Dodaj do ulubionych

Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn...

IP: *.ant.gliwice.pl 21.12.10, 12:17
doszło do tego, że jak pociąg przyjedzie punktualnie, to ludzie się dziwią :)
ja na poranny pociąg z katowic do gliwic zaczęłam wychodzić z domu 15-20 minut później i tylko raz mi się zdażyło, że uciekł :)
za autorką - amen :D
Obserwuj wątek
    • Gość: mucha Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... IP: 213.227.119.* 21.12.10, 12:36
      oj tam oj tam. PKP - pociąg kiedyś przyjedzie. tak szczerze mówiąc zastanawiam się, czy po dymisjach i odwołaniach cokolwiek się zmieni. bo mi się wydaje, że niewiele. jeden ze stołka spadnie, drugi się na niego wdrapie i będzie trzymał kurczowo, ale żeby coś robić w kierunku poprawy na lepsze? nie wierzę.

w zasadzie z czystej głupoty sprawdziłam na stronie pkp, o której odjeżdża mi dzisiaj pociąg z Katowic do Bielska - zobaczymy jak się to pokryje z rzeczywistością
    • Gość: dr House Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 13:02
      A któż to wymyślił taki mądry tytuł na głównej stronie Gazety? "Na kolei życie płynie gorzej niż choremu po rycynie"?! Choremu po rycynie to płynie szybko i sprawnie, nawet bardzo :) Oj, przydałaby się redaktorom podstawowa wiedza o związkach frazeologicznych.
    • Gość: gribsen Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... IP: *.180.230.101.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.12.10, 13:31
      Wczoraj podkusiło mnie, żeby z Katowic Zawodzia wrócić do Tychów pociągiem, to nowe ciekawe dla mnie połączenie. Wiem o tym całym chaosie z mediów, ale, myślę, na takim krótkim odcinku może będzie dobrze. Oczekiwany pociąg długo nie nadjeżdżał, przyjechał za to jakiś do Katowic. Wsiadłem więc i podczas zakupu biletu pytam konduktora, on nic nie wie o tamtym do Tychów, ale jest przekonany, że ten, którym jedziemy kończy swój bieg w Katowicach i nie wie, z którego peronu może coś jechać do Tychów, słuchać trzeba. Po 8 minutach stania tuż przed stacją w końcu wjeżdżamy, wysiadam. A ludzie tłumnie wsiadają do opuszczonego przeze mnie składu. Patrzę na tablicę: Bielsko przez Tychy. Wsiadam, napotykam już innego konduktora, który potwierdza, że pociąg jedzie tam gdzie chcę dojechać. Ostatecznie, w tym małym bo małym ale chaosie informacyjnym, dojeżdżam szczęśliwie. Tylko jakoś dziwnie się czuję.
    • daghda.irish.pub Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... 21.12.10, 13:41
      Dlaczego p. nie jeździ 870? Bus z Zabrza do Katowic jedzie minutę (!) dłużej, korków specjalnie już nie ma (drogowcy pozbierali zabawki), więc co za problem? :-) Jak na ironię, te nawet w największe mrozy przyjeżdżały wyjątkowo punktualnie.

I tym razem się z nią wreszcie zgodzę - przewidziałem odwołane pociągi i polazłem na autobus - inaczej po przyjeździe do Gliwic, nadal tyczałbym w tym mieście.

Rozkład jazdy w internecie ma się dobrze i niestety nie zawiera niespodzianek w postaci odwołanych pociągów i z którego peronu pociąg odjedzie.

Remont dworca PKP jest i już - przy tym wszystkim i tak mamy chyba lepiej, jak np. we Wrocławiu (owszem, mają świetny tymczasowy dworzec, ale jest tak mały, że można nabawić się klaustrofobii). Śledzenie peronów też uważam za normalne, przy remoncie dworca, wymianie torowiska to "oczywista oczywistość". Ciemno w przejściu? W którym? Że nic nie słychać? Ja chyba mam jednak przewrażliwiony słuch. Aż dzisiaj z masochistyczną przyjemnością to sprawdzę (i sfotografuje, jak Bóg da).

W każdym razie moi Czescy znajomi powtarzają, że nie jest dobrze w polských drahách...
      • daghda.irish.pub Re: Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wiec 21.12.10, 13:43
        Miało być "dlaczego p. Watoła nie jeździ..." ;-)
    • Gość: be zmieńcie płytę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:06
      dawno o kielichach nei było
      • daghda.irish.pub Re: zmieńcie płytę 21.12.10, 14:36
        Gość portalu: be napisał(a):

> dawno o kielichach nei było

Kielichy idą na żwirek ;-)
        • Gość: dd Re: zmieńcie płytę IP: *.mikolow.multimetro.pl 21.12.10, 21:19
          dla kota, czy na "ałtostrady"?:)
    • Gość: master PO-bałagan w PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:10
      a Czarus Grabarczyk ,czolowy Tuskomatolek,politycznie odpowiedzialny za totalny balagan w PKP i nie tylko - zostaje na stanowisku!
      no coz,takie pojecia jak honor czy przyzwoitosc są obce wszech panujacej dzisiaj ekipie..
    • Gość: gosc Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 15:13
      rodacy! zróbmy zrzutkę na samochód dla pani Judyty! każdy da po 5zł, kupimy jakiegoś malucha i może wreszcie znikną artykuły o kolei?
      pani Judyta to ma wielkiego pecha: albo jej buty topnieją na zbyt rozgrzanym kaloryferze w pociągu, albo skład nie podjedzie, albo się spóźni. powoli gazeta.pl zamienia się w prywatny blog pani Watoły, która opisuje swoje osobiste perypetie życiowe...
      • Gość: pandzik Re: Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wiec IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 15:36
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> rodacy! zróbmy zrzutkę na samochód dla pani Judyty! każdy da po 5zł, kupimy jak
        > iegoś malucha i może wreszcie znikną artykuły o kolei?
        > pani Judyta to ma wielkiego pecha: albo jej buty topnieją na zbyt rozgrzanym ka
        > loryferze w pociągu, albo skład nie podjedzie, albo się spóźni. powoli gazeta.p
        > l zamienia się w prywatny blog pani Watoły, która opisuje swoje osobiste perype
        > tie życiowe...

Wyjedź czasem z Katowic, chociażby na południe o zachodzie nie wspomne. Zobaczysz czego możesz oczekiwać kupując, bądź co bądź , drogie bilety.
        • Gość: gosz Re: Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wiec IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 17:52
          ale ja wiem jak wygląda kolej za granicą - punktualna, czysta, cenowo podobnie jak w Polsce. i widzę tę kolosalną różnicę, więc... nie korzystam z pkp i innych spółek. wolę podróżować własnym samochodem, a po śląsku kzk gop.
          a nie jak pani Watoła - ma alternatywę, ale wsiada do pociągu i potem utyskuje jak jej źle.
          • Gość: poka Re: Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wiec IP: *.centertel.pl 21.12.10, 19:48
            wielu z nas utyskuje, bo to, co sie ostatnio dzieje, rzeczywiscie przekracza ludzkie pojecie. nie kazdy do pracy moze dojechac tramwajem. a jeden autobus na godzine, zapchany do granic, tez nie jest rozwiazaniem, jezeli czeka kogos ponad godzina jazdy. pozostaje pociag, ktory dla wiekszosci z nas jest srodkiem transportu do i z pracy. co wiecej, posiadamy bilety miesieczne. remont dworca nie ma nic wspolnego z balaganem w rozkladzie jazdy. nie z jego powodu spozniaja sie czy sa odwolywane pociagi. winny jest tylko i wylacznie bajzel w PKP i zadnych checi, zeby go ktos uprzatnal.
    • Gość: krysia Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 17:38
      tu pani Watoła ma artykuł z pierwszej ręki doświadczyła tego bałaganu na własnej skurze więc pisze prawde gorzej z pisaniem o służbie zdrowia bo tam wysłucha tylko jednej strony i montuje artykuł jak jej pasuje dobrze że większośc podchodzi do tego z matematyką i dzielą to przez 5
    • z2006 Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... 21.12.10, 19:02
      "Przypomnieć należy, że pociąg rusza z Gliwic, czyli jedną stację wcześniej. 20 minut spóźnienia na takiej trasie trudno się dorobić, no chyba, że wstrzymuje się odjazd pociągu, by zostawić pusty tor dla jakiegoś InterCity czy TLK. Tak się dzieje na okrągło. Nie wiem, kto o tym decyduje, ale najwyraźniej pociągi spółki Intercity mają pierwszeństwo przed innymi."

Przeciez to stara zasada kolejnictwa, że pociągi wyższej klasy (za przejazd którymi pasażerowie płacą więcej) mają pierwszeństwo przed tymi niższej klasy - można o tym rzeczytac w wielu podręcznikach o kolei - zarówno do techników, jak i tych akademickich. Autorka artykułu powinna się doszkolić. ;-)
      • z2006 Re: Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wiec 21.12.10, 19:09
        A tak w ogóle, to nie byłoby problemu z przepuszczaniem na tej linii jednych pociągów przez drugie, gdyby powstała Kolej Ruchu Regionalnego:

www.katedr.republika.pl/krr.htm
        W Warszawie i Trójmieście już dawno są analogiczne rozwiązania:

pl.wikipedia.org/wiki/Kolej_średnicowa_w_Warszawie
        pl.wikipedia.org/wiki/Szybka_Kolej_Miejska_w_Trójmieście
    • Gość: resef zero merytoryki IP: 62.148.76.* 21.12.10, 19:36
      teksty na poziomie mojego 10 letniego brata. To może napisać każdy, tylko niektórzy za to biorą pieniądze. Znajomość tematyki kolejowej u dziennikarzy to dno totalne. Od tygodnia w kółko to samo. No tak, można wziąć 3 pociągi opóźnione i zrobić z nich aferę na pół polski. dalej: "W końcu to przez ten ekspres o 40 minut spóźnił się już mój osobowy" - tak, powinien wrzucić kierunkowskaz i go wyprzedzić. A co do tekstu na stronach IC, że pasażerowie docierają do celu? A trzeba było wykazać minimum rzetelności - to nie boli; i podać procentowo ile się pociągów spółki spóźniło a ile dojechało punktualnie.. ale to jest dla was za trudne, kosztowało by zbyt wiele zachodu no i jakby było coś nie po myśli sensacyjno - aferalnej to z artykuliku nici. Napiszcie coś ciekawszego, to jest na poziomie gazetki w szkole podstawowej. Żenada.
      Wkurzyłem się - w ramach wolności słowa.

• Gość: 1,2,3 zero merytoryki - święte słowa IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 20:47
        Zgadzam się z Twoją wypowiedzą, a dołożę swoich parę groszy.
        Pani Watoła - wielce szanowna dziennikarko - zmień płytę i odpinkol się od kolei, albo weź kilka korepetycji i zajmij się takim tematem - podział środków z budżetu państwa na transport drogowy (to coś takiego asfaltowego lub czasem betonowego związanego z samochodami) a transport kolejowy. Temat rzeka pozwalający wykazać dysproporcje w nakładach finansowych, zaniedbania elit władzy. Tylko, że tu trzeba się przyłożyć i nie napisze się tego na kolanie w pięć minut.
        • Gość: resef Re: można by mnożyć IP: 62.148.76.* 21.12.10, 21:07
          takie przykłady jak napisałeś (chodzi o dofinansowanie). I też się zgadzam. Tylko jest moda na dowalanie kolei, i to dowalanie bezmyślne. Po prostu napluć, bo to nie wymaga dużego nakładu pracy. Na kolei nie jest kolorowo, to wiemy ale w mediach też zwracajmy uwagę na artykuły rzetelne i coś co by można określić "pomyjami", bo z wolności słowa zaczyna się dowolność a to nie to samo. Kiedyś dziennikarstwo było sztuką, dzisiaj nie szkoda papieru, to można smarować. A warsztat dziennikarski mogę skrytykować bo to mi wolno.
          Wolność słowa.
          • Gość: horkycaj Re: można by mnożyć IP: *.toya.net.pl 21.12.10, 23:37
            Tak czy siak pod artykułem się podpisuję. Nie chodzi o to by dowalić kolei, bo dowala to ona raczej sama sobie, ale żeby tam w końcu ktoś zaczął myśleć. Ostatnio często mi się zdarza podróżować pociągami i to wszystko, o czym trąbią w mediach to nie jest zmyślone, tylko prawdziwe i wiem, że dziennikarze nie przesadzają. W krajach rozwiniętych kolej ma się dobrze i się w nią doinwestowywuje. Wszyscy wiedzą, że jest szybszym, wygodniejszym i ekologiczniejszym środkiem komunikacji. Ale nie u nas. Dziwię się, że na Śląsku nikt nie dostrzega możliwości, jakie daje kolej. Wystarczyłoby puszczać częściej pociągi pomiędzy miastami (np. dziś dostać się osobowym z Mysłowic do Katowic graniczy z cudem, a o IR i TLK nie wspominam, bo 8 zł za 10 km nie mam zamiaru płacić), dbać o tabor, wyeliminować opóźnienia, poprawić jakość tras (zwiększenie prędkości = skrócenie czasu dojazdu) i przede wszystkim ujednolicić informację tak, żeby każdy pracownik był dobrze poinformowany i co najważniejsze - rzetelnie a z tym, jak widać, chyba najgorzej.
            Uważam więc, że kolei się powinno dowalać, ile wlezie, zanim polikwidują wszystkie trasy, bo ludzie się w końcu faktycznie przerzucą na inne środki komunikacji, a wtedy wszyscy będą narzekać na korki, smog i masę wypadków...
            • Gość: Baca Szczerymi chęciami tego nie zrobisz IP: *.xdsl.centertel.pl 22.12.10, 18:14
              Trzeba pieniędzy i dobrego zarządcy. I jednego i drugiego na kolei brakuje.
              Wieczne płakanie, że jest źle kolei nie uzdrowi.
              A właśnie czwarta władza - MEDIA PUBLICZNE poprzez mądre artykuły rzetelnie napisane, zawierające oprócz krytyki również przemyślane wnioski może zmusić ELITY WŁADZY do zmiany stosunku wobec KOLEI.

Artykuły zawierające tylko i wyłącznie płacz, płacz, płacz ..... napisze zwykły frustrat, któremu nie staje, żona go nie kocha, dzieci biją go kapciami ... :)
              O rzetelności dziennikarskiej nie ma co wspominać bo to już dawno wymarło, jak dinozaury.
    • Gość: kolejorz Pogoda się poprawia, ale na kolei panuje wieczn... IP: 46.134.25.* 21.12.10, 21:44
      I znowu ten sam bełkot Gazety, ciekawe kto sponsoruje tą nagonkę na kolej? Jeśli redaktorom albo komukolwiek nie podoba się kolej to niech nie korzysta, proste co nie? Naprawdę, nie będziemy po was płakać, napiszę więcej, czym was mniej marudnych pasażerów tym mniejsze straty dla nas. Więc jak coś komuś przeszkadza to powiem krótko - spadajcie!
    • Gość: stu regio i 870 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:12
      niestety, nawet jeśli jest odwołany pociąg, to przejazd autobusem 870 to nie jest łatwa sprawa. Coraz częściej zdarza się, że ten autobus jest przepełniony i nie można się do niego dostać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka