatwierdzania umieszczały odpowiednio. Mam nadzieje, że w Pani przypadku też tak było. Dyrektor miał czas na weryfikacje zgłoszenia. Poza tym myślę, że każdy dyrektor ma jakiś pomysł na dzieci z pomyłek związanych z systemem. ALe nie umiem z pewnościa odpowiedziec na Pani pytanie, bo pewnie i system nie wszystko wie . Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 20:58 przedszkole2 napisała: > Jeśłi grupa była dla 4latków, to może być rżónie, bo właściwiej > odpowiedzi nie znam. Logicznie powinien zakwalifikować do 3 latków, > czyli w Pani przypadku niezakwalifikować nigdzie ale niektóre > dyrektorki zaznaczyły, jak widziala grupy dla 4 latków - jako dla 3 > i 4 latków i same w trakcie zatwierdzania umieszczały odpowiednio. > Mam nadzieje, że w Pani przypadku też tak było. Dyrektor miał czas > na weryfikacje zgłoszenia. Poza tym myślę, że każdy dyrektor ma > jakiś pomysł na dzieci z pomyłek związanych z systemem. ALe nie > umiem z pewnościa odpowiedziec na Pani pytanie, bo pewnie i system > nie wszystko wie . Ale dlaczego akurat w moim przypadku miał nie w ogóle nie zakwalifikować mojego dziecka, bo nie za bardzo rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 22:23 dlatego, ze to system, a nie człowiek i jeśłi miał zaprogramowane, że dzieci urodzone od 1 stycznia 2004 do 31 sierpnia 2004 moga byc tylko zakwalifikowane w 4 latkach, ( myśly zaznaczaly dla jakich dzieci jest dany oddział ), a jeśłi zgłosilo sie tam dziecko, które nie spełnia tych kryteriów system nie bierze go prawdopodobnie pod uwagę. Ale to tylko moje domysły. Mówimy o systemie, który jak ma cos zaprogramowane to koniec, człowiek pewnie by pomyslał. Ale nie chce Pani denerwować, proponuje zadzwonić do wulkana lub BE. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 22:29 Dziękuję za odpowiedź. Ale, gdyby ten system był przyzwoicie napisany, a nie jak sądzę na kolanie, to nie pozwoliłby mi takiego błędu popełnić. Po wpisaniu daty urodzenia, wybrałabym grupę 4- latków, a wtedy system zrobilby "BUUUUU" i napisałby do mnie uprzejmie "Błąd". I to by wystarczyło, bo po czymś takim zadzwoniłabym do BE i wszystko by mi wyjaśnili. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 22:32 Całkowicie się z Panią zgadzam. Proszę iść jutro do dyrektorki i porozmawiać. Może ona poradzi co zrobić jeśli system Panią ( sory za słowo ) wyrzucił. To równiez jej niedopatrzenie bo powinna zweryfikować dane gdy doniosła Pani formularz do przedszkola i zasugerować Pani zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
fulvia16 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 22:23 A ja niezbyt rozumiem punkty za rodzeństwo w przedszkolu innym niż te, do którego rodzeństwo uczęszcza. A jeśli to przedszkole II czy III, a może 33 wyboru nie jest blisko zlokalizowane (bo z reguły nie jest!) to na jakiej podstawie dziecko ma mieć więcej punktów? Uważam, że cała ta punktacja jest krzywdząca... także punkty za żłobek, może teraz dać szansę tym dzieciom, dla których miejsc w żłobku zabrakło, a których matki nierzadko płacą duże sumy za opiekę nad ich dzieckiem, a teraz dodatkowo są dyskryminowane... Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 22:42 tylko,ze w takim wypadku zaczniemy dyskryminowac dzieci,ktore do zlobka chodzily,a co one sa temu winne i dlaczego z tego powodu maja miec odmowione prawo do przdszkola?moja corka tez jest dzieckiem zlobkowym,swego czasu odstalysmy dluga kolejke zanim zwolnilo sie miejsce,placac w tym czasie ciezkie pieniadze opiekunce. pisalam juz na temat w jednym z watkow tutaj na forum,ze nie do konca zgadzam sie z punktacja za zlobek,wlasnie dlatego,ze te miejsca nie sa dostepne wszystkim dzieciom nalezy brac pod uwage,ze swego czasu wiele mam wolalo jednak opiekunke,bo zal serce sciskal zeby oddac malucha do zlobka,czy bylo kogos na to stac czy nie,ale jakbysmy wtedy wszystkie posiadaly wiedze na temat tegorocznych rekrutacji,to wowczas kazdy z nas postalpiby inaczej, Odpowiedz Link Zgłoś
fulvia16 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 09.04.08, 23:37 gdyby nie było punktów za żłobek to nikt nie byłby dyskryminowany, a tak to właśnie dzieci, które do żłobka nie chodziły z różnych względów są dyskryminowane... zresztą jak pisałam już na jakimś innym wątku, wściekam się, że władze nie przewidziały, że miejsc w przedszkolach trzeba zapewnić więcej, że obywateli należy traktować równo wobec prawa, a nie tworzyć jakieś sztuczne podziały, które rodzą tylko konflikty albo prowadzą do swoistej patologii... z jednej strony promuje się pełną rodzinę i w ogóle zachęca kobiety do posiadania dzieci, a z drugiej rzuca się im kłody pod nogi... zła jestem, bo obawiam się, że moje dziecko jako nie chodzące do żłobka, mające dwoje rodziców żyjących w zalegalizowanym związku, mające młodsze rodzeństwo (sztuk 1 ma nikłe szanse na swoje miejsce w przedszkolu. Trzymanie go w domu licząc, że w kolejnym roku będzie lepiej to absurd, bo lepiej nie będzie... Uważam, że niesprawiedliwe jest to, że będę musiała ponosić dodatkowe koszty na opiekę nad dzieckiem, bo system jest niewydolny i mimo tego, że płacimy wraz z mężem podatki jesteśmy obciążani coraz większymi kosztami, które powinno ponosić państwo. Poza tym, nianie żądają wiecęj pieniędzy za opiekę nad dwójką dzieci niż nad jednym dzieckiem. A prywatne przedszkole też do najtańszych nie należy... Czy Pani dyrektor (przedszkole2) może napisać ile tak naprawdę jest miejsc w warszawskich przedszkolach i ile 2,5 - 3 - 3,5 latków zarejestrowało się na portalu? Dane z Biura Edukacji zmieniają się z dnia na dzień... i nie za bardzo wiadomo w co wierzyć. pozdrawiam i przepraszam za to narzekanie, ale jestem rozżalona... Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 10.04.08, 08:25 gdyby wczesniej przewidziano taka sytuacje,albo jak pisala przedszkole2 ktos zapytalby o zdanie dyrektorow,moze ten system udaloby sie stworzyc bardziej sprawiedliwy wcale ci sie nie dziwie,ze jestes rozzalona,bo ja tez i to bardzo,bo przekonana jestem ze nie dostaniemy sie do przedszkola ani pierwszego wyboru ani zadnego kolejnego z listy,tak ja ty moja corka posiada rodzicow oboje pracujacych,dostanie wiec punkty tylko za nasza prace w pelnym wymiarze godzi plus pkt za zlobek,ale nie wydaje mi sie by to cos zmienialo,"niestety" rodzenstwo przybedzie za pozno,tez idzie do zlobka,ale jak widzisz trzeba miec go wiecej niz jedna sztuke,ale do tego sie nie czepiam bo rodzinom wielodzietnym napewno jest duzo trudniej najbardziej nie podoba mi sie to,ze dziecko w pezdszkolu I wyboru nie ma pierszenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 10.04.08, 10:22 Nie moge udzielić globalnych informacjo o ilości dzieci, bao każdy dyrektor ma tylko wgląd w dzieci, które wybrały go na któryms tam miejscu. Do tego w tej chwili w nic nie ma wglądu. Pozdrawiam i życze cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
_diabolique_ Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 10.04.08, 09:20 Moje dziecko z pazdziernika 2004 zapisalam ostatecznie do grupy 4- latkow. Rozmawialam telefonicznie z kilkunastoma przedszkolami, w kilku bylam osobiscie i w kazdym dyrektorki mowily to samo: wolimy nie mieszac grup i w pierwszej kolejnosci do nowopowstajacych grup bedziemy przyjmowac dzieci z rocznika 2005. Na moje pytanie co sie stalo, ze mojemu dziecku uciekl rok zycia bo w zeszlym roku bylo za mlode a tym jest za stare na grupe 3-latkow, uslyszalam, ze trzeba bylo urodzic dziecko przed wrzesniem 2004 i nie byloby problemow. A jak jest ostatecznie dowiem sie jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 10.04.08, 12:45 takie uwagi uslyszaly tez moje sasiadki dzis rozmawiajac z dyr przedszkola I wyboru,ktore wybralam,uslyszalam,ze wszystkich dzieci z taka sama iloscia pkt badz podobna,ktore wybraly to przedszkole na jakiejkolwiek pozycji wyskoczylo z systemu 470,teraz trzeba to wszystko ulozyc w jakas calosc,przy czym dzieci jako I wybor nie maja pierszenstwa w tym przedszkolu,poza tym BE nie podalo jeszcze zadnych oficjalnych wiadomosci i nikt za bardzo nie wie co i jak,szanse na liste sa male,mozna podejsc do przedszkola i zobaczyc czy sie ukaza ,tym bardziej,ze ja na konto corki nie moge sie zalogowac wogole ,wiec nie wiem czy tam tez pojawia sie jakies informacje,pszcie czy cos na kontach dzieci sie pokazuje konkretnego Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 10.04.08, 13:04 Sprawdzałam konto przed chwilką. Nic się nie dzieje. Jest imię i nazwisko dziecka i nic poza tym. W systemie jest informacja, że wyniki będą jutro (bez podania godziny). Dziś rano rozmawiałam w przedszkolu. Pani dyrektor mówi,że nie wiadomo, czy będą listy jutro. Narazie system to przetważa i wielką zagadką dla dyrektorów jest co zastaną w systemie. Dyrektor była dość sceptycznie nastawiona w kwestii jutra ... Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 10.04.08, 13:41 Wyobraźcie sobie, co będzie się działo... Rzeczywiście w takim układzie dzieci nie mają szans na dostanie się do przedszkola 1 wyboru.... Wiele rodziców nie potweierdzi chęci oddania dziecka do przedszkoli 10-go wyboru, bo nagle oprzytomnieje, że jest to nierealne technicznie i wtedy dopiero się zacznie... Wszystko co zrobi system, nagle okaże się nic nie warte i dyrektorzy w strasznym tempie będą musieli układać po 16-m listy na nowo... tylko z kogo? Wszystkie dzieci z I wyboru zostaną przeniesione do kolejnych placówek i tam niby mają juz zostać? Dlatego pytałam Panią dyrektor o to, co będzie po wynikach wydanych przez system? Czy właśnie to, o czym piszę? Wychodzi że w niektórych dzielnicach prawie nikt ze zwykłych dzieci nie trafi do przedszkola I wyboru, wszystkie miejsca zostaną obsadzone przez dzieci z większa ilością punktów, które mają po 30 przedszkoli we wniosku Tu chyba tylko jedno może pomóc - dobra wola i rozsądek dyrektorów, którzy jednak poinformują rodziców z 1 wyboru, że miejsca są i że mają szansę jednak zostać w uprzywilejowanym przez nich przedszkolu... Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: odpowiadam na koljene pyt dot rekrutacji 10.04.08, 14:25 no właśnie, to po kiego grzyba te preferencje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Rocznik 2004 - ale wesoło!!! 10.04.08, 14:42 Moje dziecko z września 2004 zapisałam do grupy 4-latków. I wczoraj na tym forum dowiedziałam się, że to błąd, bo niepełne czerolatki będą przyjmowane do grup 3-latków. No to dzwonię do przedszkola. A tam Pani dyrektor mówi, że nic podobnego. Dzieciaki będą traktowane ROCZNIKOWO. 2005 do 3-latków, 2004 do 4-latków. Więc zrobiłm dobrze. ROBI SIĘ CORAZ WESELEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_tea Re: Rocznik 2004 - ale wesoło!!! 10.04.08, 15:20 Czy w ogóle jest szansa na miejsce w przedszkolu dla dziecka z normalnej rodziny rodziców pracujących, a rodzeństwo jest tylko że dużo starsze? Dziecko urodzone w szczęśliwej rodzinie, zdrowe jest na starcie dyskryminowane! Nie zgadzam się na to! I proszę mnie nie przekonywać, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
myszorek3 Re: Rocznik 2004 - ale wesoło!!! 10.04.08, 15:24 Natomiast moje dziecko też z września 2004 zapisałam do grupy 3-latków bo przedszkola przez nas wybrane nie miały grup 4-latków, oczywiście dyrektorka przedszkola I wyboru kręciła nosem o niemieszaniu roczników ale wtedy nie miała wyboru bo system przyjął. Nie rozumiem co jest nie tak, że dyrektorkom nie podoba się tzw. "mieszanie roczników" - przecież dziecko ur. 31-12-2004 od dziecka z 01-01-2005 będzie się różniło jedynie 1-nym dniem życia, a przypadek 01-01-2005 i 31-12-2005 to będzie rok różnicy ale ten sam rocznik, rozumiem, że gdzieś ta granica musi być ale może być ona płynna. Jakoś w przedszkolach prywatnych nie maja takiego problemu, wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=76533957&wv.x=2&a=76533957 Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 zapraszam z pytaniami bo jak widzę rekrutacja 10.04.08, 16:15 zakłuciła sens tego wątku. Chętnie odpowiem na każde pytanie w zakresie mojej wiedzy, również dotyczące rekrutacji, na tyle ile jestem w stanie. Jutro też wiele rzeczy stanie się jasne i będzie wiadomo kto miał racje, a kto nie, komu sie udało,a komu nie. Jednak z długimi dyskusjami, rozmowami co jest sprawiedliwe, a co nie, co można zmienić, a co ulepszyć - zaprazam na osobny wątek bo zatraca się idea mojego postu. Panowała tu zasada pytanie - odpowiedź i dzieki temu inni rodzice mogli równiez poczytać i czegoś więcej sie dowiedzieć, a obecnie niestety robi się tu ogromny bałagan. Poczekajmy do jutra i zapraszam na nowy wątek, który własnie załozyłam do dyskusji, wymiany informacji i dzielenia się opiniami " po ogłoszeniu list zakwalifikowanych Wwa ". Odpowiedz Link Zgłoś
kinol01 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 08.06.08, 19:59 Witam mam małe pytanie do Pani próbowałem przeczytać wszystkie pytania rodziców ale chyba nie znalazłem takiego. Czy osoba mająca wyższe wykształcenie może być jednocześnie właścicielem prywatnego przedszkola i dyrektorem tej placówki? Jeżeli nie to jaką szkolę by Pani polecała (doradziła) aby ta sama osoba mogła pełnić te dwie funkcje jednocześnie. Nawet nie chodzi o samo prowadzenie zajęć z dziećmi. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariwu Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 08.06.08, 20:16 > Czy osoba mająca wyższe wykształcenie może być jednocześnie >właścicielem prywatnego przedszkola i dyrektorem tej placówki? Pozwolę sobie odpowiedzieć, bo Pani dyrektor pisała kiedyś, że nie jest fachowcem od przedszkoli niepublicznych. Właściciel przedszkola niepublicznego może być jednocześnie dyrektorem tej placówki jeśli ma wyższe wykształcenie kierunkowe (czyli pedagogika przedszkolna) i nie jest jedynym nauczycielem pracującym w tej placówce (zakłada się, że dyrektor, w czasie godzin pracy przedszkola musi np. wyjść do urzędu i ktoś inny, fachowy, musi się w tym czasie zajmować dziećmi). Jeśli nie ma kierunkowego to może być dyrektorem-menadżerem, ale powinien wśród kadry wyznaczyć dyrektora do spraw pedagogicznych, który musi spełniać warunki podane przez rozporządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinol01 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 09.06.08, 14:04 Witam ponownie, bardzo dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 10.06.08, 09:49 dzięki za wsparcie Odpowiedz Link Zgłoś
sister.ka Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 08.06.08, 22:12 Witam Panią Dyrektor! Będę wdzięczna za odpowiedź na pytanie, czy wychowawcy grup mają obowiązek (w czasie pierwszego zebrania we wrześniu, kiedy to min. dokonuje się wyboru przedstawicieli do RR)poinformowania rodziców dzieci rozpoczynających edukację w przedszkolu o tym, że mają prawo do zadeklarowania innej niż ustalona "odgórnie" wysokości składki (u nas - comiesięcznej) na Radę Rodziców? Także, czy istnieje obowiązek zbierania przez wychowawców deklaracji dot. owych składek? Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 10.06.08, 09:53 Raczej dyrektor powinien rozmawiać z rodzicami na pierwszym zebraniu o RR, jaka jest proponowana składka, informować o tym, ze jeśli rodzica nie stać to oczywiście może zaproponować inna niższą składkę lub nie płacic w ogóle. Każdy rodzic powinien na piśmie zadeklarowac składkę na RR. Jednocześnie jest to sprawa , ktorą zajmuje się dyrektor, a moze oczywiście zrobić to rękoma nauczycieli niemniej proszę nie kłaść nacisku na nauczyciel, bo on wypełnia polecenia dyrektora i własciwie nie musi się znac na sprawach Rady Rodziców. Równiez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sister.ka Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 10.06.08, 13:02 Pani Dyrektor ! Bardzo dziękuję za odpowiedź dotyczącą pytania o składki na RR. Kontynyując wątek chciałabym poznać Pani zdanie na temat tego, czy słusznie uważam, że pominięcie -w czasie rzeczonego zebrania - informacji o dobrowolności składki, tudzież możliwości indywidualnego ustalenia jej wysokości jest niedopuszczalne? Może, skoro informacja taka zawarta jest w statucie placówki, dyrktor nie musi tego czynić przed forum rodziców? Także, czy pominięcie procedury dot. zebrania od rodziców pisemnych deklaracji jest błędem dyrektora placówki? Serdecznie pozdrawiam i ślę wyrazy szacunku dla Pani, jako osoby fachowo i bezinteresownie wspierającej nas, rodziców przedszkolaków Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 13.06.08, 22:02 Właściwie można sie tego czepaiać ale z drugiej strony zarówno statut jak i regulamin rady rodziców to dokumnety dostępne dla rodziców, czesto wiszą gdzies w szatni i wlasciwie dociekliwy rodzic dowie się z tego najważniejszych informacji. Najdziwniejsze w tym wszytkim jest to, że o Radę Rodzicow bywa najwięcej nieporozumień, że to dyrektor zabiega aby pieniędzy na ten fundusz zebrac jak najwięcej ale dla kogo? Przecież nie dla siebie. Pieniądze te wydwane są na rzecz dzieci właciwie bezpośrednio i ponoszą atrakcyjnośc pobytu ( prezenty, wycieczki, teatrzyki, imprezy .... ). Ja wiem, że są rodzice kotrych nie stac na jakąś tam ustaloną kwotę ale dyrektor jeśłi nawet świadomie nie wspominał o fakcie dobrowolności to przecież w interesie dzieci. Szkoda, że rodzice nie walczą o większe nakłady na oświatę w swoich gminach, bo to właśnie od samorządów wiele zależy. Gdyby nie rada rodziców to niewiele atrakcji byłoby dla dzieci w przedszkolu. Na wiele Pani wątpliwości powinna Pani otrzymać informację w ww. dokumentach. Ja zawczyaj propnuje wyjściową stawkę na RR na zebrani ogolnym i staram się ustalić ją z rodzicami. Jest ona potrzebna chociazby po to żeby móc zaplanować wydatki. ROdzice też dostają ( mimo ustalonej stawki ) pisemną deklarację gdzie wpisują kwotę ( czesto wyższa niż ustaloną ). Na zebrani informuję też, że ta skladka jest dobrowolna ale i na co pieniądze te są wydawane. Zresztą Rada R ma obowiazek sprawozdawczy wzgledem ogółu rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
sister.ka Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 14.06.08, 20:26 Pani Dyrektor! Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź na moje pytania oraz refleksję dotyczącą pp motywacji postępowania Dyrektor "naszego" przedszkola. Przyznam jednak, że pominięcie procedury polegającej na zbieraniu pisemnych deklaracji najbardziej mnie w tej postawie zaniepokoiło. Widać nieuleczalna ze mnie formalistka ? Dodam, że doskonale (z autopsji - rzec mogę)rozumiem potrzebę wspierania finansowego działalności przedszkola poprzez wpłaty na RR. Pozdrawiam serdecznie i ślę ukłony! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 10.06.08, 09:49 WIdzę, ze ktoś przejął moje "obowiązki" na moim wątku - dzięki. CO odpowiedzi na zadane pytanie to własciciel przedszkola może nie mieć wykształcenia pedagogicznego bo jest organem prowadzącym przedszkola może być rózwnież dyrektorem ale nie od spraw pedagogicznych, do tego zatrudnia wtedy osobę z wykształceniem wyższym pedagogicznym w kierunku wychowania przedszkolnego. Jednak uwazam, ze warto aby dyrektor miał wykształcenie w tym kierunku i sam mógł sparawowac nadzór nad działaniami pedagogicznymi nauczycieli. Dobrze byłoby gdyby miał tez skończone zarządzanie oświatą żeby nie byc gorszym od dyrektorów państwowych placówek Odpowiedz Link Zgłoś
mariwu Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 10.06.08, 22:10 > WIdzę, ze ktoś przejął moje "obowiązki" na moim wątku - dzięki. Nigdy bym się nie ośmieliła Swoją drogą naprawdę chylę czoła przed obowiązkami/problemami z jakimi borykają się dyrektorzy placówek publicznych. >Dobrze byłoby gdyby miał tez skończone zarządzanie oświatą żeby nie >byc gorszym od dyrektorów państwowych placówek Tu, zdaje się, nie ma kwestii lepszy-gorszy Zdecydowana większość znanych mi dyrektorów przedszkoli niepublicznych ma ukończone zarządzanie oświatą. Także właścicieli-dyrektorów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 11.06.08, 22:35 POzwole sobie na milczenie co do kwalifikacji niektórych znanych mi derektrów przeszkoli prywatnych, a tym bardziej włascicieli. A co do lepze gorsze, to chyba warto być lepszym bo przecież chodzi tu o jak najlepszą usługę dla dzieci. Co do obowiązków dyrektoró to oczywiscie dużo, bo taka praca ale jeśli komus praca ta sprawia przyjemność ... Z problememi też różnie, są ale bez przesady i w dodatku miło mieć je potem za sobą. Pozdrawiam - jak przypuszczam kogoś z sektora prywatnej oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mariwu Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 11.06.08, 22:44 > Pozdrawiam - jak przypuszczam > kogoś z sektora prywatnej oświaty. Owszem Właściciela niepublicznego przedszkola (od 20 lat). I jego dyrektora. Nauczyciela po przedszkolnej, ogólnej (bo tam było dużo pedagogiku specjalnej, socjologii, psychologii, antropologii kulturowej i innych bardzo interesujących rzeczy , po zarządzaniu oświatą i różnych specjalistycznych kursach. Odpowiedz Link Zgłoś
lateona Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 12.06.08, 21:36 Witam! Chciałabym się dowiedzieć czy można łączyć w jednej grupie dzieci trzy i czteroletnie. Tych ostatnich jest w grupie mniej i nie wiem czy nie będzie to dla nich niekorzystne. Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 13.06.08, 21:33 Można łaczyć grupy wiekowe i czesto tak bywa. Faktycznie lepiej jakby bylo więcej 4 latków niż 3 latków ale to zapewne wynika z ilości chętnych z konkretnych roczników. Program 3 i 4 latkow dużo sie nie rożni i jeśli nauczyciel będzie umiał różnicować zadania, a większość nauczycieli potrafi to robić to nie widzę w tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksanki Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 12.06.08, 21:34 Witam. Dziecko mojej znajomej zostało przyjęte do przedszkola, ale przy podpisaniu umowy znajoma musi dołączyć zaświadczenie o zatrudnieniu. Problem polega na tym, że pracuje ona "na czarno". Czy zaświadczenia te są gdzieś sprawdzane. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: odpowiem na pytania -dyrektor c.d. 13.06.08, 21:31 Raczej nie są sprawdzane. Odpowiedz Link Zgłoś