Dodaj do ulubionych

wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne żarty!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 12:45
Ktoś kto to wymyslił chyba źle nam życzył, Łączyć woj śląskie z małopolskim.
o lotnisku już wspomniano, takich przykładów jest więcej. Łączyć nas z naszym
największym konkurentem na południu kraju brrrr. Pomyślcie kto doił by z UE my
czy zapóźniona cywilizacyjnie Galicja? Plus na to nakłada się
"krakowocentryzm" Galicjoków itp. Jestem za tym żeby jak najmocniej od woj
małopolskiego się odciąć.

Zdecydowanie przeciw Panie Czarski odwołaj pan to !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: sqro Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 13:00
      głupio odpowiadać na własny post ale... tam jest więcej na ten temat (Dziennik
      Zachodni)
      katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/338208.html
      "...W Ministerstwie Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej nikt nie chciał
      powiedzieć nam, w jaki sposób ktoś wpadł na pomysł stworzenia takiego
      makroregionu. Politycy woj. śląskiego podejrzewają jednak, że za całym pomysłem
      może stać związany z Krakowem wicepremier Jerzy Hausner...."

nie pierwsza to taka próba - już przed wojną podobnego numeru próbowali, ale
      zostali wyśmiani przez ówczesnego wojewodę (nazwiska nie podam coby oszołomów
      nie drażnić)
      • Gość: Pablik Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż IP: *.podchorazych.katowice.pl 11.02.04, 11:47
        No, Hausner raczej jest krakowski - przypomniały mi się protesty żon górników.
    • Gość: marek Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż IP: *.normanet.pl 10.02.04, 13:13
      W pełni popieram.
      Jako były mieszkaniec Sosnowca, a obecnie Śląska nie czuję żadnych więzi z
      Małopolską. Utworzenie wspólnego regionu statystycznego z Małopolską jest po
      prostu kpiną. Województwo Śląskie i Małopolska są konkurentami i łączenie ich
      przyniesie tylko same nieporozumienia.
      Krakowianie na ogół nie znają Śląska i nie jeżdżą tutaj. Najpierw Śląsk musi
      podźwignąć się gospodarczo, a potem można myśleć o współpracy z Małopolską. W
      chwili obecnej to połączenie przyniesie dla naszego województwa same straty.
      Ciekawe, czemu ma służyć ten wspólny wstrętny region statystyczny.
      Większej bredni i bzdury nie można było wymyślić.
      Region statystyczny powinien obejmować województwo śląskie z powiatami
      olkuskim, chrzanowskim i oświęcimskim.
      • Gość: GOSC Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż IP: *.um.katowice.pl 10.02.04, 13:34
        to brzmi tak glupio, ze nie moze byc prawda
        • Gość: sqro Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 23:57
          o fajnie że przedstawiciele władzy się zainteresowali
      • Gość: marek Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż IP: *.normanet.pl 10.02.04, 13:40
        Ja też odpiszę na swój post, ale mam jeszcze coś do dodania.
        Obecnie Katowice rozwijają się w przyzwoitym tempie, a województwo śląskie
        jest dosyć mocne gospodarczo na tle innych. Biurokratyczna decyzja o
        utworzeniu wspólnego regionu statystycznego z Małopolską ma za zadanie
        osłabienie województwa śląskiego. Katowice za parę lat, jeżeli ich rozwój
        będzie trwał mogą wchłonąć Chorzów i Siemianowice Śląskie i powoli staną się
        wielkim konkurentem Krakowa.
        Województwo Śląskie natomiast już w tej chwili jest bardziej atrakcyjne dla
        ziem dawnego województwa katowickiego i bielskiego, które zostały włączone do
        Małopolski. Również Opolszczyzna w naturalny sposób należy do województwa
        śląskiego (a nie do dolnośląskiego - jak postanowiło ministerstwo).
        Ten projekt ma na celu osłabienie Katowic i województw śląskiego i należy mu
        się ze wszystkich sił przeciwstawić.
        Dosyć tej komedii.
        • wilym Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż 10.02.04, 14:59
          PO dopiero teraz sie budzi? RAS protestowal juz prawie dwa tygodnie temu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=10508882
          • aqua Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż 10.02.04, 16:07
            Aleś ty małostkowy
            • wilym Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż 10.02.04, 16:09
              pedantyczny - zobacz jak bardzo roznia sie reakcje. Nikt tu nie szermuje
              folksdojczami, itd :-)))
              A! Specjalnie dla Ciebie zalozylem pewien watek :-)))
              • aqua Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż 11.02.04, 12:03
                niepotrzebnie, jak zobaczyłem goryla to mnie zmroziło.
          • Gość: Pablik Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż IP: *.podchorazych.katowice.pl 11.02.04, 11:55
            Dajcie znac jak sie roztrzygnie ostateczny podział.
        • arkgo Re: wspólne rozliczanie z krakusami czyli wolne ż 10.02.04, 15:33
          gdyby to nie było żałosne to byłoby nawet śmieszne ale dawno nie widziałem
          takiego steku bzdur i nieprawd. zgodnie z dyspozycją rozporządzenia PE i Rady
          jednostki statystyczne nuts 1 obejnować mają przeciętnie obszar
          administracyjny zamieszkały przez 0,8-3,0 mln ludzi, W związku z tym
          międzyresortowy zespół ds. NUTS zaproponował podział kraju na m.in. 6
          jednostek statystycznych typu NUTS 1 i w ramach tej propozycji znalazła się
          jednostka obejmujaca województwa śląskie i małopolskie. Ponieważ te dwa
          regiony a w zasadzie ich obszary metropolitalne tworzą jedno duże duopolis
          jedno z dwóch w kraju obok duopolis Warszawa-Łódź i to są dwa najważniejsze
          motory wzrostu w tym kraju i w tej części Europy. Można wyobrazić sobie
          wariant gdzie woj. śląskie jest rónocześnie jedn. stat NUTS 1 i NUTS 2 ale dla
          potrzeby analizy danych statystycznych zamazywałoby to czytelność układu.
      • Gość: p59 I co jeszcze, powrót do III Rzeszy? IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 11.02.04, 11:29
        "...Region statystyczny powinien obejmować województwo śląskie z powiatami
        olkuskim, chrzanowskim i oświęcimskim"
        I co jeszcze? Granica jak w III Rzeszy? Nie wystarczy zajęcie Żywca i Jaworzna
        (zaiste śląskie miasta!). Może dość dojenia reszty kraju na potrzeby Śląska,
        jak inwestycje to Śląsk, jak dofinansowanie to Śląsk, jak pomoc publiczna bo
        bezrobocie strukturalne, to dziwnie kończyła się na granicy województwa
        śląskiego (gdzie bezrobocie akurat poniżej średniej), jak 24 miliardy nowych
        złotych na górnictwo, to gdzie?... konkurs z nagrodami za prawidłowe
        odpowiedzi. I do tego te krzyki, że wyszyscy wykorzystują. A weźcie się
        wreszcie do uczciwej roboty a nie wyciągajcie łapy po pieniądze podatników z
        innych regionów.
        • slezan Re: I co jeszcze, powrót do III Rzeszy? 11.02.04, 11:49
          Szkoda, że te inne regiony nie wykazywały tej postawy, której dziś oczekujesz
          od nas, przez dziesięciolecia PRL-u. Może teraz nie byłoby problemu z tzw.
          restrukturyzacją górnictwa, a budownictwo stałoby się kołem zamachowym
          gospodarki w centralnej i wschodniej Polsce, gdzie nadal przeważałaby zabudowa
          drewniana.
        • Gość: sqro Re: panie krakus co pan na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 18:31
          te krakus o jakim dojeniu ty mówisz ??
          Pozwolisz że przytoczę oficjalne dane stronu urzędów wojewódzkich:

"...Województwo Śląskie posiada ogromny potencjał gospodarczy. Wytworzony tu
          produkt krajowy brutto przypadający na jednego mieszkańca jest o 10,1 % wyższy
          od średniej krajowej. W 2001r. województwo wytworzyło 13,8% wartości PKB, co w
          przeliczeniu na 1 mieszkańca dawało wartość 19,1 tys. zł. ..."

"...Województwo Małopolskie należy do silnych gospodarczo regionów Polski.
          Wytwarza 7,4% PKB, co daje mu 4 miejsce w kraju. .."

Proponuje żebyśmy o dojeniu zaczeli mowic jak strumień pieniedzy z podatków
          przekroczy te liczby co czyli jak ponad 13,8 % kasy z podatków wróci na śląsk.
          Na razie to pomimo problemów gospodarczych dalej jeszcze to wy wieziecie sie na
          nas a nie na odwrót. Chyba tylko Mazowieckie pod tym względem lepiej stoi ale to
          z uwagi na stolyczność warszawy.
          • Gość: sqro Re:: znowu sie uzupełniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 19:21
            a tymczasem udział w budżecie województw jest na poziomie (zależy od met
            liczenia) 9,55 - 10,16 (1 073 197 tys.) . Gdy tymczasem ta "cudowna" malopolska
            jest na poziomie 7,25-7,95 (765 240 tys.). czyli przepraszam ale kto tu kogo doi
            co???

I to tylko budżety województw kto tu mowi o innych pieniądzach typu NFZ, PFRON
            itp itd podejrzewam że dalej bylibyśmy w plecy.

A i jeszcze jedna uwaga - pamietajcie o tym że kraków mający niezłą kondycję
            "wiezie się" właśnie na reszcie małopolski - poza krakowem bardzo mało gdzie
            widać jakichkolwiek inwestycji. Także panie krakus może więcej pokory co!!!
            • Gość: p59 krótkie wyjaśnienie IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 12.02.04, 10:19
              * Po pierwsze:
              Rozbawiło mnie stwierdzenie komentowanego postu, że Małopolska jest kulturowo
              inna i ogólnie "be", ale trzeba za to zająć (przepraszam, dołączyć do regionu
              statystycznego) powiat olkuski, charznowski i oświęcimski. Może przypomnę, że
              kulturowo i historycznie Olkusz, Chrzanów i Oświęcim to Małopolska, jak i
              Żywiec i Jaworzno nota bene. Częstochowa to nie Śląsk zresztą też. Tematu
              Sosnowca czy Zawiercia przez ostrożność i delikatność nie poruszę
              * Po drugie (to na wczesniejszy post, p. Slezan)
              Nie wiem jak bylo dawniej, nie jezdzilem do Giewexów. Wiesz, wtedy kase
              ladowano przede wszystkim w b.wojewodztwo katowickie i w miare przywoite drogi
              nie dochodzily do takiej dziury jak Kraków.
              * Po trzecie
              Tu, jeżeli chodzi o liczby, możemy mieć wspólne zdanie. Może tak bym to
              sprecyzował: dajmy sobie spokój z dotacjami różnego rodzaju - i wtedy liczmy
              (wiesz, kasa wchodząca do regionu to nie tylko bużdżet województwa, far from
              it). Nb. Gdzie w tych obliczeniach jest ostatni 24 milardowy "prezent" z
              kieszeni podatników? Zarobicie/zarobimy netto - inwestujmy. Mam tu jeszcze małą
              uwagę - jest różnica miedzy tym co wyprodukujesz, a tym jaki masz zysk:
              przykładem może tu być znowu górnictwo w kształcie dzisiejszym - zapewne
              produkt brutto wspaniały, tylko co z tego jak koszty znacznie wyższe i właśnie
              się na nie zrzuciłem coś 2000 PLN netto (jak i każdy pracujący w Polsce). Dla
              mnie symptomatyczne było zdarzenie z bodaj Bytomia, kiedy rozpoczęła się afera
              z likwidacją kopalń okazało się, że samo miasto strasznie gardłujące za ich
              utrzymaniem właśnie zrezygnowało z ogrzewania węglowego - czyli co: my sami
              dopłacać nie będziemy, za to wy tam (wszędzie w Polsce) zrzucie sie na nas, nie
              tak to jest?
              * Po czwarte, tak dla wyjaśnienia:
              Krakusem jestem z wyboru, nie z rodu, i nawet mi się to podoba.
              Żyje się fajnie i ludzie są OK.
              Mam też kilku wspaniałych przyjaciół na Śląsku, Ślązaków zresztą, i oni też
              mają już "lekko" dosyć roszczeniowej postawy "nam się wszystko należy,
              górnictwo to, górnictwo owo, no i oczywiście Wielki Śląsk"
              * Po piąte
              Też uważam, że łączenie dosyć dużej Małopolski (nawet tak okrojonej jak
              obecnie) i dużego województwa śląskiego w jeden region (nawet statystyczny) za
              nietrafne.

Pozdrawiam
              • slezan Re: krótkie wyjaśnienie 12.02.04, 10:24
                My "w miarę przyzowite drogi" oraz rozbudowaną sieć kolei mieliśmy w czasach,
                kiedy o Giewexach się nikomu nie śniło. Giewexach, w których zaoptrywało się
                mnóstwo przyjezdnych górników z Galicji (i na zdrowie).
                • Gość: p59 Ojeju, moze spróbuję jasniej IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 12.02.04, 13:44
                  Jezeli mowimy o czasach XIX-wiecznych, czy przed II WŚ to przyzoitą sieć
                  kolejową tzw. Galicja też miała, co wynikało bodaj z tego, że doktryna wojskowa
                  i Niemiec i Austrii była podobna, a tak przy okazji to teren był bardziej
                  górzysty - no i co z tego?
                  Mówię o czymś innym, przykład tak widoczny z mojego miejsca zamieszkania: droga
                  przez Olkusz: po włączeniu Olkusza w (o ile pamiętam) 1975 do woj. katowickiego
                  w ramach robioru wstrętnego i konserwatywnego woj. krakowskiego szybciutko dla
                  silniejszego związania Olkusza z nową macierzą zbudowano dwujezdniową szosę ze
                  Śląsaka do Olkusza i stop. Nie zbudowano w tym czasie żadnej przyzwoitej drogi
                  np. na tranzytowym szlaku do Opola, gdzie do zeszego roku jeździło się do
                  hitlerowskich płytach z betonu, nie mówię już o połączeniach stolicy, no poza
                  oczywiście "gierkostradą" do Katowic. Lobby śląsko-dąbrowskie działało
                  efektywnie za Gierka (wlano w region kupę szmalu, jak na tamtą skalę rzecz
                  jasna), jak i za Buzka i chyba teraz też nie śpi (no bo skąd ten fundial na 24
                  miliardy?). Jakoś bardziej podoba mi się pomysł, że lepiej jednak na własny
                  rozrachunek.
                  A tak w ogóle to jak piszesz co tam u Was było 100 lat temu, to może powiem, że
                  w Małopolsce 500 lat temu, czy 1000 lat temu to była cywilizacja! Hmmm. Mam
                  kolegę z Aten i on pewnie mi powie, że 2500 lat temu to u nich były drogi że
                  ho, ho i czy w Małopolsce czy na Śląsku czy w Dąbrowie to wtedy niedźwiedzie
                  chodziły... :)

A tak na marginesie to terminu "Galicja" nie lubię, to określenie zaborcy.

Pozdrawiam serdecznie
                  • slezan Re: Ojeju, moze spróbuję jasniej 12.02.04, 14:08
                    Co do porównania gęstości sieci kolejowej proponuję rzut oka na mapę. Teraz
                    parę innych danych:
                    dostępność sieci wodociągowej w miastach w 1939 r. - G. Śląsk-86%, Galicja 40%
                    mieszkania w budynkach z dachem niepalnym do 1945 r. - G. Śląsk 98,59%, Galicja
                    23,55%
                    budynki drewniane na wsi w 1957 r. - G. Śląsk 38,50%, Galicja 85,35%

a teraz uwaga, ten sam wskażnik dla roku 1978 (późny Gierek) - G. Śląsk 8,13%,
                    Galicja 37,57%
                    Tak więc z komuny dokonał się spadek na Górnym Ślasku o ok. 30% a w Galicji o
                    ok. 48%!!!!!

Teraz inna kwestia - kwedstia chronologii. Ostatnie analizy przepływów
                    przestrzennych w ramach Polski przeprowadzono w 1987 r. Wykazały one, że Górny
                    Śląsk dopłaca do całego ineteresu.

I wniosek - większość regionów Polski (głównie Kongresówka i Galicja)
                    zmodernizowało się w czasach komunistycznych w dużym stopniu dzięki Górnemu
                    Śląskowi. Rozumiem, że p59 chciałby zapomnieć o wierzycielu i zrobić jeszcze z
                    niego żebraka.

Teraz co do inwestycji gierkowskich. Były one związane w dużym stopniu z
                    modernizacją Zagłębia i innych ziem polskich. Górny Śląsk miał niezłą
                    infrstrukturę na swoje potrzeby. Jednak musiał przyjąć nadwyżkę ludnosci m.in.
                    z przeludnionych regionów wiejskich Galicji i Kongresówki. Dla nich zbudowano
                    blokowiska. Gdyby wtedy Górny Śląsk był na własnym rozrachnku, dziś niemiaby
                    swoich problemów, a inne regiony wisiałyby jak wtedy na naszym garnuszku.

Górnictwo to problem stworzony przez władze centralne. Kiedyś sposób na
                    spłacanie zobowiązań międzysojuszniczych i w chłonięcie ludzi z całego kraju.
                    Dziś folwark stworzonych przez warszawkę baronów i wyhodowanych przez
                    ustawodawcę związkowców. Pretensje prosze kierować pod tamtym adresem, a przy
                    okazji pozdrowić niezwykle efektywnie pracujących i żyjących na własny rachunek
                    małopolskich rolników:-)
                    • Gość: p59 Ale to leci... to już na koniec IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 13.02.04, 10:57
                      Kocham te liczby.
                      I dyskusję, w którą się cholerycznie włączyłem w odpowiedzi na
                      wielkomocarstwowe "Małopolska =be=, ale dajcie Olkusz, Chrzanów i Oświęcim"

* Pytanie na początek: Galicja to była okupowana część I RP sięgająca od Białej
                      i Jaworzna dobrze za Lwów i Tarnopol... to też jest wliczone w statystyki?

Tak dla mnie to te statystyki znaczą one np. że na G.Śląsku ilość domów
                      drewnianych w danym okresie zmniejszyła się 4-krotnie, gdy w (za
                      przeproszeniem) Galicji tylko 2-krotnie.
                      Polecam jeszcze inne statystyki (dosyc fajne pewnie dla obszaru
                      zurbanizowanego):
                      - km dróg z chodnikami na km2 (mówi o komunikacji, te niedźwiedzie w Małopolsce
                      naprawdę nie miały po czym chodzić)
                      - ilość kibli na km2 (mówi o higienie, fuj, brudni Małopolanie!)

Jaki to ma sens w odniesieniu do dyskusji? Żaden.
                      Taki jak i dyskusja o przymusowym przenoszeniu naukowców i studentów z
                      krakowskiej AGH na Śląsk.
                      Tak jak i statystyki o średniej ilości na głowę mieszkańca wyższych uczelni i
                      profesorów w latach 1364, 1820, 1920, 1939, 1945, 1970, 1980 oraz 2014.
                      Czy to ograbienie jest włączone w rachunek przepływów przestrzennych? Jaką
                      wartość miałby po pewnym czasie poniemiecki zakład bez nowej kadry inżynierów?
                      Wybaczcie Panowie, ale tak mnie korci, aby rzec, że Małopolska zawsze miała
                      dobrą strukturę edukacyjną na swoje potrzeby, tylko została ograbiona na
                      potrzeby innych regionów, i dlatego trzeba na dorzucić z Waszych podatków,
                      skromnie, 12 miliardów, aby nasi profesorowie mieli z czego godnie żyć, nie
                      zapominając też o uczelnianych związkowcach.

* Nie wiem co to jest analiza przepływów przestrzennych, ale rozumiem, że nie
                      dotyczy przepływów gruntów, tylko pieniędzy. Nawet wtedy oczywiście wierzę, że
                      jakakolwiek analiza dokonana w 1987 roku była dokonana w bardzo mądry sposób,
                      na pewno wycena opierała się o kryteria rynkowe :).
                      Nie jestem tu akturat wielkim fachowcem, ale o ile pamiętam to podstawą np.
                      wyceny była wartość księgowa / koszt nabycia, czyli np. kalendarz z 1970 roku
                      miał w 1972 roku dalej taką samą wartość jak gdy go zakupiono - tylko spróbuj
                      go sprzedać. Tak jak i nasz kochany węgiel, nie znajdujący nabywców nawet w
                      regionie (Doceniam, że nie odnieśliście się do przykładu Bytomia, jego władz i
                      kopalń).

* Jeżeli chodzi o adresata żali o 24 miliardy, to fajnie jest mówić - to nie my
                      i odsyłać do Warszawy, ale tam z kilofami jeździć i kasę brać. Kasa w koncu
                      ląduje w regionie i w końcu zwiększa jego "moc ekonomiczną", goście kupią auto
                      u lokalnego dealera, czy kino domowe w sklepie obok.

Jeżeli tak "kochacie" resztę kraju, i w ogóle Górny Śląsk jest The Best, to
                      może fajnie by było przyjąć, aby:
                      - sprzedawać swoje wyroby po takich cenach jakie kupujący chcą zapłacić
                      - dać sobie spokój z dofinansowaniami, strefami, umorzeniami, etc.
                      Jeżeli tak jest wspaniale, to pewnie woj. ślskie na tym skorzysta, czego
                      serdecznie życzę.
                      Sądzą, że małopolskie skorzysta też.
                      Pozdrawiam serdecznie z zacofanej Małopolski, w której jej górskich rolników
                      chyba bardziej lubię od górników, jednak mniej mnie kosztują ;) i są mniej
                      groźni ze swoimi sztachetami z płotu (mniej zorganizowani).

I tak na koniec to wyjaśnienie dlaczego z mojego punktu widzenia łączenie woj.
                      śląskiego i małopolskiego w jeden region nie jest dobrym pomysłem: obawiam sie,
                      że całą kasę i tak zagarnie śląskie, jak nie sprytem i układami, to kilofem i
                      koktajlem Mołotowa. A pozbycia się czerwono-czarnych pijawek wam szczerze
                      życzę.

Pozdrawiam serdecznie.
                      I wybaczcie, wracam.
                      • slezan Re: Ale to leci... to już na koniec 07.03.04, 15:25
                        O, fajnie, że sqro wyciągnął ten wątek, bo przeoczyłem te wynurzenia frustrata
                        z Małopolski.
                        Najbardziej podob mi się teoria o dostrzaniu przez Małopolskę kadr do
                        grónosląskiego przemysłu. Zastnawiające, że tak długo (zanimpowołano AGH)
                        przemyslu nas mógł się rozwijac bez ich zbawiennej pomocy, a kiedy budowali u
                        siebie hutę to musieli ściągać naszych fachmanów.
                        Dobre jest też to, że Małopolska zawsze miała strukturę edukcyjną na własne
                        potrzeby. Może i tak, ale te potrzeby były widocznie niewielkie, skoro w 1922
                        mieli analfabetyzm wielokrtonie wyższy niż Górny Śląsk.
                        • Gość: sqro Re: Ale to leci... to już na koniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 18:22
                          z ciekawostek - to właśnie sławetny AGH 'uwalił' powstanie w katowicach
                          politechniki w 20 leciu mięzywojennym. Artykuł o tym i o innych próbach
                          tworzenia szkół wyższych na górnym śląsku był w 'Śląsku' numeru niestety nie
                          pamiętam - żeby było jeszcze śmieszniej - a zarazem oddać sprawiedliwość
                          krakusom - rónolegle ponoć mocno wspierali powołanie wyższej uczelni
                          humanistycznej - jakiegoś zalążku uniwerrku w katowicach - wtedy te przymiarki
                          przerwała wojna.
                          Mogą byc w tym pewne niścisłości bo przytaczam z pamięci, ale... warto znać
                          takie ciekawostki.

sqro
                        • Gość: sqro Re: Ale to leci... to już na koniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 18:23
                          z ciekawostek - to właśnie sławetny AGH 'uwalił' powstanie w katowicach
                          politechniki w 20 leciu mięzywojennym. Artykuł o tym i o innych próbach
                          tworzenia szkół wyższych na górnym śląsku był w 'Śląsku' numeru niestety nie
                          pamiętam - żeby było jeszcze śmieszniej - a zarazem oddać sprawiedliwość
                          krakusom - rónolegle ponoć mocno wspierali powołanie wyższej uczelni
                          humanistycznej - jakiegoś zalążku uniwerku w katowicach - wtedy te przymiarki
                          przerwała wojna.
                          Mogą byc w tym pewne niścisłości bo przytaczam z pamięci, ale... warto znać
                          takie ciekawostki.

sqro
                  • Gość: sqro Re: Ojeju, moze spróbuję jasniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 16:43
                    > oczywiście "gierkostradą" do Katowic. Lobby śląsko-dąbrowskie działało
                    > efektywnie za Gierka (wlano w region kupę szmalu, jak na tamtą skalę rzecz
                    > jasna), jak i za Buzka i chyba teraz też nie śpi (no bo skąd ten fundial na 24

myślę że u nas zbyt często popełnia się błąd myślowy - mówiąc że w śląsk
                    "pompuje się" bądź "pompowało się" jakieś pieniądze bo ma kłopoty gospodarcze.
                    Otóż gdyby zrobić uczciwy "cash-flow" jestem dziwnie spokojny że okazałoby się
                    iż forsa płynie w przeciwnym kierunku, a to akurat że faktycznie "przejsciowe"
                    ;) problewmy gospodarcze przemysł zwłaszcza ciężki w Polsce przeżywa to i
                    najbardziej uprzemysłowiony region w kraju wraz z nim, czytaj nie może dokładać
                    innym tyle co kiedyś, a krzyk jest dlatego że oni (beneficjenci) do tego faktu
                    już się przyzwyczaili i boli teraz przykręcenie kurka z kasą.

I prosze nie traktować tego znowu że jestem przeciwko wspieraniu biedniejszych
                    regionów przez zamożniejsze, bo to nie o to chodzi - ostatecznie jest to pewien
                    "obowiązek cywilizacyjny" (jak np UE a Polska) - chodzi jedynie o fakt że w
                    chwili obecnej sory ale regionu nie stać na taką szczodrość.

Dlatego myślę że to mógłby byc niezły postulat np redakcji GW do władz
                    wojewódzkich, aby opracowały rzetelny bilans kwot jakie całościowo wpływają i
                    wypływają z województwa może to uspokoiłoby teksty jak to Śląsk i Zagłębie
                    "pasożytują" na reszcie kraju

ufff ale sie rozpisałem
                    pozdrawiam
                    sqro
                    • Gość: sqro Re: Ojeju, moze spróbuję jasniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 15:11
                      wyciągam "na wierch" do poczytania - jako uzupełnienie dyskusji
                      • Gość: MALOP RAZEM MAŁOPOLSKA I GÓRNY ŚLĄSK IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 16:31
                        Wspólnych cech MAŁOPOLSKI I ŚLĄSKA

1) Góry ( Beskidy )
                        W opolskim własciwie brak gór
                        2) Jura Krakowsko –Częstochowska
                        Pół Jury leży w woj.małopolskim a drugie pół w woj.śląskim
                        3) Rzeka Wisła
                        4) Autostrada A4
                        5) Najbliższa odległość między miastami wojewódzkimi w Polsce 55 km z
                        Katowic do Krakowa
                        Opole leży dalej
                        6) Kopalnie Małopolska i Śląsk to tradycyjne obszary górnicze
                        (węgiel,sól,piasek,kamień)

Opole nie ma tych tradycji i problemów

7) Hutnictwo (Katowice – Sędzimier )

Brak hut w opolskim

9) Wspólna historia ( śląsk i krakowskie przed wojną to Polska)
                        (opolskie to były Niemcy)

10) LHS (Wolbrom –Olkusz-Sławków)

11) Połowe woj.śląskiego
                        (Częstochowskie,Zagłębie,Jura,Jaworzno,Wilamowice ,Podbeskidzie, to historyczna
                        Małopolska nie śląsk

12) Przemysł -
                        Opolskie to głównie Rolnictwo

13 ) Turystyka woj.śląskie (Jura,Podbeskidzie to zaplecze Potęgi
                        turystycznej Małopolski
                        Opolskie to obszar z małym potencjałem turystycznym

14 ) Nauka
                        w Krakowie a nie w Opolu uczą się tysiące ludzi ze śląska i odwrotnie

15)Służba zdrowia
                        Znaczne ilości mieszkańców Małopolski leczy się w woj.śląskim

16) Lotniska Balice i Pyrzowice

17 ) Woj.Śląskie w swojej strategii planuje wspólny rozwój z Krakowem

Opole jest daleko w tle

18) Odległość od granicy Katowic do granic woj.małopolskiego 10 km

19) Część pow.zawierciańskiego leży dalej na WSCHÓD!!! NIŻ Rynek w Krakowie
                        20) Fragment z tekstu planu zagospodarowania woj.śląskiego

Obecny kształt przestrzeni województwa śląskiego jest w dużej mierze rezultatem
                        gospodarki opartej na górnictwie węgla kamiennego oraz przemyśle hutniczym. W
                        ostatnich dekadach wraz z przebudową gospodarki, w tym restrukturyzacją
                        przemysłu, obserwuje się niepokojące zmiany dotyczące środowiska i jakości
                        życia w regionie. Dla dalszego rozwoju województwa niezbędne jest
                        wyeliminowanie lub ograniczenie tych zmian oraz transformacja przestrzeni
                        regionu i otwieranie regionu na innowacyjną i konkurencyjną przestrzeń
                        europejską.
                        Przyszły przestrzenny rozwój województwa śląskiego winien być oparty na
                        konkurencyjności, efektywności, innowacyjności i postępie technicznym.
                        Priorytetem polityki przestrzennej województwa śląskiego winien być rozwój
                        dużych miast i obszarów metropolitalnych jako biegunów wzrostu gospodarki
                        opartej na wiedzy. Obszary metropolitalne winny stać się punktem styku polskiej
                        gospodarki z gospodarką światową oraz środowiskiem zdolnym do absorbcji i
                        adaptacji innowacji, ale przede wszystkim do kreowania innowacji i wytwarzać
                        szczególny kulturowy klimat podkreślający tożsamość regionu.
                        Polityka przestrzenna województwa śląskiego dążyć winna do zapewnienia wysokiej
                        jakość życia, do pobudzania rozwoju metropolii i kształtowania harmonijnego
                        śląskiego obszaru metropolitalnego o znaczeniu europejskim, a zagospodarowanie
                        przestrzenne województwa winno sprzyjać przełamywaniu ograniczeń i barier
                        rozwoju, redukowaniu napięć i konfliktów w funkcjonowaniu struktur
                        przestrzennych oraz wykorzystywaniu szans płynących z otoczenia i sił tkwiących
                        w zagospodarowaniu przestrzennym a także poprawianiu ładu przestrzennego.
                        Wizję przestrzennego systemu województwa tworzą:
                        · 4 obszary metropolitalne tożsame z przyjętymi w "Strategii ..."
                        obszarami polityki rozwoju - z centrami w Katowicach, Częstochowie, Rybniku i
                        Bielsku-Białej, razem kształtujące Skonsolidowany Śląski Obszar Metropolitalny,
                        będący częścią Europolu Śląsko-Krakowskiego;

TO W KATOWICACH !!!!!!!! USTALONO ŻE POWSTAJE Europol Śląsko-Krakowskiego

I JEST TO FAKT NAUKOWY

Generalnie Powiązania Śląsko –Małopolskie są ogromne

• paweln_kce Re: RAZEM MAŁOPOLSKA I GÓRNY ŚLĄSK 07.03.04, 17:06
                          Chłopie, skąd się biorą tacy jak Ty? Cały czas wrzucasz te same argumenty. W
                          dodatku patrząc na domenę, spod której piszesz, mógłbym rzec, że jesteś
                          dywersantem.
                          • Gość: MALOP Re: RAZEM MAŁOPOLSKA I GÓRNY ŚLĄSK IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 19:01
                            cHŁOPIE PEWNIE WXIOŁEM SIĘ Z POWIETRZA ALBO Z KAPUSTY
                            • paweln_kce Re: RAZEM MAŁOPOLSKA I GÓRNY ŚLĄSK 07.03.04, 19:06
                              Widzisz. Jak chcesz to potrafisz napisać od siebie co nieco. I to bez
                              notorycznego wklejania tamtych nietrafnych argumentów.
                              • Gość: MALOP Re: RAZEM MAŁOPOLSKA I GÓRNY ŚLĄSK IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 20:37
                                Pewnie np. Jura i Beskidy leżą na Księzycu i w Małopolsce
                                • paweln_kce Re: RAZEM MAŁOPOLSKA I GÓRNY ŚLĄSK 07.03.04, 20:59
                                  Wiesz, że nigdy się nad tym nie zastanawiałem? Do tej pory był dla mnie istotny
                                  fakt, że Jura Krakowsko-Częstochowska NIE jest jakąś Jurą Śląską. Zatem nie
                                  widzę przyczyn dla których miałaby być agrumentem, by szkodzić Śląskowi łącząc
                                  go z Małopolską.
                                  .
                                  .
                                  .
                                  hmm....
                                  .
                                  Wiesz, że z tym księżycem coś jest? Kiedy w Katowicach jest pełnia to w
                                  Krakowie też. Zatem połączmy wiadome obszary w euroregion, gdyż mają wspólną
                                  pełnię.
                                  • olo117 Re: Jeden Ślask od Zielonej Góry po Bielsko 07.03.04, 21:45
                                    To rozumiem. Niech rząd wreszcie zrobi coś mądrego. Niech utworzu region
                                    statystyczny dla województw : Lubuskiego, Dolnośląskiego, Opolskiego i
                                    Ślaskiego. Jo niy mioł bych nic ku temu jak by my dzielili forsa z noszymi
                                    ziomkami. Bardzij by mi pasowało jak czynść piyniyndzy by poszło na remont
                                    naszygo Wrocławia a niy obcego nom Krakowa
                                    Pyrsk
    • michalszymanski6 TO ŁĄCZENIE REGIONÓW SŁUŻY WYCIĄGNIĘCIU KASY OD UE 30.03.04, 11:56
      Chodzi o to, by bogatszy region dostawał dotacje z Unii Europejskiej kosztem
      tego biedniejszego.

Macie rację!
      Krakusom lepiej nie ufać!
      Nie lubię ich!

POZDRAWIAM!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka