mika_32 14.05.09, 03:26 Mam pytanie. W jakiej sytuacji przedszkole publiczne może odmówić samotnej matce przyjęcia jej dziecka do swojej placówki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klara_0204 Re: samotna matka - miejsce w przedszkolu 14.05.09, 06:01 Bycie samotną matką to jedno z kryteriów (dostaje się za nie pewną - niestety dużą) liczbę punktów. przyjęciu decyduje ranking na podst. punktów, a nie fakt bycia samotnym rodzicem. Odpowiedz Link Zgłoś
elafela Re: samotna matka - miejsce w przedszkolu 14.05.09, 07:22 Wtedy kiedy jest tam komplent dzieci. Ilość dzieci w przedszkolu określa sanpid i dyrektor nie może jej przekroczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna29 Re: samotna matka - miejsce w przedszkolu 14.05.09, 18:32 Kiedy samotna matka nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: samotna matka - miejsce w przedszkolu 14.05.09, 20:48 Z tego co wiem kwestia czy samotna matka pracuje czy nie nie ma żadnego znaczenia (przynajmniej tak było w Warszawie- za samo bycie samotnym rodzicem przysługiwaly 64 pkt i 1 priorytet wartości kryterium). Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: samotna matka - miejsce w przedszkolu 15.05.09, 09:31 Kryteria podstawowe wynikające z rozporządzenia MEN: 1. Dzieci matek lub ojców samotnie je wychowujących 2. Dzieci matek lub ojców, wobec których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, całkowitą niezdolność do pracy lub niezdolność do samodzielnej egzystencji 3. Dzieci umieszczone w rodzinach zastępczych Reszta zależy od miasta, kryteria dodatkowe mogą być bardzo różne w różnych miastach. Jeśli jesteś samotną mamą, to oczywiście zgodnie z kryteriami MEN masz pierwszeństwo, ale tylko przed rodzicami niesamotnymi. Jeżeli do danego przedszkola zgłosi się większa ilość samotnych rodziców, to może się okazać, ze zabraknie miejsc i wtedy o kolejności przyjęcia tych dzieci zdecydują kryteria dodatkowe ustalone w danym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_32 Re: samotna matka - miejsce w przedszkolu 15.05.09, 23:35 Dziękuję za odpowiedzi. Mieszkam w małym mieście i z tego co wiem, koleżanka, której dziecko nie dostało się do przedszkola, była jedyną samotną matką wśród ubiegających się o miejsce dla swoich dzieci. Dlatego tym bardziej wydaje mi się to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankowa Re: samotna matka - miejsce w przedszkolu 20.05.09, 08:27 Mi nie przyjęli syna pomimo tego ze jestem samotną matką dlatego ze nie pracuje!No ale jak mam iść do pracy jak nie mam z kim zostawic dziecka?Po to go zapisałam do przedszkola zebym mogła iść do pracy.Bez sensu to wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś