Dodaj do ulubionych

Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka

11.04.06, 10:23
Z przykroscia musze powiedziec, ze odradzam szczerze amnio w Instytucie Matki
i Dziecka na Kasprzaka w Warszawie. Powod - w kilka godz. po przeprowadzonym
zabiegu nastapil ubytek wod plodowych, potem dlugie czekanie na przyjecie do
szpitala i brak jakiejkolwiek pomocy psychicznej, male zainteresowanie
chorym, nie mowia co robic, czego nie, totalna porazka. Drugi raz w zyciu bym
tam nie poszla, jaki bedzie skutek zabiegu jeszcze nie wiem,ale obawiam sie
najgorszego :=(
W teorii odestek nieudanych amnio siega 0.5%,mysle, ze w IMiD jest tego
wiecej.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 11.04.06, 13:04
      Bardzo współczuję.

Tez właśnie przymierzałam się do amnio w IMiD - byłam na konsultacji, ale w
      koncu, po kilkach tygodniach namyślania sie i stresu,zdecydowalam sie nie robić
      - ze względu na te 0,5 %, bo z badań nieninwazyjnych wychodziło ryzyko kilka
      razy mniejsze niz te ryzyko poronienia.

Pamiętaj jednak, że ten fatalny sposób zajęcia się tobą po wystapieniu
      komplikacji wcale nie koniecznie oznacza, że wykonujący amnio lekarzy był
      kiepski, albo że coś źle zrobili. Zdaje się, że ubytek wód wystepuje w ok. 1-2 %
      przypadków, i raczej niezależnie od fachowości procedury. I najczęściej po
      prostu przestaje, bez dalszych złych skutków.

Mam nadzieję, że wszystko będzie OK! Trzymam kciuki.
      Jakbyś miała dalsze problemy, polecam Izbę Przyjeć na Żelaznej - byłam tam w
      zeszłym roku, po wczesnym poronieniu, i było szybko, miło i fachowo.

A swoją droga, czy pamiętasz jak się nazywa lekarz/lekarka, którzy cię tak
      kiepsko potraktowali? Pytam, bo byłam u kilku lekarzy z IMiD (stamtąd jest moja
      prowadzaca) i byłam bardzo zadowolona z ich podejścia. No ale to było prywatnie,
      oprócz krótkiego USDG kwalifikującego do amnio w samym IMiD - dr. Pietrasik,
      uspokajający i miły.
      • maszkus Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 11.04.06, 13:27
        z tego wszystkiego juz nie pamietam nazwisk, kobieta to taka wysoka mloda
        blondynka, lekarz wykonujacy amnio, chyba rudawy, troszke grubawy.
        Czy ubytek wod, a wlaciwie dalsze takie saczenie, powoduje poronienie, czy jest
        mimo wyszstko jaki promyk nadziei ?
        • kaeira Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 11.04.06, 14:37
          Nie jestem żadnym fachowcem, ale naprawdę sporo się ostatnio naczytałam o tych
          wszystkich badaniach.

Najczęściej piszą, że nieduże sączenie wód, małe krwawienie (mniej niz
          miesiączka) albo lekkie skurcze (jak przy okresie) wstepują dosć czesto.
          (Niektóre źródła opisuja to nawet jako "normalne".)

Ten ubytek wcale nie znaczy, że będzie poronienie!! Zazwyczaj po prostu
          przechodzi po kilku dniach, i mam nadzieję, że tak bedzie w twoim przypadku. Ale
          oczywiście badź pod stałą kontrola dobrego (!) lekarza. Szczególnie jeżli trwało
          by dłużej niż kilka dni albo wystapi gorączka.
          Aha - powinnaś się koniecznie wyleżeć - przed dobrych kilka dni (co najmniej 3)!
          Żadnego wysiłku, podnoszenia, długiego chodzenia, itp, seksu tez lepiej nie.

Pozdrawiam,

Kaeira
    • menka12 Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 11.04.06, 18:41
      Witam, ja tez robiłam amniopunkcje w IMiD w W-wie. Jest wszystko w porządku. To
      miejsce jest bardzo chwalone przez fachowców od tego typu badań. Ma najmniejszy
      odsetek niepowodzeń (w odróznieniu od Łodzi i Gdańska). Faktycznie, obsługa
      pozostawia wiele do życzenia, ale fachowość jest ok. Na 300 badań tylko 2
      zakończyły się niepowodzeniem i to jedno z winy pacjentki (nie poinfofmowała o
      przyjmowanych lekach). Myśle,że nie należy generalizować i prawdą jest, że o
      wszystko należy się upominać i dopytywać.
      • jonaska Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 25.05.06, 08:37
        czy możecie podać mi kontakt. czy miałyście skierowanie czy robiłyście
        prywatnie. czekam teraz na wynik testów pappa, ale i tak zrobię amniopunkcję.
        ile czasu czeka się na wyniki i ile kosztuje amniopunkcja?
        • tebacha Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 25.05.06, 10:39
          Dlaczego robicie to badanie? - przepraszam, jeśli pytanie brzmi wścibsko. Chodzi
          mi o to czy nie boicie znaleźć się w tym 1-2% poronień. Czy podejrzewają u
          Waszych dzieci jakąś chorobę, którą przy wykryciu w czasie prenatalnym można
          leczyć? Pytam te Mamy, co się szykują na to badanie. Pozdrawiam.
          • kto7 Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 30.05.06, 18:28
            Witam
            Wczoraj miałam amnio.w IMiD na Kasprzaka w Warszawie.Wszystko odbyło sie dość
            szybko, fachowo bez rozczulania,aczkolwiek sam zabieg był dość
            nieprzyjemny.Dlaczego robiłam amnio.bo test podwójne wyszły mi źle, potem
            zrobiłam fachowe usg, któro wyszło bardzo dobrze, jednak nie uspokoiło mnie
            to.Stwierdziłam, że bardziej zaszkodze swemu dziecku stresując się 4
            miesiące.Poza tym decydując się na to badanie trzeba być świadomym i
            odpowiedzialnym co będzie jeśli wyniki okażą się złe-ja wiem,że niebyłabym w
            stanie wychować chorego dziecka.
            Teraz czekam na wyniki.Wiem, że wszystko będzie dobrze,ale stres jest.
    • zaisa Re: Amniopunkcja - Instytut Matki i Dziecka 25.05.06, 10:44
      Dodam tylko, że ostatnio dostałam skierowanie do Poradni Patologii Ciąży.
      Chciałam się zapisać do IMiD, ale tam nie ma w ogóle zapisów do poradni
      ginekologicznej - rejestratorka powiedziała, że odchodzą od nich lekarze. Szkoda.
    • ddanna Maszkus-napisz co u Ciebie 25.05.06, 10:44
      • jonaska Re: Maszkus-napisz co u Ciebie 25.05.06, 15:08
        chce zrobic to badanie, jeśli test pappa wyjdzie niepomyślnie, jeśli wyjdzie
        dibrze, juz tak się przestraszyłam,że i tak je pewnie zrobię. nie wiem,
        najpierw skonsultuje się z lekarzem. ale na 100% zrobię je, jesli pappa wyjdzie
        źle. zrobię, bo nie chcę urodzić chorego dzicka.tak czuję i już.i nie jest to
        łątwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka