wisnia.wisnia 12.08.09, 12:29 Jak w przedszkolach odnajdują się Wasze leworęczne dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabellaz1 Re: leworęczny przedszkolak 12.08.09, 13:23 wisnia.wisnia napisała: > Jak w przedszkolach odnajdują się Wasze leworęczne dzieci? Tak jak praworęczne? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: leworęczny przedszkolak 12.08.09, 20:26 Jak wyżej- tak jak praworęczne. Nie widzę różnicy w "odnajdywaniu się" między Patrykiem (praworęczny), a Amelką (leworęczna) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: leworęczny przedszkolak 13.08.09, 09:04 agnieszka_i_dzieci napisała: > Nie widzę różnicy w "odnajdywaniu się" między Patrykiem (praworęczny), a Amelką > (leworęczna) Ale fajowo. Masz bliźniaki i jedno prawo-, a drugie leworęczne?? )) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: leworęczny przedszkolak 14.08.09, 10:30 Tak Z tego co słyszałam często tak jest, zwłaszcza (a może wyłącznie) ;przy dwujajowych Intryguje mnie czy tak jest z reguły i z czego to wynika Odpowiedz Link Zgłoś
ewapoznan Re: leworęczny przedszkolak 14.08.09, 09:53 Mnie temat nie dotyczy, ale zauważyłam, że w naszym przedszkolu na zajęcia praktyczne dla dzieci leworęcznych przygotowane były odpowiednie "specjalne" nożyczki. Warto zapytać w przedszkolu czy jest przygotowane w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia.wisnia Re: leworęczny przedszkolak 14.08.09, 10:59 O bardzo fajny pomysł z tymi nożyczkami Może moje pytanie było trochę nieprecyzyjne. Poprawiam się. Moja córka idzie w tym roku do przedszkola (ma 4 lata). Na razie zauważyłam, że częściej rysuje i chwyta przedmioty lewą ręką, jednak wiem, że leworęczność może ujawniać się nawet do 8 roku życia. Zastanawiam się w związku z tym czy ułatwiać Neli życie podsuwając jej produkty dla leworęcznych czy zostawić ją w spokoju, a dopiero jak przyzwyczai się do używania lewej rączki częściej niż prawej proponować jej ułatwienia. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamula_to_ja Re: leworęczny przedszkolak 14.08.09, 11:49 Myślę że to nie ma znaczenia. Możesz jej kupić dwie pary nozyczek - te dla prawo i te dla leworęcznych.W ten sposób podsuniesz ułatwienie dla obu rak Tylko nie wiem po co. Ja bym zostawiła i w ogóle nie myślała na ten temat. Co z róznica czy będzie obu ręczna, czy prawo czy lewo. Wsio rawno. Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia.wisnia Re: leworęczny przedszkolak 14.08.09, 11:55 Może i racja. Wczoraj, przy okazji Międzynarodowego Dnia Leworęcznych przeglądałam w sieci kilka sklepów z przyborami szkolnymi dla leworęcznych. Zaskoczyła mnie liczba rzeczy dla leworęcznych, bo sama jestem praworęczna, mąż też i nie mieliśmy potrzeby zakupu takich przedmiotów.A tu nawet dla dorosłych dużo ułatwień Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: leworęczny przedszkolak 14.08.09, 12:03 > Zastanawiam się w związku z tym czy ułatwiać Neli życie podsuwając jej produkty > dla leworęcznych My nie kupiliśmy żadnych takich produktów. Amelka dobrze radzi sobie normalnymi nożyczkami. Jedyne utrudnienie wynikające3 z leworęczności jest takie,że jak coś pisze (nie zawsze coś z sensem ), to pisze od prawej do lewej zamiast od lewej do prawej Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia.wisnia Re: leworęczny przedszkolak 14.08.09, 12:20 No właśnie tego się między innymi obawiam. Jeśli jednak Nelka przyzwyczai się do lewej rączki to będzie sobie zamazywać to, co pisze. Czytałam jednak o przyborach do pisania z atramentem/tuszem, który jest przystosowany dla leworęcznych dzieci, bo bardzo szybko wysycha. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta.mp [...] 14.08.09, 15:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi elzbieta.mp 19.09.09, 10:04 Polecam lekturę Netykiety - można się stamtąd dowiedzieć, że spamowanie i darmowa reklama to nie jest coś, co będziemy na forum Gazeta.pl akceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik2222 Re: elzbieta.mp 19.09.09, 16:11 do Agnieszki i dzieci: ja jestem bliźnaczką, jestem leworęczna, moja siostra praworęczna. Blizniaki dwujajowe Nie słyszłam o tej teorii ale widocznie coś w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: leworęczny przedszkolak 19.09.09, 22:18 Mój leworęczny syn niestety nie mógł się odnaleźć w przedszkolu... Skutecznie utrudniały mu to panie przekładające już w maluchach łyżkę z lewej ręki do prawej. I tak zraził się do samodzielnego jedzenia na dobre dwa lata. Wreszcie gdy dotarł do starszaków wyposażyłam go w multum gadżetów dla leworęcznych. Wtedy to uwierzył we własne siły i ruszyła z miejsca powolna edukacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ismen76 Re: leworęczny przedszkolak 20.09.09, 10:49 No cóż.. może nie jestem już przedszkolakiem, ale jestem leworęczna ;o) nie jestem z bliźniąt yyy.. a w zasadzie jak się zastanowić, to nie do końca - znak zodiaku bliźnięta ;o) ..ale do rzeczy. Nie wolno przestawiać leworęcznych na praworęczność. Tę przedszkolankę to bym chyba "udusiła". Można zrobić tym dziecku ogromną krzywdę. Dla zainteresowanych oraz cierpliwych -(długie) podaję link: www.sciaga.pl/tekst/47253-48-leworecznosc Ja wychowywałam się w czasach, gdy nie było żadnych "sprzętów" dla leworęcznych, ale jeśli teraz mamy tę możliwość, to po co narażać dzieciaczki na niewygodę, a nawet być może upośledzenie funkcji mózgu. Ja kupiła bym swojemu leworęcznemu dziecku wszelkie "sprzęty" dla jego własnego dobra. Pozdrawiam wszystkich mańkutów ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
ismen76 Re: leworęczny przedszkolak 20.09.09, 11:04 jeszcze może tak polecę książkę: www.leworeczni.pl/sklep/product_info.php?products_id=55& ..a jeszcze zapomniałam wyjaśnić poprzednio - co do pisania od prawej do lewej. Nie zdziw się jeśli dziecko zacznie Ci pisać lustrzane odbicia liter. Czyli np. wielkie "B" będzie miało z drugiej strony brzuszki ;o). To normalne u nas, ponieważ my postrzegamy świat w lustrzanym odbiciu. Dziecko z czasem nauczy się prawidłowej percepcji ;o) Tylko wspieraj je zawsze, gdy będzie się czuło sfrustrowane i często powtarzaj, że jest po porostu wyjątkowe ;o) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: leworęczny przedszkolak 20.09.09, 12:02 Dzięki za ten ciekawy artykuł. A co do przedszkola cieszę się, że właśnie mój synek ten etap ma już za sobą. Poszedł właśnie do pierwszej klasy i tam okazuje się, że jest bardzo dobrze rozwinięty intelektualnie. Powraca mu wiara w siebie. Ja byłam wściekła gdy pewnego razu podczas obiadu wypłynęło na jaw, że Pani X to każe mu jeść tą rączką a nie tą (czyli prawą zamiast lewą) i sam zaczął przekładać łyżkę do prawej ręki ale wiadomo jak to się kończyło - powylewaną zupą i niechęcią do samodzielności. Tak mu Pani X w głowie zmieszała i tak ogromną presję na nim wywarła. Ale przede mną oczywiście się wszystkiego wyparła nawet jak wykrzyczałam, że po prostu sobie tego nie życzę. Od tej pory mój mały był tym najgorszym w grupie. Bo nie chciał sam jeść, ubierać się, a nawet rysować... Może moja historia wzbudzi czujność rodziców dzieci leworęcznych. Myślałam, że w XXI wieku nie stosuje się takich praktyk. Jednak się pomyliłam... Tak samo musiałam pilnować aby siedział w odpowiednim miejscu przy stoliku podczas pracy tzn. nie siedział obok praworęcznego kolegi... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.77renata Re: leworęczny przedszkolak 22.10.09, 20:50 ja równiez mam leworecznego syna w zerówce i ja sama jestem leworeczna.cały czas zaznaczałam w przedszkolu do którego uczęszcza juz czawrty sezon że jest leworeczny i tak jak wyżej był problem przekładano sztućce w prawą raczkę a potem było wypieranie się.a nożyczki kupiłam takie specjalne tyle że pani trzyma je u siebie i synowi nie daje.wczoraj dowiedziałam się że jako jedyny na 32 dwoje dzieci nie umie głoskować.oni nawet liter nie umieją.ale może jestem nadopiekuńcza lecz w domu literuje a pani mówi że jest inaczej.a może to taka spychologia.co do pisania mój syn również pisze odwrotnie literki.będę silna i nie dam się.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś