Dodaj do ulubionych

Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie

16.12.04, 12:31
proszę o radę- może któraś z Was ostatnio rodziła na Kopernika? czy naprawdę potwierdzają się opinie, że tam jak się nie da w łapę, to kobiety są strasznie traktowane? zbliża mi się wielkimi krokami termin porodu i ciągle z mężem wahamy się pomiędzy Kopernikiem (bo dobro dziecka) a Ujastkiem (bo lepiej są traktowane kobiety...).Planujemy poród rodzinny, lekarkę mam bardzo dobrą z Kopernika,ale oni nie mogą w każdej sytuacji przyjechać do porodu "swojej" pacjentki, poza tym z przebiegiem ciąży wszystko w porządku (teraz 36 tydzień), ale z drugiej strony jeśli w trakcie porodu coś by się z dzieckiem nie daj Boże, to byśmy sobie nie wybaczyli...czy któraś miała/lub spotkała się z przypadkiem na Ujastku,że musieli dziecko zawozić np.do Kliniki na Kopernika czy może wiozą gdzieś indziej (np.do szpitala na Prokocim?)
Pomóżcie, bo jesteśmy w kropce.
Pozdr.
Kasia
Obserwuj wątek
    • penelina Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 16.12.04, 12:37
      Wrzuć w wyszukiwarkę Ujastek,pojawią Ci się posty z tego forum na ten tematwink
      Między innymi-moje także - rodziłam tam,a ściślej-miałam cesarkę,która
      uratowała moje życie i życie Amelki.I nikt mnie nigdzie nie wiózł!!!

Wklejam Ci link na Ujastek,poczytaj sobie.

www.ujastek.iaw.pl/
    • mamciama Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 16.12.04, 13:46
      Moja Droga!
      Mialam taki sam dylemat, ale... moj ginekolog pracuje na kopernika i wyrazil
      chce przyjazdu na moj telefon do mojego porodu,wiec w 100% mu ufalam i
      zdecydowalam sie na Kopernika. A oto moje wrazenia:
      Bylam z polecenia tego lekarza wiec traktowali mnie milej przy porodzie(to na
      pewno)w dodatku porod rodzinny,wiec wspieral mnie maz.Ciaza bez komplikacji,
      urodzilam naturalnie w ciagu 1 godziny bylo po wszystkim! Lekarz wspanialy
      chociaz mial dyzur w osrodku po moim telefonie natychmiast sie zjawil-dzieki
      niemu inaczej podeszlam do porodu!
      Lezalam na 8-osobowej sali, na pierwsza noc odpoczywalm wiec synek spal w sali
      noworodkow a tak to caly dzien byl ze mna. Jedzenie dobre, obsluga
      mila...Polecam. Jedyne co, to poradnia laktacyjna...dostalam zapalenia piersi
      bo za pierwszym razem nigdy sie nie wie jak postepowac.Dokarmial mi Synka a
      ode mnie nie chcial juz ssac.
      Trzymaj sie! Aha, wcale z tym dawaniem z lape to nie jest prawda.JA prosilam
      pielegniarke zeby mi pomasowala piersi to zrobila to z checia i w zadnym
      przypadku nie wziela kasy, choc jej dawalam.Najwazniejsze jest Dzieciatko a na
      luksusy dla siebie nie patrz...ja nie ucierpialam, warunki ok.
      powodzenia!
      • 26magda3 Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 16.12.04, 16:10
        urodziłam 4 dni temu 2 dziecko na Ujastku i naprawde szczerze polecam. nie
        miałam ani swojego lekarza ani umówionej polożnej a traktowali mnie naprawdę
        dobrze. Jestem bardzo bardzo zadowolona!!!! w razie pytań pisz na priva
        • pdubno Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 16.12.04, 18:05
          podaj swoj adres prywatny smile jestem ciekawa szczegolow, pozdrawiam
          • mama007 a ja znów polecam Ujastek :) 16.12.04, 22:55
            rodziłam tam do wody prawie 16 mies temu, było super smile jakby co to na priv smile
        • katek77 Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 20.12.04, 08:57
          26magda3 - jeśli mogę prosić a odres priv, to byłabym wdzięczna.jestem bardzo ciekawa szczegółów dotyczących porodu na Ujastku...
          pozdrawiam,
          Kasia-katek77
    • ese1 Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 18.12.04, 11:07
      Nie wiem skad sie wzial ten mit o zlym traktowaniu pacjentek na Kopernika. To
      wcale nie jest prawda, a zwlaszcza teraz, kiedy za branie lapowek mozna z
      tamtad wyleciec (mowie o lekarzach i poloznych). Ja rodzilam tam w 2003, i
      jedyna rzecz z ktorej nie bylam zadowolona to warunki sanitarne - jedna toaleta
      i 3 prysznice na cala porodowke i patologie to stanowczo za malo. A porodowka
      wspolna - szoda nawet wspominac, odrazajaca. Mialam porod rodzinny, tamta sala
      byla do zniesienia. Do tego niezamykajace sie ona w lazience. Ale gdy bylam tam
      ostatnio, wiele sie zmienilo. Powoli remontuja caly szpital, pietro po pietrze
      i porodowke.
      Teraz z kolei mam inny problem. Rodze w kwietniu. Moj lekarz jest jak
      poprzednio ten sam, z Kopernika, ale poniewaz teraz lekarze maja zakaz bycia
      przy porodzie pacjentek specjalnie z tej okazji (gdy ma dyzur to dobrze, ale
      trzeba miec szczescie zeby na taki dzien trafic), wiec zaproponowal mi, ze
      jezeli nadal ciaza bedzie przebiegac bardzo dobrze, to umawiamy sie na rodzenie
      na Ujastku. I jestem w kropce, czy isc za lekarzem, czy za szpitalem? Mam wsrod
      swoich kolezanek 2 przyklady na nie dla Ujastka, i to dosyc powazne - brak
      zaplecza, dziecko na intensywnej w Koperniku, ona na Ujastku czy tez drugi
      przypadek, kiedy dziewczyna malo sie nie przekrecila przy porodzie (dziecko OK)
      z powodu krwotoku, przetaczanie krwi i ona na Kopernika i tak wyladowala. Nie
      wiem co ci doradzic, bo sama teraz mam duzo rozterek. Poczekam do 9-tego
      miesiaca, moze przyjdzie mi cos lepszego do glowy.
      Ewa
      • agapaj Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 30.12.04, 10:05
        Ja jestem dopiero na poczatku ciązy. Tez mam lekarke pracującą na Kopernika,
        którą bardzo cenię. Zmartwiła mnie wiadomość, że może jej nie być przy porodzie
        i tez rozmyslam nad Ujastkiem i Kopernikiem. Mój nr na gg 2269093, jesli sama
        cos zdecydujesz, albo trafisz na opinie chetnie ich wysłucham. smile Jak się
        nazywa twój lekarz. Mój to Pani Żabińska Popiela.
        Pa,
        • ese1 Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 31.12.04, 09:16
          Napisalam na twoj mail w gazeta.pl
    • mamciama do ese 1!!! 20.12.04, 10:46
      Czy to na 100% ze nie moze byc wezwany lekarz do porodu ? Tylko gdy sie na
      niego trafi to ok ? Bo ja to tylko ze względu na lekarza rodzilam na
      kopernika!!! Bo dla mnie poród byl najwazniejszy no i pozniej zdrowie
      dzieciaczka... to mnei przeraza.... czemu? ??
      • 26magda3 mój adres 21.12.04, 18:46
        jeżeli chodzi o pytania na temat Ujastka - to proszę najlepiej na adres
        magdalenadabek@interia.pl
      • zabiegana Re: do ese 1!!! 22.12.04, 07:22
        Tak, na 100%, a to dlatego, ze po aferze lapowkarskiej, kiedy Radio Krakow
        ujawnilo, ze lekarka zazyczyla sobie 1600 zl za zrobienie cc Klinika
        postanowila oczyscic sie z podobnych historii, a wiadomo, ze jak lekarz
        przyjezdza do Ciebie, a nie jest na dyzurze to nie za friko...
        • ese1 Re: do ese 1!!! 23.12.04, 18:59
          Przepraszam, dlugo nie zagladalam i dlatego milczalam. Tak jak wspomniala moja
          poprzedniczka, z tego wlasnie powodu. Jak dorwe ta babe (!@#$%^) to nie wiem co
          jej zrobie. Chciala miec cesarke na zyczenie i jeszcze lekarke wrabiala. Sory,
          ale jezeli sa wskazani do cc i lekarz zada pieniedzy, to rozumiem, tez bym
          rozdmuchala afere. Ale jezeli nie ma kaplikacji, a ona... Szkoda slow i nerwow,
          a ja teraz mam problem. Pozdrawiam.
    • ab16 Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 25.12.04, 15:35
      Jeśli mogę Ci poradzić, to radziłabym Ci zupełnie inny szpital. A mianowicie -
      Żeromski. Rodziłam w czerwcu tego roku. Można powiedzieć, że byłam z ulicy,
      nikogo nie znałam, przyjechałam tam z centrum miasta już z bólami porodowymi.To
      był mój pierwszy poród. Wspaniała ekipa położnych, lekarzy i ogólnie całego
      personelu.Obsługa była tak wspaniała, że czułam się jakbym była na zachodzie.
      Nikomu nic w łape nie dałam (ogólnie każda pacjentka była tam najważniejsza)
      Podczas porodu miałam do swojej dyspozycji: pokój, łazienkę i kibelek. Po
      porodzie wspaniałe położne 100 razy tłumaczyły jak przystawić prawidłowo
      dziecko do piersi (dzięki temu nie miałam żadnych problemów z brodawkami.
      Dziecko ma juz 6 miesięcy i nadal karmię go piersią. Po porodzie można
      powiedzieć, że latałam już po mieście. Krocze tak szybko się zagoiło.
      Wszystkiego dobrego pozdrawiam i trzymam kciuki. Anita
    • axamit1 Re: Ujastek czy Kopernika w Krakowie - pomóżcie 08.01.05, 22:32
      ja juz pisalam nie raz-Ujastek =brak kompetencji. Niestety. Piekny wystroj,
      mily personel... Po paru dniach odeslali mnie na Kopernika bo nie byli pewni
      jaka podjac decyzje. Bylo juz za pozno-Krystian urodzil sie w 31 t.c. z waga
      1310g. gdyby podjeli decyzje wczesniej - mialby szanse urodzic sie o czasie.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka