mama_frania 23.03.09, 08:56 Własnie chciałam zerknąc ile podań złozono do przedszkola do ktorego złozyłam w pierwszej kolejności a tu nic nie ma- jest tylko lista oddziałów, ale nie ma wyszczególnienia ile podań złożono. Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ismen76 Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 09:01 o..! u mnie też nic nie ma ..a jeszcze wczoraj wieczorem wszystko było (???) Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 09:18 Zupełnie mnie to nie dziwi. W zeszłym roku tez różne rzeczy znikały... Mam spiskową teorię w tej sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
asala-monik Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 09:54 zamiast tej informacji pojawiła sie liczba miejsc dostępnych - pod liczbą miejsc w przedszkolu a szkoda..... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 10:08 Tyle, ze ja czegoś nie chwytam. Liczba dostępnych miejsc- rozumiem, ze tu chodzi o wolne miejsca. TO czemu w moim przedszkolu jak jest 100 wszystkich miejsc jest wpisane 82 dostępne- przecież trzy grupy kontynuują naukę (a każda liczy ok. 25 dzieci). To co to za liczba dostępnych miejsc? Odpowiedz Link Zgłoś
korniszon76 Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 10:35 Takie dziwy z wolnymi miejscami dzieją się też w innych przedszkolach w jednym na 126 miejsc jest 106 wolnych a są 3 grupy kontynuujące i dzieci kontynuujących jak jeszcze były dane było ponad 80. Więc miejsc wolnych z grubsza powinno być koło 50tki a nie ponad sto. Odpowiedz Link Zgłoś
dzbanuszek Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 10:15 ano zniknely tez chcialam sprawdzic, tym bardziej ze dzis rano nasze podanie zaniesione w piatek po poludniu zostalo zaklikniete Odpowiedz Link Zgłoś
ismen76 Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 10:34 u mnie jest jeszcze lepiej: Liczba miejsc w przedszkolu: 100 Liczba dostępnych miejsc: 99 ..może mi to ktoś wyjaśnić? ;o/ Odpowiedz Link Zgłoś
agazuchwa Re: Zniknęły priorytety z informatora 26.03.09, 17:56 twoje dziecko się dostało Odpowiedz Link Zgłoś
ismen76 Re: Zniknęły priorytety z informatora 26.03.09, 20:44 he he ..żeby to było takie proste ..ale chyba nie doczytałaś wątku do końca. To miało być właśnie takie klarowne jak piszesz, ale nie jest ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 10:38 Wtedy każdy miał wgląd ile podań wpłynęło, a teraz W przedszkolu do którego my składaliśmy ma powstać nowa grupa 4latków, nowa grupa 5latków i nowa grupa 3latków. Każda po 25 osób, a napisane jest,że dostępnych miejsc jest 55 - o co chodzi?? Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Zniknęły priorytety z informatora 23.03.09, 10:44 No własnie, z tego co ja pytalam w swoim przy składaniu podania pani dyrektor powiedziała, że dla trzylatków jest jedna grupa- ok. 25 miejsc- moze kilka więcej, a poza tym ma pojedyncze miejsca w 4 i 5-ciolatkach (są dwie grupy czterolatków) czyli nijak mi nie wychodzi te 82 co wisi na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania INFO z infolinii 23.03.09, 10:50 Rozmawiałam z jakimś panem na infolinii. Liczba wolnych miejsc powinna być liczbą faktycznie wolnych miejsc w przedszkolu (czyli po odjęciu tych co zadeklarowali kontynuację). Tyle, ze cos mi tu nadal nie gra, bo jak piszą dziewczyny to w niektorych przedszkolach nikt nie zadeklarował kontynuacji??? A w moim z tego co wiem kontunuujących dzieci jest ponad 70 a nie 18... Problem z systemem czy jak? Pan nie potrafil mi odpowiedzieć niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
agamel1234 Re: INFO z infolinii 23.03.09, 12:30 W tej chwili ta dziwna liczba miejsc dostępnych w przedszkolu - to liczba dzieci kontynuujących + tych którzy juz maja potwierdzone podanie w tym przedszkolu i własciwie nie ma nic wspólnego z liczbą dostępnych/ wolnych miejsc/ Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: INFO z infolinii 23.03.09, 12:36 A w tej chwili już nie można się połączyć z tą stroną... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Zniknęły priorytety z informatora 24.03.09, 08:49 No teraz już te liczby wolnych miejsc są bliższe prawdy- przykładowo 32, 27, 52 na ponad sto wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Zniknęły priorytety z informatora 24.03.09, 09:08 w zeszlym roku tez rozne rzeczy znikaly... niestety niejawnosc i zawilosc tej rekrutacji potegowana o zbyt mala liczbe miejsc ociera sie o korupcje. Jak wytlumaczyc osobom z identycznymi kryteriami dlaczego jedno dziecko jest przyjete a inne nie? A tak nic nie wiecie wiec jak macie protestowac? Tak samo bylo w zeszlym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: Zniknęły priorytety z informatora 24.03.09, 09:37 To co? Może zbombardujemy najpierw telefonicznie Biuro Edukacji? Miało przecież być jasno i przejrzyście. A jak jest każdy widzi. Osobiście mam dość tych manipulacji. Trzy lata temu córka była na trzecim miejscu listy rezerwowych - do grupy przyjęto tylko 25 dzieci (kwiecień). Tymczasem we wrześniu w grupie było już 29 dzieci, a moja córka nadal była na trzecim miejsciu listy rezerwowej. Oczywiście nigdzie się nie dostała mimo odwołania. Odpowiedz Link Zgłoś
klarasz na który numer dzwonimy? 24.03.09, 09:46 Czy na te infolinie (techniczna i organizacyjna) czy macie jakieś inne numery? Bo dzwonienie na infolinię nic nie da moim zdaniem. Kto poda jakiś inny sensowny numer? Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 09:53 Tak więc ja zadzwoniłam na numer Urzędu swojej Dzielnicy i pan mi sprawdził w systemie, ile dzieci z pierwszego priorytetu zapisało sie do "naszego" przedszkola. Potwierdził również, że dzieci z pierwszego priorytetu mają pierwszeństwo przed tymi z dalszych. Nie wie natomiast, dlaczego nie ma już tej informacji w systemie. Wniosek: trzeba dzwonić gdzie indziej Została nam infolinia i obsługa techniczna. Ewentualnie mail. Skubańcy - odgrodzili się od nas w tym roku porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 09:57 Decyzja odgórna - tego się dowiedziałam od pana z infolinii organizacyjnej. Po zakończeniu rekrutacji informacja ta ma się pojawić na nowo. I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
ismen76 Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 10:12 kpią sobie z nas;o/ przesyłam linka do konkretnych dzielnic, dzwońcie jeśli możecie, jest tu też adres emaliowy pod którym można zadawać pytania. - dam znać tylko jak się dodzwonię lub uzyskam odpowiedź www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=2049 Odpowiedz Link Zgłoś
mika.ii Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 10:14 I słusznie, że na chwilę obecną nie widać ile osób stara się o miejsce. Nie byłoby równości szans. Jeśli ktoś złożył formularz w przedszkolu już pierwszego dnia miałby mniejsze szanse niż ten kto złożyłby formularz pod koniec rekrutacji. I mógłby wybrać przedszkole pierwszego piorytetu biorąc po uwagę to, gdzie najmniej osób złożyło podania. Odpowiedz Link Zgłoś
korniszon76 Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 10:19 Przecież wystarczyłoby ujawnić te informacje tym co już mają wnioski potwierdzone w systemie...wtedy byłoby i sprawiedliwie i nie budziłoby żadnych podejrzeń Odpowiedz Link Zgłoś
mika.ii Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 11:54 Niby by wystarczyło. Tylko dalej pozostaje pole do nadużyć. Zawsze przecież można by było sprawdzić miejsca w przedszkolu na loginie koleżanki, siostry, znajomej mamy ze żłobka itp., która ma już zatwierdzone podanie. A tak jest sprawiedliwie. Nie wiem tylko po co w ogóle uaktywnili taką opcję na początku, bo teraz każdy by chciał ją mieć nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 12:22 No ale nie rozumiem, gdzie niesprawiedliwość i nadużycia. To, że ktoś wybierze mniej oblegane przedszkole, decydując się pod koniec rekrutacji to nadużycie? Hmmm Moim zdaniem te informacje były bardzo przydatne, ja np. zrezygnowałam zupełnie z placówki, którą wpisałam na 2. miejscu, bo po 3 dniach było tam 35 kandydatów z pierwszego wyboru, a miejsc 25. Jak masz 32 punkty, to rozważenie mniej obleganych przedszkoli zwiększa szanse na dostanie się do jakiegokolwiek. Czy niesprawiedliwe jest, że składam podanie tak późno? Bo inni rodzice tak samo mogli poczekać na rozwój sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mika.ii Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 16:25 Nadużycie nie, bo jak jest taka opcja dostępna to trudno mówić o nadużyciu, ale brak równości szans na pewno tak. A tak na marginesie, czy ktoś pomyślał o osobach, które nie mają dostępu do netu i nie mogą codziennie sprawdzać ile podań wpłynęło i pójść wycofać swoje podanie? Dalej ten pomysł jest sprawiedliwy? Opcja podglądu ilości chętnych tylko namieszała i mogłaby doprowadzić do tego, że do ostatniego dnia odbywałyby się wędrówki po przedszkolach, by wycofywać i przenosić podania. I wtedy ta statystyka na niewiele by się zdała, bo mogłaby się ostatniej chwili zmienić, nie mówiąc o dezorganizacji pracy przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
klarasz Re: na który numer dzwonimy? 24.03.09, 12:34 Ja nie widzę problemu. Jeśli ktoś już po zatwierdzeniu podania w przedszkolu zmienia zdanie zawsze może pójść do niego i zmienić dane w systemie z pomocą dyrektora placówki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaz Re: Zniknęły priorytety z informatora 24.03.09, 12:18 Nie wiecie czy te miejsca znikają dopiero po potwierdzeniu w systemie podania przez dyrektora przedszkola, czy już w momencie zarejestrowania dziecka w systemie? Odpowiedz Link Zgłoś
moja-wiki Re: Zniknęły priorytety z informatora 25.03.09, 13:37 a gdzie te priorytety były widoczne, u mnie nic takiego nie było.I wogóle o co chodzi z tymi priorytetami? to ilość zebranych punktów? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Zniknęły priorytety z informatora 25.03.09, 15:12 Po wybraniu konkretnego przedszkola w zakładce Informator z lewej strony trzeba kliknąć na Lista oddziałów i wtedy ukazywały się poszczególne oddziały przedszkolne z opisem i listą priorytetów- priorytety oznaczały ilośc podań złozoną do danego przedszkola z kolejnymi priorytetami (czyli na którym miejscu rodzice wybrali to przedszkole w podaniu). Nie miało to nic wspólnego z ilością punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
ismen76 ale dostałam odpowiedź ... 25.03.09, 15:45 Wysłałam wczoraj pod ten adres maila przedszkola2009@edukacja.warszawa.pl o treści: Witam, Proszę o wyjaśnienie zniknięcia informacji ze strony „formico”, która powiadamiała rodziców na bieżąco ile wniosków wpłynęło do danej placówki z danym kryterium wyboru? Proszę również o pomoc w zrozumieniu podanej informacji, iż: Liczba miejsc w przedszkolu: 100 Liczba dostępnych miejsc: 46 -rozumiem, że liczba 100 jest liczbą miejsc, którymi przedszkole dysponuje. Natomiast co do drugiej pozycji ..wcześniej uzyskałam informację, iż są to miejsca dzieci kontynuujących + podania już zatwierdzone przez dyrekcję placówki tj. wprowadzone w system. W związku z tym nie rozumiem dlaczego ta liczba od wczorajszego dnia wciąż maleje? Dodam tylko, że cała rekrutacja miała się odbywać jawnie i przejrzyście. Będę wdzięczna z odpowiedź. - i dziś odpowiedzieli mi tak: Proszę o kontakt telefoniczny pod numerem 50 50 990 Ziarniak Alicja - bardzo szczegółowo nieprawdaż? ..a pod ten numer dodzwonić się zakrawa na cud ..nie mam czasu wisieć kilka godzin na telefonie. Czy komuś się może udało uzyskać odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
hania1001 Re: ale dostałam odpowiedź ... 26.03.09, 09:56 Ismen ti i tak dobrze, że Ci odpisali, ja pisałam do niech ze dwa tygodnie temu, aby spytać kto będzie decydował o przyjęciu dzieci, jeśli będa miały tę samą liczbę punktów. Do dzisiaj mi nic nie odpisali! A do tej pani Ziarniak napisałabym jeszcze raz, że prosze o odpowiedź maile, ponieważ na podany numer telefonu nie sposób się dodzwonić. Aż mnie krew zalewa jak się traktuje, nas, rodziców. Olewają nas równo. Cfaniaki. Przepraszam, ale jestem wściekła! Odpowiedz Link Zgłoś
hania1001 Re: ale dostałam odpowiedź ... 26.03.09, 09:57 Przepraszam za literówki, ale na prawde jestem zdenerwowana... Odpowiedz Link Zgłoś
ismen76 Re: ale dostałam odpowiedź ... 26.03.09, 10:29 Dla mnie sprawa jest jasna ..albo zadajemy skomplikowane pytania albo niewygodne ;o) ..w obu przypadkach pogrążają się w swojej niekompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś