monika.balazy 13.01.09, 16:50 Witam, proszę o informacje na temat szpitala praskiego a konkretnie oddziału położniczego, będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greta118 Re: szpital praski 13.01.09, 17:22 Poszukaj w archiwum forum - znajdziesz mnóstwo opinii. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
carol1977 Re: szpital praski 14.01.09, 11:16 jest juz kilka wątków, ale chętnie odpowiem na Twoje pytania. Co chciałabys wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.balazy Re: szpital praski 16.01.09, 18:37 Hej, przede wszystkim chodzi mi o opiekę lekarzy i położnej. Czy można liczyć na ich pomoc i wsparcie, czy też liczą tylko na kasę? Nie wiem jak powinnam się przygotować, czy szykować wypchany portfel? Po przeczytaniu kilku wątków z różnych szpitali to tak naprawdę nie wiem czy państwowe szpitale w ogóle jeszcze istnieją, czy też są to jednostki utrzymywane przez państwo, a mimo to my jako pacjenci musimy za wszystko płacić, aby nie martwić się o siebie a przede wszytskim o zdrowie swoich dzieci. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
agawarszawa Re: szpital praski 16.01.09, 16:12 Witam.Rodziłam w szpitalu praskim i odradzam opieka w szpitalu jest okropna.Odradzam również brania położnej MARIOLI GAŃKO...Kobieta ta weżmie pieniadze,a tak naprawde to nic nie zrobi nawet sie Tobą nie zaopiekuje podczas porodu,dla niej liczą się tylko pieniadze a nie Ty i Twoje dziecko.Sprawia wrażenie miłej ,ale tak naprawdę to jest okropna co doświadczyłam podczas porodu w szpitalu praskim.Szkoda było ją brać strata pieniedzy ponieważ nic nie zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.balazy Re: szpital praski 16.01.09, 18:31 Hej, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, daje mi dużo do myslenia. Pozdrawiam Monika Ps. Mam nadzieję iż mimo wszystko jest ok z Toba i dzidziusiem? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_gabi Re: szpital praski 17.01.09, 18:43 Witaj, ja również rodziłam w Praskim i to niedawno bo we wrześniu, na opiekę nie mogę narzekać, może poza niemiłą pielęgniarką na Izbie przyjęć, pewnie dlatego że przyjechałam o 2.30 w nocy i pewnie ze snu ją wybudziłam )) nikogo nie opłacałam, zajęła się mną położna Monika Jagodzińska i jak dla mnie jest bardzo dobra w tym co robi, różne są odczucia i różne sytuacje.... ja nie nastawiałam się na luksusy, miałam urodzić i już )) ale rozumiem, że nie każdy może wspominać pobyt w Praskim dobrze, ja nie mogę narzekać )) no poza panią doktor pediatryczką...... ale i to można przeżyć, po prostu nie można pozwolić sobie wejść na głowę )) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.balazy Re: szpital praski 17.01.09, 20:32 Witaj, dziękuję za odpowiedź. Myślę że masz rację, wszystko zależy od naszego podejścia, czy damy sobie wejść na głowę. Pozdrawiam i gratuluję Monika Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_gabi Re: szpital praski 17.01.09, 20:49 a proszę bardzo )) jakbyś miała jakieś pytania jeszcze to pisz na gazetowy )) postaram się pomóc w miarę możliwości )) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinska1980 Re: szpital praski 20.01.09, 11:48 Ja rodziłam z Pania Mariola w listopadzie i jestem bardzo ZADOWOLONA!!!! Tylko dzieki niej miałam w pore przeprowadzona cesarke, równiez po porodzie odwiedzala mnie na oddziale i pytala czy cos mi potrzeba...równiez po wyjsciu ze szpitala mogłam liczyc na jej porady...równiez opieke w szpitalu bardzo dobrze wspominam- szczególnie dwie pielegniarki na sali pooperacyjnej jak i pielegniarki z noworodów Odpowiedz Link Zgłoś
monika.balazy Re: szpital praski 20.01.09, 16:19 Dziekuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie, płaciłaś dodatkowo za opiekę położonej? Po przeczytaniu wielu komentarzy, mam wrażenie, że wszędzie jest tak samo w zależności od tego na jaki dyżur się trafi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greta118 Re: szpital praski 20.01.09, 16:28 Jeśli wynajmujesz położną tylko dla siebie to oczywiście płacisz. Stawką na jaką ja jestem umówiona to 600 zł. Tylko niestety nie wiem czy nie będę zmuszona zmienić szpitala z powodu kilku dolegliwości, które dopadły mnie w III trymestrze Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty3.5 Re: szpital praski 26.01.09, 13:37 Ja urodziłam w sierpniu w tym szpitalu.Nie płaciłam za połozną ani w czasie porodu ani po nim.Jedyną opłatę jaką uiściłam był porod z meżem-100zł (tyle kosztuje komfort posiadania przy sobie bliskiej osoby).Nie zauwazyłam aby połozne inaczej sie opiekowały za pieniądze.Pamiętam jedną położną na sali pooperacyjnej (ale nie znam imienia i nazwiska )-przemiła, opiekuńcza, pomocna. Masz rację , zalezy na jaki dyzur trafisz-ale ja ci polecam ten szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
kami333 Re: szpital praski 09.02.09, 13:11 dziewczyny, tak naprawde wszedzie mozna trafic na beznadziejna jak i super opieke!!!!dla mnie najwazniejszy jest moj lekarz,a kogo ona poleci mi do porodu i gdzie bede rodzic naprawde jest mi wszystko jednonajwazniejsze aby z nia tez mam zamiar rodzic w praskim,bylam tam luksusow nie ma ,ale jest czysto i schludnie i co najwazniejsze nie ma dzikich tłumow moj lekarz jest z praskiego ja wychodze z zalozenia ze ide tam urodziec i wracam do domuto przeciez nie sanatorium musze chodzic na ktg i chodze wlasnie do praskiego i nie spotkalam sie jeszcze z niemilym personelem,wiec mysle ze bedzie oki pozdrawiam i zycze szczescia Odpowiedz Link Zgłoś
monika.balazy Re: szpital praski 09.02.09, 20:21 Masz w zupełności rację, ja również mam lekarza z praskiego i dlatego będę tam rodzić. Z tego co wnioskuję to niedługo masz termin, ja dopiero maj. Jak będziesz już po , to daj znać. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
belepe Re: szpital praski 09.02.09, 22:49 Moniko,niedawno opisalam moj porod w Praskim: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=90969987&a=91031262 polecam i wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
monika.balazy Re: szpital praski 10.02.09, 11:16 bardzo dziękuję, twoja relacja pomogła mi niemiłosiernie, teraz wiem gdzie będę rodzić, postanowiłam. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i życzę wszystkiego dobrego Tobie i Twojemu SYNUSIOWI. monika Odpowiedz Link Zgłoś
kami333 Re: szpital praski 21.02.09, 19:22 widze ze praski zbiera super opinie zgadza sie moniko, niedlugo zbliza sie moj czas co prawda to jeszcze miesiac, ale ja czuje ze urodze wczesniej,moj maz zreszta mowi ,ze tez ma takie przeczucieciekawe kiedy nasz syn pojawi sie na swiecie ? nie moge sie juz doczekac pozdrawiam cie i zycze wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
wiki11110 Re: szpital praski 24.03.09, 10:41 A ja mam bardzo dobre wspomnienia z porodu z p. Mariolą (13.10.2008.). Poród zaczął się ( a raczej wywoływali) o 22ej w niedziele. Urodziłam dopiero o 6.05. w poniedziałek. Pani Mariola była przy mnie cały czas. Owszem mało mówna ale uśmiechnięta (pomimo zarywanej nocy), odpowiadała na wszystkie moje pytania, cierpliwie czekała na postęp porodu. Jak doszło do bóli partych było przy mnie chyba ze sześć osób. Czułam się przy niej bezpiecznie i komfortowo (pomimo iż rodziłam pierwszy raz). Jak miała dyżur za dwa dni zajrzała do mnie spytać jak się obie czujemy i czy byłam zadowolona i tłumaczyła dlaczego to tak długo trwało. W czasie porodu była bardzo wyrozumiała (przytrafiła mi się podczas parcia żenująca niespodzianka ale podobno to normalne, tak twierdziła p. Mariola), mówiła, ze jestem bardzo dzielna i dawno nie miała takiej spokojnej i cichej pacjentki. Mój mąż też był nią zachwycony. Cały czas był ze mną. Tak więc opinie są różne. Może miałam szczęście bo dostałam ją z polecenia mojego lekarza prowadzącego. Sama nie wiem. Ale jestem baaaardzo zadowolona. I jeśli będę miała następne dziecko to napewno rodzę w Praskim z panią Mariolą. Swoja drogą to personel jest super. Uśmiechnięty, pomocny i wyrozumiały, od zwykłej salowej po lekarzy specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: szpital praski 24.02.09, 10:55 Urodziłam w praskim pierwsze dziecko i tam będę rodzić następne, mimo, że mam do niego spory kawałek. Za nic nie płaciłam, opieka super. Jedyną wadą jest jakaś fobia jeśli chodzi o karmienie piersią, nie dokarmią dziecka sztucznie, chociażby miało przymierać głodem. No ale oddział położniczy to jak wakacje All Incl. Podoba mi się też to, że nie wpuszczają tłumu zwiedzających, do jednej pacjentki może wejść tylko jedna osoba, a nie cały tabun kichających cioć, babć i innych, a na salę pooperacyjną nie można wchodzić wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
karolamwwa Re: szpital praski 28.02.09, 22:55 Też rodziłam pierwsze dziecko w Praskim i drugie też chciałabym tam urodzić. Rodziłam w 2005 roku i jestem bardzo, bardzo zadowolona. Za nic nie opłaciłam. Położna na sali porodowej była przy mnie praktycznie cały czas i cały czas mi pomagała. Mąż był przy mnie non stop. Opieka po porodzie super. Oczywiście luksusów nie ma, ale przecież nie to jest najważniejsze. Synek urodził się zdrowy. Naprawdę miło wspominam pobyt w tym szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiki11110 Re: szpital praski 24.03.09, 10:49 A moja córa jak w drugiej dobie (w nocy płakała nie chciała się uspokoić i rzucała się przy piersi to pani od laktacji wzięła ją i dała jej 50ml sztucznego mleczka strzykawką i aniołeczek usnął. To ta pani stwierdziła, że dzicko jest głodne a pierś pewnie akurat pusta. ) Odpowiedz Link Zgłoś
kastys75 Re: szpital praski 09.03.09, 22:45 Właśnie dzisiaj wróciłam z tego szpitala. Dla wszystkich chętnych do rodzenia w tym szpitalu mam radę, nie nastawiajcie się na luksusy. IP jak i oddział nie wyglądają zachęcająco, ale tak naprawdę to chyba nie chodzi o to, żeby przy porodzie patrzeć na piękne kafelki na ścianach. W mojej sali poporodowej odchodziła farba ze ścian, ale mi to nie przeszkadzało. Wszystko rekompensuje personel, który jest miły, profesjonalny i to było to, co umilało mi pobyt w tym starym szpitalu. Poród odbył się bardzo szybko, ale wszyscy, którzy w nim uczestniczyli starali mi się pomóc jak tylko mogli. Przy porodzie był ze mną mąż (100 zł), chciałam znieczulenie (600 zł) ale nie zdążyli mi podać, bo za szybko urodziłam. Dostałam tylko środki przeciwbólowe, które trochę złagodziły odczuwanie skurczy. Leżałam na 2 osobowej sali poporodowej. Pielęgniarki często same zaglądały pytać czy czegoś nie potrzebujemy. Jak przewijałyśmy dzieci, które strasznie wtedy płakały to pielęgniarki zaglądały żeby zobaczyć co się dzieje i w razie czego pomóc. Dodam, że do tego szpitala trafiłam z ulicy. Nie byłam z nikim umówiona, nie rezerwowałam położnej bo uważam, że to nie jest konieczne. Radziłabym też zaopatrzyć się w jedzenie, bo szpitalne jest kiepskie i mało. Do szpitala należy wziąć ze sobą wszystko. Dla dziecka: pieluchy, chusteczki, krem do pupy, oliwkę, waciki i sól fizjologiczną do przemywania oczu, ubranka (zawsze rano po kąpieli dziecko zawijane jest w pieluchy i tak ma zostać aż do obchodu, potem można przebrać w swoje) Dla mamy: kosmetyki, papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło, talerzyk, sztućce, kubek lub szklanka, chusteczki, pieluchy, można nosić bieliznę. Odpowiedz Link Zgłoś
ascool Re: szpital praski 10.03.09, 09:42 Kastys75, czy starałaś się o salę poporodową jednoosobową czy nie zależało Ci na tym? Czy duży tłok jest w szptalu? Ja co prawda rodze w praskim na początku maja więc wiele się może zmienić, pytania czysto orientacyjne zatem Odpowiedz Link Zgłoś
kastys75 Re: szpital praski 10.03.09, 11:37 Nie starałam się o pojedynkę, bo jestem za tym, żeby mieć towarzystwo. Z tego co widziałam to większość sal jest dwuosobowych. W razie potrzeby druga mama może w czymś pomóc, przypilnować dziecka, kiedy wychodzicie z sali np. do toalety, która w praskim jest dość daleko od sal. W tym szpitalu nie ma tłoku, bo ciąży na nim zła opinia z dawnych lat. Ja pobyt tam wspominam dobrze. Poprzednio 6 lat temu rodziłam na Żelaznej jeszcze przed remontem i biorąc pod uwagę zaangażowanie personelu wtedy u Zofii i teraz w Praskim, to jeszcze raz wybrałabym Praski. Ja jestem zdania, że do szpitala nie idzie się na wakacje. Najważniejsze to żeby urodzić zdrowe dziecko i żeby personel dobrze się zajął nim i mamą, a na to w Praskim można liczyć. A i jeszcze w Praskim na porodówce stało nowe urządzenie podarowane w ubiegłym roku przez WOŚP. Nie wiem do czego służyło, ale między skurczami wpadło mi w oko ;o) Idę karmić ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
karolamwwa Re: szpital praski 10.03.09, 14:13 Popieram, w szpitalu najważniejsza jest opieka, a nie luksusy. Ja jak szłam rodzić, to myślałam o sali poporodowej jednoosobowej, ale mój ginekolog polecił mi, żebym nie płaciła, bo dwuosobowa jest lepsza. Tak jak kastys pisała, zawsze ta druga osoba może popilnować dziecka, pomóc w czymś. Ja jak leżałam w Praskim, naprawdę dużo korzystałam z pomocy drugiej dziewczyny, szczególnie przy pilnowaniu dziecka, jak się szło do łazienki. I tak jak już pisałam wcześniej, jakbym miała drugi raz wybierać, wybrałabym również Praski. Odpowiedz Link Zgłoś
aggala Re: szpital praski 11.03.09, 08:25 Ja rodziłam w Praskim w 2007 roku i korzystałam z sali jednoosobowej. To już każda dziewczyna musi zdecydować, czy woli być sama na sali, czy z drugą osobą, bo oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Ja chciałabym Wam zwrócić uwagę na jedną ogromną zaletę sali jednoosobowej w Praskim. Normalnie, na oddziale są łazienki na końcach korytarza, więc po pierwsze, może się zdarzyć, że od pokoju, w którym się leży, trzeba dojść spory kawałek, a to po porodzie naprawdę może okazać się problematyczne. Po drugie liczba łazienek nie jest zbyt duża i zdarzają się kolejki. Leżąc w pokoju jednoosobowym, ma się do dyspozycji łazienkę bezpośrednio przy pokoju i łazienka ta jest dzielona wyłącznie z dziewczyną z drugiego pokoju jednoosobowego. Zwracam Wam na to uwagę, bo ja wcześniej nie zdawałam sobie sprawy z tego, że po pierwsze poruszanie się po porodzie może być tak trudne (oczywiście nie jest to reguła i życzę Wam, żeby to Was nie dotyczyło) i po drugie, że swobodny dostęp do łazienki będzie tak ważny. Pozdrawiam i generalnie bardzo polecam Praski, pod warunkiem, że nie oczekujecie zbytnich luksusów, a raczej przyjaznej i pomocnej atmosfery. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha10 Re: szpital praski 11.03.09, 11:30 Dziewczyny a kogo możecie polecić do prowadzenia ciąży? Chyba też zdecyduję się na poród w Praskim i chciałabym tam mieć swojego lekarza, na razie umówiłam się na wizytę do Fidzińskiego ale to dopiero za miesiąc. A może doradzicie mi kogoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
a.rutkowska.1 Re: szpital praski 13.03.09, 21:39 Witajcie Babeczki. Mam kilka pytań w zwiazku z planowanym porodem w tym szpitalu. Termin mam na koniec maja to trochę czasu wiem, ale chciała bym już wiedzieć pare istotnych rzeczy dla mnie. 1. czy anastazjolog jest zawsze dostępny,czy ma dyżury w konkretnych dniach?( w niektórych szpitalach tak jest) 2. Jakie są aktualne ceny zzo i sali jednoosobowej? Jak coś jeszcze mnie zaintryguje to napiszę, a Wy dziewuszki piszcie jak oceniacie swoje pobyty na tym odziale.Im świeższe informacje tym bardzej krzepią (w przypatku pozytywnych opini) lub zastanowią (w przypatku niezbyt pozytywnych) Zgóry dzięki za wszelkie info... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kastys75 Re: szpital praski 14.03.09, 13:55 Cena zzo to 600 zł Pobyt na 1-osobowej sali 100 zl/doba Ja rodziłam w piątek i anestezjolog był, ale że poród trwał bardzo krótko, to nie dostałam znieczulenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_gabi Re: szpital praski 14.03.09, 08:17 ja miałam prowadzącą z praskiego dr. Miłecką, dla mnie była to cudowna kobieta )) zresztą była moim ginekologiem jeszcze długo przed ciążą )))) Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: szpital praski 14.04.09, 11:26 Fidziński jest w porządku. Miałam innego lekarza prowadzącego, ale Fidzińskiego poznałam będąc w szpitalu po cc i też jest ok, zresztą moja gin polecała mi go w wypadku, gdyby coś się działo z moją ciążą a ona byłaby akurat na urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiki11110 Re: szpital praski 24.03.09, 10:52 To urządzenie jest do przesiewowego badania słuchu u noworodków. Odpowiedz Link Zgłoś
agugu1981 Re: szpital praski 09.04.09, 16:22 Witam Ja urodziłam w praskim w poniedziałek.Jeżeli chodzi o sam poród to był szybki i sprawny.Nie brałam znieczulenia wytrzymałem bez. Trafiłam na bardzo fajną położną,która cały czas przy mnie była i mówiła co robić.Jedyny minus to jest pozycja leżąca przez cały poród- nie pozwalaja wstawac od ktg i nie chronią krocza .Jak bede rodzic drugi raz to pewnie tez tam.Opieka poporodowa i noworodkowa ok sale dwuosobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
buba84 Re: szpital praski 10.04.09, 09:37 a ja sie zawiodłam... położna przy porodzie masakra, zero pomocy, dobrze ze wybrałam poród rodzinny.Opieka poporodowa pozostawiaała wiele do życzenia...dobrze że trafiłam na konkretną "towarzyszkę" w sali.Cieszę się że już w domciu Odpowiedz Link Zgłoś
km.gdak Re: szpital praski 08.07.09, 14:12 skwituję to tylko tak większość prażanek wybiera inne szpitale dlaczego? dobry sprzęt i personel jest ale niestety nie zawsze miły i pomocny wygląd wielki minus pokoje dwuosobowe lub takie dobudówki z dykty na korytarzu łazienki czyste z pokoju do nich daleko łożka - niewygodne żarcie paskudne (ale to chyba wszędzie) uwaga w upały nie duszno w pokojach, nie ma czym oddychać a jak się dzieje coś złego z dzieckiem to i tak wypisują mamę a dziecko przewożą do miedzylesia (wiem bo rozmawiałam z mamą która tak na dobrą sprawę nie wiedziała co się dzieje bo nikt z łaski swojej jej tego dobrze nie wyjaśnił, bardzo było mi jej szkoda i ją pocieszałam bo przeciez żadna pielęgniarka nie ruszyła dupy) Odpowiedz Link Zgłoś