Dodaj do ulubionych

ordynatorski beton z MSWiA/Wawa

07.05.09, 10:35
witam
naczytalam sie superlatyw o MSWiA, wypowiedzi ordynatora jak to dobrze i wyrozumiale traktuja pacjentki, wybralam ginke stamtad i przez 7 mcy prowadzilam u niej prywatnie ciaze..
a na tydzien przed planowana cc, po 2ch godz trzymania pod gabinetem ordynator "filip z konopii" Jakimiuk:
1. neguje wyznaczony przez nia termin planowej cc (a tym samym jej kompetencje)
2. neguje uznanie przez nia wskazan psychiatrycznych do cc, probuje je obsmiac (w asyscie 3ch pielegniar)i wysyla po identyczne zaswiadczenie ale z dodatkowym wyrazem, ktorego rzekomo mu brakuje.

39 tc, ciaza byla zagrozona, ja leżąca, zdrowie zrujnowane - 3,5 tys szt.tabletek/7 mcy, wskazania do cc nienaciagane, z podlozem lękowym, dodatkowo w polowie ciazy dziecko stracilo ojca a ja partnera, razem z podstawami zyciowymi.
ogarnelam to wszystko w 99%, zostala mi tokofobia i pokrewne ale jestem na ostatnich nogach.
pytanie: gdzie troska o dobrostan pacjentki a tym samym stan dziecka? same skurcze przepowiadajace scianaja mnie z nog - kto odpowiadalby za to, ze z nowym stresem na finiszu, wydygana i zdenerwowana po tej "konsultacji" urodzilabym na podlodze w kuchni?

nie wyrzezbie nagle 10 tys. na cc w damianie wiec nawet nie ma gdzie stamtad uciec na tak krotkich terminach.

MSWiA robi sobie niezly PR ale realne podejcie do pacjenta przekracza granice kultury imo. patologia jak prawie wszedzie w publicznej sluzbie zdrowia.

Obserwuj wątek
    • maitai Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 13:24
      Strasznie Ci współczuję, sytuacja rzeczywiście bardzo trudna tym
      bardziej, ze poród tuż tuż. Ja własnie z powodu takich cyrków
      nastawiam się na prywatną klinikę, oprócz damiana jest jeszcze
      Iatros w Warszawie o połowę tańszy i choćbym miała wydać ostatnie
      pieniądze to wybiorę prywatną klinikę bo od dawien dawna wiem, że
      chce mieć cesarke. Lęk przed porodem naturalnym jest u mnie nie do
      przełamania i choćbym nawet nie wiem jak się starała i ile
      pozytywnych opini o porodach naturalnych słyszała to nie dam rady
      się przestawić. Trzymam kciuki za Ciebie, może jeszcze znajdziesz
      jakieś wyjście z tej sytuacji.
      • mierniqe7 Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 14:22
        dzieki wielkie za wsparcie.
        mysle o Iatrosie ale w przypadku jakichkolwiek komplikacji okoloporodowych i tak chyba musza przewiezc na sygnale do najblizszego szpit./szpit. z ktorym maja jakies umowy..?
        karetka moze utknac w korku, zreszta czasem licza sie minuty.

zostaje desant na nfz po eurpejska karte ubezp.zdrowotnego i cc w Niemczechuncertain

pozdrawiam serdecznie
    • marzena19_75 Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 14:22
      przykro mi, to zwykły konował i prostak ale niestety tacy też są.
      Ja mam nerwicę lekową więc doskonale Cię rozumiem, choć osobiście od początku
      wolałam poród naturalny i tak też się stało.

Trzymam kciuki za Was
      • maitai Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 14:46
        Przypomniał mi się też, że w Olsztynie bodajże w Szpitalu
        Wojewódzkim po konsultacji z psychologiem możliwe jest cc właśnie z
        powodu lęku. Chociaż to też nie najlepsze rozwiązanie z uwagi na
        szmat z drogi z Warszawy. Szkoda, że u nas nie ma indywidualnego
        podejścia do pacjenta, wyjatek stanowią pacjenci dający kasę, wtedy
        się z nimi liczą. Przykre to bardzo, uważam, że nawet jeśli
        ordynator miał inne zdanie niż twój lekarz i nie zgadza się na
        cesarkę to powinnien wyjaśnić osobiście swoje powody, bez głupich
        komentarzy, na spokojnie, wytłumaczyć, porozmawiać i spróbować
        chociaż wczuć się w Twoje położenie.
        • mierniqe7 Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 15:08
          wiesz, jesli lekarz chce utrącic cc, bo jest ukrytym fanem fundacji rodzic po ludzku, to ma prosty argument: tokofobia nie jest bezwzglednym wskazaniem do cc. zaczyna byc, kiedy towarzysza jej psychozy.
          tyle, ze te autorytety wszechnauk hulaja po portalach i twierdza, ze szacunek do pacjentki przede wszystkim

tu wypowiedz z-cy kliniki - akurat nie znam go osobiscie ale taka jest ich oficjalna polityka i medialny przekaz. slowa slowa slowa.
          zreszta te same osoby dopuscily do syt, ze przez ladnych kilka tyg. w ogole nie bylo dostepne zzo, nawet platne.

www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79332,5816697,Ciac_albo_nie_ciac_.html
          stopfanatykom.blox.pl/html
      • aga_sama Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 14:54
        Bardzo ci współczuję, to co przeszłaś musi być bardzo ciężkie i bez takich akcji.

Czy Twój psychiatra pracuje w szpitalu wielooddziałowym czy w specjalistycznym?
        może on mógłby ci polecić położnika? Spróbuj może jeszcze na Inflanckiej, w
        Czerniakowskim lub IMiD. Ja na Twoim miejscu sprawdziłabym też karową, pomimo
        powszechnie panującej opinii o niechęci do cc w tym szpitalu.
    • klubgogo Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 19:58
      Miałam przyjemnośc poznania prof. Jakimiuka przy okazji prowadzenia mojej ciąży i rozwiązanej przez cc z wyznaczonym przez niego terminem. Na pewno nie jest konowałem ani prostakiem, ale każdy ma prawo do wyrażania własnych opinii.
      Współczuję Ci serdecznie z powodu Twojej sytuacji życiowej i rozumiem nadzwyczaj subiektywną opinię o ordynatorze placówki. Niemniej jednak jest to tylko subiektywna opinia, podobnie jak i moje zdanie o tym wspaniałym człowieku i kompetentnym lekarzu.
      • mierniqe7 Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 21:02
        nie ma mowy o personalnych inwektywach, prosze nie przypisywac mi takich rzeczy. a jako patologiczny oceniam ogolny stan sluzby zdrowia, z konkretnym przykladem braku szacunku i dbania o dobrostan pacjentki.

dr Jakimiuk podwazyl kompetencje lekarza, ktorego uczynilam odpowiedzialnym za moje zdrowie i zycie mojego dziecka, i zrobil to wobec pacjentki, ktorej nie wolno siac takich lękow.
        swoim zachowaniem zasugerowal tez - tu sie mozna domyslac: niekompetencje czy przekupnosc lekarza psychiatry, ktory wydal zalecenia do cc.
        dr Jakimiuk nie prowadzi mojej ciazy i nie ma uprawnien, zeby podwazac zdanie lek.prowadzacego ani tym bardziej lekarza innej specjalizacji. czy chociazby sugerowac ich podwazenie.
        to sa fakty.

moim zdaniem oczekiwal, ze wstane, zloze samokrytyke i zaczerwieniona przyznam przed tym trybunalem pielegniarsko - ordynatoryjnym, ze mam fanaberie na cc, bo nie chce, zeby przy porodzie rozmazal mi sie makijaz.
        to jest subiektywna ocena.

a lekarz jest kompetentny i wspanialy tylko do pierwszego bledu. prawie jak saper, tyle ze lekarz niczym nie ryzykuje, przynajmniej w PL.
    • aga_sama Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 07.05.09, 22:54
      Tak sobie myślę o Tobie
      Zadzwoń do NFZ, spróbuj się skontaktować z wojewódzkim konsultantem ds
      ginekologii i położnictwa, migiem prześlij im dokumentację med. (z
      potwierdzeniem odbioru) i poproś o wskazanie placówki, gdzie zabieg będzie wykonany
      Szkoda, że nie masz odmowy na piśmie
      A fundacji rodzić po ludzku się nie czepiaj, mnie tam zasugerowano, że mam
      próbować szukać wskazań do cc
      • paczkakaczek Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 08.05.09, 09:14
        Niestety w MSWiA bardzo się ostatnio popsuło. Mój lekarz który prowadzi mi ciąże
        i tam pracuje dał mi sam do zrozumienia, żebym rodziła gdzie indziej, na zzo nie
        mam praktycznie co liczyć. A rodziłam tam parę lat temu i nie było tak źle. Jak
        zwykle to nie do końca wina systemu, tylko ludzi, system nie kazał temu panu
        zachować się w ten sposób. Jest tyle dobrych szpitali w Warszawie, jeśli ty nie
        możesz to może ktoś z twojej rodziny odwiedzi kilka szpitali i ustali czy na
        podstawie tych dokumentów zrobią ci cc. No i rzeczywiście poproś o odmowę z
        MSWiA na piśmie, w razie kłopotów ze znalezieniem szpitala,ministerstwo ma
        obowiązek wyznaczyć ci placówkę która zabieg wykona. Trzymam kciuki i daj znać
        co u ciebie.
      • mierniqe7 Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 09.05.09, 16:48
        to mnie sie uczepiono, dopoki placilam za prywatne leczenie, potem juz nie bylo powodow, zeby tolerowac moje "fanaberie".
        a co do fundacji - jej podstawowym zadaniem jest przetrwac i funkcjonowac. sama prowadze stowarzyszenie wiec wiem cos o tym. wnioski prosze sobie wyprowadzic samodzielnie. plus proponuje wybrac sie na poloznictwo do mswia i zapytac o fundacje personel nizszego szczebla. przewracanie oczami to najlzejsza reakcja, najostrzejsza - "terror".
        dziekuje za podpowiedzi, pozdrawiam.
        • scuzi Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 09.05.09, 21:20
          Stawiasz wszystkich w dość trudnej sytuacji... Każesz oceniać problemy, które
          dla ludzi ich nie posiadających, nie są możliwe do oceny...

Problemy psychiatryczne traktowane są dość delikatnie i oprócz uprzejmości i
          zwyczajowo grzecznych odpowiedzi, trudno oczekiwać, aby ktokolwiek mógł
          rzeczywiście wczuć się w Twoja sytuację. Nie każ innym wznosić się na Twoje
          poziomy emocji, ponieważ nikt tych emocji nie może podzielać! Nie sposób oceniać
          fobii, psychoz i innym zaburzeń psychiki człowieka, o ile nie jest się
          specjalistą lub także osobą tymi problemami obciążoną.

Psychiatria wymaga ciszy i skupienia, a nie świateł reflektorów i megafonów...
          Twoje problemy z pewnością powinny być załatwione z pomocą specjalistów,a nie na
          Forum... Problemy te albo ISTNIEJĄ, albo się O NICH mówi... Jeśli istnieją, to
          nie ma potrzeby o nich mówić, zwłaszcza tu, na Forum... Wskazania do właściwego
          postępowania NA PEWNO mogą zostać rozstrzygnięte miedzy specjalistami w
          dziedzinie psychiatrii i położnictwa...

BTW - nigdzie na świecie nie wykonuje się oficjalnie cięć cesarskich NA ŻYCZENIE
          (na międzynarodowej konferencji w Rzymie przed kilku laty, wykonywanie przez
          lekarzy cięć cesarskich na życzenie uznano za nieetyczne i niemoralne)...
          Zwyczajowymi wskazaniami są wskazania psychiatryczne, najczęściej tokofobia (?!)
          - pełny relatywizm ocenny dla ludzi tzw. normalnych, możliwy zaś do postawienie
          WYŁĄCZNIE przez specjalistów psychiatrii...

Tym samym "patentem" uzasadnia się większość cięć cesarskich np. w Damianie...
          Pieniądze czynią cuda...

...o tempora, o mores...

• mierniqe7 Re: ordynatorski beton z MSWiA/Wawa 11.05.09, 09:02
            dziekuje za wypowiedz. ale prosze nie wymagac udowadniania, ze nie jestem
            wielbladem. nie kaze nikomu nic oceniac. a na forum pisze kazdy, kto ma taka
            potrzebe - mnie pierwszy raz w zyciu opadly rece.
            kobieta w ciazy jest dwa razy silniejsza czy dwa razy slabsza..? uncertain

w tej chwili sytuacja jest taka, ze po straszliwej klotni z gin. prowadzacym,
            ktory tez juz zdazyl zmienic ton na "ordynatorski", pierwotny termin cc zostal
            przywrocony, wskazania - po dostarczeniu bardziej rozbudowanego zaswiadczenia
            (diagnoza tokofobii kolejny raz, mityczne slowo "zaleca sie" etc:/)uznane.

ale wyszlo kilka spraw - szpital i lekarze b.nie lubia byc w niekorzystnej
            syt.prawnej, a uznanie wzglednych zalecen obciaza ich odpowiedzialnoscia. za to,
            ze psychiatra tez sie zaasekurowal (wpisujac "zalecenia wzgledne")absurdalnie
            obciazono mnie.
            trwa wiec przepychanka miedzy lekarzami i ochrona wlasnych tylkow a posrodku
            stoje ja i dziecko.

potwierdzilo sie rowniez, ze takie wskazania (lekarskie, nie cc "na zyczenie")
            sa traktowane fanaberyjnie. i to prawie wszedzie. nie dziwi mnie, ze wiekszosc
            ginow tego nie lapie - sa od cipek nie od psychiki, na studiach mieli moze
            semstr nt.temat. ale PR kaze upozowac sie na wcielony postep i tolerancje.

czy musze tez nazywac wprost, jaki argument decyduje o 100% pewnosci terminu i
            respektowania delikatnych ale ZDIAGNOZOWANYCH problemow..?
            po mojej stronie tego argumentu zabraklo, i zabraknie zawsze - nie mam zamiaru
            wspierac patologii.

o 7 m-cznej obludzie gina prowadzacego nawet nie chce myslec.

jesli ktos czuje sie urazony nazwaniem patologii patologia - prosze mnie pozwac,
            ale moze juz po tej cholernej cc.

dziekuje za odzew + priva, drogie panie prosze trzymac kciuki - dzis ladujemy z
            mlodym na patologii ciazy w innym szpitalu, z innymi lekarzami w tle. oby stal
            sie cud, inaczej oprocz lęku przed porodem zlapie nowa jednostke chorobowa - lęk
            przed lekarzami.

pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka