Gość: KAT IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 16:05 www.youtube.com/watch?v=J6Q1sLxdntA O mój Ślasku ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spoogie Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi 07.02.11, 16:15 Jestem rodowitym Chorzowianinem i doskonale wiem gdzie ta stacja :) Także Gazeto nie uogólniaj. Stacja ta straciła na znaczeniu po likwidacji kopalni zza płota Barbara-Chorzów. Kiedyś tędy szły pociągu w Polske z węglem. Zresztą do tej pory idą tedy pociągi przez Sląsk bowiem lezy na linii towarowej Bytom-Dąbrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.netland.3s.pl 07.02.11, 16:36 ja nawet nie jestem rodowitym mieszkańcem, a wiem gdzie jest ta stacja, więc również proszę o nie uogólnianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chorzowianin Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.cable.smsnet.pl 07.02.11, 22:58 Piszę tego posta dla wszystkich mądrali co kolej znają tylko z telewizji albo kilka razy siedzieli w pociągu osobowym.Szczególnie dla postu spoogie.Też jestem Chorzowianinem i wiem że jest to stacja o większym znaczeniu tudzież natężeniu ruchu pociągów niż przystanek kolejowy w Chorzowie Mieście lub Batorym.Kopalnia Barbara nie ma tu nic do rzeczy choć i teraz wyciągane są tam wagony z zakładu wzbogacania węgla tyle że przez prywatnych przewożników.Oprócz poć.osobowych i pośpiesznych które notabene jadą aż nad morze np.Intercity do Szczecina jest równocześnie prowadzony ruch towarowy o dużym natężeniu i to nie tylko przez PKP ale przez kilkunastu przewożników prywatnych.W końcu nie tak trudno zauważyć że jest to stacja o aż czterech kierunkach z których i do których można kierować pociągi.Trzeba wiedzieć jakie jest dobowe obciążenie pociągami a nie pisać pierdół.Co do kradzieży to dopóki użądzenia nie będą sprawne to pociągi z cennymi przesyłkami będą się zatrzymywać na stacji (bo muszą) co jest na rękę złodziejom.O wiele jest łatwiej wejść na wagon gdy stoi niż gdy pędzi przez stację.Żeby było do końca jasne to od łapania złodzieji jest Policja i SOK a nie kolejaże.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
spoogie Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi 08.02.11, 19:59 Mądry Chorzowianinie Nie jestem ignorantem kolejowym za jakiego mnie masz. Stacja ta jest ważnym elementem JAK PISAŁEM JUŻ W POŚCIE POWYŻEJ trasy towarowej Dąbrówka-Bytom. WIEM dokładnie że jest stacją z 4 kierunkami. Wiem tez jak wyglądała za czasów kopalni a czym jest teraz. Temu nie zaprzeczysz. To że czegoś nie pisze w formie doktoratu w poście to nie znaczy że nie wiem. ale świetnie że mamy ciebie najmądrzejszego Chorzowianina :) Przynajmniej dowiem się że nic nie wiem bo nie napisałem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobowy przyspiesz W Chorzowie Starym zderzą się pociągi ??? IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.11, 17:00 Wydaje mi sie, ze powinno sie wrocic do dwoch torow na tej waznej trasie, tak, aby dwa tory uchodzily do magistrali Gliwice - Ruda Slaska - Katowice, w poblizu stacji CHORZOW BATORY. Podobno przez Chorzow Stary ma przebiegac linia szybkiej kolei miejskiej (KRR) na lotnisko w Pyrzowicach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi ??? IP: *.netland.3s.pl 07.02.11, 17:56 ale przecież tak jest. miała być szybka kolej, ale były prezydent podobno ją oprotestował, bo w jego mniemaniu remont tej trasy zagrażał rozwojowi miasta (?!). teraz cisza na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 22:41 w Jabłonkowie, Zaolzie, gdy budowano linię kolejową to mieszkańcy zaprotestowali - bo pociągi mogłyby płoszyć owce. Dlatego przebiega ona z dala od centrum. Być może wg tego prezydenta też mogłyby być podobne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: disst Największy ubaw! IP: *.ip.netia.com.pl 07.02.11, 18:49 Jak dziennikarz pisze o kolei. Materiał źródłowy do kabaretu o mediach. Tak jest prawie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GEM W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.sileman.net.pl 07.02.11, 19:00 "Czyż wyjaśnia, że właścicielem urządzeń jest Elektrociepłownia Chorzów Elcho. - Mam od niej informacje, że odda urządzenia do naprawy producentowi, firmie Siemens. Gdyby to była nasza własność, dawno zrobilibyśmy z tym porządek - mówi dyrektor." Ja pierdzielę. Stacja, PLK, a urządzenia należą do elektrowni. Pewnie jak budowali bocznice do elektrowni, to cos tam pozmieniali i teraz nalezy to do elektrowni. To skandal jak PLK zarzadzaja majatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gniewomir Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.11, 02:05 Może elektrociepłownia to wydzierżawiła albo dała w lizing kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GEM Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.microchip.net.pl 08.02.11, 14:23 Elektrownia ma prawo dzierżawić i lizingować to co uważa za właściwe, zwłaszcza jeśli chce mieć węgiel do pracy. Ale z drugiej strony PLK zachowują się tak jak gdybyś Ty, sznowny Gniewomirze, par excellence wydzierżawił łóżko wraz z żoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 22:11 Czytajcie ze zrozumieniem! Elektrownia jest właścicielem urządzeń. I PLK nie może ich remontować, modernizować. Jeśli użytkownik (PLK) ma zastrzeżenia do ich stanu technicznego, powinien powiadomić o tym fakcie Nadzór Budowlany. Te urządzenia na pewno są tzw. obiektem budowlanym i podlegają ustawie prawa budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz ciekawe 07.02.11, 19:16 jak ci biedni kolejarze dawali sobie radę zanim pojawiły się komputery a przez Chorzów Stary jeździło dwa razy tyle pociągów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt Re: ciekawe IP: 193.138.241.* 07.02.11, 20:41 Pewnie było co najmniej dwa razy więcej osób na zmianie. Za PRL-u to nie był problem. Kolej miała działać a nie przynosić zyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: ciekawe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 22:43 kolej regionalna nigdzie w Europie nie przynosi zysków, a wszędzie działa i to dobrze, to tylko u nas jest takie przekonanie, ze maja być zyski i stąd te ruiny - zdemolowane stacje, pozamykane kasy i całe linie kolejowe. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz no patrz 08.02.11, 08:10 a teraz ani nie działą ani nie przynosi zysków. Tak ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: ciekawe 08.02.11, 09:55 > jak ci biedni kolejarze dawali sobie radę zanim pojawiły się komputery Po pierwsze kolejarze byli bogaci, bo nieźle im płacono za to latanie po torach, a po drugie nastawniczy miał do pomocy zwrotniczych, którzy robili za ten późniejszy komputer. Teraz nie ma ani komputera, ani zwrotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: ciekawe 08.02.11, 10:39 znam kolej od podszewki. Kolejarze nigdy nie zarabiali kokosów. A zwrotniczy jako tacy już w połowie lat 70-tych na kolei pracowali tylko przy prznietaczaniu składów. Zwrotnica przekłada się w nastawni a nie gdzieś tam w polu. I tak jest od dziesiątków lat. Wypadałoby zapoznać się z tematem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 22:21 Mylisz się zarówno w kwestii zarobków, jak i zwrotniczych. Jeszcze 20 lat wstecz kolejarze zarabiali powyżej średniej krajowej, a przed wojną to byli krezusami. Miejsce i sposób nastawiania zwrotnic nie ma znaczenia dla nastawniczego. Do jego obowiązku należy tylko przestawianie zwrotnic. Może to robić z nastawni przyciskając guziczek. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: ciekawe 15.02.11, 19:36 mylisz zwrotniczego z nastawniczym. A co do zarobków: ilu znałeś kolejarzy? Bo ja setki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Wiesz co to nastawnia? IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.11, 19:44 Zapraszam na stację Bytom Karb Wąskotorowy. Jeszcze tam parę wajch działa. Na każdej NORMALNEJ pruskiej czy później polskiej stacji od 100 lat z górą były dwie nastawnie mechaniczne - dysponująca i wykonawcza, ustawianie rozjazdów i sygnałów było scentralizowane - mechaniczne. Prosty system linek i bloków sięgających do każdego rozjazdu i semafora wraz z centralnym mechanicznym "komputerem" - skrzynią zależności. Wystarczyło kilka osób, by zarządzać całą taką dużą stacją, przy ruchu na poziomie 100 pociagów dziennie i 8 kierunkach ruchu (bo do 4 szlaków to z Chorzowa Starego jeszcze były 4 bocznice kopaniane i hutnicze). Nie macie zielonego pojęcia o czym piszecie. A redaktorka niech się weźmie naprawdę za robótki ręczne albo rozpocznie od prysznica, zanim zacznie pisać. Jak chorzowianin nie wie, kaj jest stacja Chorzów Stary, to to jest gorol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przewoźnik Re: ciekawe IP: *.stk.vectranet.pl 08.02.11, 11:56 Na prowadzenie ruchu w takich warunkach są odpowiednie procedury, jak będą ich przestrzegać to bez różnicy czy urządzenia działają czy nie , pociągi będą jeździć bezpiecznie. A co do ilości pociągów jadących przez stację Chorzów Stary to faktycznie w latach 80-tych było ich może nawet czterokrotnie więcej, ale i pracowników służby ruchu było czterokrotnie więcej. Dzisiaj na jednym stanowisku pracuje około 4,5 pracownika, i są oni przemęczeni, Dla obsady takiego posterunku przez 24 godziny na dobę dla zapewnienia bezpieczeństwa i odpoczynku pracowników powinno pracować 5,5 pracownika. I tu należało by szukać zagrożenia bezpieczeństwa prowadzenia ruchu pociągów,zmęczenie psychiczne może w dużym stopniu być jego zagrożeniem. Ale to jest osobny temat - polityka kadrowa PKP PLK S.A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolejorz Re: Kiedyś były urządzenia. IP: *.inet-siec.pl 15.02.11, 17:27 W Chorzowie Starym były urządzenia, powstały jeszcze przed wojną, ale do czasu wymiany na nowoczesne, działały dobrze i było bezpiecznie, teraz nie ma nic. Takie prowadzenie ruchu, gdy dyżurny, ma do dyspozycji tylko swoją pamięć, jest niebezpieczne i prędzej czy późnień będzie jakieś nieszczęście. Kiedyś ktoś zapomni, że coś wyjechało na szlak, albo zapomni zgłosić, wtedy żadne procedury nie pomogą:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radvan Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.zone4.bethere.co.uk 07.02.11, 19:47 smutne ale prawdziwe .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toms W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 20:05 i codziennie złodzieje węgla siedzą na wagonach pod samą nastawnią i nikt nie reaguje,nawet w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.stk.vectranet.pl 08.02.11, 12:02 jak to widziałeś to czego nie dzwoniłeś gdzie trzeba. Chyba że jesteś tym co to powinien reagować z racji zatrudnienia a woli nie widzieć bo przysporzy sobie roboty ( dochodzenia przesłuchania i umorzenia same papierki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 22:38 polsz poprostu kiedyś były 4 pracowników na nastawni i urządzenia mechaniczne które zabezpieczały ruch a teraz urządzeń nie ma praktycznie wcale a na nastawni 2 pracowników a w nocy 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 22:38 kolejnictwo w Polsce to jest jeden wielki obraz nędzy i rozpaczy. RUINA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scaneRboy ciekawe, czy ktoś z czytelników się ze mną zgodzi? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.11, 00:06 ta stacja, to chyba najbardziej klimatyczne miejsce na ktorym byłem w życiu. Piszę zupełnie serio. Byliście tam kiedyś w środku nocy? Jest tak: ciemna, ale gwieździsta noc, tylko jedna świecąca latarnia, wokół pozostalości po kopalni i stare, oddalone kamienice, budynki o dziwnych kształtach, budynek dworca, peron i jego wyposażenie ruina, kładka... zupełna cisza. W oddali ultranowoczesna, pięknie oświetlona bryła elektrownii z której wydobywa się para wodna, oświetlenie skierowane na parę wodną daje niepowtarzalny, żywy efekt świetlny i nagle... z wielkim hukiem przejeżdża pociąg z węglem... stuki o dużej sile i drżąca nawierzchnia peronu, a przed chwilą było zupełnie cicho! Gdy widziałem to po raz pierwszy zrobiło to na mnie nieprawdopodobne wrażenie. To było jak początek pierwszej części "Terminatora" kiedy to na zruinowanej cywilizacji toczy się walka ludzi (schowanych w norach) z wielkimi maszynami (elektrownia i pociąg). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kriss Re: ciekawe, czy ktoś z czytelników się ze mną zg IP: *.welnowiec.net 08.02.11, 02:18 Ja sie zgadzam co do klimatu. W ogóle takie opuszczone miejsca ają w sobie coś magicznego, czujesz się, jakbyś się przeniósł w czasie. Niemniej podziwiam za odwagę....za żadne pieniądze bym w środku nocy nie był sam na stacji Chorzów Stary ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: ciekawe, czy ktoś z czytelników się ze mną zg IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.11, 19:48 To jest teraźniejszość, synki. Dawniej tam było w nocy jasno, bo ruch był na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ```max W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.play-internet.pl 08.02.11, 11:16 Jeżeli faktem jest to, co zawarte jest w artykule to nie ważne jak wcześniej kolejarze dawali sobie radę - bo widocznie wszystko działało bez zarzutu!! A gdy działa, to pociągów może nawet z 200 przejechać, ale każdy pojedzie na zabezpieczonej drodze, a dyżurny prowadzi ruch w oparciu o urządzenia! A skoro teraz nie działa, to są opóźnienia i grozi to niebezpieczeństwem. Bo tak jak jest napisane w artykule... dyżurni w obecnym czasie jeżdżą tam na "wyczucie"... a każdy jest tylko człowiekiem! Fakt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwacz Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.stk.vectranet.pl 08.02.11, 12:09 Na wyczucie to można można węszyć ale nie prowadzić pociągów po torach. Proponuje aby o kolei nie wypowiadali się szewcy, kolej to nie kołek w bucie i na pewno wie jak prowadzić ruch pociągów w takich warunkach. Na to są przepisy szkolenia i egzaminy sprawdzające umiejętności pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chorzowianin Re: W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.cable.smsnet.pl 08.02.11, 14:06 szwacz.Z tym węszeniem to nie jest tak do końca prawda.Wiem co ci dyżurni mówią.Owszem są egzaminy procedury itd. ale w ruchu drogowym też są egz. na prawo jazdy i kodeks drogowy i procedury itd. ale jak ledwo co widzisz przez szybę to stwarzasz zagrożenie sobie i innym.To jest tylko porównanie ale adekwatne.Zaznaczam że nie jestem szewcem i wiem co mówię.W tej chwili w Chorzowie Starym jeśli chodzi o prowadzenie ruchu kolejowego jest stan podwyższonego ryzyka i wcale nie chodzi o to że pracowników jest za mało i są zmęczeni.zonk. Odpowiedz Link Zgłoś
rawahecht W Chorzowie Starym zderzą się pociągi 08.02.11, 12:18 Wszystko ladnie i pieknie, ale co wlasciwie jest na tych fotkach? "Wieza kontroli lotow" w Smolensku? Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 W Chorzowie Starym zderzą się pociągi 08.02.11, 22:45 może i kolei nie mamy dobrych w Polsce, ale za to mamy wyśmienite drogi i PKS-y No i Balcerowicza też mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejorz Proszę doczytywać IP: *.welnowiec.net 09.02.11, 11:43 Sterowanie zwrotnicami odbywa się z nastawni, z której wychodzą grube druty do konkretnych zwrotnic. Proponuję, żeby zapoznać się najpierw z tematem kolejnictwa, żeby potem nie pisać bzdur. Zanim prąd nie był tak rozpowszechniony, w taki właśnie sposób działały nastawnie, nikt nie musiał nigdzie wychodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ```max Re: Proszę doczytywać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.11, 11:57 A teraz jest jeszcze gorzej, bo trzeba wychodzić na podwórko i robić to ręcznie w terenie!! Czyli jeszcze gorzej niż wtedy, gdy nie znano prądu i były grube metalowe pręty! Najważniejsze jest to, że za tym idą grube pieniądze za opóźnienia pociągów osobowych. Także co drugi pociąg z węglem lub innym wartościowym towarem jest otwierany i rozkradany tylko z tego względu, że musi się w stacji dwa razy zatrzymać do 0 km/h aby napisać rozkaz dyktowany przez dyżurnego ruchu, na pominięcie semafora! PARANOJA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byly kolejarz W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: *.xdsl.centertel.pl 13.02.11, 21:37 Telefoniczne zapowiadanie pociagów ,ciekawe co obsluga zrobi jak zapieprzą kabel telefoniczny a bylo juz tak nie raz.Jak wlaścicielem rozjazdów może być Elcho ? Jednak może ale chyba tylko w Polsce.Pozdrawiam Krokodyla z CS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasbank1993 W Chorzowie Starym zderzą się pociągi IP: 93.175.69.* 13.02.11, 23:13 Tutaj więcej o tej sprawie >>>>>>>>>Tekst linka<<<<<<<< Odpowiedz Link Zgłoś